Kraj puta za Alfa Romeo ???

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Kraj puta za Alfa Romeo ???

Ned Mar 21, 2010 6:41 pm

Trazeci po netu neke tekstove kako bih sto vise naucio o svom novom buducem ljubimcu naleteh na tekst koji mi se ni najmanje nije dopao..
Zalosno je procitati ovako nesto, i mislim da ni oni koji mrze alfu posle ovakve price ne bi ostali ravnodusni...

teks je objavljen: 11 December 2009

Jedna od popularnijih marki, sudeći po broju ostrašćenih ljubitelja, u Evropi je u velikim finansijskim problemima. Opet. Pa kako su onda popularnija marka? Iz prostog razloga - ljubitelji Alfa Romea kupuju isključivo polovne "Alfe". Kupci novih automobila su odavno digli ruke, što Fiat Grupa jasno primećuje, kada sabere koliko gubitaka donosi Alfa Romeo.

O ovom trenutku su u toku detaljne analize trenutne situacije i strateških planova Alfa Romea, koji su sprovedeni na zahtev Generalnog Direktora Fiat Grupe, Sergio Marchionnea.

Prodaja novih Alfa Romeo modela je tokom protekle dekade opadala dramatično, što je dobrim delom uticalo i na činjenicu da su modeli sve ređe i ređe unapređivani.

Kako se čini, Marchionne je počeo da gubi strpljenje sa posrnulom markom, koja predstavlja samo finansijski balast u ovom trenutku.

Marchionne je zatražio da se detaljno preispita Alfa, kako bi se utvrdilo da li se isplati investirati, u još jedno "podizanje iz mrtvih". U intervjuu sa Automotive News je izjavio: "Alfa je previše puta podizana na noge i krajnje je vreme da prestanemo sa time. Ne možemo svake četiri godine ulagati u Alfu u pokušaju da je oporavimo. Možda je vreme da podvučemo crtu."

Nezvanično u igri je nekoliko mogućih raspleta za Alfa Romeo.

Po jednom bi se zaustavila ulaganja u Alfa Romeo i nastavilo sa prodajom aktuelnih modela, što bi sigurno vodilo ka praktičnom nestajanju marke, kao što se to desilo sa Lanciom. Ulaganja bi se zaustavila nakon zvanične promocije naslednika modela 147 - Giulietta, koji pored svih ostalih problema, sada ima problem i sa nazivom. Ovo bi praktično značilo da bi Alfa Romeo nastavio sa prodajom postojećih modela 159, Brera, Spider, Mito i Giulietta u narednom periodu, sa nadom da će ime Alfa Romeo biti dovoljno da privuku kupce zastarelih modela.

Drugi je da se postojeći modeli iz Alfa Romeo ponude osveže korišćenjem Chrysler platformi. Chrysler platforma bi bila iskorišćena za naslednika modela 166. Opcija koju su mediji često spominjali, spoj marki Alfa Romeo i Dodge je odbačena od strane Marchionne-a, a kao razlog je navedeno da bi amerikanizacija Alfa Romea bila loš način za rešenje problema.

Treći, koji tokom poslednjih dana, poprilično zagovaraju analitičari automobilske industrije je prodaja nekom od zaniteresovanih kineskih kupaca.

Tužni desetogodišnji saldo

Tokom protekle godine Alfa Romeo je prodao 103.000 hiljade automobila, što je za bezmalo 50% manje nego 203.000 prodatih 2000. godine. Tokom proteklih 10 godina Alfa Romeo je proizveo gubitke između 200 i 400 miliona EUR - godišnje! Ove cifre su špekulacije analitičara, pošto Fiat Grupa ne objavljuje rezultate poslovanja pojedinačnih marki, već objavljuje samo kumulativne rezultate na nivou grupacije.

Razrešenje situacije se očekuje već početkom 2010, kada bi Fiat trebalo da zvanično objavi svoje planove za period 2010. do 2014.

Alfa Romeo je doživeo veliko restruktuiranje 1997. godine, kada je predstavljen model 156 u koji je uloženo dosta novca. Ovaj model se odlično prodavao, a svoj vrhunac je imao 2000. godine kada je ovaj model prodat u 120.000 primeraka. Nažalost, to je bio jedini model u ponudi koji je imao dobre prodajne rezultate, a naslednik ovog modela je došao sa velikim zakašnjenjem što je negativno uticalo na bilans kompanije. Model 147, zasnovan na platformi 156 je doživeo dobar uspeh otkom prvih godina postojanja, ali je ulazak nove generacije modela A3 i BMW serije 1 prosto isterao Alfu 147 sa tržišta premijum modela, tako da je Alfa od 2004. model 147 pozicionirala kao konkurent Golfu, koji je takođe doživoe brojna unapređenja tokom tog perioda. Prodaja modela 147 tokom proteklih nekoliko godina je praktično prestala.

