Alfa 145 1.4ts Podize temperaturu kada se upali klima

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
drisiko4
Pridružio se: Sub Maj 22, 2010 3:55 pm

Alfa 145 1.4ts Podize temperaturu kada se upali klima

Pon Jun 14, 2010 10:14 pm

Interesuje me da li jos neko ima slican problem, bez klime je sve ok, kada se upali klima na otvorenom putu je manje vise ok, cim krene guzva i kreni stani temperatura varira izmedju 90 i 100 i na onda krene do 110 ja tada ugasim klimu, plasio sam se da ne dodje do neke havarije (stanem i otvorim haubu ventilator vrti kao lud i oseca se velika toplota) i za 3 - 5 min on vrati na 90 c . Koja je uopste max. temp. do koje sme da se vozi bez straha? Odrzavam kod Dese na Dusanovcu, pre 7000km sam radio veliki servis i tada je zamenjena pumpa za vodu ispran hladnjak.
Primetio sam da mi se jedna zica na termodavacu greje u da se pomalo topila (a ventilator radi uredno i na 1 i na 2 brzini. Bio kod elektricara zamenili mi neku buksnu bio je slab kontakt, medjutim temperatura i dalje skace na 110 stepeni.
Unapred hvala
Korisnikov avatar
srdjan_pop
Garaža: Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 2:51 pm

Re: Alfa 145 1.4ts Podize temperaturu kada se upali klima

Pon Jun 14, 2010 11:05 pm

Nemogu da ti pomognem realno, ali da znas da nisi usamljen u problemu. Isti slucaj ja imam na 164 TS.

Moja licna predpostavka da klima ima neki gadan otpor u sistemu i da zato maltretira motor...
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Uto Jun 15, 2010 12:55 am

Da li je radjeno nesto oko rashladnog sistema u skorije vreme? Kakav je nivo rashladne tecnosti i da li termostat funkcionise normalno? Obazrivo pratite temperaturu, jer ozbiljnije pregrevanje i ode glava...

Probajte sa ispiranjem oba hladnjaka spolja sto detaljnije. Vremenom se nakupi prljavstine musica i ostalih gamadi. Nemojte koristiti perache pod pritiskom, vec crevo i regulacija prstom - moze se naprskati malo i npr. Axel Sgrasso-m pa istushirati, ukoliko ima nakupljenih insekata... :)

Moze da pomogne, a ne kosta nista.
Korisnikov avatar
drisiko4

Uto Jun 15, 2010 7:33 pm

Probacu ovo sa ispiranjem spolja, iznutra je ispran sistem, tecnost je dobra (antifriz) i dobar je nivo.

Ne znam da li to ima neke veze ali zimi mi gubi temperaturu na autoputu sa upaljenim grejanjem i na nizbrdicama. Pretpostavljam da je to termostat, ali sam racunao da ako zimi gubi temperaturu da to nece praviti problem leti. Da li je moguce da je zakucao u nekom polozaju pa voda stalno kruzi ali ne dovoljno. Zimi gubi a leti dize temp.
Korisnikov avatar
drisiko4

Uto Jun 15, 2010 7:37 pm

Menjan je kompresor klime prosle godine, i klima radi dobro ali temperatura skace. Ako je napolju do 30 c nije strasno ali ovih dana kada je bilo 38 c napolju skala mi je prelazila 110 c, da li bi on trebalo da drzi 90 c u svim uslovima???
Korisnikov avatar
drisiko4

Uto Jun 15, 2010 7:41 pm

'srdjan_pop'' Ne znam da li je neki gadan otpor, ali auto jedva krene na uzbrdici, definitivno ga klima gusi, krenem po nekad u preticanje a jugo da gas i ne mogu ga stignem :banghead: , onda se iznerviram ugasim klimu i :arflag :arflag :arflag
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Uto Jun 15, 2010 8:11 pm

imam isti problem. planiram skidanje branika i detaljno pranje saca oba hladnjaka.
inace, ne prelazi 100 na kreni-stani rezimu.
takodje, zimi zna da ne predje 80-85 a leti radi super na 90 cak i sa ukljucenom klimom ali do 35 stepeni. preko toga pocinje da raste i to radi negde do 100C.
zakljucak po svim pokazateljima je da je ostao termostat u delimicno zatvorenom polozaju, npr. 20% zatvoren (80% otvoren). tecnosti nove novcate Paraflu UP ima dovoljno nigde ne curi i lepo cirkulise, hladnjak bez vazdusnih cepova...

