Sve mane Alfe!

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Re: Sve mane Alfe!

Ned Jan 10, 2010 1:50 am

Ja sam sa mojom ove godine prevalio oko 20000 km i menjao samo kugle(jabučice) i krajeve spona,a to im je prvo menjanje posle fabričke ugradnje, a stara je 22god. pa nek neko kaže da Alfa ne valja ako se održava redovno :amen:
potpis
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Ned Jan 10, 2010 5:22 pm

Svakako da steti trapovima vise nego npr 205/55/R16 ali izgleda puno bolje sa R17. To tako fali mojoj...
Korisnikov avatar
byMaX
Garaža: Alfa Romeo Giulia QV 510bhp AT8 2018
Alfa Romeo Giulietta 2.0jtdm3 Sport 2011
Volvo S80 2006
Mini Cooper D 2016
Pridružio se: Pon Jan 05, 2009 9:31 pm

Ned Jan 10, 2010 10:57 pm

Za sada je jedna od mana 159-tke to što im brzo (100-130 hiljada km) strada pumpa serva. Remont rešava stvar, naravno, ali opet... I ne mora ništa da se uradi, servo radi ali blago podrhtava kada se mota volan... Nekome smeta, neko se navikne.
Turismo Internacionale
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Pon Jan 11, 2010 1:22 am

hehe... posle 100k km nije mana... to je extra rok za pokretne delove :) ma sta god oni bili...

uzmes prosecnu starost automobila na najvecim svetskim trzistima, gde se prodaje najvishe automobila... vidis koje komponente izdrzavaju tu kilometrazu i starost... ako auto zadovoljava taj kriterijum... nema problema... to je ono sto zanima fabriku...

na glavnim evropskim trzistima je to trenutno 8 godina... tako da ako prezivi 8 godina... super... u to su uracunali sta ce da crkne da uzmu pare na redovnom odrzavanju... posle ide u rumuniju ili neku drugu novu clanicu unije gde je starost 14 godina prosecna... oni ce malo da ga voze, jos losije odrzavaju i prodaju... pogodi kome? srbima :) ili u delove... a opet oni nece popravljati auto sa originalnim delovima... vec mala privreda i turci/italijani/kinezi... i nemaju pare od tebe... niti ces ti imati pare za nov auto iste marke skoro... tako da ih tvoje misljenje i trajnost kola posle 8 godina i ne zanima...

mi dobijamo "novija" kola sad (euro 3 itd...)... ali znas i sam kakva su i sta su... tako da... od 30 automobila na placu mozda 1 valja... nesto...

to sto nama nesto crkne posle 10-15-20+ godina... nije ni napravljeno da traje toliko... svaki materijal ima svoju granicu izdrzljivosti na habanje... a kola se vishe ne prave kao tenkovi nekad...

tako da kada kupis polovan auto, prvo se pomolis bogu/bogovima kojem/kojima se vec molis..., ako jos uvek verujes u to i kazes hvala sto jos radis... i to sto te neki rumun sastavio od 2 pregazena sleperima u totalkama i prodao nekom srbinu :)

cheers

na kraju ostaje ono standardno... svaki auto je dobar koliko mu se paznje poklanjalo tokom njegovog zivota...odrzavanja, cuvanja, terena po kojima je vozen i da li je udaran, sto dok dodje do nas ne mozes znati nikako...
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Jan 11, 2010 12:07 pm

