Zaglavljuje se ručka menjača na Alfi 147...
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Pročitao sam većinu tema o ovom problemu, ali ipak imam pitanje.
U početku vožnje sve je OK čak i na ovim niskim temperaturama. Problem se pojavi posle nekoliko kilometara. Naime ručka neće sama i lako da se vrati u neutralni položaj (zaglavljuje se i napred-nazad i levo-desno) i teško upada u "treću". Pre nekog vremena je rađen servis menjača sa zamenom odgovarajućih sinhrona i ležajeva.
Da li je problem u ležištu ručke u kabini, u sajlama, biraču ili nekom sinhronu?
U početku vožnje sve je OK čak i na ovim niskim temperaturama. Problem se pojavi posle nekoliko kilometara. Naime ručka neće sama i lako da se vrati u neutralni položaj (zaglavljuje se i napred-nazad i levo-desno) i teško upada u "treću". Pre nekog vremena je rađen servis menjača sa zamenom odgovarajućih sinhrona i ležajeva.
Da li je problem u ležištu ručke u kabini, u sajlama, biraču ili nekom sinhronu?
Alfa je stil... ostalo je status...
- milance
- Garaža: alfa romeo 147 1.9 jtd 16v
Re: Zaglavljuje se ručka menjača na Alfi 147...
iste simptome sam ja imako kada sam je kupio i odradio remont sajli za 40e i od tada funkcionise kao satic.inace nove sajle su ti 100e.
ako te interesuje znam da si iz NS mogu ti poslati na pp gde sam radio.
100% su ti sajle,kada je ladan i kada krenes da vozis ide super glatko i cim se pocne grejati auto sve teze i teze.a trece ja skoro nemoguce ubaciti.
ako te interesuje znam da si iz NS mogu ti poslati na pp gde sam radio.
100% su ti sajle,kada je ladan i kada krenes da vozis ide super glatko i cim se pocne grejati auto sve teze i teze.a trece ja skoro nemoguce ubaciti.
- dusanGT
Hvala milance na preporuci i savetu. Molim te, pošalji na PP telefon ili adresu mesta gde mogu da se prave sajle - čuo sam od Gumetine da je to u Bačkom Jarku i da je cena mnogo ispod 100€ (ove za 100€ se inače čekaju oko dve nedelje)...
- milance
- dusanGT
Dobio... Zahvaljujem...
Poslednja izmena od dusanGT u Uto Feb 16, 2010 10:25 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Eto i kod mene od pre neki dan isti problem ,stim sto kod mene i kada je hladan i vruc uvek je tvrda rucica i moram da gadjam iz druge u trecu!
Znaci sajle su u pitanju.....videcu kod Bobana da li ima leka!!!??
Znaci sajle su u pitanju.....videcu kod Bobana da li ima leka!!!??
- dusanGT
Sutra idem u servis da mi to srede i javljam šta je bilo...
- milans
- Garaža: Alfa 147 1.6 T.S.
A jel zna neko kako rade reparaciju tih sajli?
Ili ih samo prosto podmazu uljem, ili cime vec...
Ili ih samo prosto podmazu uljem, ili cime vec...
- milance
koliko sam ja upucen obradjuju se masinski i skracuju tako da moze samo jednom da se repariraju ali zato traju bas,bas dosta.
ako gresim neka me neko ispravi.
ako gresim neka me neko ispravi.
- dusanGT
I pre sam radio neke delove za 147cu u firmi koja radi reapraciju sajli, pa znam ljude - Vladu (vlasnika) i ekipu. Juče sam bio kod njih da najavim da će danas da dođu moje sajle, pa sam i pitao za detalje... Vlada kaže da mogu da zamene i sajle i bužire, ali ne mogu one plastične i metalne delove (osovinice, ležišta, kopče) koji su potrošeni ili oštećeni.
Iz onoga što kaže milance (koji me je i uputio na ovo) jasno je da štelovanje sajli (kada se ponovo ugrade u Alfu) i podmazivanje kanala (u bužirima) bitno utiču na uspešnost intervencije i funkcionisanje menjača.
Iz onoga što kaže milance (koji me je i uputio na ovo) jasno je da štelovanje sajli (kada se ponovo ugrade u Alfu) i podmazivanje kanala (u bužirima) bitno utiču na uspešnost intervencije i funkcionisanje menjača.
- milans
Danas sam resio da proverim da li su sajle problem... rasturio sam pola auta da ih otkacim sa lezista, i na kraju uspeo. Kad su otkacene od selektora, mnogo se lako krecu, tako da uopste one nisu problem, bar kod mene. E onda sam probao rukom da pomerim osovinicu koju okrece sajla koja pomera rucicu menjaca levo-desno(obelezena na slici plavom bojom), i nisam uspeo rukom da je pomerim!
Na kraju sam odrsafio maticu koja je drzi i izvadio osovinicu (obelezeno crvenom bojom na slici) osmirglao je vodenom smirglom i podmazao, i vratio sve na mesto. mogu da vam kazem da je MNOGOO bolje sada, konacno mogu da prebacim iz 2. u 3. bez trazenja 3. brzine. A i rucica se sama vraca u srednji polozaj!

