W kupuje Alfa Romeo

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Re: W kupuje Alfa Romeo

Sre Sep 08, 2010 10:08 pm

kilson napisao:Alfa vec odavno nema veze sa svojom prosloscu i sve manje je u relaciji sa istom sto se tice samih komponenti. Gde su rwd, benzinac sa alu blokom, gde je V6 Busso, gde je magneti marelli itd itd...
Vidsh, skoro sam razmishljao da prodam moju Alfu da kupim neshto novije, 159, shta bi drugo... Ali sam odustao do daljnjeg jer, sa kojim motorom? Ni jedan benzinac u ponudi mi ne zvushi interesantno, a dizel ipak nemogu tako lako da progutam... Osim 1750 tbi, a to je josh uvek novo i prilichno prevazilazi moj fond... Tako da cu izgleda voziti moju 156 V6 dokle god bude bilo zivota u njoj... i posle... :arflag
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Sep 08, 2010 10:19 pm

Isti slucaj...1.8 patetican, 1.9 preslab, sa 2.2 idem isto kao 2.0ts (cemu sve to onda), 3.2 nerentabilan u ovom trenutku, Tbi nov i nerazradjen...dizeli nisu moj fah...mada je apsurdno da bih izmedju 1.9 dizel i 1.9 benzin uzeo pre dizel. Nije to pohvala za dizel, koliko nezadovoljstvo benzincima
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
DejanGT
Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 12:09 am

Čet Sep 09, 2010 11:54 am

I ja sam razmišljao da sa GT-a pređem na 159, čak me je i ozbiljno zagolicao Deltin oglas za one automobile iz 2008. i 2007. koji imaju koliko - toliko prihvatljive cene ali kad skapiram da treba da dam i GT-a i 147-icu i možda još nešto i doplatim a dobiću nešto o čemu su oprečna mišljenja a ja lično nisam imao priliku pošteno ni da isprobam, prilično se ohladim. Radije bih vozio benzinca, mada kad pročitam dramu na alfaowners sajtu o gušenju 2.2 motora pomislim da je možda bolje rešenje JTDm, ako je bar malo sofisticiraniji od mog JTD-a iz 2005.

Na kraju, možda je ipak Giulietta sa 1.4 MultiAirom rešenje za nas koji volimo benzin, bar meni kome gepek ne znači puno. Zato ne bih ništa ni radio dok se fiat ne smiluje da taj auto pretstavi u našoj zemlji trećeg sveta, u kojoj ima i fabriku ali ga mrzi da joj i mapu za navigaciju napravi, i ne teba mu nikad više od godinu dana da novo-pretstavljeni model dovede na to, tako mu važno, tržište...
Korisnikov avatar
coda tronca
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 10:29 pm

Čet Sep 09, 2010 2:58 pm

Da se i ja ukljucim u raspravu i izlozim neko svoje misljenje o tome kako razmislja Marchione:

Vec neko vrijeme Fiat forsira Abarth kao poseban brend, a ne samo kao znacku prikacenu na Fiate. To podrazumjeva agresivnu (skupu) marketinsku kampanju, otvaranje posebnih dilera za Abarth, izbacivanje cudo varijanti (EsseEsse, 500C Abarth, Tributo Ferrari - iako bi bilo logicno da smo svih ovih godina mogli vidjeti neku top spec. Alfu u verziji Scuderia Ferrari...) ... i rekao bih da im dobro ide. Problem je sto Abarth debelo zalazi u teritoriju (hot-hatch sa stilom) koju bi trebalo da pokriva Alfa Romeo.
Ako pogledamo visu srednju klasu, Marchione ima dvije opcije: da napravi 169 tj. jos jednu tradicionalno neuspjesnu veliku Alfu ili da spusti Maserati stepenicu nize u klasu koju je on manje-vise izmislio (sportska limuzina).
Ostaje jos srednja klasa gdje aktuelna 159 zaostaje, a koju bi sutra mogli pokrivati Abarth ili Lancia, mozda cak i Maserati (ako moze Jaguar...)
Tako da, po meni, njemu u ovom trenutku Alfa ne treba nista :wave: tako da je vrlo moguce da ce se otarasiti brenda sa kojim ne zna sta ce i uzeti nesto kesa u ovim teskim vremenima...
Korisnikov avatar
starac vujadin