Evo mojih utisaka posle punih godinu dana od kako vozim Alfu 164 2.0 TS 8V. Prvo da napomenem da je auto 1991. godište i da je po satu prešao oko 126k km. Postoji dobra verovatnoća da je zaista toliko prešao ali nikako ne mogu da budem siguran u to. Do sada su na autu zamenjeni uglavnom potrošni delovi kao što su svećice, kablovi, usisne gumice, gumice na diznama, sileni, kaiševi, pločice, diskovi i slično. Do sada nijedan ozbiljniji kvar nije bio. Prvi kvar je bilo jedno crevo na pumpi za benzin i ležajevi amortizera. Trebalo bi još dotegnuti lanac i to je to. TS je odličan i da kucnem u drvo za sada besprekorno služi. Jedina mana su po meni dosta loši dihtunzi na dekli, na karteru i poneki semering pošto su svi počeli da puštaju pomalo.
Ono što mene nervira kod mog auta su užasne elektro instalacije u kabini. Odjednom mi se na tabli pali lampica kad pritisnem kočnicu da mi ne rade stop svetla. Poskidam slijalice i vidim da su ispravne (stavljene nove pre 2-3 meseca). Pomislim da nije osigurač, ali nije. Nakon pola sata cimanja ustanovim da se olabavio konektor na prekidaču kod papučice. Malo se pritegne i opet radi, ali nakon nekog vremena opet mora da se priteže. Drugi primer je svetlo u kabini koje malo radi malo neradi. Povadim kompletno osvetljenje na plafonu i ustanovim da se jedna sijalica izvukla a da druga radi. Zavrnem sijalicu i opet isti problem. Nekoliko puta sam skidao i nameštao ali problem nije rešen. Kad otvorim vrata čuje se automat ali se sijalice ne pale sve dok ih ne pritisnem rukom, onda se upale.
Još jedna stvar me nervira a to je način otvaranja vrata iznutra koji skoro niko ne kapira tako da skoro uvek moram ja da otvaram vrata. A i spoljašnje kvake su dosta loše, pa mi je tako pukla ona na suvozačevim vratima :banghead:
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
seljakcovek
Odmara 5 (pet) dana od pisanja
Pridružio se: Pet Jan 15, 2010 6:54 am

Pet Jan 15, 2010 11:54 pm

Ja sam presao sa 156ticom 1.8ts 20k km bez problema. Nisam imao nikakvih kvarova sem sto mi je zakovao motor. Te glupe price da Alfa mora da trosi ulje su cista glupost. Mora da trosi ulje kad je na 90% primeraka koji se voze kod nas izvadjena dusa. To se samo tesite da mora da trosi ulje.
Korisnikov avatar
DushanSD
Garaža: Alfa Romeo 156 SW GQ 1.9 JTDm 150hp 2005
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sub Jan 16, 2010 12:30 am

seljakcovek napisao:Ja sam presao sa 156ticom 1.8ts 20k km bez problema. Nisam imao nikakvih kvarova sem sto mi je zakovao motor. Te glupe price da Alfa mora da trosi ulje su cista glupost. Mora da trosi ulje kad je na 90% primeraka koji se voze kod nas izvadjena dusa. To se samo tesite da mora da trosi ulje.
Auuu, tebe bas bio poterao maler :this:.
Moga bi da otvoris temu i predstavis machinnu u Alfa Virusu viewforum.php?f=6 , ubacis neku sliku, napises nam nesto vise o autu...
:drink :arflag :arflag :arflag
FANTAZ'JA
Korisnikov avatar
ivdzabg
Garaža: Alfa 147 1.6 ts 77 kw
Pridružio se: Sub Nov 21, 2009 11:05 am

Sub Jan 16, 2010 5:47 pm

Najveca mana 147-ce je sto nema blatobrane !!!
Lepota je u ocima posmatraca.
seljakcovek

Ned Jan 17, 2010 1:14 am

Nema tu sta mnogo da se prica, auto jednostavno nije na nivou VW na kog sam ja navikao i kome izivljavanje svih vrsta ne moze da naudi tako brzo. Sad sam uzeo neku 147 JTD koja je ko nova, a dokle ce biti, ko zna :)
Korisnikov avatar
Mique
Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 9:09 am

Ned Jan 17, 2010 1:16 am

@seljakcovek : Trk u virus da je predstavis , jos jedna 147 :clapping:
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Ned Jan 17, 2010 12:35 pm

Mislim da je najveca mana alfe da mora da trpi izivljavanje raznih karikatura po njoj... i savrseno si u pravu da vw trpi razna "izivljavanja" jer je to traktor u sustini, pravljen za obicne vozace traktora ili kako si vec sam sebe nazvao... a alfa ti je vishe dama iz visokog drustva koja ne dopusta da se sa njom tako ponasa... zato ti je i zakucao motor... da si ikada pogledao nivo ulja pre ulazenja u auto ili obratio paznju na ispravnost instrument table... bar otisao na redovan servis, kao civilizovan svet sigurno ti ne bi zakucao motor ne za 20 nego ni za 220k km...

