Diskovi
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Xmmm....Kod mene su fabricki diskovi koji su dosta potroseni.Kad sam uzeo auto,morao sam odmah nakon mozda 2 mjeseca da mijenjam plocice,i kupio 50 evrica platio neke italijanske....i evo 3 god.nemam kocnicu da valja.Pozadi su ate,koje su isto sranje i njih sam nove stavio.Prva dva kocenja je o.k (normalna voznja nista jako i brzo)..i posle toga uzas zivi,pedala je cudna,a auto 3x losije koci.A,primjetio sam da cim duze vozim imam taj efekat.Ovih dana mijenjam kocionu tecnost,jer to nisam nikad promjenio.Da vidimo sta ce biti....A,prednji diskovi su mi.....nocna mora....70e su neki za koje nisam nikad cuo,a Ferodo su oko 150e,i treba da ih narucim....Za moju 145
.....I sta da covek radi>>???...150???Preskupo.... 
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- DushanSD
- Garaža: Alfa Romeo 156 SW GQ 1.9 JTDm 150hp 2005
Sva 4 diska za 150e?darko qv napisao:Xmmm....Kod mene su fabricki diskovi koji su dosta potroseni.Kad sam uzeo auto,morao sam odmah nakon mozda 2 mjeseca da mijenjam plocice,i kupio 50 evrica platio neke italijanske....i evo 3 god.nemam kocnicu da valja.Pozadi su ate,koje su isto sranje i njih sam nove stavio.Prva dva kocenja je o.k (normalna voznja nista jako i brzo)..i posle toga uzas zivi,pedala je cudna,a auto 3x losije koci.A,primjetio sam da cim duze vozim imam taj efekat.Ovih dana mijenjam kocionu tecnost,jer to nisam nikad promjenio.Da vidimo sta ce biti....A,prednji diskovi su mi.....nocna mora....70e su neki za koje nisam nikad cuo,a Ferodo su oko 150e,i treba da ih narucim....Za moju 145.....I sta da covek radi>>???...150???Preskupo....
FANTAZ'JA
- darko qv
- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
nadji polovnjake,bar stranaca ima i stavi ako nadjes i plocice sa diskovima,preko sigurno nisu mnogo brljavili sa fals delovima,i vecina diskova su pojedeni na donju toleranciju ali imaju mesa sasvis solidno za neko poduze vreme
ako stavljas nove plocice na pojedene diskove,obavezno im obrusi ili o beton skini coskove da odma pocne da gazi na sredinu diska,ako ostavis da gazi po ivici koja ostane na rubu diska,izlomi plocicu i dugo joj treba da se oblikuje i ulize
ako stavljas nove plocice na pojedene diskove,obavezno im obrusi ili o beton skini coskove da odma pocne da gazi na sredinu diska,ako ostavis da gazi po ivici koja ostane na rubu diska,izlomi plocicu i dugo joj treba da se oblikuje i ulize
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Ljube,
Šta konkretno znači "donja tolerancija"
(pretpostavljam u mm debljine diska ???)
Ovo drugo za pojedeni disk - pretpostavljam
da je obrada diska i skidanje te ivice pravo rešenje???
Šta konkretno znači "donja tolerancija"
- darko qv
Pa,kad budem to radio...vidjecu da nadjem negdje polovne,mozda i od nekog brava hgt,mislim da su im isti diskovi.A,ako budem pri parama stavljam ferodo i plocice i diskove nove. 
