Svećice velike svećice male

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
freedom
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0JTDm2 140KS
ex Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 10:21 am

Svećice velike svećice male

Uto Feb 23, 2010 6:09 pm

http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=336&t=6404

ovde gore na jednoj staroj temi na CBC
Kilson je spomenuo varijantu zamene samo velikih svećica
Da li je neko probao tu varijantu i kako se pokazala?

p.s
link teme za „udubljivanje“ u tematiku koji je postavio vexon više ne postoji

p.p.s
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0028604823
da li je ovo moguće, s obzirom da su u MASS-u 2.376,00din :this:
ПОТПИС?! Ма не потписујем ништа!
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Re: Svećice velike svećice male

Uto Feb 23, 2010 6:42 pm

da, u Velikoj Britaniji su najjeftinije svecice. :wave:
http://cgi.ebay.co.uk/SET-OF-8-ALFA-SPA ... 56367040c6

sto se tice "male-velike" price, ima jos podrubrika iste a to su "lost spark" protiv "jedna bobina na jedan cilidar", raspored okidanja kod jednog i kod drugog sistema... ima toga.

ukratko, Andrejeva 156 ST je u srcu 2.0 16V TS sa zapusenim rupama za male svecice, pa ti vidi...
SlikaSlika

u "lost sparku' npr. mala sluzi da okine kada je na cilindru cetvrti takt (izbacivanje izduvnih gasova), i sluzi kako za smanjenje stetnih gasova tako i da doprinese vecem stepenu iskoriscenja motora.

jesu 100 dukata ali traju 100 hiljada *ebenih kilometara, o cemu mi ovde raspravljamo? ;)
ako ne one koje sam okacio (Ricambi originali), onda Laser Premium Platinum, a ako ne ni te, onda CBC Shop (traziti Nebojshu) i on ce vam dati najbolju cifru za sve varijante.

:cool:
Korisnikov avatar
freedom
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0JTDm2 140KS
ex Alfa Romeo 146 1.6 TS
Pridružio se: Čet Dec 11, 2008 10:21 am

Uto Feb 23, 2010 10:47 pm

Evo i linka za PMR7A Laser platinum
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0405637684

Dakle, 4 ove + 4 one iz prvog posta sa poštarinom do zemlje Srbije izađu 72 funte
Dekijev link... komplet 4+4 Ricambi originali pakovanje sa poštarinom ...74 funte
pa čak i da zaračunaš carinu i porez (daleko bilo, pu pu)
ne mož da pređe 100 funti... znači oko 110 jevreja
:arflag
a i onaj majstor iz UK je zaradio... :scratch:
brate al su ovi naši lopovi.
ПОТПИС?! Ма не потписујем ништа!
milans
Garaža: Alfa 147 1.6 T.S.
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 8:52 pm

Čet Feb 25, 2010 12:32 am

dekideki napisao: u "lost sparku' npr. mala sluzi da okine kada je na cilindru cetvrti takt (izbacivanje izduvnih gasova), i sluzi kako za smanjenje stetnih gasova tako i da doprinese vecem stepenu iskoriscenja motora.
Izvin'te sto se mesham, ja sam mislio da obe svecice pale istovremeno i u 3. i u 4. taktu, a i wikipedia se slaze :) http://en.wikipedia.org/wiki/Twin_Spark
U taktu kompresije je bitnije da pale obe svecice zbog brzeg sagorevanja smeshe, i "smanjene potrosnje", a paljba u 4. taktu je sviranje q... (pardon my french) :D

Ono sa izbacivanjem male svecice na Andrejevoj alfi je vrlo zanimljivo... jel ima neko objasnjenje za to? :)
Banderas
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 jtd,Suzuki GSX 750F Katana
Pridružio se: Čet Dec 04, 2008 2:40 pm

Čet Feb 25, 2010 9:10 am

Po Kilsonovom savetu zamenio sam samo 4 velike svecice,od tada sam presao 30k,i nemam nikakvih problema.Svecice sam povoljno kupio u CBS shop-u,kod Nebojse.. :good:
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Čet Feb 25, 2010 12:43 pm

(lost spark)
da, pale se istovremeno obe svecice u trecem i obe u cetvrtom taktu, s tim sto ih pale razlicite bobine. jako bitno je napomenuti da u trecem taktu u istom cilindru bobina pali sabijenu smeshu u svom, a sa malom svecicom baca varnicu u cilindru koji je u tom trenutku u 4. taktu.
ukrsteno, 2-3 i 3-2 su uparene bobine sto se tice okidanja, kao i 1-4 i 4-1.
time se, mimo svih redovnih dobiti dobija i jedna veoma vazna osobina ovog sistema da, kada potpuno crknu npr. 2. i 4. bobina (koje nisu u paru), okidanje smeshe se vrsi i dalje u svim cilindrima sa 1. i 3. bobinom koje tada pale smeshu u sva 4 cilindra. tek po crkavanju i trece bobine motor pocinje da trokira... naravno, najvaznija stvar u celoj ovoj prici je ta - da su vam svih 8 svecica i svih 8 kablova ispravni.

kod novijih TS 16V nema ukrstanja, vec su bobine vezane - svaka na svoje dve svecice...

zaljucak:
ako vam iole znaci pomenuta prednost tog ukrstenog sistema, morate imati sve svecice i kablove tip top. ako stavite samo velike ispravne, radice sasvim lepo. ali desi li vam se da crkne jedna bobina (a male svecice su davno odradile svoje), to je to. ostali ste pored puta.
ako nemate ukrsteni sistem, radice sasvim ok i samo sa velikim, svejedno je.
Korisnikov avatar
lux
Garaža: 147 1.6 TS 77kw
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:26 pm

Čet Feb 25, 2010 9:30 pm

Deki kako je naj jednostavnije proveriti da li su sve bobine ispravne i u funkciji.Hvala.I jos nesto da li je CBS shop i M-Power jedna te ista prodavnica.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Čet Feb 25, 2010 9:44 pm

jeste, decko je veliki prijatelj vecine sa foruma i zove se Nebojsha. uz blagoslov CBC foruma otvorio je prodavnicu auto-delova koja se zove CBC (Store, Shop, sta god...). a nick na svim forumima mu je M-power.
http://cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=242&t=21787

dobro pitanje za bobine. :scratch:
*istrazicu kako najlakse (a pouzdano) to proveriti. znam samo da lako crkavaju bez opterecenja (svecica), pa ne preporucujem eksperimentisanje (nisu jeftine)...
Proveravaju se mereci voltazu i amperazu osciloskopom
Slika
Na snimcima crvena traka struja primara dok je plava voltaza negativnog kraja primara bobine.Vreme izrazeno u "ms".
milans
Garaža: Alfa 147 1.6 T.S.
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 8:52 pm

Čet Feb 25, 2010 11:35 pm

Eee da to je dobra fora sa ukrstenim bobinama, ima jos jednu prednost u odnosu na neukrstene, ne znam sto su to menjali kasnije... kod mene nisu ukrstene :cry:
Ne znam dal da pitam majstora da ih "izmesha"... :grin: mada... mozda ima razlika u sistemu paljenja :confused:
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Pet Feb 26, 2010 3:39 pm

ima. ne diraj nista... :wave:

ne bi to menjali da nije moralo ;)
da li je u pitanju EURO3 motor ili nesto jos pored toga, ali nisu to izbacili i ugradili losije... ne razmisljaj tako.

Povratak na “Area Servizio”