Čet Sep 09, 2010 3:47 pm

DejanGT napisao:I ja sam razmišljao da sa GT-a pređem na 159, čak me je i ozbiljno zagolicao Deltin oglas za one automobile iz 2008. i 2007. koji imaju koliko - toliko prihvatljive cene ali kad skapiram da treba da dam i GT-a i 147-icu i možda još nešto i doplatim a dobiću nešto o čemu su oprečna mišljenja a ja lično nisam imao priliku pošteno ni da isprobam, prilično se ohladim. Radije bih vozio benzinca, mada kad pročitam dramu na alfaowners sajtu o gušenju 2.2 motora pomislim da je možda bolje rešenje JTDm, ako je bar malo sofisticiraniji od mog JTD-a iz 2005.
...a i 1750 TBi trosi k`o blesav...skoro kao 3.2 kada se malo stisne.
Acqua-Olio-Benzina
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Čet Sep 09, 2010 3:50 pm

Ozbiljno? Koji smor, ja sam kapirao da trosi oko 12-13, toliko su rekli u testovima...
Korisnikov avatar
starac vujadin

Čet Sep 09, 2010 4:04 pm

Svaki turbo i benzin i dizel trosi kad se stisne. Ne moze se protiv fizike - ako hoces da auto ima toliko Nm, da ide tako kako ide, onda to mora negde da ispostavi racun. Druga je stvar kako marketinska odeljenja upakuju tu pricu da ona postane fina i slatka svima. Napredak je ostvaren u onoj svakodnevnoj voznji (koja je za nas i najbitnija) pri umerenim obrtajima, ali neka se niko ne zavarava ako hoce da vozi turbo ostro
Acqua-Olio-Benzina
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Čet Sep 09, 2010 4:12 pm

Od Alfe je ostalo samo ime i u ovim okolnostima je najbolje da se brend ugasi. Zašto? Zato što će svim starijim(pravim AR pre Fiata) Alfama cena skočiti, tržište delova za iste će se povećati i Alfe će voziti samo pravi ljubitelji!

piiiip globalizacija je došla glave mnogim velikim imenima, a Alfa od GT nema ni jednu svoju komponentu(osim izgleda) ugradjenu u novijim modelima. VW bi možda vratio zadnji pogon, možda bi uradio još neke dobre stvari ali Alfu koju mi volimo više nikada nećemo videti kao nov model.
Meni ne bi bio problem da imam nekog fiata za svaki dan ako znam da me u garaži čeka GTV, juniorka, montrel ili neki drugi ALFA ROMEO :wave:
Korisnikov avatar
starac vujadin

Čet Sep 09, 2010 4:15 pm

Predsednik nam je nihilista! :grin:
Acqua-Olio-Benzina
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Čet Sep 09, 2010 4:20 pm

:D :D :D :wave:
Korisnikov avatar
DejanGT
Garaža: Giulietta MultiAir | 2010
Pridružio se: Pet Apr 23, 2010 12:09 am

Pet Sep 10, 2010 12:56 am

starac vujadin napisao:
...a i 1750 TBi trosi k`o blesav...skoro kao 3.2 kada se malo stisne.
Ja prelazim ispod 10000 km godišnje (doduše u najgorim gradskim uslovima) pa me potrošnja ne pogađa toliko, rado bih se častio i ovim 3.2 što visi u oglasima ali je registracija zaista besmisleno dranje... sve nade polažem u 1.4 MultiAir - i dovoljno zabave i razumne cifre... :D (iako mislim da je za nas koji nemamo garažu potpuno besmislena investicija kupiti mlađi i skuplji auto)
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član
Garaža: AR 156 1.8 TS 2002.
Pridružio se: Pon Avg 09, 2010 10:20 am

Pon Okt 25, 2010 6:21 pm

gi
gile
Drug Član
Drug Član

Pon Okt 25, 2010 6:27 pm

Kraj je bio još pre dve nedelje, nego niko od domaćih medija da se seti da napiše. BTW ovaj novinar je teška metro dijabola, mora da mu je smisao života de se morfuje u shoping mall.
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član

Pon Okt 25, 2010 6:37 pm

gile napisao: ...ovaj novinar je teška metro dijabola, mora da mu je smisao života de se morfuje u shoping mall.
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Čet Dec 02, 2010 7:27 pm

Saga continues,
http://www.b92.net/automobili/vesti.php ... 76581&fs=1
Korisnikov avatar
vojaalfa
Drug Član
Drug Član
Garaža: 156 1.8TS SW
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 3:42 pm

