Staro novo pitanje- Selenia 20K ili Racing

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pet Dec 22, 2006 7:41 pm

Ti bese vozis 146 TS...Pa sve zavisi od tvog stila voznje i eksploatacije samog automobila. Selenia su solidna ulja, ali nisu najbolja. U svakom slucaju su fabricka preporuka i to se mora postovati. I jedno i drugo ulje je ok za tvoj auto i nista mu nece faliti, ma sta stavio.
Sintetika bolje cuva varijator, menjas je na 10000km (polusintetku bi valjalo malo cesce menjati), sintetika mora cesce da se doliva i skuplja je.
Ako si zadovoljan sa postojecim uljem i nemas nikakav ekstremni element u svojoj eksploataciji automobila, onda ga ne menjaj.
Kada budes imao GT 3.2, onda to pitanje dobija na znacaju ;)
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
sasa bg
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Mito 1.4 TBi
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 8:29 am

Pon Dec 25, 2006 9:09 pm

Ja sam definitivno prresao na Racing, sada cak i na sajtu Selenije savetuju za TS motore (GTV 2.0 TS).
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Dec 25, 2006 9:33 pm

Dobro, a sta je sa mesanjem polu sintetike i sintetike, ima li to neke veze?! Citao sam nesto na nekom engleskom sajtu i jedan lik kaze da ne treba mesati, znaci u motor koji je 'navikao' na polu sintetiku ne treba stavljati Racing! :roll:
Korisnikov avatar
starac vujadin

Pon Dec 25, 2006 10:56 pm

Pretpostavljam da kad kazes .mesanje., mislis da jedno ulje smeni drugo prilikom zamene, a ne da se bukvalno mesaju. U principu je bolje ne menjati ulje na koje se motor .navikao., ali ako je ulje kojim se menja kvalitetno i ako bolje odgovara karakteristikama motora onda je promena ok.
Ja sam recimo dosta konzervativan po tom pitanju, ali sam zamenio Seleniu 20k (koja je bila ok) sa Shell Ultra Racing 10-60, pre svega da bi sacuvao varijator (sa Seleniom je umeo da se cuje prilikom paljenja na 2-3 sekunde, a sada sa sintetikom nista), zatim zato sto vise odgovara mom stilu voznje, nacinu eksplaotacije...a i smatram da sama konstrukcija ts motora je vise primerena sintetici.
Acqua-Olio-Benzina
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Pon Dec 25, 2006 11:51 pm

Aj da zavrsimo jednom za uvek po pitanju mesanja sintetickog, polusintetickog i mineralnog ulja i bilo koje kombinacije medju njima:

Idemo redom, prvo citiram sebe :lool: :
Nikola napisao:But you can do your own blend to save money by simply substituting a quart or two of synthetic oil for conventional oil when you change oil. Synthetics are compatible with conventional motor oils.

Znaci objasnjavaju kako nastaje polusintetika.

Jel to tacno?
Zatim:
Boost napisao:Tacno
Opet ja:

Nikola napisao:Pa sta je onda sa onim .majstorskim. pricama da se mineralno i sintetika u motoru nikako ne podnose?
I na kraju brick zavrsava:
brick napisao:nikola kao sto se kaze, urbane legende neupucenih, nazovi .majstora. :cool
inace, svako motorno ulje moze da se mesa sa svakim motornim uljem i naravno nece se pokvariti motor ali se hoce pokvariti ili popraviti zatecena masa ulja pre dolivanja. kvar dzepa se ne racuna ;)
Dakle, Alfisti smo, ne robujemo urbanim legendama ;)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 1:23 am

Da...

I ja sam jako konzervativan po tom pitanju pa ce ostati Selenia, ali najverovatnije Racing, ne vozim tako cesto u visokom obrtajima, ali ponekad se malo opustim, a i u kolima sam svaki dan pa se i to moze uracunati u ono ZA Racing!

Za cenu nisam siguran, ali mislim da je malo skuplje od 20K, zanemarljivo!
Znaci uzeti malo vise i dolivati jer se ono vise trosi, redje je, je li tako?!
5,5 litara ce pretpostavljam biti dobvoljno, jer ovako mi za 7000 kilometara potrosi (da ne lupim) oko 300-400 ml ako sam dobro ocenio, neka sa sintetikom ode duplo nije strasno...

