147 - Far, cuje se motorcic

Bez duše bismo bili samo mašine...
Korisnikov avatar
dOllar
Pridružio se: Sre Apr 22, 2009 2:48 pm

147 - Far, cuje se motorcic

Pon Dec 07, 2009 3:35 pm

Pozdrav,

Kada upalim svetla iz levog fara mi se cuje motorce koje zuji non stop.
Desni je ok.

Ksenoni su stavljani naknadno i vidim da levi far nije lepo ubacen. Na slici se vidi veci zazor u odnosu na desni.

Ima te li ideju oko zujanja i ko bi mogao to da mi pogleda i eventualno namesti far kako treba..

Takodje kabal za napajanje ksenona je samo uvucen pored poklopca pa mi levi far magli. Desni je ok.

Slika
147 - 2001 - 1.6 TS - 88kW
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Re: 147 - Far, cuje se motorcic

Pon Dec 07, 2009 3:51 pm

Svakakvi strucnjaci danas ugradjuju ksenone... Moraju da se skinu branik i far... Far treba rasklopiti i ocistiti iznutra i videti sta koci... Malo komplikovana operacija ako je far "divlji", a ako je originalni onda moze lepo da se uradi... Taman usput mozes da uradis i GTA look ;) Poslacu ti telefon drugara koji je elektricar pa se dogovori sa njim sta i kako...
Korisnikov avatar
147
Garaža: Alfa Romeo 147
Pridružio se: Sub Nov 29, 2008 1:05 am

Sre Dec 09, 2009 12:36 am

Imao sam isti problem, vozio auto u ovlasceni servis gde su mi rekli da je motor fara otisao i predlozili mi da ga iskljucim da se ne bi culo zujanje. Popravka je nemoguca jer ne moze posebno da se kupi taj motorcic vec se mora kupovati ceo far.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Sre Dec 09, 2009 8:20 am

Možda motorić može da se nabavi i odavde:

http://www.aci.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=40145

Isti motorić ide i u Iveco DAILY (Turbo DAILY 5/1999-5/2006)
i u Škodu Octaviu (I TOUR 9/00-)
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
147

Ned Dec 13, 2009 8:15 pm

dusane jel znas nesto vise o ovom delu i gde ima da se kupi kod nas posto su meni rekli u stojanovu da moram da menjam ceo far ukoliko zelim da popravim taj motorcic sto me izadje oko 22k (nemoj da me drzis za rec, ali mislim da se pricalo o cifri od 22k)
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Dec 14, 2009 10:43 pm

Ma kakvi da kupiš novi far - ali ako baš hoćeš da nađeš far sa motorićem - pokušaj u "Auto karoseriji" u Radničkoj 32 (NS) ili u "Astra Auto" Temerinska 76 (NS)...
Mislim da je far bez motorića bio 4600din.
Ako je za 147cu i za "Iveca" Turbo Daily isti motorić, pokušaj u "Ivecovom" servisu/prodavnici na Sentandrejskom putu (pre nadvožnjaka)...
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Pon Dec 14, 2009 10:52 pm

Far je oko 6-7 hiljada, nisam siguran koji je bio proizvođač ...
Čuje se i kod mene motorčić jer je far bio udaren pa lepljen,
nešto verovatno nije dobro namešteno tako da se ne pomera,
ne znam zašto bi se u normalnim uslovima čuo.
milans
Garaža: Alfa 147 1.6 T.S.
Pridružio se: Sre Apr 15, 2009 8:52 pm

Pon Dec 21, 2009 11:34 pm

Ja imao isti problem, na levom faru, motorcić je stalno vrteo. Posto nisam našao ni nov ni polovan, rešio sam da ga otvorim i da vidim o cemu se radi...
Motorčić mozes da skineš i bez skidanja fara, ali racunaj na jedno pola sata zezanja oko 3 šrafa, i bez "kratkih" šrafcigera ne pocinji! :) Motorčić je u crnoj kutiji pravougaonog oblika, vidi se kada se skine zaštitna plastika sa fara(za zamenu slijalica) iz motornog prostora.