Čet Dec 02, 2010 7:40 pm

Ja sam u principu za. Mislim da je bolje da Alfu gusi neko sa svezom lovom nego neko ko nema para pa jajari sa amerima i tako to.
Jos ako VW bude pametan pa alfinim inzenjerima da odresene ruke da naprave veliku limuzinu sa najmanjim Lambovim motorom onda :dadotopic
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Čet Dec 02, 2010 9:35 pm

samo je to dilema.
praviti jeftine Alfe za siroke narodne mase i nuditi ih bez klime, meraca temperature rashladne tecnosti, i praviti slicne nebuloze, kako bi taj auto kostao sto manje
ili
vratiti se na pravi kolosek egzoticnosti i praviti superautomobile...?

ako imaju gram mozga, iskoristice 100 godina prelepe istorije i ugleda. lepote na drumu s jedne strane i moci na trkackim stazama s druge...

navijam za nemce! vec je pola "nasih" preslo da radi za njih, ne plasim se ko ce se baviti dizajnom i da li ce tada Alfe imati "sportsko crce" :clapping:

:arflag
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Čet Dec 02, 2010 9:39 pm

Hmm... Koje je "zlo" vece - Fiat ili VW? Brak sa Fiatom Alfu, ipak, nije koshtao poptunog gubitka identiteta, zadrzla je Alfa pod Fiat-om svoj shmek, svoju jedinstvenu sportsku notu i vozne karakteristike i bez RWD... A ako u VW-u imaju planove da sa Alfom odrade prichu slichnu onoj sa SEAT-om, bojim se da ce od Alfe definitvno ostati samo lepa uspomena i bedz... Globalizacija, ukrupnjavanje kapitala, niko danas vishe ne moze da opstane sam, narochito ako pokushava da izgura neku svoju prichu... Brojke su jedini relevantni faktor i sve je manje mesta za romantichare i razmishljanje srcem pa makar ono bilo i SPORTSKO... :(
Slika
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pet Dec 03, 2010 9:41 am

Što kaže Sale bolje da odmah ugase brend i gotovo nego da se ovako igraju sa stogodišnjom istorijom i tradicijom :rant: :skull
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Diego
Drug Član
Drug Član

Pet Dec 03, 2010 10:56 am

Slazem se sa speedfreak-om, iako je brak sa Fiatom "obecavao" da ce da unisti Alfu, pre svega kao brend, na kraju price ne znam koliko se to ostvarilo. OK, izbacen je zadnji pogon iz svih modela, ali Alfa je uspela da odrzi identitet proizvodjaca automobila sa sportskim srcem namenjenih svakodnevnoj upotrebi.

Mozda bi sve trebalo posmatrati kroz prizmu Lamba. Malo je falilo da potpuno nestanu dok ih Audi nije pazario. Nakon 10-ak godina i nekoliko uspesnih modela, kada neko kaze Lambo prva asocijacija je Italija, sportska voznja, strast itd. Ne verujem da se Lambo prepoznaje kao Audi. S druge strane, Audi ima dugacku sportsku tradiciju (Audi quattro u WRC i R10 i R15 u Le Manu) dok VW je poznat upravo po imenu: automobili za siroke narodne mase. Ako se to stvarno desi, VW sigurno nece baciti milijardu jevreja nego ce pokusati da od Alfe izvuce sto je vise moguce na trzistu. Nadam se da ce tokom procesa voditi racuna o tradiciji i pre svega o potencijalnim kupcima, a ukoliko je osrednje (kao sto su uradili sa Seatom-kao sportski automobili za svakodnevnu upotrebu sa VW smekom :grin:) onda tesko da ce se bilo sta od istorije i ljubavi zadrazti. A upravo ova mogucnost predstavlja osnovni problem, jer Alfa se uvek kupovala srcem...

Kada bih birao Nemce kao vlasnike izabrao bih BMW ili Audi :D
:arflag
Korisnikov avatar
bokac
Garaža: 155 v6 & 156 jts ss
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:31 pm

Pet Dec 03, 2010 1:56 pm

Slazem se sa Dekijem. :good:
Mislim da bi Alfa trebala da bude negde izmedju Seata i Lamba
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pet Dec 03, 2010 2:45 pm

Kad pomisliš da gor od ovoga ne može, a ono...

Volkswagen Group to buy Ferrari shares?

