Kupovina preko e-baya

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
Presretach
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 9:38 am

Kupovina preko e-baya

Pet Dec 24, 2010 11:04 am

Pozdrav,
malo pa malo u postovima vidim ljudi su nesto narucili preko e-beya.
Znajuci nasu situaciju vec 2 godine pricaju samo sto nije :) .
Procitao sam da preko Amazona mogu da se naruce knjige i cd.
Ko kupuje preko e-beya, zamolio bi da napisu neko kratko upustvo kako da kupljena roba stigne do nas u Srbiji i koji su dodatni troskovi.

Posedujem Visa karticu izdatu u Vojvodjanskoj banci, sa njom placam preko interneta.

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Re: Kupovina preko e-baya

Pet Dec 24, 2010 7:18 pm

ja ne znam kako to funkcionise sa placanjem, carinom i postarinom za nasu zemlju, najbolje je preko paypal-a ali ne znam jel to proradilo a nasu zemlju :rolleyes: , nesto sam se raspitivao ali mi je sve to bilo nesigurno, a carina moze a ne mora da te zakaci zavisno od robe, definitivno se takva zajebancija ne isplati, najbolje i najsigurnije resenje je ako imas nekog u inostranstvu da on kupi to sa ebay-a i njemu stigne kuci a onda ti on donese ili posalje prvim kolima, busom ili kako vec za srbiju u zavisnosti iz koje zemlje salje i na koji nacin, npr. ja sam se raspitivao za neki deo iz Australije, imam tamo poznanika, deo je kostao 40ak eura a postarina do srbije(avionom) oko 60ak ako dobro pamtim plus sto ne znam koliko bi me i dal bi me rebnuli za carinu, druga jeftinija varijanta je brodom ali ima mnogo da se ceka jer brod koji ide do Bara ne ide stalno vec na par meseci ako sam ga dobro razumeo :rolleyes:
za varijantu bilo gde iz evrope nije frka, ima puno nasih tamo i koji idu kolma za srbiju pa taj ko ti kupi posalje po nekom prvom koga zna i ko ide i to je to, druga opcija su nase kamiondzije(ima ih dosta stacioniranih i u prolazu kroz evropu) a treca slanje autobusom(vozaci obicno naplacuju te usluge u zavisnosti od velicine paketa) autobusa iz IT, CH, D, A itd. ima bar jednom nedeljno ;) na taj nacin si izbegao carinu jer se fakticki ta roba svercuje samo lacas postarinu od prodavca do kupca(tj tog nekog koga imas u inostranstvu) i eventualno castis onog ko ti donese robu i kraj price.
ja treba tako da dobacim neke delove iz IT u skorije vreme
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
Presretach

Pet Dec 24, 2010 9:10 pm

Hvala Bogu imam rodbine po Evropi i tako se trenutno snalazim.
Vidim da na forumu ljudi narucuju preko e-bay -a, ljudi su korektni i ako roba ne stigne do tebe vracaju pare.
Znam da funkcionise sa rajfajzen karticom da moze da se prijavi druga zemlja kod registracije, a kao poklon (valjda) saljes u Srbiju.

Nego voleo bi da nam neko to objasni iz prve ruke kako to da se izvede najlakse.
Korisnikov avatar
OMP

Pet Dec 24, 2010 9:23 pm

pa jbg kao sto rekoh ne znam pojedinosti oko toga jedino da se javi neko ko vec kupuje preko ebay-a pa zna sve šeme :rolleyes: ja sam ipak za varijantu na sigurno tj preko ljudi koje znas i imas ;)
Korisnikov avatar
freedom
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0JTDm2 140KS
ex Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 10:21 am

Pet Dec 24, 2010 9:47 pm

Ja sam kupovao štošta preko e-bay-a
Najlakše i najisplativije je da ti plaćaš a da se šalje nekom tvom ko je u inostranstvu
pa ti on to nekako doturi.
Zbog troškova dostave najbolje je da kupuješ na E-bay sajtu zemlje gde ti živi taj neko ko će da izvrši doturanje :)
Mada, neki prodavci šalju i za Srbiju ali treba da proveriš cifru za slanje.
U teoriji, carina je 10% + 18% porez + 350din taksa što te uopšte uzimaju u razmatranje.
Ovi procenti se obračunavaju na ukupan iznos koji si platio tj. uključuju i poštarinu.
Plaćanje je najlakše preko PayPal naloga gde registruješ svoju karticu
i staviš da si iz Bosne... (jbg... Bosna je ipak zapad za nas :))) )
s tim da tamo u adresi staviš i Serbia.
Kad se registruješ na E-bay možeš da postaviš više adresa isporuke i da ih po potrebi menjaš.
:hello:
ПОТПИС?! Ма не потписујем ништа!
Korisnikov avatar
OMP