Nikola ti si pominjao zimi 20K, leti Racing! Da se ne bih previse sa tim opterecivao moze li Racing da bude All Seasons, znaci da ne menjam?!
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 1:31 am

Moze da bude, ali je Racing ulje nestabilnije sa aditivima u odnosu na 20K.
Sad zima, hladni startevi, nemas nekih velikih egzibicija sa motorom....sam zakljuci ;)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 12:32 pm

starac vujadin napisao:Ja sam recimo dosta konzervativan po tom pitanju, ali sam zamenio Seleniu 20k (koja je bila ok) sa Shell Ultra Racing 10-60, pre svega da bi sacuvao varijator (sa Seleniom je umeo da se cuje prilikom paljenja na 2-3 sekunde, a sada sa sintetikom nista), zatim zato sto vise odgovara mom stilu voznje, nacinu eksplaotacije...
Pa zar Selenia 20k nije sintetika?
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Uto Dec 26, 2006 12:48 pm

Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 12:49 pm

20k je full sintetika ;)
Korisnikov avatar
starac vujadin

Uto Dec 26, 2006 12:55 pm

Nije...vidi link sto je Deki poslao....synthetic based. nije sintetika ;)
Acqua-Olio-Benzina
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 1:47 pm

Po meni ovaj link sto je dao Deki i nije bas merodavan. Jer po njemu je i Performer sinteticko ulje, a na sajtu Selenie pise da je Performer isto samo .synthetic based..

Dali postoji neki podatak u tehnickoj specifikaciji koji moze ukazati da li je ulje sinteticko ili nije? Ili se sve svodi samo na izjavu prozivodjaca to je sintetika ili nije?
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 2:02 pm

Preporuka zamene na 20k govori u prilog da je sintetika
Rec .synthetic based. moze imati dvosmisleno znacenje.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 2:36 pm

na samoj ambalazi pise, M hajde proveri pa nam javi. koliko se ja secam pise .Semi-synthetic. (pricam o 20K)
Go
Gost
Drug Član
Drug Član

Uto Dec 26, 2006 3:05 pm

Na samoj ambalazi pise sinthetic based.....isto pise i na goldu (nigde se ne navodi semi sint.).....dok na racingu ne pise nista...samo naglasavaju da je razvijeno na trkackoj stazi.
Korisnikov avatar
starac vujadin

Uto Dec 26, 2006 5:43 pm

Ove teme o ulju su smor zesci...maksimalno cu se ubuduce suzdrzavati s pisanjem na ovu temu...svako ima neku svoju teoriju...

Sada se dovodi u pitanje izjava fabrike da li je ulje polusintetika ili sintetika :shock: :shock:... Pa, ako bi nesto lagali lagali bi na bolje, a ne na gore. Vrlo je jasno sta znaci .synthetic based. i to je izraz koji se koristi upravo da bi se marketinski zamaskirala polusinteticka ulja. Koliko je ljudi mislilo kada su se pojavila neka nasa ulja sa nastavkom .Sint. da su sinteticka, a nisu bila.
Dakle, Selenia ima sledeca sinteticka ulja: Racing, Sport, Sport Pure Racing (5-20), StAR (5-40, preporuka za Alfa Romeo JTS), Digitech (0-30), K (5-40), Multipower C3 (5-30, ima i obican Multipower koji je polusintetika), Multipower Specs (0-30).
To je to, nema vise...a i ovo je dosta od njih.
Acqua-Olio-Benzina
Korisnikov avatar
Duke Nukem
Garaža: 159 2.4jtdm 2006 elegance
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:49 am

Re: Staro novo pitanje- Selenia 20K ili Racing

Sub Mar 20, 2010 7:22 pm

Imam u motoru Selenia 20k vec nekih 9000km se vozi sa istim uljem... Da li sam se ja istripovao pa mislim da se ulje treba menjati posle 20.000 ili to treba raditi ranije?
Auto vozim bez nekih preteranih izleta u visoke obrtaje, mozda jednom u 3 dana vozim preko 4-5k rpm po par minuta...

