Lupkanje
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Znaci, trap...
Kada prelazim po sitnim neravninama ili po talasastom asfaltu, kakvog u Srbiji, Bogu hvala, ima u izbilju, cuje se lupkanje pozadi kao da dolazi iz gepeka. Bio na proveri trapa i sve je u redu, osim kraja letve koja ima malo lufta.
Gledao sam u gepeku da li je zategnut rezervni tocak i to je OK.
Naisao sam na jedan post gde je covek imao slican problem i valjda je bila caka u nekim gumama kosa na koje se naslanja opruga.
Jel neko ima iskustva sa tim?
Kada prelazim po sitnim neravninama ili po talasastom asfaltu, kakvog u Srbiji, Bogu hvala, ima u izbilju, cuje se lupkanje pozadi kao da dolazi iz gepeka. Bio na proveri trapa i sve je u redu, osim kraja letve koja ima malo lufta.
Gledao sam u gepeku da li je zategnut rezervni tocak i to je OK.
Naisao sam na jedan post gde je covek imao slican problem i valjda je bila caka u nekim gumama kosa na koje se naslanja opruga.
Jel neko ima iskustva sa tim?
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Sta znam...pogledaj kakvi su zadnji amorti...oni znaju sa lupaju kad nisu vise o.k.Iz iskustva 

GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- ale944
- Garaža: Porsche 944 turbo, Alfa 147 selespeed,Alfa Crosswagon, Panda 0.9
moze biti guma na vrhu amorta, ali nije ona bas tako slaba da pukne tako lako... pogotovo sto je zadnji deo u pitanju, manje opterecen od prednjeg, u svakom slucaju dok ne skines ne mozes videti..eventualno da podignes tocak i rukom cimas gore/dole, pa vidis da li se cuje, ali ako se i ne cuje ne mora da znaci da nije otisla..
http://www.novaspeed.rs ChipTuning
- markofenx
O lupkanju mi ne pricaj....
ja vec dva,tri meseca patim.. na mojoj 147-ci lupka napred,kao da nema uopste trap.. ne lupa toliko na udarne rupe koliko lupa na neravnine na putu..
to tako ruzno zvecka da je da se ubijes.. sve 4 viljuske promenim i imao osecaj da je sve Ok kad ono ipak...... istooo...
isao sam na dizalicu,sve ok kada gledas. nigde luft.
da,i meni zadnji levi tocak na kaldrmi malo lupka..
prodacu auto samo zbog trapa.. a inace mnogo mi se svidja i spolja i unutra,i oprema.. ma sve,sem trapa...

ja vec dva,tri meseca patim.. na mojoj 147-ci lupka napred,kao da nema uopste trap.. ne lupa toliko na udarne rupe koliko lupa na neravnine na putu..
to tako ruzno zvecka da je da se ubijes.. sve 4 viljuske promenim i imao osecaj da je sve Ok kad ono ipak...... istooo...
isao sam na dizalicu,sve ok kada gledas. nigde luft.
da,i meni zadnji levi tocak na kaldrmi malo lupka..
prodacu auto samo zbog trapa.. a inace mnogo mi se svidja i spolja i unutra,i oprema.. ma sve,sem trapa...

- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
To napred što lupka to je gonji ležaj amortizera, šolja,
ili kako ga već zovu - ono što vidiš kad otvoriš haubu sa crnim plastičnim
poklopcem na levoj i desnoj strani. To niko nikad ne menja na automobilima,
a i retko strada.
To za napred. Pozadi ne znam šta bi moglo biti...
Koliko si plaćao viljuške?
ili kako ga već zovu - ono što vidiš kad otvoriš haubu sa crnim plastičnim
poklopcem na levoj i desnoj strani. To niko nikad ne menja na automobilima,
a i retko strada.
To za napred. Pozadi ne znam šta bi moglo biti...
Koliko si plaćao viljuške?
-
ZE
- Drug Član
Lupkanje,ne dolazi samo od viljuški,tu su i balans štangla,stabilizatori,nosači motora,tako da sve to treba lepo pregledati!! Što se tiče šolje amortizera,može da prouzrokuje lupkanje,i naravno da to ljudi menjaju..a ne "niko,nikada" kako neko reče
@markofenx
druže,vozi auto kod dobrog majstora,i rešiće ti problem!!