Na kraju sam odrsafio maticu koja je drzi i izvadio osovinicu (obelezeno crvenom bojom na slici) osmirglao je vodenom smirglom i podmazao, i vratio sve na mesto. mogu da vam kazem da je MNOGOO bolje sada, konacno mogu da prebacim iz 2. u 3. bez trazenja 3. brzine. A i rucica se sama vraca u srednji polozaj!

- dusanGT
Alal vera milans... Ovo je značajan podatak...
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
- milans
Jbg bas me iznerviralo, ne mogu stalno da trazim 3. brzinu... sad je kao nov menjac.
Gledajuci celu mehaniku oko sajli i selektora, ne vidim nikako da mogu da skrate i obradjuju sajle.. a i sta bi dobili sa kracim sajlama? Sajle su na krajevima odlicno zasticene gumenim manzetnama, i ako one nisu popustile, i sajle su ok. Jedino ako je pukla manzetna pa je prljavstina usla u buzir sajle, al tu onda tesko da ima leka, sem da se skine i ocisti, ili zameni sajla.
Najbolje je otkaciti sajle sa selektora, pa ako idu lako, onda su dobre i treba obraditi i podmazati osovinicu.

Gledajuci celu mehaniku oko sajli i selektora, ne vidim nikako da mogu da skrate i obradjuju sajle.. a i sta bi dobili sa kracim sajlama? Sajle su na krajevima odlicno zasticene gumenim manzetnama, i ako one nisu popustile, i sajle su ok. Jedino ako je pukla manzetna pa je prljavstina usla u buzir sajle, al tu onda tesko da ima leka, sem da se skine i ocisti, ili zameni sajla.
Najbolje je otkaciti sajle sa selektora, pa ako idu lako, onda su dobre i treba obraditi i podmazati osovinicu.
- dusanGT
Danas bio kod majstora... Rekao mi da ne skidamo sajle, već da ih samo podmažemo u zoni kod menjača i u kabini (veza sa ručkom)... Uradili to i sad radi ko blesav... Nadam se da je ovo sve što bi trebalo uraditi sa mojim sajlama.
- milans
Ako si zadovoljan kako radi, onda je to to
A kako ste podmazali sajle u kabini (veza sa ručkom)? Zar one nisu dostupne samo odozdo, kad se skine ceo izduv i tunel ispod auta? Ja gledao kod mene i nema sanse da dohvatim, niti da vidim sajle odozgo iz kabine
Mozda ima neka fora za koju nisam znao 

A kako ste podmazali sajle u kabini (veza sa ručkom)? Zar one nisu dostupne samo odozdo, kad se skine ceo izduv i tunel ispod auta? Ja gledao kod mene i nema sanse da dohvatim, niti da vidim sajle odozgo iz kabine

- dusanGT
Nisam precizno objasnio - u kabini smo podmazali zapravo ležajeve ručke menjača (verovatno teflon). Kada se skine ona kožna kapa vide se ti ležajevi...
Danas radi još bolje, otkada je to podmazano.
Najbolji test (tj. dijagnostika izvora problema) je da se otkači sajla (dole kod menjača, tj. na biraču) i onda proba da šalta. Ako ima zapinjanja/otpora problem je u sajli, a ako nema otpora - problem je u biraču.
Danas radi još bolje, otkada je to podmazano.
Najbolji test (tj. dijagnostika izvora problema) je da se otkači sajla (dole kod menjača, tj. na biraču) i onda proba da šalta. Ako ima zapinjanja/otpora problem je u sajli, a ako nema otpora - problem je u biraču.
- spinto veloce
Momci bas se vas problem navodi u jednom 'auto bildu' kao mana 147. Test posle 100.000km. Mislim da je novina iz 2007
AR 156ts 2001
- lapicaner
- Garaža: AR 147 1.6 105ks
Da malo ozivim temu mojim malim problemom... Na alfi 147 1.6 105ks kad saltam iz vece brzine u nizu mnogo tesko upada. Npr iz 3. u 2. i iz 3. u 1. kad hocu motorom da kocim mnogooo tesko upada u 1. brzinu, bas treba jace da gurnem rucici. Kad saltam 1. 2. 3. sve normalno...
Sta bi to moglo da bude?
Sta bi to moglo da bude?
- alexa
Sedi u bilo koji auto u 1.ces tesko uspeti da ga vratis iz 3..u pokretu,dok ne stanes..Gde nadje u 1.da krljas..?Probaj to malo osecajnije,smiri motor..
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
prvo zameni ulje u menjacu,kod mene je zaglavljivao na visokim temperaturama i nije hteo da se vrati u neutralni polozaj, ispostavilo se da je ulje u menjacu postalo voda
, posle zamene ulja je sve ok...

- Djokica96
- Garaža: Honda Accord Executive
Ljudi, jel zna neko gde ima da se kupi nova sajla za 147 1.9 jtd ?