Termostat ili termodavač?
- Alfa 156 Kacarevo
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.0TS 8v
narode sta se desava ako skala u kabini ne pokazuje tacnu temperaturu kod mene ide do 50 c i to je to kako da znam sta nije ok.hvala 

Antisha
- flojd
- Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g - Lokacija: Pirot
Jel stalno na 50 ili nekada u gradu ili u leru digne temeraturu malo?Procitaj auto na dijagnostici ako je termodavac u redu a sigurno jeste onda kupi termosta pa ga zameni!
- Alfa 156 Kacarevo
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
E onda kupi termostat
ja sam ga zamenio proslog meseca kad sam menjao antifriz i sad skazaljka seta izmedju 80 i 90 cisto da covek nikada nije miran 

-
Sa
- Drug Član
Ajde da vidim da li se još nekom ovako ponaša temperatura:
U gradu je zakucana na 90, a na otvorenom pada do 70, usporenje i stajanje na naplatnoj rampi ide izmedju 80 i 90, auto put 160 km/h pada ispod 70
U gradu je zakucana na 90, a na otvorenom pada do 70, usporenje i stajanje na naplatnoj rampi ide izmedju 80 i 90, auto put 160 km/h pada ispod 70

- alfasud-82
- Garaža: alfasud 1977
alfa 147 1.6 2001.88kw120ks - Lokacija: novi sad
upravo sam to danas doziveo dok nisam izasao iz grada bila je 80-90 na otvorenom putu pala i do 60 step.ali za 10 dana mi stize termostat pa cu i taj problem resiti
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Tako je bilo i meni do zemene termostata.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
Ma posle promene termostata temperatura konstantno raste do 90 onda kad otvori termostat odjednom padne na 70 i polako se vrati na oko 80 i tu drzi svo vreme u voznji na otvorenom jedino u gradu se vrti izmedju 80 i 90 inace stavio sam termostat Vernet mada na dijagnostici citanjem temperature i uporedjivanjem sa skazaljkicom razlika je jedno 10 stepeni sto znaci da satic i nije najprecizniji ustvari pokazuje 10 stepeni manje!
- pejo
- Garaža: ALFA 156
meni je stalno na otvorenom malo ispred 90 i samo leti kad stojim dodje do 90 i oma pali fen

MISLIO SAM...je majka svih zajeba
moj mob 069/1468-109 viber
- G0XY
- Garaža: Mito QV
Ja sam stavio novi termostat Vernet i situacija je ista.U gradu radi na 90,a otvoreno ne prelazi 70 prema instrumentima.To joj je radna temperatura,a ja sada imam bespotrebno u rezervi jedan Behr termostat 

A Man's Got to Know His Limitations...
- dekideki
- Drug Član
- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
ja imam Vernet u rezervi a ugradio sam Behr
meni ne pada na otvorenom ispod 85, i nikad nije...
vracamo se na Santinovu pricu o matorim senzorima, skretnim sistemima sa skazaljkama itd... jesi promenio i senzor, btw?
treba ti lasersko merenje temperature, ono sa crvenom tackom, na daljinu sto meri. prekontrolises na vise tacaka motor pa ces videti koje su zapravo realne tempetature.

meni ne pada na otvorenom ispod 85, i nikad nije...
vracamo se na Santinovu pricu o matorim senzorima, skretnim sistemima sa skazaljkama itd... jesi promenio i senzor, btw?

treba ti lasersko merenje temperature, ono sa crvenom tackom, na daljinu sto meri. prekontrolises na vise tacaka motor pa ces videti koje su zapravo realne tempetature.

- Alfa 156 Kacarevo
Kako da proverimo da li skazaljka dobro pokazuje mozda ona nije ispravna ona u kabini

Antisha
- pejo
ja sam prikopchao fiateku i gledao,temp.mi pokazuje 87.5C a kazaljka pokazuje u kabini malo preko 70 C, kazaljka je za 2 njene debljine iznad 70C pa bi to bilo oko 75C otprilike.bilo bi dobro da neko slika termostat i obelezi crevo na slici koje treba da je hladno dok neotvori termostat.jer kad crkne on ostane u otvorenom polozaju najcheshce i onda rash.sredstvo non stop kruzi pa se tshko postize rad.temp.onda bi svi znali gde da pipaju i shta da gledaju.poshto vidim da mnogi imaju probleme a zima vec dolazi. 

- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
A treba pipati ono debelo crevo koje je prikljuceno na plasticni izvod iz termostata ono treba da bude hladno dok motor ne postigne radnu temperaturu.
Re: Termostat ili termodavač?
Pa pomocu dijagnostike moze da se ustanovi iscitavanjem temperature koju pokazuje motorni komp.Alfa 156 Kacarevo napisao:Kako da proverimo da li skazaljka dobro pokazuje mozda ona nije ispravna ona u kabini![]()
![]()
A treba pipati ono debelo crevo koje je prikljuceno na plasticni izvod iz termostata ono treba da bude hladno dok motor ne postigne radnu temperaturu.
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Sasha, to ne bi trebalo da je normalno ponašanje kada je temp. u pitanju, barem kada se radi o 156-ici! Tako se sistem ponašao kod mene, na otvorenom se uvek vrtela oko 70 C, a tih nekih 90 C sam jedva dostizao samo baš kada zaglavim u gradskoj gužvi i to leti! Dobio sam preporuku da menjam termostat, iako nije bilo problema sa grejanjem zimi ili sa nešto izraženo većom potrošnjom! Nakon promene kod Stojanova (uz promenu vodene pumpe i rashladne tečnosti pride) sistem se sasvim drugačije ponaša. Sada mnogo brže dostiže radnu temperaturu, penje se bez prestanka sve do nekih 94-95 C kada se sistem otvori i kazaljka prosto potone na nekih 75 do 80 C, pa se potom polako podigne i smiri na nekih 88-89 C! Tako stoji u vožnji konstantno, bez obzira da li je otvoren put ili neka opuštenija gradka vožnja, ali već kada se tokom leta zaustavim na semaforu temperatura brzo skače do nekih 94-95 kada se uključuje ventilator i obara je nazad. U nekim ekstremnim letnjim situacijama na preko 30 C, uz uključenu klimu i gradske gužve na semaforima temperatura je skakala i blizu 100 C, ventilator je često radio punim tempom, ali već nakon malo turiranja u mestu kazaljka je brzo padala i vraćala se blizu 90 C. Ne znam da li merač malo laže u odnosu na prave vrednosti, ali otprilike bi to trebalo biti neko normalno ponašanje kod 156-ice, kada sistem definitivino radi, počevši od ventilatora, vodene pumpe, cirkulacije rashladne tečnosti i termostata. Naravno, u zavisnosti od vrste termostata i nekih drugih faktora verovatno ima i odstupanja, odnosno drugačijih ponašanja i merenja, ali u bilo kojoj varijanti auto u stabilnoj vožnji po otvorenom putu ne bi trebao pokazivati temp. od 70 C, barem na osnovu mnoštva pročitanih mišljenja i iskustava po forumima! Eto, tako je to kod mene, a uvek je zanimljivo čuti kako je kod drugih, gde i čije delove ugrađuju, itd.Sasha napisao:Ajde da vidim da li se još nekom ovako ponaša temperatura:
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
-
Sa
- Drug Član
Ne znam, letos je temperatura bila zakucana na 90, bez obzira na gužvu i 40 stepeni u hladu. Sada na jutarnjih 7-9 stepeni dodje do 90 za nepunih 3 km vožnje,a tada i počinje lepo da greje. Glupo mi je da bacam pare na termostat ako je sve ok 

- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Hm, ne znam šta da ti kažem! Uzgred, da li je u pitanju 156 ili neki drugi model? Ne znam za druge Alfe, ali kod 156 MORA dolaziti do oscilacija i skala ne može biti fiksirana u svim uslovima obzirom da je od starta poznato da 156 meri trenutnu, a ne prosečnu temperaturu! A da li su ove moje sadašnje vrednosti dobre ili je nešto drugo pravilno, to ne mogu da garantujem. Voleo bih da sam nekada vozio ganc novu 156-icu pa da imam iskustvo za poređenje. Ono što je činjenica jeste da mi je ranije retko auto dosezao tih 90 C, a ventilator na najjačoj brzini sam možda u par navrata čuo, dok je sada drugačije i logično mi je da uz pokvaren termostat može doći do pregrevanja, a da auto to "ne prepozna"! Grejanje i koji decilitar veće potrošnje je daleko manji problem od toga pa sam ipak rešio da se ne igram i uložim tih 50-ak E...
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
...ali drugi auto i drugačije komponente gde ne mora značiti da imamo isto ponašanje po ovom pitanjuSasha napisao:Isti motor kao tvoj samo u 147-ci

- pejo
ovo je slika temperature rashladne technosti.kada je dule147 prikopcho diag.tem je pokazala 86C.a u kabini procenite sami koliko je to na satu.auto je radio nekih 20min u leru.e sad ko laze diag ili komp.termostat je tek onda otvorio kad smo proveravali rukom crevo.

na otvorenom putu mi stalno tu stoji kazaljka i leti i zimi.chim dodirne 90C na satu pali ventilator 1 brzinu.e sad ja mislim da sat nije izbazdaren dobro zato laze,a mozda je i kod drugih tako pa vi vidite.

na otvorenom putu mi stalno tu stoji kazaljka i leti i zimi.chim dodirne 90C na satu pali ventilator 1 brzinu.e sad ja mislim da sat nije izbazdaren dobro zato laze,a mozda je i kod drugih tako pa vi vidite.

- Dewillex
- Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
Na dijagnostici je sto posto u motoru. Jel moze neko da razresi dilemu?
Meni je ostao otvoren termostat zauvek. Mora da se menja.
Da ali pazi sad. Da li taj tvoj satic meri temperaturu u motoru ili hladnjaku?pejo napisao:ovo je slika temperature rashladne technosti.kada je dule147 prikopcho diag.tem je pokazala 86C.a u kabini procenite sami koliko je to na satu.auto je radio nekih 20min u leru.e sad ko laze diag ili komp.termostat je tek onda otvorio kad smo proveravali rukom crevo.
Na dijagnostici je sto posto u motoru. Jel moze neko da razresi dilemu?
Meni je ostao otvoren termostat zauvek. Mora da se menja.

- pejo
neznam pedja to jbg.
treba onda uzeti neki toplomer i meriti technost u boci. 

- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
Meni pokazuje između ovog na slici i 90°, bitno je da ne pada niže na otvorenom, možda laže malo kazaljka 

potpis
- Dewillex
- Garaža: Alfa Romeo 147 selespeed
Treba pogledati gde mu se nalaze senzori za temperaturu.pejo napisao:neznam pedja to jbg.treba onda uzeti neki toplomer i meriti technost u boci.
Mozda je senzor los.

- pejo
moze biti, moze biti.