Drugari, pre nego što me neko nakrpi (unapred se izvinjavam adminu!), znam da je tema x puta obrađivana, ali umesto da sam bistrim gomilu tema i postova molio bih samo u jednoj ili dve rečenice na osnovu ličnih iskustava preporuku u vezi sledećeg:
Naime, bilo bi vreme da menjam svećice i prednje pločice kočnica na Alfi 156 2.0 TSpark, pa me zanima šta bi vi uzeli na mom mestu!? Zanima me kvalitetnije i trajnije rešenje, po mogućstvu originalne svećice, da kočnice ne cvile,...,da se izbegnu kompromisi i polovične opcije.
Unapred se zahvaljujem!
Svecice?
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
- ilija156
- Garaža: alfa GT
Maloprodaja Hram
Stojana Protića br.2, 11000 Beograd
tel. 011/2457-392
NGK LASER PLATINUM
Stojana Protića br.2, 11000 Beograd
tel. 011/2457-392
NGK LASER PLATINUM
ovo su neki podaci iz workshop-a 110KW -114kw ako ti nesto znaci
centre - NGK PFR6B NGK BKR6EKPA
side - NGK PMR7A
centre -

centre - NGK PFR6B NGK BKR6EKPA
side - NGK PMR7A
centre -
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Hvala za info. Nije problem pretražiti manuale, mislio sam pre svega na lična iskustva na ovim prostorima. Ali OK, ako neće niko da kucka sešću i pretražiti sve dosadašnje teme 
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- Stex
- Garaža: 145 1.8TS
Nemaš šta da se razmišljaš. NGK se menjaju na 100000, ovo je i fabrička preporuka. Ima i Champion, lošije su, puno jeftinije i menjaju se na 20000km.
Free Your Mind...And Your Ass Will Follow
- alfaskorpion
- Garaža: AUDI A4 B8
Ima i bosch varijanta manja UR6DE i veca FR7DC+ ja uzeo pre nekoliko dana ,piiiip nema se kinte za NGK . Bosch je izasao 4300 , ja sam zadovoljan auto super radi , druga stvar nije uopste tacno da se sa Chepion svecicama prelazi samo 20000km, veci je to period ako je motor ispravan 
busso trsi Sline
- alfaskorpion
- Garaža: AUDI A4 B8
Interval zamene je do 30000km na gas i do 45000km na benzin.
MOD EDIT: Najvaznije za svecicu je da zadrzi ostre ivice na elektrodi. Sakacenje elektrode koja je u 95% slucajeva C tipa (bakar) na racun korozije ne pije vodu. Elektroda ce uvek zeleti da erodira i nema leka, jednostavno fizika kaze da mora. V-line je povecanje ivicnjaka upravo iz razloga boljih kripto struja.
Negativne jonske struje prilikom upotrebe plemenitih metala su naterale SAABa da izbaci PLATINA svecice sa motora BioPower Serije , dakle Etanol pogona.
Sto ce reci, uzeti najstandardniju fabricki preporucenu svecicu za vas tip motora i terati je do sledece zamene.
Re: Svecice?
Postoje posebno dizajnirane svecice za paljenje gasa u motorima pod nazivom BRISK Silver. Napon koji se isporucuje iz sistema za paljenje je znatno smanjen upotrebom ove svecice tj. specijalno dizajnirane srebrne centralne elektrode malog precnika i smanjenim zazorom izmedju centralne i bocne elektrode (0,55 , 0,7 i 0,9 mm). Takodje, srebro ima bolju provodnost i onemogucava stvaranje korozije na elektrodi, koju stvara vodonik koji se dobija kao nus proizvod sagorevanje gasa, a samim tim i bolji kvalitet varnice od pocetka eksplatacije svecice pa do kraja njenog zivotnog veka.alfaskorpion napisao:Moj i LPG naravno , koliko su kod vas ?
Interval zamene je do 30000km na gas i do 45000km na benzin.