@markofenx
druže,vozi auto kod dobrog majstora,i rešiće ti problem!!
- Dragon
- Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Kao sto Marko kaze, lupkanje se javlja samo kod kod sitnih neravnina.
Bio sam kod Ivana, dizali smo auto, gledao je trap i ustanovljeno je da ima samo malo lufta na kraju letve.
Provericu amortizere i to oko njih.
Bio sam kod Ivana, dizali smo auto, gledao je trap i ustanovljeno je da ima samo malo lufta na kraju letve.
Provericu amortizere i to oko njih.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
Meni su pod ruku dolazili samo polovni automobili sa fabričkim
delovima na trapu što je kod mene odma dospelo na zamenu.
Zato sam reko niko nikada ne menja pojedine stvari.
Razmisli kako se ponaša amortizer pri tim uslovimakada se čuje lupkanje.
delovima na trapu što je kod mene odma dospelo na zamenu.
Zato sam reko niko nikada ne menja pojedine stvari.
Razmisli kako se ponaša amortizer pri tim uslovimakada se čuje lupkanje.
- playerPA
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.4JTDm 209KS
Pocelo je i mene da smara doticno lupkanje i cviljenje po neravninama. Skinuo sam 17-ice 215/45/17 i stavio 15-ice sa novim winterama 185/65/15, medjutim sad mi se cini da trap jos vise "place"
Jel ima neko da preporuci neki servis u Pancevu (osim Graovca) da mi pretrese trap?

- dexxxter
- Garaža: 156 2.0 TS 16v
166 Facelift 3.2 V6 24v - Lokacija: Beograd
- alfaskorpion
- Garaža: AUDI A4 B8
hoces meni da prodas te 17iceplayerPA napisao:Pocelo je i mene da smara doticno lupkanje i cviljenje po neravninama. Skinuo sam 17-ice 215/45/17 i stavio 15-ice sa novim winterama 185/65/15, medjutim sad mi se cini da trap jos vise "place"Jel ima neko da preporuci neki servis u Pancevu (osim Graovca) da mi pretrese trap?

busso trsi Sline
- levca5
- Garaža: 147 120 TS
Samo zameni gumice na balans stangli (par ti je oko 2000din) i ruka malo vise (30 - 40e) jer se tesko menjaju, pa ako i dalje cujes lupkanje onda moras i gornje viljuske da zamenis - to im je konstantna boljka jer ovo mi je treca alfa unazad za 8 god. i kod sve tri sam to radio i lupkanja i cukanja vise nije bilo.
POZZ
POZZ
- pejo
- Garaža: ALFA 156
i meniu je 1put lupkalo da popizdish.i da neverujete neko to nije mogao da chuje nego mi kazu da umishljem,bio sam kod 2 majstora jedan mi je chak rekao da su mi gume prenapumpane.lupkanje je dolazilo iz prednjeg levog tochka.da skratim,
lupkanje je dolazilo iz kraja spone shraf se otpustio za pola kruga.

MISLIO SAM...je majka svih zajeba
moj mob 069/1468-109 viber
moj mob 069/1468-109 viber
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Prenapumpane gume... E "majstori", "majstori"...
Alfa je stil... ostalo je status...
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Da se nadovežem i ja na temu lupkanja! Na ravnom putu sve super, ali kako se takvi putevi kod nas lupom moraju tražiti, trpeo sam duže vreme blago lupkanje po lošem putu koje mi se javlja nagde ispod nogu, ali kad vozim po makadamskom putu, efekat je kao da za sobom vučem gomilu zavezanih konzervi, poput fore iz USA filmova i onog čuvenog "just married"
Naravno da to svakom pravom Alfisti mora zasmetati, a ja nešto utripovao da se auspuh negde otkačio pa tu tražio uzrok, da bih nedavno saznao da je prava dijagnoza - prolupala balans štangla!
Trapovi su mi OK, viljuške takođe i celokupno ogibljenje i vešanje sasvim korektno, ali balans štangle izgleda najlakše stradaju. Sada imam opciju, kao što kolega Levca5 reče, da repariram postojeću i uzmem nove gumice za oko 2.000 dinara plus ruke 40 do 50E, ili da izdvojim nešto preko 100E plus 40E za ruke za potpuno novu balans štanglu! Bliži sam odluci da uložim u novo jer ne bih voleo da plaćam ruke i da se sve uskoro rasklima kada bih morao prolaziti kroz sve ovo ponovo! Kakvi su nam putevi - teško da sve to može dugo izdržati.
Inače ne treba drvlje i kamenje na Alfe, naprosto nijednom prosečnom automobilu (ne misleći na rasne terence) ne odgovaraju ove rupe i zakrpe, balans štangle stradaju i drugima, a Alfe su tu specifične jer su tvrđe i prilagođenije sportskoj vožnji, što nama svakako odgovara, ali ima i svoju cenu...

Naravno da to svakom pravom Alfisti mora zasmetati, a ja nešto utripovao da se auspuh negde otkačio pa tu tražio uzrok, da bih nedavno saznao da je prava dijagnoza - prolupala balans štangla!
Trapovi su mi OK, viljuške takođe i celokupno ogibljenje i vešanje sasvim korektno, ali balans štangle izgleda najlakše stradaju. Sada imam opciju, kao što kolega Levca5 reče, da repariram postojeću i uzmem nove gumice za oko 2.000 dinara plus ruke 40 do 50E, ili da izdvojim nešto preko 100E plus 40E za ruke za potpuno novu balans štanglu! