145 Polugeneralna ili.......!?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
alexdom
Pridružio se: Sre Feb 18, 2009 6:01 pm

145 Polugeneralna ili.......!?

Sre Avg 25, 2010 11:46 am

Moja 145 1.6 TS 1999god. 140 000km
na putu do Ohrida 600km je potrosila 3l ulja
ulje je palo mnogo ispod minimuma, a nije se ni lampica
upalila. Kada otvorim cep od ulja pici vazduh ali ne dimi.
Auspuh je totalno crn. Unutra je bilo ulje Marly sa grafitom.
Moje pitanje je sta da radim , jel auto zreo za polugeneralnu?
HVALA!
Korisnikov avatar
necromancer
Garaža: Alfa romeo 156 2.0
Pridružio se: Ned Feb 01, 2009 8:00 am

Re: 145 Polugeneralna ili.......!?

Sre Avg 25, 2010 5:47 pm

Prvo da li si siguran da je potrosila, jesi li proveravao da ne curi negde, drugo jel si kontinuirano dolivao ulje tipa predjes odredjenu kilometrazu pa proveris dolijes ili si sve odjednom dolio sto je malo verovatno, da lu motor lupa cangrlja, nece u obrtaje, takodje da li si primetio onako plavkasto beli dim iza sebe u toku voznje ili dok stojis u mestu da li si osetio miris sagorelog ulja, jer to je prevelik gubitak ulja da ne bi video neku od ovih stvari, jer do 500ml su uglavnom neke tolerancije fabrike da potrosi ulje na 1000km, ali tebi je 3l na 600km tako ako se ispostavi da ne curi nigde nego da je potrosila sto je ogromna potrosnja ulja, onda je motor uveliko spreman za genaralnu, ali sa tolikom potrosnjom ulja tesko da ces moci da prodjes samo sa polugeneralnom tipa karike, leteci i gumice pogotovo ako se ta potrosnja desava od skoro ako nije pre toliko trosila sto nagovestava na to da se desio neki defekt u motoru to jest da je puklo nesto, ali to neces znati dok se ne otvori sam motor, tek onda vidis pravo stanje i sta je sve potrebno.
alexdom

Sre Avg 25, 2010 7:06 pm

Hvala na tako opsirnom pisanju.
Cudno je sto u gradu(Bgd) nije trosio ulje skoro uopste.
Sve je potrosio odjednom do Ohrida. Uzas!
Proveravao sam, ne curi nigde stajala je celu noc i nije bilo mrlje. Toliki gubitak ulja, pokazala bi se fleka. Poenta je sto je sestra vozila, a ja sam vec bio tamo. Sestra kaze da je auto dimio, sto ukazuje na to da je zveknulo nesto u motoru. Poenta je u tome sto mora i da ga doveze do Bgda. Znaci 2l ulja sa njom i provera na svakih 100km. U maju sam isao u Hrvatsku, i do tamo i nazad je potrosio 100gr ulja, znaci skoro 2000 km. Da li je stvarno moguce da Italijani prave TOLIKO LOSHA kola. Generalna na 140k svasta, pa Yugo prelazi vishe. Auto je redovno i maksimalno odrzavan. Da li mislis da kazem sestri da ode u neki servis i promeni ulje i filter. Da sipa seleniu 20k.
Srdacan pozdrav i jos jednom HVALA :drink
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Sre Avg 25, 2010 7:17 pm

Pa da svasta se desava kola nisu losa treba znati kako su odrzavana od predhodnog vlasnika i da li je to stvarna kilometraza naveo sam primer u drugoj temi drugar je kupio 146 1.4TS sa 92000 km na satu a posle 5000 su poceli da ga sustizu cudni kvarovi(izgoreo klip,otisli lezajevi na tockovima,puklo crevo za servo....)kad smo je nakacili na dijagnostiku prikazivala je 420000 kilometara a predhodni vlasnici je izgleda nisu stedeli visokih obrtaja pa sad ti vidi dal su kola losa mada uvek ima po neki primerak kada se desi nesto neocekivano za tu kilometrazu koju ti navodis!
Korisnikov avatar
Alfa 156 Kacarevo
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0TS 8v
Pridružio se: Ned Maj 09, 2010 9:46 pm

Sre Avg 25, 2010 7:36 pm

Netreba da te cudi kakvo gorivo imamo nije ni cudo pa ulje pa majstore,jbg sta reci :banghead:
Antisha
Korisnikov avatar
necromancer

Sre Avg 25, 2010 7:54 pm

Posto kazes da ne curi nigde onda i sam znas o cemu se radi. Svakako je pitanje kolko je to prava kilometraza. Nema potrebe da se menja ulje i filter jer nista neces postici, opet ce ga trositi i opet ces da dolivas, a on sad vec ima skoro svo ulje u motoru novo jer si mu dolio 3l ulja, i nazad do bg ce da potrosi jos koji litar. Tako da je uzaludno bacanje para, sto se tice dolaska u bg, imas dve opcije slep sluzba ili rizikovati pa krenuti na put uz redovno proveravanje ulja, ali mislim da to nije bas pametno jer rizikujes da motor zakuca ili da unisti ostale komponente koje bi bile sacuvane, kako kazes pre je imao normalnu potrosnju, nije vremenom dizao potrosnju ulja nego odjednom tako da je doslo do nekog loma u motoru, i samo bi napravio vecu stetu daljom voznjom auta. Na tebi ja da se sracunas raspitas i odlucis.
alexdom

Sre Avg 25, 2010 8:41 pm

Hvala necromancer puno
U pravu si 100%
Danas su ga malo turirali ujak i komsija i bili zbunjeni posto nema crnog dima na auspuhu. Slep do Bg kosta verovatno milion dolara.
Verovatno cu ja otici u Ohrid i polako 80 km/h ponecu ulje, vodu i strpljenje.
Pa u Beogradu pravo kod Deshe :scratch:
Josh jednom hvala car si
Korisnikov avatar
necromancer

Sre Avg 25, 2010 10:08 pm

nema problema tu smo da se pomazemo
alexdom

Sre Avg 25, 2010 10:13 pm

A sta mislite da sipam malo ulja za menjac sae 90
ono je gusto pa pomoz boze :shock:
Korisnikov avatar
Tihomirce
Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:24 pm

Sre Avg 25, 2010 10:36 pm

To nikako ne radi :nene: , imaš na mareču dovoljno ulja
al to ulje ne prolazi kroz kanale i ne podmazuje motor
samo će pre da zakuca , to sipaju pred prodaju da manje dimi :doh:
Slika
alexdom

Čet Avg 26, 2010 7:19 am

Znaci nikako SAE90 ulje za menjac, a rekli mi da sipam. :scratch:
Koliko ce da me kosta generalna, otprilike ili polugeneralna?!
Pozdrav
Korisnikov avatar
necromancer

Čet Avg 26, 2010 5:59 pm

Jako je tesko da ti neko kaze pribliznu sumu dok se ne otvori motor, racunaj na ruke majstora od minumum 150 do nekih 200-300 eura u zavisnosti obima posla i samog majstora, onda neki delovi koji su obavezni kad se otvori motor tipa set dihtunga-par hiljada dinara, onda ako si dosta presao posle velikog servisa pametno ga je uraditi sad jer neplacas dodatno ruke i za to, sto bi bio slucaj kasnije, dakle kajsevi spaneri, vodena pumpa 60-100 eura (napominjem da cifre i ja govorim okvirno dakle napamet), gumice ventila, (oni su jeftini) ventil neki ako je kojim slucajem kriv (takodje nije skupa stavka), vodjice sicevi ako su osteceni istroseni, ravnjanje glave i pakovanje svega toga izlazi od neki 30-100 eura u zavisnoti obima posla i masinske radionice. onda takodje karike leteci lezajevi, pod sulovom da je neka manja havarija, da nije ostecena radilica, hilzne, klipovi klipnjace, itd.... ako je nesto puklo ili osteceno od navedenih onda cifra polako krece da drasticno raste, i ceo zahvat bi mogao da dodje do neke cifre od 1000 eura, ali onda bi imao nov motor, tako da nista neces znati dok se isti ne otvori.
alexdom

Pet Avg 27, 2010 1:53 pm

Kakav zbun. Neki momak iz komshiluka u Ohridu je radio 5 god.
u alfinom servisu u Holandiji. Pregledao je odokativno auto
i kaze da je moguce za alfu da sprzi staro ulje. Dosta zavisi
i od ulja kaze da sumnja na tip ulja koje je bilo u kolima
Marly 10w40 sa grafitom i rekao je mojoj sestri da nikako ne sipa drugo
ulje nego Seleniu Racing, 20K, ili Selenia HPX koje je dobro za
Alfe sa velikom kilometrazom, sta god bila velika. Moja je presla kao 140k.
Njegova preporuka je da se dovezemo polako do Bg pa da izmerimo kompresiju
i pregledamo motor. :hello:
Korisnikov avatar
Alfa 156 Kacarevo

Pet Avg 27, 2010 3:09 pm

Moj predlog.Sipas ulje na max proveris vodu upalis auto i vozis oko 100 km/h do BG ne brze na oko 200km voznje pauza kafa proveris ulje i nastavljas dalje.Alfa te nece izdati docices do BG a onda kod majstora jel u BG ima delova i sve i izacice te jeftinije u BG.Srecno :thumbsup:
Antisha
alexdom

Pet Avg 27, 2010 4:09 pm

Odlican predlog... tako sam i mislio. :arflag
Sad kad vidish kad potroshi 50gr do Bgd :grin:
Korisnikov avatar
Alfa 156 Kacarevo

Sub Avg 28, 2010 9:06 am

:grin:
Antisha
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Sub Avg 28, 2010 1:51 pm

Kakva crna generalna i polugeneralna kad auto niti je prolupao niti izgubio pritisak u cilindrima (ne vidim da se chovek zhali na nedostatak snage)? Eventualno je moguce da su otisle gumice ventila sto nema blage veze sa otvaranjem motora i ciframa od 1K eur.

Hitno promeni kompletno ulje i filter pa sipaj nesto krsteno (makar 20K ili racing) u taj motor i vozi sa kontrolisanjem nivoa! Zamena ulja te ceka bez obzira na eventualnu promenu gumica ili otvaranje motora, a isto ulje uvek mozes vratiti nazad. Crni dim u auspuhu nema veze sa uljem, vec sa loshim sagorevanjem goriva.

Unutra je bilo ulje Marly sa grafitom.
Za ovo ulje prvi put chujem, ko ovo valja uopste?

P.S. Ulja kupovati SAMO u ozbiljnim prodavnicama delova!
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Ned Avg 29, 2010 10:54 pm

Istina.Ne znam sto ljudi uopste experimentisu sa uljima,kad postoji ta Selenia. :scratch:
Ljudi te dobro savjetuju,sipaj ulje i lagano za Bg.I kontrolisi ga. :wave:
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
alexdom

Pon Avg 30, 2010 10:00 pm

Hvala Vam momci na odgovorima i savetima.
Autu definitivno nije pukla karika ili nedaj boze klip,
jer definitivno vuce kao lud,a ne dimi na auspuhu.
Motor je suv ko barut. Sto bi menjao ulje
kada sam dolio skoro 3l ulja, a u njega staje 3.7l...
ili ipak da ga promenim. :scratch:
sipao sam shel helix 10w40 nema selenie nigde u j...om Ohridu :shock:
Tip koji valja to Belgijsko ulje Marly ima radnju u marinkovoj bari,
kada se iskljucis sa auto puta Bg-Nish prema plavom mostu skrenes desno
pa malo pravo i tu je. Taj matori je imao malu radnju na komandi odmah pored
AMAG-a. Cuo sam sa vishe strana da je to vrhunsko ulje.
Evo sajta http://www.marly.com/Home/tabid/39/List/0/Default.aspx
Pozdrav
hvala momci
ma
magic33
Drug Član
Drug Član

Pon Avg 30, 2010 10:22 pm

Sipaj ti koliko treba.I sipaj to koje je već sipano.Selenia,Valvoline,Shell,Elf...???
Svako preporučuje svoje.Bitna je gradacija ulja za određeni motor.