MOD EDIT: Najvaznije za svecicu je da zadrzi ostre ivice na elektrodi. Sakacenje elektrode koja je u 95% slucajeva C tipa (bakar) na racun korozije ne pije vodu. Elektroda ce uvek zeleti da erodira i nema leka, jednostavno fizika kaze da mora. V-line je povecanje ivicnjaka upravo iz razloga boljih kripto struja.
Negativne jonske struje prilikom upotrebe plemenitih metala su naterale SAABa da izbaci PLATINA svecice sa motora BioPower Serije , dakle Etanol pogona.
Sto ce reci, uzeti najstandardniju fabricki preporucenu svecicu za vas tip motora i terati je do sledece zamene.
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Nadam se da će neko od admina da reaguje.
Ja bi samo rekao da skoro nisam čuo veću glupost
kao što je "vodonik koji se dobija kao nus proizvod sagorevanje gasa" !!!
O praskavom gasu se valjda još uvek uči u osnovnim školama
+ što pričamo o intervalu zamene na 100kkm u odnosu na 30kkm
za ovaj "revolucionarni" proizvod ...
Ja bi samo rekao da skoro nisam čuo veću glupost
kao što je "vodonik koji se dobija kao nus proizvod sagorevanje gasa" !!!
O praskavom gasu se valjda još uvek uči u osnovnim školama
+ što pričamo o intervalu zamene na 100kkm u odnosu na 30kkm
za ovaj "revolucionarni" proizvod ...
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
@alfanatic
Ja sam stavio zamenske fabricke plocice iz Delte i sve je bilo sasvim ok.
Ja sam stavio zamenske fabricke plocice iz Delte i sve je bilo sasvim ok.
Acqua-Olio-Benzina
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Hvala!
I ja gledam da sve bude po protokolu, ali zanimljivo je čuti različita iskustva - recimo kao ono za motorno ulje gde se fabrički toči Selenia 20 K, ali neki naknadno prelaze na druga rešenja...
I ja gledam da sve bude po protokolu, ali zanimljivo je čuti različita iskustva - recimo kao ono za motorno ulje gde se fabrički toči Selenia 20 K, ali neki naknadno prelaze na druga rešenja...
- al.ro.147
- Garaža: 147 1.6 ts
159 1.8 mpi - Lokacija: Uzice
kolega ja sam na mojoj 147 1.6 prilikom velikog servisa kada sam je kupio stavio preporucene svecice iz alfa manuala NGK BKUR6ETB i CR7EKC.Auto sa njima pali na čvrgu i na -16 koliko je bilo pre par nedelja.Uglavnom nikad nikakav problem sa nijma od zamene nisam imao, a na zameni kada smo izvadili stare bile su indenticne ovim novim koje sam stavio.
Kupio sam ih u firmi MASS company koja je ovlasceni uvoznik za NGK.Set od ukupno 8 komada je pre oko godinu dana bio oko 6700din.
Sto se tice ulja ja takodje sipam preporucenu SELENIU 20K 10W40 for Alfa romeo (crvena četvrtasta kantica sa alfinim znakom) i pakovanje od 2L ovog ulja kosta oko 1300 dinara.
Sve ostale tecnosti sipam iskljucivo preporucena Selenia ulja (menjac, servo, kociono, antifriz) i mogu ti reci da su cene vrlo korektne u odnosu na ostale proizvodjace.Za filtere iskljucivo CLEAN, FILTRON a plocice sam nasao Brembo na nekoj rasprodaji po smesnoj ceni i odlicno su se pokazale, ne cvile, koce odlicno.Diskovi na koje su montirane su METELLI.
Sto se tice toga da drugi prelaze na neka druga ulja, tecnosti i ostalo ja se sa tim uopste ne slazem.Inzenejri koji su projektovali motor i auto najbolje znaju sta je za njega najbolje i ja se necu praviti pametnjakovic ukoliko preporucena stvar vec ima da se nadje po korektnoj ceni...
To ti je moj savet...