tako da ovaj los pokusaj trolovanja po forumu je samo to... los pokusaj , polu-uvredljivo korisnicko ime i automatsko pljuvanje po sustini foruma mozda prolazi na tim vw (traktor) forumima... ali zaobidji nas... niko ovde nije na tvom nivou... (valjda)...

inace ako zelis civilizovano da razgovaras o tome i gde si pogresio, sta si lose uradio... imas pravila foruma, virus da se predstavis... itd... pa da krenemo po redu...
Korisnikov avatar
branimir_
Garaža: Alfa 156 berlina TS 2.0 Selespeed
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 2:43 pm

Ned Jan 17, 2010 1:26 pm

Pljuvanje po italijanskim vozilima sam prezivio prije kupovine moje AR 156, kad sam je kupio i danas kad je vozim prezivljavam. Nista strasno. Vec sam se navikao i evo uzivam. :) :) :) :) :)
seljakcovek

Pon Jan 18, 2010 9:16 pm

Aj ti gore ne lupaj gluposti. Na sta ti ja licim? Ta je Alfa bolje izgledala i zvucala od svih vasih Alfi. Ulje je menjano na 7500km i bilo je uvek na maksimumu. To sto 1.8ts ne trpi 200km/h i pun gas, to nije moj problem. Jednostavno, auto ko auto je crko, a ti se nauci nekoj kulturi i ne vredjaj bez osnova. Kad izmenjas onoliko kola koliko sam ja izmenjao, onda mozemo mozda da pricamo na ravnopravnoj osnovi. Alfa je kanta i to ti je to. Sto se pre pomiris sa surovom istinom, bice ti lakse.
Korisnikov avatar
Neewbie
Garaža: AR 147 Selespeed '01
Pridružio se: Sub Feb 14, 2009 4:32 pm

Pon Jan 18, 2010 10:28 pm

Opravda covek svoj nick ko nista... :lol: :rotfl:
Korisnikov avatar
Zeljko155
Garaža: 156 JTD
Pridružio se: Čet Nov 19, 2009 9:51 pm

Pon Jan 18, 2010 10:33 pm

Neewbie napisao:Opravda covek svoj nick ko nista... :lol: :rotfl:
NIJE ZVAKA ZA SELJAKA! :no:
Korisnikov avatar
branimir_

Pon Jan 18, 2010 10:34 pm

seljakcovek-covekseljak
Korisnikov avatar
Vuk 166
Garaža: A6 C7 3.0 TDI '13
166 FL 2.0 TS '05
166 V6 TB '00
Ex 166 3.0 Sportronic '98
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:20 pm

Pon Jan 18, 2010 10:35 pm

Zeljko155 napisao:
Neewbie napisao:Opravda covek svoj nick ko nista... :lol: :rotfl:
NIJE ZVAKA ZA SELJAKA! :no:
:podrzava :)
Korisnikov avatar
Zeljko155
Garaža: 156 JTD
Pridružio se: Čet Nov 19, 2009 9:51 pm

Pon Jan 18, 2010 10:37 pm

:) :wave: :arflag :arflag :arflag :arflag :arflag :arflag
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Pon Jan 18, 2010 10:38 pm

branimir_ napisao:Pljuvanje po italijanskim vozilima sam prezivio prije kupovine moje AR 156, kad sam je kupio i danas kad je vozim prezivljavam. Nista strasno. Vec sam se navikao i evo uzivam. :) :) :) :) :)
Isto mi se desava,cak me cesto zaustave da me pitaju..Kako te sluzi??Dje nabavljas djelove i td...gluposti.Najbolji je bio moj drug iz mladjih dana,koji vozi audi 80 kockicu,kao i moj stari,i pokvario mu se....Dok je on popravljao dosao stari i kaze mu:"Ja i ti vozimo ovo sranje,a Darko vozi Alfa Romeo!!"Ovaj sav zacudjen okrenuo se i pita:"A,gdje ga odrzava???"--Xaxaxa :lol: ..Ja se samo nasmijao i rekao mu prosto-Pa ne kvari se..Xaxaxa
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
Korisnikov avatar
branimir_