Kreni ti polako,proveravaj nivo,pa ako je nešto sumnjivo imaš u Skoplju Alfin ovlašćeni servis.Ako ne imaš još malo do Srbije,a posle je lako. :arflag
alexdom

Sre Sep 01, 2010 11:36 am

Jedno se samo pitam.
Da li da sipam aditiv za ulje LIQUI MOLY? :scratch:
Pozdrav
alexdom

Sub Sep 04, 2010 5:34 pm

E ovako, totalna enigma. Od Ohrida do Skopja je potrosio 0 grama.
Ja reko super ne troshi ulje. Voznja oko 110-120km/h pauza kod Nisha
pa provera ulja a on potroshio 3 litre i suv je ko barut. Dobro mi nije zakucao.
Zakazao sam kod majstora u ponedeljak u 9 pa cemo videti. Mora da se otvori
motor.Uzas!
Ako je nesto golemo, bice jednom Alfa nikad Alfa. :cry:
Korisnikov avatar
necromancer

Sub Sep 04, 2010 10:01 pm

Pa to se dalo ocekivati nemoguce je da auto potrosi 3 litre ulja a onda da ne trosi nista sam od sebe, jednostavno nesto nije u redu i znaces sta kad se otvori motor. Inace nije stvar u alfi, ti motori su provereni i pokazani kao pouzdani jedina bitna stvar za vek istog je redovno odrzavanje, stalna provera-zamena ulja jer ga inace troskare (i kad je dobar motor) i umereno sa gasom kad je hladan, to je inace preporuka za svaki motor i ko se pridrzava tih stvari nema problema. To moze da se desi na savakom ali bas svakom motoru, a pogotovo na nasim prostorima gde ljudi tako naivno kupuju automobile sa navodnih 60k a istrosenim enterijerom, sedistima, menjanim diskovima, menjanim kajsevima, skidanim glavama i tako dalje, a u stvari obrnuli su 300k, pa normalno da ce da zvekne nije vecan, (nema vise zeldi mecke 123) ili kad ne menjaju redovno ulje predju sa njim 20k pa kad ga zamene onda ostave stari filter, to je veoma popularno kod nas, pa voze na minimumu, i tako dalje.
Jednostavno nikad ne znas kakav si auto kupio, jer kod nas veliki broj ne zna kako pravilno da odrzava auto, i ne zna zasto neke stvari nisu dobre za motor jer ne znaju neke osnove stvari ali gledaju da ustede svaki dinar na servisu da zakinu na nekom "nepotrebnom" filteru ili slicno i posle ti kupis taj auto i eto belaja, tako da ne trba suditi alfi niti bilo kojem automobilu vec nama samima.

Nemoj pogresno da me shvatis ne pricam direktno tebi nego onako u kontekstu.
Korisnikov avatar
Kosovic
Garaža: /
Pridružio se: Sub Jan 17, 2009 6:31 pm

Sub Sep 04, 2010 10:38 pm

Pa sad prijatelju, znaš kako, to što reče sad jednom Alfa nikad Alfa to nekako ne pije vodu. Ne vozim Alfu (veliki sam joj ljubitelj), ali po toj tvojoj analogiji ja nikad ne bih trebao da priđem Opelu. Na Suzi je 3x crkavao motor za ovih 6 godina koliko je imamo. Sad znači treba da bežim od Opela, a moji dovezli još jednog u dvorište - Astru. Jbg, zalomilo ti se da je loše održavana i to ti je to.
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Pon Sep 06, 2010 7:58 pm

alexdom napisao:E ovako, totalna enigma. Od Ohrida do Skopja je potrosio 0 grama.
Ja reko super ne troshi ulje. Voznja oko 110-120km/h pauza kod Nisha
pa provera ulja a on potroshio 3 litre i suv je ko barut. Dobro mi nije zakucao.
Zakazao sam kod majstora u ponedeljak u 9 pa cemo videti. Mora da se otvori
motor.Uzas!
Ako je nesto golemo, bice jednom Alfa nikad Alfa. :cry:
Gde si odvezao auto i zamolio bih te da nas informises o problemu ako je moguce...

Povratak na “Area Servizio”