Volkswagen Group pretty much owns a slice of every car market out there, ranging from cheap Seats to all-out Lamborghini and Bugatti hypercars, even through to rich-rolling Bentley land yachts. It also owns one of the most recognisable sports car brands and shapes out there; Porsche.

Rumours circulating say the ‘Group is now thinking of buying stakes in Ferrari, even though it isn’t currently up for sale. About a month ago, Fiat boss, Sergio Marchionne, hinted that he wanted to raise more funds for the Fiat and Chrysler partnership and was thinking of selling off a certain amount of Ferrari shares in an initial public offering type deal.

Volkswagen has been selling well lately, and reports to have around US$27 billion (about AU$27 billion) in profits sitting around. Volkswagen chairman, Ferdinand Piech, has mentioned he would like to add the Italian super-brand, or some of it, to the Volkswagen collection. Although, both of these expressions by the brand bosses are just ‘dreams’ at the moment, and no plans have been made.

Ideas may have since sizzled out, but if auto giant Volkswagen is waving some cash around, it might come time for Fiat to sell off some of its assets for revenue, if it wants to remain as a competitive brand on an international level.

A German Ferrari though, what do you think?
Slika
Korisnikov avatar
speedfreak968
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '04. AR 156 SW ti

Pet Dec 03, 2010 2:48 pm

Piše se o tome i kod nas... Nisam provalio ranije... Vrele Gume...

VW kupuje Alfa Romeo i Ferrari?

Pisali smo već o tome da je VW "bacio oko" na Ferrari, a da je merkao i Alfa Romeo. Prema poslednjim izjavama, kako direktora Fiata, Sergia Marchionnea, tako i direktora VW-a, Martina Winterkorna, ceo "posao" je (imajući u vidu sve okolnosti o kojima smo već govorili, usuđujemo se da kažemo "za sada") samo u domenu "pustih snova". Marchionne je tvrdnje da od posla nema ništa, potkrepio izjavom da žele da ponovo izgrade brend Alfa Romeo, prvenstveno kroz razvoj novih modela, a onda i putem povratka na američko tržište, odakle se Alfa Romeo povukao 1995. godine.
Da bi brend Alfa Romeo počeo da donosi profit, prema Marchionneovim procenama, trebalo bi da prodaju 300.000 vozila godišnje, i taj cilj bi trebalo da bude ostvaren do 2013. godine. Povratak na američko tržište bi mogao da bude značajan podstrek u ostvarivanju tog cilja, ali ne treba izgubiti iz vida podatak da, prema nekim nezavisnim procenama, Alfa Romeo pravi godišnji gubitak od 300 miliona evra.
Ako su u Fiatu već toliko "tvrdi" kada je reč o odbijanju svake ideje o prodaji Alfa Romea, koji stvara gubitke, onda nikako nije čuđenje što o prodaji Ferrarija ne žele ni da sanjaju: objavljeno je da je profit Ferrarija u trećem kvartalu porastao 46 procenata, i da iznosi 76 miliona evra.
Ako se pogleda dosadašnji tok događaja po pitanju pominjane prodaje, svakako se može zaključiti da "je stvar još daleko od toga da bude gotova", pogotovo kada je reč o Alfa Romeu (Ferrari je ipak nešto drugo) i budno ćemo da pratimo šta će da se događa na tom polju.

Znači "zapakujte mi sa Alfom i taj Ferrari za poneti"... Standard, jbga...
Slika
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
......................................
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pet Dec 03, 2010 5:54 pm

Što se mene lično tiče, radije bih Alfu video i ugašenu nego pod VW kapom. Uopšte me ne zanima racionalnost, materijalni momenat niti bilo kakvo treće razmišljanje. Za Alfu sam se odlučio srcem još u mladim danima i srce kaže tako. Šta god neko mislio o njima, želim da Alfu pravi i o njoj odlučuje Italijan. U slučaju da do (neželjene) transakcije dođe, odnosno da moja Alfa postane nemačko čedo, epilog je voziti aktuelnu 156-icu još 5-6-7 godina, a potom pazariti Giuliettu sa kojom bih (ako budem živ i zdrav) otišao u vozačku penziju...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
mobtel
Garaža: 33+156=159
Pridružio se: Sre Dec 03, 2008 9:11 pm

Pet Dec 03, 2010 10:07 pm

:thumbsup:
folks vagen, ne, hvala...
You bought the wrong car!!!

Povratak na “Cafeteria da Romeo”