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
ako je 22mm debljina diska,donja tolerancija je 20.2mm
a obrada diska je poravnavanje gazece povrsine gde su plocice ukpale brazde i riseve zbog kojekavih opiljaka koje i nisu bas pametne sto su stavljene u leguru plocice
ta ivica koja se napravi pri trosenju diskova nije velik problem koliko se prica,jedini problem je to sto kad se stavi nova plocica prvo gazi po toj ivici i odma okruni krajeve ili ispuca cela plocica pa je zato pametno plocici pre montaze obraditi,obrusiti ili ismirglati spoljnu i unutrasnju stranu da odma naleze sredinom
na zalost nemam ni jednu sliku kako to izgleda kad se obore ivice,ali to sve moze dok su diskovi iole dobri,da nemaju duboke riseve
od fiata su diskovi dublji,pa najverovatnije moraju i celjusti od istih,kacenja su ista ali ET diska je drugaciji za nekih 5-8mm,zavisno od modela i precnika
Re: Diskovi
dejan555 napisao:Ljube,
Šta konkretno znači "donja tolerancija"![]()
ako je 22mm debljina diska,donja tolerancija je 20.2mm
a obrada diska je poravnavanje gazece povrsine gde su plocice ukpale brazde i riseve zbog kojekavih opiljaka koje i nisu bas pametne sto su stavljene u leguru plocice
ta ivica koja se napravi pri trosenju diskova nije velik problem koliko se prica,jedini problem je to sto kad se stavi nova plocica prvo gazi po toj ivici i odma okruni krajeve ili ispuca cela plocica pa je zato pametno plocici pre montaze obraditi,obrusiti ili ismirglati spoljnu i unutrasnju stranu da odma naleze sredinom
na zalost nemam ni jednu sliku kako to izgleda kad se obore ivice,ali to sve moze dok su diskovi iole dobri,da nemaju duboke riseve
od fiata su diskovi dublji,pa najverovatnije moraju i celjusti od istih,kacenja su ista ali ET diska je drugaciji za nekih 5-8mm,zavisno od modela i precnika
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Nisam mislio ništa loše samo ja nikad nebih "unapređivao" kočnice na automobilu koji je u potpunosti fabrički jer je neki tamo pametni čika inženjer izračunao da su takve kočnice sasvim dovoljne na takvom autu. Druga je priča kad se pojačava i/ili menja motor. Mada sam ja očigledno unazadio svoje kočnice jer nisam znao da na moj auto idu ventilirajući diskovi napred pa ću sledeći put morati da uzmem takve, a do tad moraće i ovi da posluže
Re: alfa romeo 147 by vnov
Nenenene kod mene su i napred i nazad obični diskovi. Možda su fabrički bili ugrađeni ventilirajući napred ali ja sam zatekao obične pa sam takve i uzeo. Očigledno da je neko nešto petljao kod meneTihomirce napisao:Ček malo kolega , ti misliš samo na zadnje diskovesErGiO napisao: Pa ne verujem da je 164 lakša od 147 + ima 25KS više pa nema ventilirajuće diskove.
164-ka napred samoventilirajući a pozadi običanili je kod tebe nešto menjano
![]()
@kilson
Nisam mislio ništa loše samo ja nikad nebih "unapređivao" kočnice na automobilu koji je u potpunosti fabrički jer je neki tamo pametni čika inženjer izračunao da su takve kočnice sasvim dovoljne na takvom autu. Druga je priča kad se pojačava i/ili menja motor. Mada sam ja očigledno unazadio svoje kočnice jer nisam znao da na moj auto idu ventilirajući diskovi napred pa ću sledeći put morati da uzmem takve, a do tad moraće i ovi da posluže
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- vnov
- Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3 - Lokacija: Beograd
Moraćeš i klešta da menjaš ako hoćeš da staviš ventilirajuće diskove, neka još neko potvrdi ali mislim da sam upravu.