Ako sipam racing kada budem menjao ulje, da li ce mi auto brze trositi to ulje ili ne?
Slika
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sub Mar 20, 2010 9:08 pm

preporuka fabrike je da se interval zamene ulja skrecuje za pola ako se voze krace relacije i ako je losije gorivo. znaci 20K na 10.000, i to je mnogo.

racing je
, za razliku od 20K koje je polusintetika 10W-40, puna sintetika 10W-60.

dakle, nece ti trositi vise racinga neko 20k. to se desava kad ljudi eto-tako predju na sintetiku, a ne provere da li odgovara njihovom motoru i njegovim potrebama, odnosno sipaju npr. 5W-30. onda kukaju kako su bacili velike pare a ono curi na sve strane...
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Ned Mar 21, 2010 2:21 am

20K na max 10K ili godinu dana
ZE
ZEPP 46
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 21, 2010 9:37 am

:grin: slikacu deklaraciju,pa cu postaviti(a i samo ime 20K dosta govori).Mislim da i 20 k i Racing,bez ikakvog problema,mogu da se menjaju na 15 kkm,uz to dodajte i dolivanje odredjene kolicine zbog trosenja ulja.Menjanje ulja na 7-8 kkm,je po meni samo nepotreban trosak,koji ne doprinosi boljem odrzavanju motora.
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Ned Mar 21, 2010 1:49 pm

Slažem se za relativno nove motore koji su prešli do recimo 100k.
Ali ovi kojima je na sati preko 100k a prešli su pitaj boga kolko,
koji su dosta i potrošeni i troše se i dalje mislim da ih vredi češće
"ispirati" zamenom ulja što mislim da je i bolje održavanje od nekih
dodataka u ulju i sl.

Recimo u Fiatu mi je Selenia gold ostajala relativno čista i bistra tokom
cele godine a na Alfi 20k počinje da crni već nakon 2k :cray:

Iskreno, nikad se nisam preterano bavio ovom problematikom jer godišnje
retko pređem preko 10k pa mi je zgodnije da menjam svake godine u npr. novembru
nego da pratim kilometražu :D
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Ned Mar 21, 2010 4:22 pm

Tako i ja.U septembru,registracija..i ostala sra..a,tad mijenjam ulje i gotovo.Al ja ne predjem godisnje vise od 7 hiljada,al izlazi stalno zuto ulje.
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Ned Mar 21, 2010 7:44 pm

ulje je krv motora.

naravno da ce 20K da traje i preko 20K, samo mu ime govori to, ali takva upotreba "na granici" svakako ne prija motoru... :( ima ljudi koji i filter ulja menjaju svaki drugi treci put... ljudi, vozite motore koji puno toga mogu da pruze ali su i veoma zahtevni. nije to 100 dukata.

*ako se ulje prlja, moze biti iz vise razloga. jedan od njih je - da dobro radi svoj posao. ;)
ostali su: lose gorivo, zapusen filter ulja pa radi na bajpasu... ima toga.
Korisnikov avatar
Presretach
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 9:38 am

Ned Mar 21, 2010 10:54 pm

Pozdrav, do sada u moju 156 po recima bivsih vlasnika islo je 20k, pre neki dan zamenili su mi ulje i stavili Racing.
Da li se Dexter zajbo kad je isao po ulje (znate o kom servisu se radi ;) ) u AP sport ili tada nije bilo 20k.
Ulje 20k za sada ima samo reci hvale, za 3 meseca presao sam 10.000 km i nije bilo potrebe za dolivanjem , motor je trenutno presao 130.000 km.
Videcemo racing kako ce da se ponasa.
ZE
ZEPP 46
Drug Član
Drug Član

Pon Mar 22, 2010 7:03 pm

:grin: neka svako radi kako misli da treba...ja menjam na 14-15kkm(otpr.6 meseci),u tom intervalu dospem 4 l ulja,tako da ispada da ga menjam na 7.5 kkm :rotfl: ..
Elem i gume mogu da se menjaju posle 10 kkm,nove su sigurno bolje :grin:

Povratak na “Area Servizio”