Termostat ili termodavač?
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Juče sam primetio da mi auto mnoogo teško dostiže radnu temperaturu. Do 80 stepeni dođe za 5-10 minuta vožnje (kako ujutru tako i popodne) ali do 90 mu treba još 15-20 minuta i to gradske vožnje. A i kad dođe na 90 stepeni brzo padne opet na 80. Termostat sam menjao pre oko godinu ipo dana (Behr) ali tad temperatura motora nije prelazila 70 stepeni. Sad mi nije jasno da li je opet termostat pri kraju ili termodavač daje prerano signal ventilatoru da se uključi? 

Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- Tihomirce
- Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD - Lokacija: Arandjelovac
Najbolje bi bilo da negde premeriš termometrom pravu temperaturu tečnosti ,
na skalu ne možeš da se osloniš 100%
kod nas je termodavač na hladnjaku i ne bi trebalo da on brljavi

Jel ti pali ventilatir u vožnji ili ne
na skalu ne možeš da se osloniš 100%
kod nas je termodavač na hladnjaku i ne bi trebalo da on brljavi

Jel ti pali ventilatir u vožnji ili ne

- ale944
- Garaža: Porsche 944 turbo, Alfa 147 selespeed,Alfa Crosswagon, Panda 0.9
sa dobrim termostatom mora da drzi 90 c cak i da non stop radi ventilator - isto mu dodje kao da vozis malo brze po otvorenom put, vazduh hladi vodu u hladnjaku.
tvoj problem lici na termostat, ali ako si i posle zamene imao problema, prekontrolisi da li su dobro povezana sva "crevca" od sistema za hladjenje.
ako auto stoji u leru, a nije se jos ugrejao do radne temp, da li je hladnjak hladan ili mlak ?
tvoj problem lici na termostat, ali ako si i posle zamene imao problema, prekontrolisi da li su dobro povezana sva "crevca" od sistema za hladjenje.
ako auto stoji u leru, a nije se jos ugrejao do radne temp, da li je hladnjak hladan ili mlak ?
http://www.novaspeed.rs ChipTuning
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Tako bi trebalo, a vidim da kod retko koje Alfe temperatura stoji zakucana na 90, kao sto je bio slucaj dok sam vozio Stila. Njega kako god da sam vozio, pokazivao je 90.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- sErGiO
Tihomorče nemam pojma da li pali ventilator jer se to ne oseća u vožnji uopšte.
Ale944 nije bilo problema godinu ipo dana, tek od juče primećujem ovu pojavu. Probaću da vidim šta se dešava kad auto stoji u mestu sa upaljenim motorom. Kao što reče Dragon temperatura nije nikad bila zakucana na 90 ali je "šetala" od 90-100 (u gradskoj gužvi kad je vrućina) i nazad. Nikad nije padala temperatura ni na otvorenom putu ispod 90
Ale944 nije bilo problema godinu ipo dana, tek od juče primećujem ovu pojavu. Probaću da vidim šta se dešava kad auto stoji u mestu sa upaljenim motorom. Kao što reče Dragon temperatura nije nikad bila zakucana na 90 ali je "šetala" od 90-100 (u gradskoj gužvi kad je vrućina) i nazad. Nikad nije padala temperatura ni na otvorenom putu ispod 90

- ale944
Re: Termostat ili termodavač?
to je ok, bitno da nije padala ispod 90. a u guzvi, normalno, dokle ce ici gore, zavisi od tacke gde se pali ventilator. ako stavis "hladniji" termodavac, nece ici do 100 vec ce ranije da pali, pa ce biti i manji opseg u kome seta temperatura.temperatura nije nikad bila zakucana na 90 ali je "šetala" od 90-100 (u gradskoj gužvi kad je vrućina)
99% ti je opet rikno termostat

- sErGiO
Samo ne znam koji da uzmem. Zvao sam AP Sport imaju neki francuski za 3500, u Kit Komercu imaju nemam pojma koji za 3000 a u Auto Stil-u imaju Behr koji je već jednom ugrađen i koji košta 2700 dinara.
Još jedno pitanje, kad menjam termostat: prvo ispustim svu rashladnu tečnost, skinem stari termostat, ubacim novi isto onako kako je stajao stari i vratim tečnost nazad? Izbacivanje vazduha radim tako što otvorim posudu za dolivanje tečnosti i pustim da motor radi sve dok ne prestanu da izlaze mehurići uz povremeno dodavanje gasa? Jesam li nešto izostavio?
Još jedno pitanje, kad menjam termostat: prvo ispustim svu rashladnu tečnost, skinem stari termostat, ubacim novi isto onako kako je stajao stari i vratim tečnost nazad? Izbacivanje vazduha radim tako što otvorim posudu za dolivanje tečnosti i pustim da motor radi sve dok ne prestanu da izlaze mehurići uz povremeno dodavanje gasa? Jesam li nešto izostavio?