- sErGiO
Čekaj pa to znači da ili je neko izmenjao komplet kočnice napred ili je ova moja direktorka neka posebna serija 
- Tihomirce
- Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD - Lokacija: Arandjelovac
Napravi kakvu sličicu kad stigneš i koji je prečnih tih diskova koje si stavio na auto
Samo još ovo da te pitam
,
kad ste stavili nove diskove i nove pločice , jel klip morao da se vrati do kraja ili ne
Samo još ovo da te pitam
kad ste stavili nove diskove i nove pločice , jel klip morao da se vrati do kraja ili ne

- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
po TRW katalogu koji imam,kaze da je 164-orka imala najmanje prednje diskove 257x20mm a bili su i 257x22mm,istu dimenziju samo sa obicnim diskom 257.2x12mm je imala fiat croma 1.6,koju ja imam,2.0 je imala 257x14,257x22,284x22
za ventilirajuce diskove sam morao da menjam nosace celjusti ali posto su diskovi vec obradjiani i na donjoj su toleranciji i sa potrosenim plocicama staju na klesta za obican disk,ali za nove plocice ne moze da stane u klesta pa cu morqati i njih da menjam
za ventilirajuce diskove sam morao da menjam nosace celjusti ali posto su diskovi vec obradjiani i na donjoj su toleranciji i sa potrosenim plocicama staju na klesta za obican disk,ali za nove plocice ne moze da stane u klesta pa cu morqati i njih da menjam
- Tihomirce
- Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD - Lokacija: Arandjelovac
- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
ma da ali su pravili nekoliko varijanti sa rzlicitim ET-om diska i razlicitim celjustima,ATE,GIRLING,LUKAS,BREMBO,verovatno za koje je trziste isla i od opreme i motora koju je posedovala
- sErGiO
Slikaću čim stignem. Nemam pojma da li je morao klip da se vraća ili ne, nisam bio prisutan kad su menjani diskovi i pločice. A nemam pojma ni koji je prečnik. Imao sam zapisane dimenzije negde ali sam bacio kad su ugrađeni noviTihomirce napisao:Napravi kakvu sličicu kad stigneš i koji je prečnih tih diskova koje si stavio na auto![]()
Samo još ovo da te pitam,
- marin krk
- Garaža: 147 jtd
147 ducati corse - Lokacija: KRK i ITALIJA
ovi prvi su model sport japan a ovi drugi japan 2000.
ja na obije alfe imam sport japan diskove i plocice od taroxa.
nikad nisam imao bolje kocnice, nema pregrijavanja i na stazi i na autoputu. nikad mi nisu popustile ni sekunde. na staroj sam napravio sa njima 86000km jos ce proc min 30000km. to mislim na polcice, diskovi su skoro kao novi.

diskovi su oko 200 eura prednji par. plocice oko 80 eura. a zadnji oko 160 eura
Re: alfa romeo 147 by vnov
malo kasnim u raspravu o kocnicama. ovo na slivi su TAROX diskovi.dusan147 napisao:Kad smo već kod diskova - negde sam pročitao (i izgleda mi logično) da samoventilirajući diskovi sa brazdama, otvorima, rupicama i sl. nisu pogodni za serijska vozila (ma šta ovo značilo)... Naime zbog pojave mikroprslina (izazvanih zamorom materijala zbog upotrebe) ovakvi diskovi imaju manju trajnost nego "klasični" samoventilirajući (dvoslojni kao ovi tvoji "Valeo")... Za trkačku namenu su OK - tu se svašta menja pred svaku ili posle nekoliko trka, ali za "svakodnevno" vozilo... Mada moram da priznam da su ovi sa brazdama ili rupicama baš "fancy"...
![]()
ovi prvi su model sport japan a ovi drugi japan 2000.
ja na obije alfe imam sport japan diskove i plocice od taroxa.
nikad nisam imao bolje kocnice, nema pregrijavanja i na stazi i na autoputu. nikad mi nisu popustile ni sekunde. na staroj sam napravio sa njima 86000km jos ce proc min 30000km. to mislim na polcice, diskovi su skoro kao novi.

diskovi su oko 200 eura prednji par. plocice oko 80 eura. a zadnji oko 160 eura
- marin krk
- Garaža: 147 jtd
147 ducati corse - Lokacija: KRK i ITALIJA
- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
- dejan555
Marine,
Meni su ove cifre prilično neverovatne !!!
Praktično su delovi samo duplo skuplji od konkfekcije
ali neuporedivo trajniji
Zašto svi onda ne bi ugrađivali to isto???