*naravno, skala nije metrodavna niti je 100% izbazdarena, samo poredim razlicite uslove eksploatacije i razlicite otklone skazaljke. :D
Korisnikov avatar
drisiko4

Uto Jun 15, 2010 8:27 pm

Pocinjem definitivno da sumljam na termostat da je zaglavio negde. To je to kao tebi, dok napolju nije vrelo radi super, danas je recimo isao do 95c a juce do 110c.

Odrzavam kod Dese, i svasta sam menjao a svaki put sam zaboravio da mu kazem za gubljenje temperature zimi, uskoro mi ide mali servis pa cu mu reci i za ovo. Videcemo sta on predlaze.
Korisnikov avatar
alaza
Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98.
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 11:01 pm

Uto Jun 15, 2010 9:25 pm

Preporuka za ciscenje hladnjaka motora i klime

Kod dobrog vulkanizera vazduhom isterajte svu prasinu sa hladnjaka (za one koje imaju zivaca neka skunu hladnjak motora - bolji ucinak) a nakon toga upotrebite hemiju i vodu.
Ako se samo vodom i hemijom pere nece se dobro oprati jer je sace sitno i voda ne moze da progura blato. kamencice. bube... u tolikoj meri ukoliko se prvo ne izduva vazduhom pa onda vodom opere. Sve sto moze sam probao i to mi se pokazalo kao najbolje resenje :wave:
Korisnikov avatar
srdjan_pop
Garaža: Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 2:51 pm

Uto Jun 15, 2010 11:29 pm

Meni su hladnjaci cisti kao suza, zaista i opet sam ih isprao danas, slila se cista voda, tako da nije do toga.

Pocinjem da sumnjam na vodenu pumpu i planiram da je zamenim jer nije preterani trosak (3500din), jer temperaturu obavezno oborim desetak stepeni kad krenem do 6000rpm pa druga opet 6000rpm, predpostavljam da ne prepumpava dovoljno na manjim obrtajima zbog ostecenosti lopatica kavitacijom itd itd... + sto imam sumnju da na njoj gubim i malo antifriza.

Inace antifriz 5-6 meseci star, naravno Paraflu UP. Mozda bi trebalo i termostat da zamenim jer ne otvara bas full mozda??? A lepo i brzo inace dostize radnu temp i po zimi i drzi 90 uglavnom.

Posto i onako imam sumnju u protok... ima li neko ideju kako i cime da isperem sistem iznutra? Secam se kad sam ispustao stari antifriz da je izaslo go*ana i go*vana. Mozda jos unutra ima svasta, mada i dalje je lepo crven :).

A sto se klime tice.... ipak bih voleo da cujem kako to radi kod nekog ko sigurno ima ispravan kompresor, mislim da je moj ipak prebucan tj. da nije u najboljem stanju... Ima zvuk nekako izmedju lagera sa zazorom i "gumenog" kao od kajsa - a kajsevi novi. A mozda i nije do samog kompresora jednog... kako da znam onaj dryer da li je protocan?

A sto se tice gubitka snage, on je vise-manje normalan. Mada mislim da je manji kod drugih automobila sa AC nego kod mene... mada mozda me i osecaj vara jer dok ne preskocim 2000rpm i varijator ufazi....
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Sre Jun 16, 2010 12:33 am

Da je termostat zaglavio u delimično zatvorenom položaju
morao bi po ovoj vrućini da se pregreva i bez klime.

Problem može da bude i ako je u klimu sipan pogrešan rashladni gas.
Korisnikov avatar
drisiko4

Sre Jun 16, 2010 8:29 pm

Ovo za pogresan gas ima logike, sve je ispravno a opet dize, provericemo.

Povratak na “Area Servizio”