156 2.0 ts povecana potrosnja
Pozdrav...imam pomenutu alfu i u poslednje vrijeme potrosnja je povecana.mozda i preko 14-15l normalne voznje do 4000rpm.i jos jedan problem malo je glasnija pa su mi rekli u auspuh servis da je problem do drzaca auspuha...neki kazu da dio ne postoji a drugi da nije potreban....moze pomoc? 

- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Auuuuuu,a kojem je dijelu rijec???Cim ga je fabrika stavila neku svrhu ima.... 

GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
drzaci auspuha prednji i zadnji ispod grane....mada mnogi kazu da ti djelovi nisu neophodni,neki da ih nema,da ne postoje....zbunjuju nas!!!:) a veci problem je potrosnja....
- darko qv
Sto se tice potrosnje preporucujem da odes na dijagnostiku.Moguce da je lambda sonda otisla.Kako ide Alfa??/Losije,bolje???Sacekaj malo da se neko od kolega javi ko ima 156 s tim motorom.Ja ga imam u 145,ali nisam imao problema sa potrosnjom tolikom do sada. 

- starac vujadin
- Garaža: Laguna Coupe, Smart
Drzaci auspuha su neophodni svi. Postoji jedan drzac izduvne grane koji nije neophodan, ali to nije taj deo...to zaboravi.
Potrosnja moze da naraste zbog sto razloga i to niko napamet ne moze da ti kaze. Za pocetak idi na dijagnostiku, pa ces da vidis dalje...
Potrosnja moze da naraste zbog sto razloga i to niko napamet ne moze da ti kaze. Za pocetak idi na dijagnostiku, pa ces da vidis dalje...
Acqua-Olio-Benzina
- darko qv
reci mi nesto vise o toj lambda sondi ipak alfu imam od skoro slabije je poznajem.....a alfa ide vrh...isto...ali trosila je 12-13l a sad 14-15 pa i vise.....cek je i ne mucim na obrtaje.

inace ona je 1998 god

inace ona je 1998 god
Poslednja izmena od iwan u Uto Jan 05, 2010 3:29 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- darko qv
Xmmmm,koliko traje taj problem???Zima je,auto vise trosi....,mozda si i naletio na neko sklj gorivo....najbolje da testiras...Od cepa do cepa... 

mislim da je dijelom i zbog zime ali i prije je bila poremecena...prije oko 4 mjeseca....povest cu je na dijagnostiku pa da vidim...mislim da definitivno ne treba toliko da trosi.kolika je tebi normalna potrosnja u gradskoj voznji? 

- darko qv
Meni nikad nije potrosnja veca bila od 10 litara.Ljeti,zimi....,auto je full ispravan,zivim u Sutomoru(to znaci na nivou mora i vazduh gust),sipam na provjereno mjesto gorivo....i to je to...A,vozim osrednje..kako mi dodje....

- Alphaville
- Garaža: Ar 159 1.9
(Ex)Ar156 1.8 - Lokacija: Lucani
Meni moja 156-ica popije nekih 10-12 litara sada zimi, sve zavisi od guzve u saobracaju i kako je vozis ali ovih 14-15 L
sto trosi je mnogo sem ako nije u pitanju ono najvece cimanje u gradu stani-kreni prema meni(Ovo sam dodao lepse zvuci).
Opet dijagnoszika je dijagnostika

Opet dijagnoszika je dijagnostika

ja sam govorio koliko trosi nek trosi kad tako ide...ali ovo je mnogo..nadam, se da cu moci to da sredim..inace ostalo je super... 

- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Dakle, prvo pitanje je koliko je auto prešao!? Ovde kod nas se savetuje da već nakon 100.000 km katalizator ide dole, mada retko ko ispoštuje taj termin. Ali već sa nekoh 150.000 km stvari mogu postati kritične. Generalno 156-ice nemaju tako velike probleme sa lambda sondom kao 145/6, ali sve je moguće! Obavezno otići na dijagnostiku, a onda proveriti i ceo izduvni sistem! To bi trebalo da bude pod jedan! Inače svi držači auspuha treba da su ispravni, a lonac dobar, pri čemu sam ja menjao i sam nosač auspuha iza izduvne grane kako bih smanjio buku i vibracije!
Uveren sam da bi problem, ukoliko ga uopšte ima, već otklanjanjem eventualnih problema sa sondom i katom trebao biti rešen, mada nikada ne treba isključiti i neki drugi faktor! teško je pričati ovako napamet i sve ovo su samo neka lična iskustva i zapažanja...
BTW, koliko god savet bio izlišan, ali gledaj da sipaš u auto što bolje (čitaj najmanje razvodnjeno) gorivo! Strašno je šta loše gorivo može čoveku da napravi, čak i kada je u pitanju benzinac koji ima veću toleranciju na takve stvari od diesela.
Re: 156 2.0 ts povecana potrosnja
Pošto imam takav auto moram da pitam da li ta potrošnja predstavlja neki gradski prosek ili je u pitanju mešovit teren? Ako je sam grad, uz zimsko vreme i loše gorivo to nije nešto mnogo iznad proseka! Ali u suprotnom jeste povećana potrošnja! Slažem se kolegom Starcem Vujadinom, auto je neophodno odvesti na dijagnostiku, baš kao što se slažem i da je svaki deo u sklopovima važan i nije bez veze postavljen. Izduvni sistem ima svoje zakonitosti i tu se može desiti mnogo više problema nego što prosečan vozač misli! Bio sam svedok da je na Alfi 145 samo zbog izuzetno starog i raspalog katalizatora (uz neminovno zapušenje izduva) došlo prvo do brljavljenja lambda sonde koja nije umela da se snađe sa novonastalim okolnostima i auto je kljukao gorivo kao lud, zbog čega je na kraju od silnog goriva došlo do mešanja ulja sa njim, a ne sumnjam da je i pumpa za gorivo zbog svega toga konačno izdahnula! Ne samo što sve opravke koštaju, već se i majstori pomuče da pronađu pravi uzrok! Taman kažu da lamda sonda ne valja i stave drugu, a ono auto opet prolupa za par dana i pomeša ulje i gorivo, uz ogromnu potrošnju. Konačno, kada je skinut katalizator i auto malo isturiran, cela radionica je bila crna kao da je gomila odžačara čistila najprljavije odžake!!! Ali tek tada je Alfa prodisala i svela potrošnju u normalu, nikada više ne praveći takve probleme!iwan napisao:Pozdrav...imam pomenutu alfu i u poslednje vrijeme potrosnja je povecana.mozda i preko 14-15l normalne voznje do 4000rpm.i jos jedan problem malo je glasnija pa su mi rekli u auspuh servis da je problem do drzaca auspuha...neki kazu da dio ne postoji a drugi da nije potreban....moze pomoc?
Dakle, prvo pitanje je koliko je auto prešao!? Ovde kod nas se savetuje da već nakon 100.000 km katalizator ide dole, mada retko ko ispoštuje taj termin. Ali već sa nekoh 150.000 km stvari mogu postati kritične. Generalno 156-ice nemaju tako velike probleme sa lambda sondom kao 145/6, ali sve je moguće! Obavezno otići na dijagnostiku, a onda proveriti i ceo izduvni sistem! To bi trebalo da bude pod jedan! Inače svi držači auspuha treba da su ispravni, a lonac dobar, pri čemu sam ja menjao i sam nosač auspuha iza izduvne grane kako bih smanjio buku i vibracije!
Uveren sam da bi problem, ukoliko ga uopšte ima, već otklanjanjem eventualnih problema sa sondom i katom trebao biti rešen, mada nikada ne treba isključiti i neki drugi faktor! teško je pričati ovako napamet i sve ovo su samo neka lična iskustva i zapažanja...
BTW, koliko god savet bio izlišan, ali gledaj da sipaš u auto što bolje (čitaj najmanje razvodnjeno) gorivo! Strašno je šta loše gorivo može čoveku da napravi, čak i kada je u pitanju benzinac koji ima veću toleranciju na takve stvari od diesela.
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- darko qv
Moja je presla 162 000 km,na njoj je fab.auspuh i kat.Doduse 2 lonca treba da se mijenjaju,ali nema se love za to.Kad budeem to radio,naravno da micem kat.
sipam bezolovni i sipam u drzavnu pumpu...valjda je tu naj ok
a sto se tice auspuha upravo taj nosac iza izduvne grane mi treba a neki majsori su mi rekli da nije obavezan a neki da ga nema.auspuh je provjeren i u super je stanju.a ona je presla 160000km.a na dijegnostiku idem obavezno.ima i u bolnicu da je vodim ako treba
ako nije problem reci mi nesto vise o lambda sondi jer se bas i ne razumijem pretjerano... thenks

