Koliko traje i koliko snage daje akumulator?
Koliko traje i koliko snage daje akumulator?
Zanima me, ako neko moze da mi objasni, kolika je max snaga nekog prosecnog akumulatora u kolima (izrazena u W), koliko dugo moze da isporucuje tu snagu (dakle koliko dugo moze da radi, a da se ne isprazni) i obrnuto, koliko treba vremena da se ponovo napuni. Dobio sam jednu mastovitu ideju, ali se ne snalazim bas najbolje sa strujom pa mi treba neko ko zna... 

- JaMaL
- Garaža: 75 TS
75 TB - Lokacija: Severno od Albukerkija
Re: Koliko traje i koliko snage daje akumulator?
Ne mozes tako da gledas...
Amperi, Volti i Wati su sve babe i zabe i matematika postaje malo komplikovanija u toj racunici...
najlakse ti je to objasnjeno recimo ovde:
http://www.powerstream.com/Amps-Watts.htm
pa uradi malo matematike...
Amperi, Volti i Wati su sve babe i zabe i matematika postaje malo komplikovanija u toj racunici...
najlakse ti je to objasnjeno recimo ovde:
http://www.powerstream.com/Amps-Watts.htm
pa uradi malo matematike...

Ajd' da vidimo da li sam dobro svatio...uzecu za primer sledeci akumulator "AKUMULATOR BLACK HORSE SA-36 12V 97Ah" koji dakle ima 12V i 97Ah. Po mom "tumacenju" 97 Ah bi trebalo da znaci da je u stanju da npr u toku 97h daje 1A. Ako je to tacno onda primenivsi jednacinu iz gore navedenog link-a (Watts = Amps x Volts) ispada da tokom 97h pri konstanti 12V ovaj akumulator isporucuje 12W!!! Kakva mi je racunica? 

- JaMaL
- Garaža: 75 TS
75 TB - Lokacija: Severno od Albukerkija
HmmMmm...sada sam upravo skapirao da su u pitanju W, a ne kW sto mi bas i ne odgovara. za 1 od ideja, dok za 2 i moze da prodje, a za 3 sasvim zadovoljava...u svakom slucaju hvala JaMaL-e, sad bar imam neku polaznu predstavu sta i kako. 

- Neewbie
- Garaža: AR 147 Selespeed '01
A ti onda za tu prvu ideju iskoristi motor od svoje drage, u njoj verujem da ima podosta KW...
A kako vidim da si pun ideja verujem da ces naci nacin...

- vojaalfa
- Drug Član
- Garaža: 156 1.8TS SW
A sta ako pri konstanti od 12V jedan sat daje 97A? Koliko je to kWh?
- Romeo7
Ne mozes to tako gledati, jer svaki akumulator nije isti, svaki automobil ne 'vuce' isto 'struje', nisu uvijek isti (idealni) uslovi.
Tako da se to skoro pa i ne moze tacno izracunati - ali moze se naci neka referentna vrijednost.
Tako da se to skoro pa i ne moze tacno izracunati - ali moze se naci neka referentna vrijednost.

-
ma
- Drug Član
...ne,već za 1h pri konstantnom naponu od 12V daje struju od 97A.
Snaga je umnožak struje i napona,pa izračunaj koliko snage možeš da izvučeš iz njega
Jing_Ko napisao:...uzecu za primer sledeci akumulator "AKUMULATOR BLACK HORSE SA-36 12V 97Ah" koji dakle ima 12V i 97Ah. Po mom "tumacenju" 97 Ah bi trebalo da znaci da je u stanju da npr u toku 97h daje 1A. li
...ne,već za 1h pri konstantnom naponu od 12V daje struju od 97A.
Snaga je umnožak struje i napona,pa izračunaj koliko snage možeš da izvučeš iz njega
Daje oko 1 kW sto sam cini mi se negde i napisao (ili sam barem razmisljao o tome da napisem/konstatujem). 
E sad tu je uvek otvoreno sledece pitanje o kome nisam razmisljao do malopre...ali posto moram da odem da ucim i to ni manje ni vise nego ispit iz elektrotehnike, za sada necu nista da pisem, nego kasnije veceras kada formulisem ideju.

E sad tu je uvek otvoreno sledece pitanje o kome nisam razmisljao do malopre...ali posto moram da odem da ucim i to ni manje ni vise nego ispit iz elektrotehnike, za sada necu nista da pisem, nego kasnije veceras kada formulisem ideju.

- vojaalfa
- Drug Član
- Garaža: 156 1.8TS SW
Stvar je u tome koliko energije moze da se strpa u akumulator - sama reč akumulirati te navodi na to. E sad to ti je to oko 1kW dobijas citavih sat vremena ili 1h naravno ako je akumulator idealan ili ti prosto receno ako pomnozis jedinice U x A X h = Wh ili kWh a to mu dođe neki rad.