Kupio sam ih u firmi MASS company koja je ovlasceni uvoznik za NGK.Set od ukupno 8 komada je pre oko godinu dana bio oko 6700din.
Sto se tice ulja ja takodje sipam preporucenu SELENIU 20K 10W40 for Alfa romeo (crvena četvrtasta kantica sa alfinim znakom) i pakovanje od 2L ovog ulja kosta oko 1300 dinara.
Sve ostale tecnosti sipam iskljucivo preporucena Selenia ulja (menjac, servo, kociono, antifriz) i mogu ti reci da su cene vrlo korektne u odnosu na ostale proizvodjace.Za filtere iskljucivo CLEAN, FILTRON a plocice sam nasao Brembo na nekoj rasprodaji po smesnoj ceni i odlicno su se pokazale, ne cvile, koce odlicno.Diskovi na koje su montirane su METELLI.
Sto se tice toga da drugi prelaze na neka druga ulja, tecnosti i ostalo ja se sa tim uopste ne slazem.Inzenejri koji su projektovali motor i auto najbolje znaju sta je za njega najbolje i ja se necu praviti pametnjakovic ukoliko preporucena stvar vec ima da se nadje po korektnoj ceni...
To ti je moj savet...
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Hvala, ovo je prilika da malo prodiskutujemo i razmenimo mišljenja. Do sada sam i ja isključivo radio po principu ovlašćeni servis-originalni delovi, a planiram da nastavim tako, mada ne mora da znači da je uvek sve originalno i bolje. Nekad se u prvoj ugradnji negde uštine i prištedi, mada je generalno za očekivati da je većina delova optimalna. Nakon toliko godina eksploatacije može se desiti da se nešto drugo pokaže kao bolje rešenje, pogotovo za automobil koji pređe 100 i kusur hiljada km, a meni je uvek zanimljivo pročitati tuđa iskustva i cenjena mišljenja...
Takodje je i sa ostalim delovima za koje nemaju proizvodnju, ali imaju medjusobni ugovor. Oni ne smeju da preporuce nesto drugo, ako je ugovorom predvidjeno da stvaljaju deo nekog proizvodjaca i da stoje iza toga.
P.S. Slucajno sam kliknuo na report jer su blizu, pa se unapred izvinjavam moderatorima.
Mislim da nije bas sve tako. Sto se ulja tice, normalno je da ce ti fabrika preporuciti seleniu kad vec imaju proizvodnju istog. Dobro je poznato da proizvodjaci automobila ne zive samo od prodatog vozila vec i od delova, tako da bi bilo suludo kada bi pored selenie na kojoj zaradjuju oni preporucili neko drugo ulje. Naravno, ne govorim da je selenia losa, vec da ne mora uvek ono sto oni preporuce da bude i najbolje.al.ro.147 napisao:kolega ja sam na mojoj 147 1.6 prilikom velikog servisa kada sam je kupio stavio preporucene svecice iz alfa manuala NGK BKUR6ETB i CR7EKC.Auto sa njima pali na čvrgu i na -16 koliko je bilo pre par nedelja.Uglavnom nikad nikakav problem sa nijma od zamene nisam imao, a na zameni kada smo izvadili stare bile su indenticne ovim novim koje sam stavio.
To ti je moj savet...
Takodje je i sa ostalim delovima za koje nemaju proizvodnju, ali imaju medjusobni ugovor. Oni ne smeju da preporuce nesto drugo, ako je ugovorom predvidjeno da stvaljaju deo nekog proizvodjaca i da stoje iza toga.
P.S. Slucajno sam kliknuo na report jer su blizu, pa se unapred izvinjavam moderatorima.
- Dora
- honorable

- Garaža: FIAT :(
Forumi i sluze tome da se napisu misljenje i da se neko ispravi ako gresi. Ukoliko znas pouzdano gde gresim ti me ispravi i meni ce biti drago sto sam naucio nesto novo
Ja sam gore u postu naveo da ne govorim o tome da je selenia losa, nego da nece fabrika protiv nekog sa kim ima ugovor. Logicno je da nece sipati lose ulje ili staviti neki los deo (bar ne namerno) jer im ne ide u korist, ali opet se nadje nesto bolje ili kvalitetnije vremenom. Ljudi prelaze sa fabrickih amortizera i opruga na neke druge, sa fabrickih diskova i plocica na neke druge...
