Grejanje i ukljucivanje klime u isto vreme?!

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
Presretach
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 9:38 am

Grejanje i ukljucivanje klime u isto vreme?!

Pet Jan 28, 2011 1:38 pm

Pozdrav,
kod par prijatelja sam primetio da im je u kolima upaljena klima dok je temperatura podesena da greje unutrasnjost vozila. Kao razlog navode dosta prijatniji vazduh.
Meni nije bilo logicno da palim klimu kada grejem unutrasnjost vozila, probao sam i mogu da kazem da mi je dosta prijatnije.
Sta se tu desava u stvari klima ladi zagrejan vazduh :) ?!
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Re: Grejanje i ukljucivanje klime u isto vreme?!

Pet Jan 28, 2011 2:37 pm

Pa rekao bih, onako laichki - klima u kolima kao i klima u domovima, ima funkciju i hladjenja i grejanja vazduha, recimo kada ukljuchish opciju "quick defrost" u 156-ci po defaultu se pali klima (kompresor), zar ne? I napravi saunu u kolima u rekordnom roku...
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
Korisnikov avatar
ivdzabg
Garaža: Alfa 147 1.6 ts 77 kw
Pridružio se: Sub Nov 21, 2009 11:05 am

Pet Jan 28, 2011 2:50 pm

Dok motor ne dostigne 50-60 stepeni pali klimu (freon) da bi brze ugrejao kabinu, posle ga gasi (bar kod mene na dig. klim.) Stvar je u tome da je freon sam po sebi topao gas a nekim procesom u kompresoru se pretvara u hladan vazduh. Dok za grejanje kompresor radi sa minimalnim opterecenjem. Primetices da u voznji kad upalis klimu auto ne gubi na snazi, dok leti gubi oko 10 % koliko se secam.
Lepota je u ocima posmatraca.
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Pet Jan 28, 2011 4:59 pm

Kakav bre freon topao gas i kako može da pređe u vazduh???
Freon je gas koji se sabijanjem na određenom pritisku zagreva i prelazi u tečno stanje u kondenzatoru, a pod tim pritiskom prolazeći kroz suženje ekspandira, prelazi u gasovito stanje i hladi u isparivaču, a ventilator odatle duva kroz ohlađeni isparivač i zbog toga osećamo hladan vazduh. Kad greje proces je obrnut. :wave:
potpis
Stex
Garaža: 145 1.8TS
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:05 pm

Pet Jan 28, 2011 6:34 pm

Ček, bre. Zar nema neki senzor spoljne temeprature i ispod 5C ne dozvoljava da se kompresor uključi?
Free Your Mind...And Your Ass Will Follow
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Pet Jan 28, 2011 6:39 pm

Kamo lepe sreće da klima sistem istovremeno i greje. Doduše, u 166 koje imaju webasto radi upravo to, u ostalim Alfama ne :) Suština uključivanja klime zimi je da se vazduh unutra brže osuši, i da se najbrže postigne željena temperatura. Defrost (znam za 164, ne znam za 156) pali i grejače šoferšajbne koji je odlede vrlo brzo. Kompresor se ne pali ispod 4 stepena čini mi se.
Korisnikov avatar
ivdzabg

Pet Jan 28, 2011 6:58 pm

cirko83 napisao:Kakav bre freon topao gas i kako može da pređe u vazduh???
Freon je gas koji se sabijanjem na određenom pritisku zagreva i prelazi u tečno stanje u kondenzatoru, a pod tim pritiskom prolazeći kroz suženje ekspandira, prelazi u gasovito stanje i hladi u isparivaču, a ventilator odatle duva kroz ohlađeni isparivač i zbog toga osećamo hladan vazduh. Kad greje proces je obrnut. :wave:
Lepo sam ja rekao nekim procesom :grin: A zasto onda motor nema opterecenje kad kliknes na pahuljicu?
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pet Jan 28, 2011 10:33 pm

Stex napisao:Ček, bre. Zar nema neki senzor spoljne temeprature i ispod 5C ne dozvoljava da se kompresor uključi?
Ima.
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pet Jan 28, 2011 10:34 pm

gile napisao:Kamo lepe sreće da klima sistem istovremeno i greje.
Greje...
Slika
Korisnikov avatar
Presretach
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 9:38 am

Sub Jan 29, 2011 12:56 am

gile napisao:Kamo lepe sreće da klima sistem istovremeno i greje. Doduše, u 166 koje imaju webasto radi upravo to, u ostalim Alfama ne :)
Mislio sam da samo kamioni imaju webasto, ekstra stvar.
Da li su samo dizelasi imali webasto, jer valjda samo na dizel radi?
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Sub Jan 29, 2011 1:09 am