Fiat je, opet, 2005. godine uložio velika sredstva nakon čega su predstavljeni modeli 159 i Brera, koji su imali velikih problema sa kvalitetom, dok su performanse bile osrednje što je prodaju držalo daleko ispod zacrtanih 120.000 komada godišnje. Prodaja ovih modela je imala svoj vrhunac 2007. godine sa oko 80.000 prodatih vozila.

Izvor: Autocar, Automotive News, NY Times

http://www.nacionalnaklasa.com/content/view/7698/8/

trazio sam po forumu i nisam video da je bilo reci o ovome.. ako je bilo izvinjavam se i neka nadlzni obrisu temu...

Zna li neko nesto vise o ovome, prosla su 4 meseca od objave ...
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
Korisnikov avatar
alaza
Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98.
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 11:01 pm

Re: Kraj puta za Alfa Romeo ???

Ned Mar 21, 2010 7:21 pm

Pa naravno kad se ulaze u fijat konstantno.
Tija bakcili, svi gi ja potepam,znaš kako? Prvo si progutam jednu kocku šeker,pa se oni svi navadu na njojzi. Ondak si popijem 'ednu jaku crnu kavu da gi zaćoravim, pa kad si ne znaju kude će,tage si popijem 'ednu ljutu rakiju te gi potepam svi.
Korisnikov avatar
ilija156
Garaža: alfa GT
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 3:07 pm

Ned Mar 21, 2010 7:49 pm

Tacno, 159 osrednje performanse..
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Ned Mar 21, 2010 8:54 pm

O ovom trenutku su u toku detaljne analize - klasičan pokušaj veštačke
dramatizacije od strane zaludnog novinara koji se bavi sam prežvakavanjem
postojećih, zastarelih, informacija.
Ako nešto hoćeš onda u to ulažeš i razvijaš konstantno
a ne svakih 13 godina ili svake 4 za one koji ne znaju da broje.
Korisnikov avatar
neshaoct
Pridružio se: Sub Nov 29, 2008 2:08 am

Pet Apr 23, 2010 9:49 pm

Pre neki dan je Fiat Group objavila plan za narednih 5 godina...
Što se Alfe tiče:

Tokom ove godine prestaje proizvodnja GT i 147-ce, dok će se Brera i Spider proizvoditi još do polovine sledeće godine. Nekih 18 meseci posle toga (2013. godina) stiže zamena za Spider bazirana na unapređenoj platformi Chrysler 300

MiTo 2012. dobija facelift kao i verziju sa 5 vrata, a od 2013. godine počinje i njegova prodaja u Americi.
Tek predstavljena Giulietta dobija svoje zatezanje bora 2014. godine i ta verzija će onda takođe biti ponuđena kupcima u Americi.
159-ka ostaje u današnjem obliku do 2012. godine kada će biti zamenjena novim modelom, verovatnog naziva Giulia. Postojaće i njena SW verzija.

Alfa takođe ulazi i u SUV segment tržišta, manji bi trebao da bude ponuđen tržištu 2012. godine, a veći 2013. godine.
Nema u planu luksuznije i veće limuzine od naslednika sadašnje 159-ke...tj. nema zvanične najave modela ''169''

Dakle, nema nikakvog kraja za Alfu... :cool:

2012. novi MiTo sa 5 vrata
2012. Giulia, Giulia SW (zamena za 159)
2012. manji SUV
2013. veći SUV
2013. novi model umesto Spidera
2014. Giulietta facelift
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Pet Apr 23, 2010 11:15 pm

Najveća greška Alfe, bar kod nas je veoma loš marketing. Ma koji kineski kupci?! Ako je prodaju Kinezima i da imam para za novu Alfu nikad je nebi kupio kad je oni naprave iako bude duplo jeftinija što će dati rezultat kvaliteta naravno.
potpis
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Sub Apr 24, 2010 12:30 am

Sto me ne bi ni najmanje cudilo... alfa iz kine... s obzirom da skoro sve marke imaju fabrike tamo, mozda se i to desi..

Sve se svodi na neciju zaradu, a ljubav prema nekom modelu, marki, odrzavanje nekog imidza marke itd je sada u drugom planu...
Sve se prilagodjava trzistu, sto jeftinija proizvodnja, to jeftinija cena i prodaja... ako ce to povecati prodaju alfe oni ce to i uraditi...

