Hitno mi je ljudi, pomagajte odmah!!!!
- gaja
- Garaža: Alfa romeo 33 1.7 1989 ex
Alfa romeo 156 1.8 ts 2001 ex
Alfa romeo 156 1.6 ts 2002 ex
Fiat Punto 1.2 2001 ex
Fiat Stilo 1.9 jtd 2002 ex
Fiat Bravo 1.9 mjet 16v 2007 - Lokacija: Medvedja
Pozdrav za sve od clana foruma i molim da mi odmah odgovorite jer ujutru moram da idem na kraci put. Ulje za servo u alfi 156 1.8 ts mi je na minimumu, i cuje se blago srkanje kad upalim hladan auto. Posle minuta se vise nista ne cuje, pa me interesuje dali ujutru smem na put od nekih 45 km, i onda da dolijem ulje jer nemam gde u mom mestu da ga kupim. I ako nije problem da mi neko kaze koje ulje da dospem. Hvala unapred, i odgovorite mi sto pre, molim vas
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
Re: Hitno mi je ljudi, pomagajte odmah!!!!
Opisi malo bolje sta se cuje, nesto te bas ne razumem sta ti znaci to srkanje... 
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Autodata kaze Dexron 2.Mozes,nece mu bit nista na otvoreno.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
Ajde ljudi, neka me podrzi jos neko, inace ne idem ujutru.
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Bolje doli malo bilo kog ulja za servo nego tako da voziš.
Kupi na prvoj pumpi bilo šta ...
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
Uf, pa Bog zna sta ima na ovoj pumpi u Medvedji? Znaci smem bilo koje?dejan555 napisao:Bolje doli malo bilo kog ulja za servo nego tako da voziš.
- milance
- Garaža: alfa romeo 147 1.9 jtd 16v
mozes da vozis tu kilometrazu nece ti bas nista biti,veruj znam iz licnog iskustva.
inace tu ide tutela mislis G1 ili tako nesto.TUTELA je sigurno.
inace tu ide tutela mislis G1 ili tako nesto.TUTELA je sigurno.
- Majoras V6
- Garaža: @ Fiat Stilo (2005) van 1.9JTD 115ks @ Mercedes W210 E230 Kompresor @ VW Polo 1.4 16v
Ma cepaj do prve pumpe bez brige,samo doli tutelu,ili ulje za automatski menjac (crveno je) videces.
Alfa RULLS !!!
-
kilsonki
- Drug Član

Da, smes bilo koje i obavezno dodaj bilo koje da ne bi posle menjao servo pumpu jureci za tutelom i ne znam ni ja cime... To sto srche ti je verovatno propiskila letva volana, pa dok je pumpa napuni cuje se takav zvuk. Pogledaj ispod letve za tragove ulja..gaja napisao:Uf, pa Bog zna sta ima na ovoj pumpi u Medvedji? Znaci smem bilo koje?dejan555 napisao:Bolje doli malo bilo kog ulja za servo nego tako da voziš.
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
Ispalo je najbolje sto moze, a to je da sam kupio valvolinovo ATF ulje za servo upravljace, dolio koliko je falilo i evo posle par dana voznje nije izgubio ni gram ulja, tako da pretpostavljam da je bilo na minimumu kad sam kupio auto, a ja ga nisam proveravao...
Uskoro mi ide mali servis pa cu ga celokupnog zameniti sa tim koje ste mi preporucili... Hvala puno jos jedanput svima! Na muci se poznaju junaci...

- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Svaka ti je Njegoseva!!!

GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
Evo me nazalost opet
Posle par dana voznje koji su protekli u najboljem redu, desava se sledece: otezao mi je servo, pa mi je na parkingu za nekih par sati iscurelo sigurno 100gr ulja iz manzetni od letve. Odem kod nekog majstora u Nisu, on skine manzetne i kaze da je sigurno otisla letva. Dolijem ulje i narednih nekoliko dana ne iscuri ni gram. Posle par dana skine mi majstor letvu odnese je kod tipa koji radi te stvari koji je stavio ne znam gde na kakvu masinu i kaze da je letva u redu i da ne curi. Vrati mi majstor letvu, posle par dana odem da proverim manzetne i ne curi nista stvarno, ali je servo i dalje tezi nego sto je bio, tako da mi nista nije jasno.
Kako je pre iscurilo ako je letva ok? Zasto sad ne curi a pre jeste? Zasto mi je tezak servo? Na sta sledece da ciljam da bi resio problem? Dali moze da oslabi servo pumpa, uz napomenu da mi se cini da malo ulja izlazi ispod nje?

- G0XY
- Garaža: Mito QV
Ako ti je teze okretanje volana,to znaci da servo pumpa ne postize projektovani pritisak...narocito jer je letva ok.
Znaci postoji mogucnost kvara servo pumpe,a koliko je nova ili polovna ne znam :cray:
Znaci postoji mogucnost kvara servo pumpe,a koliko je nova ili polovna ne znam :cray:
A Man's Got to Know His Limitations...
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
Pretpostavljam i ja da je nesto u vezi pumpe, ali mi nije jasno odakle onoliko ulje u manzetnama ako je letva u redu? I to samo tad kad je bas puno iscurilo i nikad vise.G0XY napisao:Ako ti je teze okretanje volana,to znaci da servo pumpa ne postize projektovani pritisak...narocito jer je letva ok.
- G0XY
Ulje je simptom da negde sistem pusta i da se gubi pritisak.E sad gde je u sistemu gubitak,to moze samo strucnjak da utvrdi.
Kvar servo pumpe je mnogo redji nego kvar letve volana.Servo pumpa ti je obicna pumpa sa zupcanicima za viskozne fluide,slican sistem kao uljna pumpa.
Ti zupcanici su kvalitetni i dugovecni i u vecini slucajeva,problem je u hidraulicnoj letvi volana,koja pocne da propusta na nekom zaptivacu.
Nekad kvar moze biti bas zeznut i nece da se pokaze odmah,vec samo u nekim specificnim uslovima (odredjena temperatura fluida itd).
Proveri creva,kojim su povezani letva i pumpa,mozda pusta na nekom spoju?
Kvar servo pumpe je mnogo redji nego kvar letve volana.Servo pumpa ti je obicna pumpa sa zupcanicima za viskozne fluide,slican sistem kao uljna pumpa.
Ti zupcanici su kvalitetni i dugovecni i u vecini slucajeva,problem je u hidraulicnoj letvi volana,koja pocne da propusta na nekom zaptivacu.
Nekad kvar moze biti bas zeznut i nece da se pokaze odmah,vec samo u nekim specificnim uslovima (odredjena temperatura fluida itd).
- dekideki
- Drug Član

- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
sve ukazuje na pumpu, zbog sile okretanja. cak i pokvarena letva koja curi vrti volan savrseno (uz dolivanje, naravno...) ako je letva, onda curi. nisam cuo da se nekome desilo da je propala a da ne curi u manzetnu. desava se da nekoliko dana ne curi (prividno) dok se ne napune manzetne, a onda one propisaju.
*159 ima problem sa servo pumpama. skoro sve se kvare posle 100-120k... ali to nije ovde tema. zelim ti da imas 159
(to ce ti biti tada najmanji problem
)
srecno
*159 ima problem sa servo pumpama. skoro sve se kvare posle 100-120k... ali to nije ovde tema. zelim ti da imas 159
srecno
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Deki ulazi u problematiku 159-ke u sitna crevca...priprema se za buducnost 
Acqua-Olio-Benzina
- dekideki
- Drug Član

kako je krenula SEKA, realnija mi je buducnost bicikl a ne 159. a u vezi s pumpom na 159 - prenosim samo sto svi pricaju, a poneko napise ovde...
meni se na 159 jos nije pokvarila pumpa
a kad je budem kupio ionako ce imati 350.000km na satu pa ce i pumpa verovatno biti promenjena tri puta do tad 
meni se na 159 jos nije pokvarila pumpa
- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Ne moze SEKA toliko da obori standard, koliko Alfi moze da opadne cena