Pon Jan 18, 2010 10:40 pm

Cuveno pitanje, svima poznato:...."koliko to cudo trosi?"
dee-jay
Pridružio se: Pon Jan 18, 2010 9:45 pm

Pon Jan 18, 2010 10:51 pm

Kupio sam Alfu 156 2.0 selespeed u Nemackoj pre godinu i po. 2001 godiste, presla je ukupno 108.000 od toga sam ja preso samo 14.000km. Evo sta sam sve radio:
- sve kocnice (diskovi i plocice). 250E. Odmah cim sam je kupio
- prednje viljuske. gornje i donje 300E. Posle godinu dana
- termostat 50E. Pre par meseci
- pletenica auspuha 50E
- ulje, filteri, antifriz,

Sve u svemu, sem ovih viljuski koje su riknule zbog stanja nasih usranih puteva, ovo ostalo spada u domen potrosnog materijala i redovnog servisa.

Ali zato....kako auto ide....to je nesreca.... majke mi. Ja se istopim ko malo dete svaki put kad sednem za volan. Selespeed menjac je nesto najbolje sto sam probao, pogotovo u ostrim planinskim zavojima kad nemas vremena da skidas ruku sa volana u krivini, a treba da ga spustis i 4-te u 2-gu pa opet u 4-tu. Ko na Formuli 1. Savrseno nesto. Preticanje na kratkim deonicama i lezanje u krivinama je fenomenalno. Evo sav se najezim kad pomislim. Ljudi, taj auto ne vredi voziti u gradu. Mislim vredi ali nije to to. Probajte ga na planinskim zavojima i zaljubicete se definitivno. Alfa se zato i kupuje srcem.

A udobnost, cista 10. Alfa me nikad nije izdala (da kucnem u drvo) a necu ni ja njhu. Sledeca je 159.
Korisnikov avatar
Neewbie
Garaža: AR 147 Selespeed '01
Pridružio se: Sub Feb 14, 2009 4:32 pm

Pon Jan 18, 2010 11:04 pm

O'ma u Alfa virus da predstavis malenu! :beerchug:
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Pon Jan 18, 2010 11:37 pm

Administratori, mislim da je potrebno da odreagujete. Pljuvanje Alfe na Alfinom forumu je glupi čin nepromišljenosti i nekulture, jer ako mi poštujemo pravila foruma, ne može niko da dođe i da se isk..., nije ovo javni wc.
seljakcovek: ako je za tebe Alfa kanta nemaš šta da tražiš ovde na forumu. I onako ti uz nadimak više pristaje da voziš traktor, pa se na njemu iživljavaj :devil_finger:
potpis
Korisnikov avatar
Nikola
Garaža: AR 156 1.9 JTD
Pridružio se: Ned Feb 15, 2009 5:23 pm

Pon Jan 18, 2010 11:46 pm

@seljakcovek
Hmm, ako je alfa kanta, pa sto si ponovo seo u alfu a ne u golfa?!
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Uto Jan 19, 2010 12:00 am

Slazem se da treba da se reaguje povodom doticnog. Sto se tice smaranja oko alfe, i ja kroz to prolazim. Stalno me ljudi smaraju zasto nisam uzeo BMW a ne mogu da im objasnim da nijedan BMW koji sam ja probao a koji mogu sebi da priustim ne moze da mi pruzi isto sto i moja 156. I jedina zamerka koju imam su trapovi koji su stakleni i cinjenica da je prilicno tvrda mada mi to i ne smeta toliko jer sam mlad. Evo za 15k kilometara koliko sam presao sa njom, zamenjen akumulator, pletenica, servisiran alternator kao i obe gornje viljuske. Sve u svemu 350 evra.

Povratak na “Area Servizio”