Pet Dec 24, 2010 11:58 pm

problem je sto se ovi nasi ne pridrzavaju te carine od 18%, znam ljude koji su se vise puta opekli sa tom carinom da ih je ona kostala vise nego sama roba koju su uvezli, fora je u tome sto ovi nasi na carini otvore paket da vide sta je unutra, e sad pozeljno je da uz robu da imas i neki racun, cesto se pravi i stavlja racun mnogo manje vrednosti robe, sto oni provale pa je onda sami procenjuju po nekim njihovim katalozima i sl. , isto vazi i kad nemas nikakav racun, znaci postoji mogucnost da trazis od posiljaoca da ti izda neki racun i stavi vrednost, e sad ta vrednost ne sme biti nerealna, moze npr. za nesto od 50e da napise 30ak ali ne i 10e, jer ovi nasi to provale, nisu bas toliko glupi ;)
Korisnikov avatar
Presretach

Sub Dec 25, 2010 12:55 am

Ocigledno je da je u drzavi problem, ja sam narucivao neki vodeni blok za graficku kartu on-line, troskovi su me skoro izneli da blok dodje do Srbije isto kao i cena vodenog bloka :cray: .
Sad sto rece OMP, ja preko rodbine krenem neki hladnjak za vodu da "prosvercujem i posto nije mali navataju burazera na granici i odma na internet i odma love najvecu cenu iako nije placen po toj ceni oni uzimaju to zdravo za gotovo i udaraju kazne i poreze i to me je iznelo ko Petra kajgana :banghead: .
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Sub Dec 25, 2010 2:13 pm

Tu ti moj prijatelju, kao i svugde kada smo mi u pitnju, vlada opshti javashluk po principu - kako te dovate.

Ja vec godinama kupujem preko e-bay, konkretno modele automobila. To ti je za neverovati. OK, placam internet visa karticom, kod onih prodavaca kod kojih je to moguce direktno bez paypal-a, jer to kod nas josh ne shljaka. Svi shalju ovamo nema frke, a shto se poreza na promet i carine tiche tu se primenjuje gorepomenuto pravilo. Moj ti je savet uvek rachunaj na to da cesh neshto da platish, pa ako prodjesh bez placanje - superica. Primer: stize mi paket sa modelom koji sam na e-bay platio $115, chovek je na paketu napisao vrednost $20, i nisam platio nishta, ni porez ni carinu. Sledeci paket u njemu dva modela od po $40, na paketu chovek napisao dechije igrachke, vrednost $15. A na carini oni to lepo otvore, procene da da je vrednost paketa $120 (!!!!), to uzmu kao osnovicu i tako ti ja na kraju balade platio carinu i porez skoro onoliko koliko sam platio i za same modele... Ja rek'o na poshti - alo bre pa koji je tutun ovo rachunao? Kazu napishi zalbu, paket se vraca na carinu, pa ond bla-bla-bla u roku od 30 dana bla-bla-bla, pa lezarina bla-bla-bla... I ti onda lepo ipak platish na licu mesta to razbojnishtvo i to ti je...
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Sub Dec 25, 2010 3:10 pm

Posle knjige koju sam naručio preko neta i platio carinu, porez i ostale namete, više mi ne pada na pamet da bilo šta naručujem i plaćam ovoj smrdljivoj državi.
Nadješ nekog ko živi preko, on lepo naruči i pošalje ti busom. Busadžija uzima 10e po kesi, a u kesu može da stane svašta ;)
Korisnikov avatar
982026
Garaža: Hornet 919
Pridružio se: Pet Jan 16, 2009 4:34 pm

Sub Dec 25, 2010 4:38 pm

Je si li probao da odes do E-ducana u Bul.Despota Stevana br.11, ex 29.novembar? Na zalost nisam imao iskustva sa e-bay kupovinom, ali uskoro cu morati tako da pratimo i javljamo iskustva.
:arflag
Korisnikov avatar
OMP

Sub Dec 25, 2010 4:41 pm

nego kako sam cuo ni ovi soferi sto voze bus vise nisu u fazonu daj koliko das nego traze koliko im treba, od 20ak eura pa na vise kako ti se zalomi :rolleyes:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Ned Dec 26, 2010 10:35 am

Dva puta sam hteo nesto da nabavim preko e-ducana i oba puta nije moglo, tj. nisu znali...moje iskustvo je da su nesposobni i neposlovni.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
147
Garaža: Alfa Romeo 147
Pridružio se: Sub Nov 29, 2008 1:05 am

Sre Jan 05, 2011 1:13 am

ljudi opusteno mozemo da kupujemo preko paypala, ali je potrebno isti registrovati na neku drugu zemlju koja ga podrzava. Znaci potrebno vam je:

1. Intesa Internet kartica(ne kosta nista, mora se cekati 1 dan da se aktivira)
2. Ne mora, ali bi bilo dobro da odmah podnesete zahtev za LIB koji ce biti potreban za aktivaciju paypala
3. Registracija na paypalu
4. Registracija na ebayu

Caka je u tome sto za razliku od paypala, na ebayu unesete vasu adresu i sve sto kupite stize vam na tu adresu, paypal sluzi samo za placanje. Ovaj sistem radi provereno, evo ja sam kupovao ogromnu zastavu alfa romea, crne migavce za moju 147icu, curi narucivao neke mindjuse, ma svasta...