Jel ima to u HR ima da se nabavi regularno ili si naručivao od nekud ???
Meni su ove cifre prilično neverovatne !!!
Praktično su delovi samo duplo skuplji od konkfekcije
ali neuporedivo trajniji
Zašto svi onda ne bi ugrađivali to isto???
Jel ima to u HR ima da se nabavi regularno ili si naručivao od nekud ???
- Alphaville
- Garaža: Ar 159 1.9
(Ex)Ar156 1.8 - Lokacija: Lucani
E, ovako imam ja jedno pitanje:
Video sam na mojoj 156-ici da cu za nekih 2-3 meseca morati da menjam disk ploce,plocice,klesta onako ima malo korozije njih mozda ne bih trebao da menjam.
Mene zanima ako neko moze da mi preporuci neke disk ploce i plocice koje su dobre.
Inace prelazim godisnje maksimum 5000 km ako nesto znaci i ne vozim zimi auto tako da ne prelazim puno km.
Voljan sam da ulozim nekih 300-400 eura za disk ploce i plocice.Mada ako nema potrebe da toliko bacam para s obzirom koliko prelazim neka neko kaze mi sta valja i kako.Jer nemam pojma koja marka je dobra neko kaze Valeo ok,ili Brembo nemam pojma ne razumem se puno oko diskova...
Video sam na mojoj 156-ici da cu za nekih 2-3 meseca morati da menjam disk ploce,plocice,klesta onako ima malo korozije njih mozda ne bih trebao da menjam.
Mene zanima ako neko moze da mi preporuci neke disk ploce i plocice koje su dobre.
Inace prelazim godisnje maksimum 5000 km ako nesto znaci i ne vozim zimi auto tako da ne prelazim puno km.
Voljan sam da ulozim nekih 300-400 eura za disk ploce i plocice.Mada ako nema potrebe da toliko bacam para s obzirom koliko prelazim neka neko kaze mi sta valja i kako.Jer nemam pojma koja marka je dobra neko kaze Valeo ok,ili Brembo nemam pojma ne razumem se puno oko diskova...
- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
ma stavi Remasa plocice i miran si par godina,ja recimo prelazim oko 20.000 godisnje i traju mi drugu godinu a po trenutnom stanju mogu jos bar toliko i za tebe je verovatno oko 3800din
plocice su za preporuku za vecinu auta i ne skripe i ne pale diskove ali ih malko rezu,poznaju se tanki risevi
plocice su za preporuku za vecinu auta i ne skripe i ne pale diskove ali ih malko rezu,poznaju se tanki risevi
- dejan555
Ta Remsa igleda da bi, ako ne bi menjao diskove bi pre pojela diskove
nego što bi se sama istrošila ... zato bi na polovne
diskove ipak pre stavio neke mekše pločice pa nek se,
bar za sada, one troše...
nego što bi se sama istrošila ... zato bi na polovne
diskove ipak pre stavio neke mekše pločice pa nek se,
bar za sada, one troše...
- ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
u proseku na 80-100.000 se pojedu diskovi oko 1-1.5mm,bilo da je Remsa ili neka druga plocica,ali se tu meri razlika u kocenju,mekse plocice su odlicne za penzionersku voznju gde se koci ako bas mora,u suprotnom auto sam staje
ako se cesce koci zapali i iskrivi diskove,takodje se desava i sa tvrdim plocicama,jer stralno moras da kocis da bi ih grejao jer u suprotnom nece da koce pa mora slonovski da se gazi pedala da bi stao auto pa onda ore diskove i javljaju se zvuci kao kamenje da provlaci
ako se cesce koci zapali i iskrivi diskove,takodje se desava i sa tvrdim plocicama,jer stralno moras da kocis da bi ih grejao jer u suprotnom nece da koce pa mora slonovski da se gazi pedala da bi stao auto pa onda ore diskove i javljaju se zvuci kao kamenje da provlaci