Opet kazem, ispravi me ako gresim.
Nije Dalibor vec Dragan, samo pisem sa ovog profila.Dora napisao:Dalibore, sve se više ukopavaš....
Forumi i sluze tome da se napisu misljenje i da se neko ispravi ako gresi. Ukoliko znas pouzdano gde gresim ti me ispravi i meni ce biti drago sto sam naucio nesto novo
Ja sam gore u postu naveo da ne govorim o tome da je selenia losa, nego da nece fabrika protiv nekog sa kim ima ugovor. Logicno je da nece sipati lose ulje ili staviti neki los deo (bar ne namerno) jer im ne ide u korist, ali opet se nadje nesto bolje ili kvalitetnije vremenom. Ljudi prelaze sa fabrickih amortizera i opruga na neke druge, sa fabrickih diskova i plocica na neke druge...
Opet kazem, ispravi me ako gresim.
-
kilsonki
- Drug Član

Ukopavas se... Forumi sluze da se neko na alternativan nacin informise, a tvojom dezinformacijom cinis stetu svima koji citaju tvoj clanak. Umesto da mislis i pises svoje misljenje, prvo proveri cinjenice >> Selenia je od 2007. u vlasnistvu kompanije Petronas. http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/25/45/
Druga stvar, nadji paralelu npr. na Selenia Racing sa cenom i performansama lubrikacije sa temperaturnom skalom pa upisi primer, a ja cu ti opet odgovoriti da nista drugo necu sipati jer znam za minimum 5 motora sa problemom na radilici koji su vozeni na raznim alternativama. Cinjenica je da ima i poneki svetao primer, ali se on sigurno ne nalazi u tvom distributivnom programu.
Btw, ovo sto pisem NIJE MISLJENJE vec cinjenica!
Treca stvar, ovaj put i javno; uklonjen ti je potpis i poslednji put - sledeci put nece postojati. Reklamiranje komercijalnih delatnosti na veresiju nije moguce.
Eto, nije Dora ali je opet,
neko ko mora...
Druga stvar, nadji paralelu npr. na Selenia Racing sa cenom i performansama lubrikacije sa temperaturnom skalom pa upisi primer, a ja cu ti opet odgovoriti da nista drugo necu sipati jer znam za minimum 5 motora sa problemom na radilici koji su vozeni na raznim alternativama. Cinjenica je da ima i poneki svetao primer, ali se on sigurno ne nalazi u tvom distributivnom programu.
Treca stvar, ovaj put i javno; uklonjen ti je potpis i poslednji put - sledeci put nece postojati. Reklamiranje komercijalnih delatnosti na veresiju nije moguce.
Eto, nije Dora ali je opet,
neko ko mora...
Pa mi ni ne radimo ulja tako da nema veze dal je u distributivnom programu ili ne. Opet kazem, nisam nigde napisao da je selenia losa, vec da zbog ugovora moraju da preporucuju (osim ako ugovorom nije dogovoreno drugacije pa da mogu da preporuce i nesto drugo). Takodje nisam rekao ni da oni preporucuju krs samo zbog ugovora i para. Normalno je da kada rade istrazivanje stave nesto sto misle da je dobro za te pare. Kao sto ima primera sa problemom radilice zbog alternative, tako ima i "svetlih" primera dosta. I kada bi fabrike stavljale samo najbolje, zasto bi postojale tolike razlike u ceni i kvalitetu automobila? Kada bi imali sve najbolje na sebi, onda bi Fiat Bravo trebalo da kosta isto kao i Audi A3? Ili ipak Audi koristi skuplju i bolju tehnologiju od Fiata?
-
kilsonki
- Drug Član