- ale944
ako je behr koji prodaju jeftiniji od ovih drugih , onda ni ne cudi sto je tolko trajao 

- Darkoni
- Garaža: Alfa Romeo 164 ts ex,
Alfa Romeo 166 busso - Lokacija: Rio de Borca
Izbacivanje vazduha radim tako što otvorim posudu za dolivanje tečnosti i pustim da motor radi sve dok ne prestanu da izlaze mehurići uz povremeno dodavanje gasa? Jesam li nešto izostavio?
[/quote]
Da, kada upali ventilator znaci da je otvorio termostat i onda dodaj jos tecnosti jer je ceo sistem popunila tecnost,
posle toga proveri za svaki slucaj nivo.

Da, kada upali ventilator znaci da je otvorio termostat i onda dodaj jos tecnosti jer je ceo sistem popunila tecnost,

- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Kod mene taj iz AP (facet) drži zakucanu temperaturu na 90 - za sada.
- sErGiO
Ok fala drugari, ovih dana treba da menjam i ulje i filtere pa ću odmah i termostat da menjam 

- sErGiO
Evo mali update: hteo sam da sačekam put do KG i nazad da vidim kako će se termostat ponašati na otvorenom putu pre nego što kupim drugi. Juče na auto putu gledam i ne verujem. Sve vreme je zakucan na 90 stepeni i ne mrda! Jutros normalno diže temperaturu do 90 

- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
Uplašio se da ga ne promeniš. Posmatraj ga još malo, a ako krene ponovo da varira menjaj 

potpis
- Flavio
- Uprava ARCS
- Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70 - Lokacija: Srbistan
- G0XY
- Garaža: Mito QV
Meni na otvorenom drzi temperaturu na oko 65c,ne znam da li da ga menjam
...u gradu je na 90c.

A Man's Got to Know His Limitations...
- Flavio
- Uprava ARCS
- Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70 - Lokacija: Srbistan
- vnov
- Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3 - Lokacija: Beograd
- G0XY
Obavezno cu ga zameniti idu hladniji dani,hvala na misljenjima 

- Minketa
- Garaža: 156 SportWagon 1.9JTD 2004.
Je l' to kod svih alfi temperatura treba da bude konstantno 90C?
Ja imam 156 JTD 2004 godiste, i na otvorenom mi je temperatura oko 60C. U gradu, dok je bilo toplo drzao je nesto ispod 90C, a na 90 i koji stepen se palio ventilator.
Sta ja treba da menjam?
Ja imam 156 JTD 2004 godiste, i na otvorenom mi je temperatura oko 60C. U gradu, dok je bilo toplo drzao je nesto ispod 90C, a na 90 i koji stepen se palio ventilator.
Sta ja treba da menjam?
- pejo
- Garaža: ALFA 156
meni kad dodje do 90 pali ventilator.na diagu u voznji pokazuje 87 a na saticu oko 80 ili izmedju te 2 crte.mislim da nije kod svih tako dobro izbazdareno.treba izmeriti josh nechim, nevoditi se kazaljkom iz kabine.
MISLIO SAM...je majka svih zajeba
moj mob 069/1468-109 viber
moj mob 069/1468-109 viber
- sErGiO
Ali na otvorenom putu nesme da bude 60
Ako je termostat projektovan da otvara na 80 i nešto stepeni onda je ok da temperatura ne bude 90 ali mora da bude konstantna i na otvorenom putu. Kad temperatura motora padne na tih 60 stepeni motor nije na svojoj radnoj temperaturi što automatski znači da se više haba a često je i potrošnja povećana. Kolega Minketa ja bi na tvom mestu porazgovarao sa majstorom 

- dekideki
- Drug Član
- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
@GOXY: moj stari je bio ok (stavio sam nov za svaki slucaj), dacu ti ga za dz pa probaj s njim da li si nesto dobio 

- G0XY
Hvala puno druže,sačuvaj ga pa ću ga pokupiti jednom prilikom kada se budemo videli 

- Minketa
- Garaža: 156 SportWagon 1.9JTD 2004.
U Delti, kod Delta City trznog centra, imaju termostat za 13500 dinara. Kaze da u ponudi imaju samo originalne delove.
Ja sam spreman da dam vise para da bi mi deo duze potrajao, ali da li ovo vredi te novce, ili Delta udara porez na budale?
Ja sam spreman da dam vise para da bi mi deo duze potrajao, ali da li ovo vredi te novce, ili Delta udara porez na budale?
- alfasud-82
- Garaža: alfasud 1977
alfa 147 1.6 2001.88kw120ks - Lokacija: novi sad
ja sam trazio temostat za moju alfu 147.i evo cena.
delta bgd-original ricambi-7300
stojanov n.sad-6700 isto original
fiatino n.sad-bertomson-3900
vdv n.sad-original ricanbi-8000
euroauto n.sad 2900-neki francuski
i na kraju sam porucio iz nemacke facet je oko 4000 a whaler-oko 5000.
delta bgd-original ricambi-7300
stojanov n.sad-6700 isto original
fiatino n.sad-bertomson-3900
vdv n.sad-original ricanbi-8000
euroauto n.sad 2900-neki francuski
i na kraju sam porucio iz nemacke facet je oko 4000 a whaler-oko 5000.