Problem je u tome što spiralni zupcanik (puž) ispadne iz kružnog prstena sa navojem koji ga pokreće, i onda motor vrti u prazno pokušavajući da ga vrati nazad. E sad kad se skine motor, mora da se vrati napajanje, i da se prstom pritisne puž da bi upao ponovo na svoje mesto, a da istovremeno neko u kolima pomera visinu farova, da bi motor promenio smer okretanja. Eto.. nije toliko komplikovano kao što izgleda, ali treba ti dosta strpljenja :)
Korisnikov avatar
Macan
Garaža: -Alfa Romeo 147 jtd ti-Alfa Romeo GT 1.8 ts
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 12:15 am

Uto Dec 22, 2009 8:29 pm

milans napisao:Ja imao isti problem, na levom faru, motorcić je stalno vrteo. Posto nisam našao ni nov ni polovan, rešio sam da ga otvorim i da vidim o cemu se radi...
Motorčić mozes da skineš i bez skidanja fara, ali racunaj na jedno pola sata zezanja oko 3 šrafa, i bez "kratkih" šrafcigera ne pocinji! :) Motorčić je u crnoj kutiji pravougaonog oblika, vidi se kada se skine zaštitna plastika sa fara(za zamenu slijalica) iz motornog prostora.

Problem je u tome što spiralni zupcanik (puž) ispadne iz kružnog prstena sa navojem koji ga pokreće, i onda motor vrti u prazno pokušavajući da ga vrati nazad. E sad kad se skine motor, mora da se vrati napajanje, i da se prstom pritisne puž da bi upao ponovo na svoje mesto, a da istovremeno neko u kolima pomera visinu farova, da bi motor promenio smer okretanja. Eto.. nije toliko komplikovano kao što izgleda, ali treba ti dosta strpljenja :)
Isto se i meni desilo i isto sam sam sve uradio.Posto je ta kutijica u kojoj je motorcic fabricki zadihtovana obavezno je posle zalepite li super lepkom ili ako imate vremena da cekate da se stegne silikonom da vlaga nebi ulazila! :drink
Korisnikov avatar
147

Pet Dec 25, 2009 4:54 am

sve je to super, samo imam 2 problema...prvi i glavni je taj sto sam ja operisan od tih DIY varijanti i po obicaju uvek nesto pokvarim, a ne bih da se igram sa necim toliko vaznim kao sto su farovi pa me zanima da li neko moze da mi preporuci nekog proverenog majstora koji radi zamenu motora fara. Drugi problem je sto je meni prilikom gasenja fara, u stojanovu(ovlascenom servisu za alfe u NS), majstor iscupao ili presekao neki kabal bas iz te crne kutijice, sto je opisao milanns, pa me zanima da li je moguce nekako pomeriti snop svetlosti bez prethodnog otvaranja fara, znaci rucno.

hvala svima na pomoci :beerchug:
Korisnikov avatar
dusanGT

Pet Dec 25, 2009 6:03 am

U NS - Srđan (autoelektričar) - 063/7781417
Promena horizontalnog i vertikalnog ugla snopa radi se rotiranjem plastičnih "šrafova" na slici...
Slika

a prema uputstvu na slici...

Slika
Korisnikov avatar
147

Pet Dec 25, 2009 3:30 pm

e hvala Dusane, videcu da se cujem sa njim kad prodju ovi praznici. Inace pokusao sam tako i uopste se ne pomera snop svetlosti
Korisnikov avatar
dusanGT

Pet Dec 25, 2009 4:36 pm

Verovatno se onda zupčanik zaglavio ili je motorić loše uglavljen - nemoj na silu, a ako nisi siguran, prepusti majstoru...
Korisnikov avatar
147

Pet Dec 25, 2009 6:49 pm

ok, hvala na pomoci pokusacu jos jednom rucno pa ako ne moze onda odoh kod majstora.
maximilijan
rookie
Pridružio se: Pon Jan 24, 2011 6:18 am

