http://www.mojauto.rs/test/aktuelne-ves ... leje-.html

OK Alfa, ali Lancia i RWD...Bogdan156 napisao:Sto se pogona tice meni je bas zao sto Alfa nema RWD...
Ma jok, nemam nista protiv dok god se krecemo u sferi realnosti, istinitosti i golih cinjenica. Ti kazes da je izlaz u tome da se predje na pogon pozadi. Kada bi te neko dalje pitao sta se time dobija - ne bi znao da kazes..nego eto tako...kazu drugi da je bolje. Hajde da si rekao da je perspektiva u hibridima (koje svakako manje volim nego kola sa zadnjim pogonom), ali zadnji pogon...sta je tu perspektivno..pa to je prevazidjeno pre 40 godina. Druga je stvar da su kola sve jaca pa postoji potreba da se stavlja zadnji pogon - to je realna neminovnost. Ko ima para pravi 4wd, a ne zadnji pogon. Omiljeni argument je da su kola sa zadnjim pogonom "plemenitija, gospodskija" ...budalastina...pa traktori i kamioni imaju zadnji pogon, sta je tu gospodskije. Kao nisam muskarac, baja, ne znam da vozim ako nemam rwd. To ti je "Mercedes-BMW" matrica razmisljanja, to nije "alfisticko razmisljanje". Cinjenica je da sem njih niko novi sem Lexusa ne forsira rwd. Znaci, budale su u Saabu, Volvou, Citroenu, Renaultu, VW, Audiju, Peugeotu... I cinjenica je da bi prelaskom na rwd Alfa imala samo ogromne troskove sa sumnjivom perspektivom njihove otplate. Ako ce vec da razvijaju novi pogon, pa logicno je da imaju 4wd.alfaholic napisao:Neka buduca Fulvia, ili neki drugi coupe, Lancia je pomenuta tek onako, kao da sto vise modela koristi platformu.
Ti bas ne volis pogon nazad...
Potpuno se slažem! Pa pogledaj samo početak ovog veka kada je 156-ica imala dobre pozicije na tržištu, a i 147-ica je odrađena više nego dobro, osvajanje nagrada za naj-auto itd. Umesto da se tada zagrize i uloži novac u proširenje game, da se modeli menjaju na svakih 5, najviše 6 godina, da je i 166-ica dobila adekvatnog naslednika, mislim da bi priča bila drugačija. Ali tu se stalo, 147-ica se drži 10 godina na tržištu, a onda neko kuka kako prodaja nije sjajna!? Ovo danas su brza vremena i nema spavanja na lovorikama. 159-ka je fantastičan auto, ali joj fali baš ono što je većini Alfista najvažnije - dobri benzinski motori i sportske pretenzije. Velika masa vozila je ubila ono drugo, a neverovatno je da se dozvoli onako siromašna ponuda agregata, bez obzira kakva kriza bila! Da je tržištu odmah ponuđeno nešto kao što je ova aktuelna restilizovana 159-ka 1.8 TBi, tada bi slika bila kompletirana, mada je opet pitanje kako bi išla prodaja, bez obzira što je to jedan od definitivno najboljih automobila u klasi! Za kompletan uspeh potreban je i adekvatan marketing, da se već jednom oslobodimo hipoteke kvarljivosti i nepouzdanosti, da se profiliše kupac Alfe! Naravno, moralo se naći novca i za učešće u auto-sportu. Onaj WTCC je bio idealan za sportsku promociju, bez obzira što su napravili budalaštinu sa mešanjem baba i žaba (benzinaca i dizelaša) na istom mestu!? Tu bi 159-ka mogla da se uhvati u koštac sa serijom 3, mada i buduća Giulietta ima zgodnu liniju i potencijal, samo ako neko zaista odluči da Alfu podigne na noge...Bogdan156 napisao:@Alfanatic
Po meni su mogli da preokrenu imidz sa 159, samo da je malo bolje odradjena sto se tice tezine i odsustva pravog benzinskog motora. A mogli su i da probaju sa nizom cenom, najbolji nacin da se probiju na trziste.
Naravno da taj motor ne bi bio dovoljan, ali bi mnogo značio kao opcija! Onaj 1.9 benzinac ne vredi ni spominjati kada je takav i toliki auto u pitanju, a onaj 2.2 očigledno nije bio dovoljan. Da ne govorim koliko je nezgodan za naše tržište zato što prelazi 2 litre zapremine, mada možda vredi koristiti onu logiku da ko ima za takav novi auto, da mu ni registracija nije prepreka. Za nekog prosečnog korisnika ili Alfistu zagriženog za benzince mislim da je taj 1.8 TBi prava mera, a podrazumeva se da mora postojati i prava beskompromisna verzija za ljubitelje kojima novac nije prepreka. Ako je 156-ici GTA onaj 3.2 litarski šestak bio prava mera, mislim da je za 159-ku postojeći JTS šestak nedovoljan, pogotovo ako se vidi šta konkurencija stavlja pod haubu i da se već gura preko 400 KS u odgovarajućim modelima. Tako da je to opet neka nedovršena priča na žalost svih nas. Barem ljubitelji dizelaša nisu uskraćeni za dobre motore i zavidne performanse, međutim to nije dovoljno za brend Alfa Romeo.starac vujadin napisao:Ne moze moze 4-cilindras od 1800 kubika da bude dovoljan. To bi trebalo da bude samo jedan od motora. U toj klasi, ako hocete da budete premium ne mozete bez 6-cilindrasa. Zbog toga Saab nikada nije uspeo da bude drzavnicki auto jer ga nisu cenili zato sto nema 6 cilindara i nigde nije mogao da prodje...dzaba sav taj obrtni moment.
Alfa 159 ne moze da se takmici u wtcc jer ne mogu da joj spuste tezinu na konkurentan nivo.
I tu cesh da stanesh? Pa ne moze to tako... Ajde, reci drugarima shta planirash...starac vujadin napisao:Medjutim, imam problem da mi se nijedan benzinski motor ne svidja, iako mislim da je 159 overall najbolji auto u toj klasi. I zbog toga, ako uopste budem kupovao auto u toj klasi necu 99% kupiti 159, vec jedan drugi model koji usput ima rwd, ali ne zato je rwd,