Acqua-Olio-Benzina
- dekideki
- Drug Član

onim koje mene zanimaju rastu cene i dalje 
over and out
ubice nas ovi moderni
sorry za off, ljudi!

over and out
ubice nas ovi moderni
sorry za off, ljudi!
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
, ali ja bih prvo da resim ovaj problem. Nelogicnost je sto meni auto ne gubi ulje za servo, sem tog jednog puta kada je iscurelo dosta ulja odjedanput. Dakle ne dolivam ulje. Dali da idem na strefku da repariram pumpu ili neku polovnu sa otpada, nemam pojma vise sta da radim...
Hvala na lepim zeljama u vezi 159-kedekideki napisao:sve ukazuje na pumpu, zbog sile okretanja. cak i pokvarena letva koja curi vrti volan savrseno (uz dolivanje, naravno...) ako je letva, onda curi. nisam cuo da se nekome desilo da je propala a da ne curi u manzetnu. desava se da nekoliko dana ne curi (prividno) dok se ne napune manzetne, a onda one propisaju.
*159 ima problem sa servo pumpama. skoro sve se kvare posle 100-120k... ali to nije ovde tema. zelim ti da imas 159(to ce ti biti tada najmanji problem
)
srecno
- gaja
Fiat Punto 1.2 2001 ex
Hvala na savetu, mada ja od tada kad mi je bas puno iscurilo i kad sam proverio letvu kod majstora ne dolivam ulje jer ne pokazuje u bocici da ga gubim. Meni se sve nesto cini da ispod pumpe ima ulja za servo, kao da pusta iz pumpe po malo. Dali je to moguce, i sta bi moglo onda da ode na pumpi? Ja bih odradio pumpu, ili uzeo polovnu kad bih znao da je do nje.G0XY napisao:Ulje je simptom da negde sistem pusta i da se gubi pritisak.E sad gde je u sistemu gubitak,to moze samo strucnjak da utvrdi.
- G0XY
Pumpa može da strada tako što se pojedu unutrašnji delovi turbine, pa zupci ne budu više okrugli nego postanu elipsasti i ne stvaraju potreban pritisak.
To što ti curi kod pumpe može biti i na priključku na hidrauličko crevo,ako je crevo otišlo što nije redak slučaj (Boban sajla pravi ta creva).
Pošto kažeš da je letva proverena i da sigurno nije to u pitanju,jedina mogućnost je servo pumpa.
Nju ili možeš da remontuješ ili da uzmeš novu ili polovnu.Za novu sam čuo da nije baš jeftina.
To što ti curi kod pumpe može biti i na priključku na hidrauličko crevo,ako je crevo otišlo što nije redak slučaj (Boban sajla pravi ta creva).
Pošto kažeš da je letva proverena i da sigurno nije to u pitanju,jedina mogućnost je servo pumpa.
Nju ili možeš da remontuješ ili da uzmeš novu ili polovnu.Za novu sam čuo da nije baš jeftina.
- Uroš
- Garaža: Alfa 159
neznam da li ču ti pomoči sa ovim postom ali bar da odgovorim @dekideki,
159 do godine 2006 ima problem sa volanom (upravna letva i ne pumpa)
Od godine 2007 to je več modificirano (pogledaj u EPER koja verzija je ugrađena na 159 koja te interesira) tako da mi 07 god. sa ovim problemom nije poznata. Možda da je na nekim verzijama 156 isti problem ? Samo ideja. Izvinjavam se za OT.
159 do godine 2006 ima problem sa volanom (upravna letva i ne pumpa)

Od godine 2007 to je več modificirano (pogledaj u EPER koja verzija je ugrađena na 159 koja te interesira) tako da mi 07 god. sa ovim problemom nije poznata. Možda da je na nekim verzijama 156 isti problem ? Samo ideja. Izvinjavam se za OT.