Speadfreak, ne greje. Greju inverterski klima sistemi koji su prilično skuplji od standardnih klima uređaja koji su u Alfama. Webasto je inverterska klima, ova standardna nije. Da bi inverterska klima radila kompresor MORA da radi. Uostalom, ako klima greje, šta traži onda onaj mali hladnjak u kabini? Italijani bili velikodušni pa duplirali sistem grejanja? :)
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Sub Jan 29, 2011 2:07 am

i ja koliko znam a citao sam na drugim forumima i ovde smo valjda pisali da klima u autu ne moze da greje, kompresor se ne moze aktivirati ispod odredjene temperature vec se za grejanje koristi toplota motora kao i kod svakog auta bez klime, mada u ovim najnovijim automobilima mislim da klime mogu i da greju ali nisam siguran :rolleyes:
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
ivdzabg

Sub Jan 29, 2011 4:31 am

sto mi se pali zvezdica kad upalim automatsko grejanje?
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Sub Jan 29, 2011 9:19 am

Može klima i da greje,mada za Alfu 156 nisam baš siguran ali noviji automobili imaju klimu koja i greje.A mogu reći da kod mene kad stavim na brzo odmrzavanje definitivno se uključuje klima i to ne samo lampica na instrument tabli već i kompresor (ako stojim napolju čuje se kako škljocne) i blago optereti motor...e sad dali greje ili radi nešto drugo ali definitivno je uključena.
Korisnikov avatar
srdjan_pop
Garaža: Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 2:51 pm

Sub Jan 29, 2011 11:59 am

Klima kompresor se ukljucuje i kad se greje auto, ako je smer vazduha podesen "na soferku" uglavnom, jer onda sem grejanja (kroz klasicni grejac kabine na vodu tj. antifriz) vazduh se i isusuje pomocu klime cime se znatno olaksava i ubrzava odmagljivanje auta. Sam rad klime isusuje vazduh i leti (zato curi ispod auta kad radi klima).

Mislim da se tada isto automatski ukljucjuje recirkulacija vazduha (vazduh koji je vec unutra se zagreje isusi i vrati nazad i tako u krug). Naravno to se sve moze spreciti (eco dugme).
Korisnikov avatar
cirko83
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz

Sub Jan 29, 2011 4:38 pm

Ispod auta curi voda zbog kondenzacije cevi koja je hladna, pa se i zamrzne dok radi klima, a kad je isključiš ona se otopi, nema to nikakve veze sa vazduhom.
potpis
Korisnikov avatar
Tihomirce
Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:24 pm

Sub Jan 29, 2011 5:47 pm

Klima može i da greje , ali da bi grejala mora da potera u kotra smeru
neka vozila to imaju dupli priključak na kompresoru
pa tako odredi na koju će stranu da potera gas
ako na kompresoru ima samo dve cevke onda može samo da ladi ne može da greje
sem ako motor ne poteraš u kontra smeru ;)
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pon Jan 31, 2011 9:37 pm

I dalje sam siguran da greje... I da, ukljuchuje se kompresor.... Naravno ne kada je temperatura izuzetno niska, kao i na standardnim kucnim klimama uostalom... Dakle, kao shto je neko primetio - ukljuchuje se signalna lampica klime, i kompresor... 2+2 je obichno jednako 4, ali i ne mora da znachi :beerchug: Bilo bi lepo da potrazimo struchno mishljenje...
Slika
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Uto Feb 01, 2011 1:28 am

Tihomirce napisao:Klima može i da greje , ali da bi grejala mora da potera u kotra smeru
...
Ovo je suština. Karnoov i inverzni Karnoov ciklus, fizika za 6. razred. Da uprostimo, može da se to lepo pokaže i preko jednačine stanja idealnog gasa: pV / T = const.
p - pritisak
V - zapremina
T - temperatura

Kada se sabijeni gas naglo širi (kao u ekspanderima u klima uređajima i frižiderima - obrnut Karnoov ciklus) zapremina raste, pritisak opada, temperatura opada. Ako se sve to natera da radi u kontra smeru (da se gas iz velike zapremine sabija u malu) pritisak raste, temperatura raste, zapremina opada. Teoretski, svaki klima sistem može da greje, pitanje je isplativosti. Na Alfama 100% ne greje, kompresori nisu predviđeni da rade na niskim temperaturama, niti je konstruisan tako da pokreće gas u kontra smeru. Ima jedan izuzetak, naveo sam ga već.

I meni isto svetli ovih dana lampica klime kad je stavljeno sve na automatiku, pa ništa, kompresor ne radi, samo na onom zelenom displeju piše AUTO. Radi samo sušač vazduha i to je to. Prvih par minuta se ne dešava ništa, a onda se odjednom ugreje unutra super. Isto tako je bilo i cele prošle zime kad mi je kompresor bio odspojen od ostatka strujne instalacije. Poenta: da bi klima imala bilo kakvu termo funkciju (hlađenje/grejanje - nebitno) kompresor mora da radi. Udavih, postaću gori od Bricka.
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Uto Feb 01, 2011 12:33 pm