- darko qv
Ona mjeri izduvne gasove u svakom momentu.....ma,glupost,al bez nje auto ne radi.
..da valja.To je smisljeno radi eko normi i cuda raznih.

Mislite li da ce dijagnostika pokazati problem....?
ne bih volio da je vozim a da nesto nije ok pa zbog toga jos nesto da ode...

- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Niko nije pominjao neispravan termostat - osnvni uzrok povećane
potrošnje zimi jer ne sprečava cirkulaciju kroz hladnjak.
potrošnje zimi jer ne sprečava cirkulaciju kroz hladnjak.
kad prodju ovi praznici pogledacu sve to...
ali sto je hladnije potrosnja joj se povecava to sigurno....

ali sto je hladnije potrosnja joj se povecava to sigurno....

- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Šalu na stranu, svaki parametar je merljiv i reći će ti sve što te zanima o autu, pa naravno i osciloskopom se meri rad lambda sonde što je jedini pravi način da se proveri njena ispravnost. A njen neispravan rad diže potrošnju u nebo!
Naravno, kao što kolege kažu, svašta drugo je moguće, pa i rast potrošnje ako termostat ne valja, ali nisi nam rekao kako ti se kreće pokazivač temperature tečnosti?
U svakom slučaju da ne lupamo glavu ovako na pamet, najbolje da prikačiš Alfu na aparaturu, pa da se onda dalje savetujemo...
Re: 156 2.0 ts povecana potrosnja
Od dijagnostike ništa ne može da škodi, čak je i preporučljivo kao kad ti čika doktor stetoskopom presluša plućaiwan napisao:Mislite li da ce dijagnostika pokazati problem....?

Šalu na stranu, svaki parametar je merljiv i reći će ti sve što te zanima o autu, pa naravno i osciloskopom se meri rad lambda sonde što je jedini pravi način da se proveri njena ispravnost. A njen neispravan rad diže potrošnju u nebo!
Naravno, kao što kolege kažu, svašta drugo je moguće, pa i rast potrošnje ako termostat ne valja, ali nisi nam rekao kako ti se kreće pokazivač temperature tečnosti?
U svakom slučaju da ne lupamo glavu ovako na pamet, najbolje da prikačiš Alfu na aparaturu, pa da se onda dalje savetujemo...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- ilija156
- Garaža: alfa GT
Koliko joj treba vremena da dodje do radne temperature?Ako tesko postizes radnu teperaturu onda je termostat i to je jedini uzrok potrosnje.
- darko qv
Ivane jesi li ti iz Pg????Ako jesi vozi makinu kod Fandja,boljega nema..cuo sam da ga Alfisti fale.Kolegi Pekovicu je pomogao,uradio korektno i tako naplatio..
radnu temperaturu postize brzo...to je normalno..moracu da je vodim na dija.odma posle praznika inace ide sasvim normalno.mada majstor mi je rekao da nije lambda sonda ako se ne pali lampica.... 

ok vec joj je servis radjen tamo.pa cemo tamo i na dijagnostiku....a ima jedan servis na niksicki put..ovlasceni..zna li neko nesto o tome?

- darko qv
Nisam cuo nista ok o njima.Ako je o.k taj gdje ides....tu i ostani..
...Na kolko ti je radna temp.kad vozis na otvoreno norm.znaci??