Pon Jan 24, 2011 8:17 am

druze imao sam isti problem.
Korisnikov avatar
Dragonslayer86
Garaža: Alfa Romeo 147 TS 120KS
Pridružio se: Pet Dec 17, 2010 12:35 am

Sub Jan 29, 2011 5:44 pm

Ljudi, koliko vidim i ja imam isti problem. Kad upalim auto sve ok radi i cim upalim farove cuje se neko zujanje (kao pumpa koja gura gorivo, ne znam kao drugacije da opisem) Kad pokusam na dugme da podignem ili da spustim farove nista se ne desava. Pomoc?
P.S Inace vozim 147 TS 120hp...
Ah Boze kad sam je video, kad su nam se pogledi sreli, znao sam ona je TA. Alfa Romeo 147TS 120ks, volim je! :)
LexOniC
rookie
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 16v
Pridružio se: Pon Mar 18, 2013 11:53 pm

Pet Maj 24, 2013 8:15 pm

Pre svega hteo bih da pozdravim sve prisutne Alfiste (bez obzira sto nema skorijih postova možda nekom i pomogne).Ovo mi je prvi post i želeo bih da dam svoj doprinos.Naime.

Imao sam problem sa zujanjem motorcica fara na Alfi 147 1.6 16v 77kw i konstatovao sledeće.U samom podizaču fara (nalazi se u samom faru i prilazi mu se kroz poklopac za zamenu sijalica sa zadnje strane fara) postoji jedno malo parče elektronike na kom postoji jedan klizni kondenzator koji služi da ceo motorčić "zna" u kom je položaju.Meni je taj kondenzator korodirao i izgoreo i motorčić je konstantno vrteo čim bi svetla bila upaljena.Nekome ko se razume u elektroniku to nije nerešiv problem za verovatno manje pare nego nov,jedino što je poprilično pipav posao izvaditi pločicu sa elektronikom na koju je zalemljen elektromotor.

Neko ko ima volje,entuzijazma i malo veštine verovatno će probati.Mene čeka takav zahvat ukoliko mi to bude najbezbolnije rešenje.Ako nekoga zanima biće slika u "How It's Made" fazonu. Toliko od mene za prvi post
Korisnikov avatar
dusanGT

Sub Maj 25, 2013 6:29 am

Na žalost, kad pomenuti element korodira, jedina rešenja su: zamena iz motorića u kojem je nešto drugo neispravno ili nabavka novog... Ali to nije razlog da ne pokušaš da očistiš - možda je korozija samo malo napredovala...

Nisam video da neko kod nas prodaje samo motorić, ali na početku ove teme piše i koja druga vozila imaju u farovima isti motorić, pa je potraga/nabavka moguća i u tom pravcu...
LexOniC
rookie
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 16v
Pridružio se: Pon Mar 18, 2013 11:53 pm

Čet Maj 30, 2013 10:18 pm

Pokušao sam i sa čišćenjem (i fizički sa malom četkicom i sa kontakt sprejom),ali je baš dobro korodiralo i definitivno mu nema spasa.Imao sam priliku da pogledam motor kod drugara na Iveco Turbo Daily kombiju i zaista je identičan motor tako da ću probati da ga nabavim kao deo za Iveca,pa možda budem imao više sreće.Koliko sam video isti motor ide i na Alfa Romeo GT pa možda i to nekom pomogne.
Korisnikov avatar
Villy
Garaža: Alfa 147 1.9 JTD 2004.
Pridružio se: Pet Jul 13, 2012 5:31 pm

Pon Jan 06, 2014 4:23 pm

Evo ako nekome može da pomogne, ja se sad bacam na posao.

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-147 ... zzing.html
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Pon Jan 06, 2014 10:49 pm

Ili prosto našteluješ ručno, a konektor iz motorića otkačiš i to je to :)

I ja sam se patio sa time kad sam kupio alfu, dao 30€ za dva ispravna motorica i radilo godinu dana pa opet počeo jedan da zeza ...

Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”