Ne bi me zacudilo ni najmanje da otvore fabriku ferarija u kini... a na prste se moze izbrojati koliko brendova se ne pravi u kini...

zalosno, ali istinito :rolleyes:
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
Korisnikov avatar
motion
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 11:55 am

Sub Apr 24, 2010 12:58 am

Neko je spomenuo 159-ku, najveca greska ovog modela je ono sto je prethodilo, a to je 156 restyle, ruku na srce i dan danas ljudi brkaju ova dva modela i naravno marketing, koji je zatajio cini mi se ne samo kod nas, kod nas pogotovo, vec i svuda po svetu. Performanse nisu najbolje u klasi, mislim na ubrzanje i te stvari, ali je auto po svemu ostalom sam vrh klase, pogotovo kad se uzme u obzir lezanje na drumu. I jako me nervira vise ta prica o tezini auta, to je glupost koja se provlaci iz clanka u clanak po internetu i iz foruma u forum, a cinjenica je da je to tezina auta koja je standard u njenoj klasi.
"...owning an Alfa is a portal through which all petrolheads must pass if they genuinely want to know what it is that differentiates a car from a toaster or a washing machine" by Jeremy Clarckson (da je srbin zvao bi se Jeremija)
Korisnikov avatar
speedfreak968
Garaža: :
'07. AR 159 SW JTDm
'03. Peug 206 XS 1.6 16v
ex '96. AR 146 ti
ex '98. AR 156 2.0 TS
ex '02. AR 156 2.5 V6 24v
ex '04. AR 156 SW ti
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 10:52 am

Sub Apr 24, 2010 3:47 pm

Da, ali Alfa je gotovo uvek bila ispod standardne tezine u svojoj klasi... Shto je prilichno bitan faktor kada su performanse u pitanju, kao kod recimo 156-ce...
Slika
If everything seems under control, you're just not going fast enough.
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Sub Apr 24, 2010 5:31 pm

ako uporedis samo direktnog konkurenta iz iste godine bmw 325i... koji je i brzi od 2.2l on je i laksi a imaju isto konja ali bmw ima 6 cil a alfa 4... alfa 1496 bmw 1460kg...

najjaca verzija istog sa pogonom na sva 4 tocka... 330ix je opet laksa od equivalentne alfe... 1579-1680...

100kg je dosta... bas osetno dosta...

oprema je skoro ista... sa tim da je alfa 300.000x lepsa i bolje zvuci od bavarca... i to je sve sto ima ... suve performanse i brojevi... nisu na njenoj strani...
Korisnikov avatar
alaza
Garaža: ex AR 166 2.4 jtd 2005.g.,
ex AR 155 2.0 16v Super '98,
ex AR 155 1.7ts '94,
ex AR 164 2.0ts '89,
ex AR 164 2.0ts '91,
ex AR 164 2.5td Super '96,
ex AR 164 2.0tb Super '96,
ex AR 164 2.0ts Super '98.
Pridružio se: Uto Jan 20, 2009 11:01 pm

Sub Apr 24, 2010 5:47 pm

Alfa i .
Tija bakcili, svi gi ja potepam,znaš kako? Prvo si progutam jednu kocku šeker,pa se oni svi navadu na njojzi. Ondak si popijem 'ednu jaku crnu kavu da gi zaćoravim, pa kad si ne znaju kude će,tage si popijem 'ednu ljutu rakiju te gi potepam svi.
SHQ
Pridružio se: Pet Sep 11, 2009 3:36 am

Sub Maj 01, 2010 12:41 pm

159-ka ostaje u današnjem obliku do 2012. godine kada će biti zamenjena novim modelom, verovatnog naziva Giulia. Postojaće i njena SW verzija.

Nema u planu luksuznije i veće limuzine od naslednika sadašnje 159-ke...tj. nema zvanične najave modela ''169''
Mozda ce ta buduca Giulia biti veca od 159-tke, svaki novi model evoluira u dimenzijama, pa dostigne velicine 166-ice... a onda je to vec auto koji, bar po velicini, moze da bude negde oko E segmenta.
Nije mi jasno zasto ne planiraju 169-ku, ako jedan Citroen ima C6, onda moze i premium marka kao Alfa da lansira model u E segmentu...

A sto se tice SUV-ova, mislim da je to pun pogodak oko promocije marke u "sirokim" narodnim masama... Alfa SUV u rangu Audija Q7... vec zamisljam :arflag

Povratak na “Cafeteria da Romeo”