U pitanju je AR 145 1.6TS i imam problem sa povecanom potrosnjim, ~14L/100km lagane voznje . E sad je problem sto auto ne mogu da zakacim na komp zbog plina (koji inache nije u funkciji) da bi provjerio izbaca li koju gresku . Protokomjer je zadnji put stavljen neki kineski i vjerovatno je izdahnuo pa me interesuje moze li biti povecana toliko potrosnja samo zbog njega ili je mozda zbog lambda sonde ili moze biti nesto trece...
I interesuje me moze li se provjeriri lambda na neki drugi nachin osim preko kompjutera ...
Dajte neki savjet sta da odradim
Visoka Potroshnja 145
- Slaven
- Garaža: Alfa Romeo 145 1.6TS
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
- ale944
- Garaža: Porsche 944 turbo, Alfa 147 selespeed,Alfa Crosswagon, Panda 0.9
sondu mozes proveriti unimerom...plus na crnu zicu, minus na masu , i treba da seta na leru 0.3-0.8 V okvirno. ako je zakucana ili nema nista , umrla je.
kako zbog plina ne mozes da nakacis dijagnozu ?
kako zbog plina ne mozes da nakacis dijagnozu ?
http://www.novaspeed.rs ChipTuning
- Slaven
Vjerujesh da ne znam ni sam , ovaj momak chije je auto bilo kaze da je povezan prvo komp od plina pa alarm pa onda komp od kola , jer valjda auto ne moze da se upali bez kompjutera od plina. A ovaj majstor kaze da vjerovatno neki emulator plina smeta kacenu na komp . ne znam ni sam kako ovo da rijeshim
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
- SCHUMACHER
- Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V - Lokacija: PODGORICA
Zar se ne bi na check panel pojavila slika one dizne,ako je u pitanju lambda sonda???
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- Slaven
a kad sam imao problem sa jednim osiguracem gorela je stalno , nakon zamjene osiguraca ugasila se
Re: Visoka Potroshnja 145
pa ne znam , ona se ne pali . tj. pali se samo na kontakt , ali startovanjem motora se ugasiSCHUMACHER napisao:Zar se ne bi na check panel pojavila slika one dizne,ako je u pitanju lambda sonda???
a kad sam imao problem sa jednim osiguracem gorela je stalno , nakon zamjene osiguraca ugasila se
- SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
Protokomjer i lambda sonda mogu da ti budu glavni uzroci,u plinase se ne razumijem,ali potrosnja zavisi i od motornog ulja,filtera vazduha,benzina,kablova svjecica,svjecica itd,a ti ako imas nekog ko vozi 145 prebaci protokomjer na par dana pa proracunaj,ili na neki otpad uzmi protokomjer,probaj ga par dana,pa ako valja uzmi ga...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- Slaven
evo dako ugrabim danas vremena da ispitam L.sondu , a protokomjer je vjerovatno riknuo pa cu morati naruciti ga
pitao sam fandja ali nema drugi protokomjer jedino da vidim nedje drugo
ps. dje se moze naci original Bosch-ov protokomjer i po kojij cijeni
pitao sam fandja ali nema drugi protokomjer jedino da vidim nedje drugo
ps. dje se moze naci original Bosch-ov protokomjer i po kojij cijeni
- SCHUMACHER
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
Krecu se oko 50e za polovni naravno,a potrazi ga kod Djura,Deverdzica ili Toskica (na Konik)...
"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- Slaven
evo sad sam testirao sondu sa unimerom ,auto na leru i stalno stoji na 0.4v i ne mrda . jel to znak da je riknula???
e sad ne znam ima li veze sto sam koristio najobicniji unimer ... i moze li biti da on nema toliko brz refresh , mada vjerovatno bi trebalo da oscilkira i nebi bio tako stalan napon tj. zakucan
e sad ne znam ima li veze sto sam koristio najobicniji unimer ... i moze li biti da on nema toliko brz refresh , mada vjerovatno bi trebalo da oscilkira i nebi bio tako stalan napon tj. zakucan
- ale944
- Garaža: Porsche 944 turbo, Alfa 147 selespeed,Alfa Crosswagon, Panda 0.9
probaj sa digitalcem, nisam nikad merio analognim, ali moguce da zbog inercije igle ne stigne da isprati promene, vec se drzi oko srednje vrednosti, koja treba da bude bas tih 0.4-0.5 v.
na digitalcu se jako lepo vide promene.
http://www.novaspeed.rs ChipTuning
- Slaven
mjerio sam sa digitalnim (auto je bilo zagrijano na radnoj temp.) , i napon je varirao od 0.2 do 0.4v. Jel to uredu ili .....ale944 napisao:probaj sa digitalcem, nisam nikad merio analognim, ali moguce da zbog inercije igle ne stigne da isprati promene, vec se drzi oko srednje vrednosti, koja treba da bude bas tih 0.4-0.5 v.