Sve je to OK, prichao sam i sa caletom, koji je inache frigo tehnichar po zanimanju, i sushtina je u mogucnosti kompresora da radi u kontra smeru... Ne tvrdim da kompresor na mojoj 156 2002. god. to moze, ali cu opet izneti moje zapazanje - Apsolutno sve kao shto je Gile opisao, PLUS kada je temperatura izuzetno niska, svakako, kompresor se NE ukljuchuje i radi samo sushach, kada je tempatura veca od 5 stepeni ukljuchuje se i kompresor jer: Chujem ga da radi, promeni se rezim rada motora na leru, osetim pad snage karakteristichan za vreme rada kompresora... Nisam struchan, nishta ne tvrdim, osim onoga shto vidim i chujem... Ah da, gori AUTO funkcija ali i PAHULJICA (indikator rada klima sistema)... Poshto me sad ovo zaintrigiralo, oticicu ovih dana do caleta da baci oko na kompresor...
Poslednja izmena od speedfreak968 u Uto Feb 01, 2011 12:38 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Uto Feb 01, 2011 12:38 pm

gile napisao: Ovo je suština. Karnoov i inverzni Karnoov ciklus, fizika za 6. razred. Da uprostimo, može da se to lepo pokaže i preko jednačine stanja idealnog gasa: pV / T = const.
p - pritisak
V - zapremina
T - temperatura

Kada se sabijeni gas naglo širi (kao u ekspanderima u klima uređajima i frižiderima - obrnut Karnoov ciklus) zapremina raste, pritisak opada, temperatura opada. Ako se sve to natera da radi u kontra smeru (da se gas iz velike zapremine sabija u malu) pritisak raste, temperatura raste, zapremina opada. Teoretski, svaki klima sistem može da greje, pitanje je isplativosti. Na Alfama 100% ne greje, kompresori nisu predviđeni da rade na niskim temperaturama, niti je konstruisan tako da pokreće gas u kontra smeru. Ima jedan izuzetak, naveo sam ga već.
E dje me nadje, slabo pamtim gradivo od pre 30+ godina... :grin:
Slika
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Uto Feb 01, 2011 1:23 pm

srdjan_pop napisao:Klima kompresor se ukljucuje i kad se greje auto, ako je smer vazduha podesen "na soferku" uglavnom, jer onda sem grejanja (kroz klasicni grejac kabine na vodu tj. antifriz) vazduh se i isusuje pomocu klime cime se znatno olaksava i ubrzava odmagljivanje auta. Sam rad klime isusuje vazduh i leti (zato curi ispod auta kad radi klima).

Mislim da se tada isto automatski ukljucjuje recirkulacija vazduha (vazduh koji je vec unutra se zagreje isusi i vrati nazad i tako u krug). Naravno to se sve moze spreciti (eco dugme).
Apsolutna i jedina istina u vezi klime koja u ovom slucaju isusi vazduh a toplota iz motora prko grejaca ugreje taj vazduh, posalje ga na soferku gde je vlaznost velika i gde suv vazduh pokupi vlagu sa soferke i reciklazom odlazi na susenje(klima) pa dogrevanje (grejanje) i tako u krug...Jasno k'o dan :grin:
ma
magic33
Drug Član
Drug Član

Pet Feb 04, 2011 12:12 am

speedfreak968 napisao: i sushtina je u mogucnosti kompresora da radi u kontra smeru...
...No,no,no...
Nema kompresor tu mogućnost.Ni na kolima,ni na kućnim split sistemima.Postoji mogućnost da se trokrakim(ili četvorokrakim) elektroventilom preusmeri gas u kućnim sistemima.U tom slučaju unutrašnja jedinica greje,a spoljna hladi.Kod automobila to nije moguće.Imali bi u tom slučaju zaleđen hladnjak klime ispred hladnjaka motora što nit je dobro nit je moguće.
U automobilu može da vas greje motor,vebasto ili nešto mnogo zanimljivije i od Alfi i svega ostalog
Korisnikov avatar
cirko83
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz

Pet Feb 04, 2011 12:18 am

thinkof:
Pošto sam i ja el. tehničar za frigo mehaniku mada auto klime nikada nisam radeo, baš tako. Nema motor kontra smer, a kod kućnih klima uređaja elektro ventil menja ulogu isparivača i kondenzatora. Kad je isparivač hladan, a kondenzator vruć onda klima hladi, a obrnuto greje.
potpis
Korisnikov avatar
milosh024
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 12:27 am

Pet Feb 04, 2011 9:41 am

Kod nekih modela vozila (ne znam za Alfu jer nisam imao prilike da se sretnem a moja nema) postoji poseban grejac kroz koji vazduh prolazi, zagreva se i zatim ulazi u kabinu....on nema naravno veze sa klima sistemom, vec je nezavistan i montiran je na ventilacionom sistemu negde............znam za dva modela koji imaju ovakav grejac, inace je deo dodatne opreme kod tih vozila....i zaista kada se ukljuci grejanje u kabini, ventilatro duva topao vazduh.....uglavnom to je dobro zato sto brze odmagli stakla jer pitanje koliko takav grejac moze realno da podigne temp vazduha u automobilu..........
Alfa Romeo Sportwagon 2.0 JTDM
Ex Alfa Romeo 156 Sportwagon

Povratak na “Cafeteria da Romeo”