Slobodno pitajte sta vam nije jasno, objasnicu vam.
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Sre Jan 05, 2011 3:11 am

Postoji neka caka tu jer...

ja imam internet visu i od intese i od jos 2 banke... i ne zeli da ih prihvati...

e sad drugaru oce... intesinu...

drugom drugaru nece internet ali hoce master... ili amer express isto on intese... ne secam se tacno koju ali isto nije zelelo internet...

tako da ima neka caka... ne znam zasto nekome nece ili hoce...
Korisnikov avatar
147

Sre Jan 05, 2011 4:10 pm

Ne shvatam kako nece da prihvati. Prilikom procesa registracije uneses broj koji ti se nalazi u donjem desnom uglu. Nakon toga oni ti na sa kartice skinu 1.50e (moras da imas nesto para na kartici) i posalju ti conformation code koji moras da uneses u odredjenom roku. Conformation code mozes videti pomocu lib ili jednostavno odes u banku da ti istampaju stanje, uneses ga u polje predvidjeno za to i zavrsio si registraciju na paypalu :)
JaMaL
75 TB

Sre Jan 05, 2011 4:36 pm

Sve je to lepo... ali neke kartice ne zeli da prihvati...

ne znam po kom osnovu...

ja licno dobijam poruku da zemlja u kojoj je izdata katica nije na spisku odobrenih zemalja...

iako sam pravio razne naloge... i stavljao kao drzavu i bosnu i hrvatsku i sloveniju i makedoniju... i probao 3 razlicite kartice...

postoji neki mehanizam kojim znaju odakle je kartica... mozda je ip adresa... ali sumnjam...

nesto ima... ali znam da meni ne radi to kao ni kao sto sam naveo jos 2 drugara... samo je jednu karticu primio i to nije bila visa elektron...
JaMaL
75 TB

Sre Jan 05, 2011 5:03 pm

Slika

intesina visa electron, vazi jos vishe od godinu dana... to je poruka...

*OK* problem resen...

nismo svi dobro obratili paznju... ja pogotovu...

posle udaranja 3 glave jednu o drugu shvatili smo da je u pitanju VISA INTERNET kartica... a ne ELECTRON...

INTERNET moze samo da salje pare...

ELECTRON moze i da prima...

samo INTERNET izgleda da moze da se registruje na paypalu... a posto svi mi imamo electrone za devizne racune i ostale ... onda je to bio problem... veorvatno... izvadicu i ovu drugu pa cu da javim da li i kako radi...

sry za nesporazum... nisam ni ja znao da oni imaju 2 internet kartice... :)

*edit* sve iznad moze moze i da se obrise... nije relevantno za temu...
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Sre Jan 05, 2011 9:03 pm

Moguce je usluzno da neko kupi i donese za vas trazeni predmet, jedino je frka ako treba za juce... Ja sam par puta porucivao stvari i uvek je sve bilo po planu i programu, sa tim sto se procenat za uslugu krece u rasponu 15-20%.
Korisnikov avatar
freedom
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0JTDm2 140KS
ex Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 10:21 am

Čet Jan 06, 2011 8:19 am

JaMaL napisao: INTERNET moze samo da salje pare...

ELECTRON moze i da prima...
Ne znam za ELEKTRON ali VISA Internet Banke Intesa
može i da prima uplate...
Proces aktiviranja kartice na PayPal sajtu obuhvata i da im uplatiš par dolara a oni ti onda te pare vrate.
Tako provere da li sve funkcioniše.
ПОТПИС?! Ма не потписујем ништа!
Korisnikov avatar
147

Čet Jan 06, 2011 9:25 pm

Da, samo bitna stvar je da na paypalu moras da registrujes da Personal (samo za kupovinu), ali isto tako pre kupovine OBAVEZNO procitajte feedback od prodavca, i kupovati samo od top sellera i onih ljudi koji imaju 95+% feedback, da se ne bi desilo da ste bacili te pare..
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pet Jan 07, 2011 12:31 pm

Mene više zanima prodaja preko ebaya, da li je neko nešto prodavao?
Korisnikov avatar
OMP

Pet Jan 07, 2011 4:03 pm

i mene to isto zanima
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pet Jan 07, 2011 7:22 pm

Uspeo sam da se registrujem na Pay palu sa Master card NLB Banke i to kao premier user(kupovina i prodaja). Iskustva???
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Pon Jan 10, 2011 11:30 am

Svi se ućutali :scratch:
Verifikovao sam karticu na pay palu i registrovao sam se na ebay-u.
Čim nešto prodam ili pazarim, javljam se :wave:
Korisnikov avatar
OMP

Pon Jan 10, 2011 6:06 pm

znaci da bi se prijavio na ebay moras da ostavis br. racuna tj karticu ili ne? ja imam samo dina card nema master i ostale :rolleyes:
a kakav je nacin slanja robe u inostranstvo jel zna neko, jel moze preko poste ili kako vec, znam da nase kurirske sluzbe to ne rade, radi dhl radi ali su cene mnogo jake kad sam se raspitivao jednom prilikom :rolleyes:

Povratak na “Cafeteria da Romeo”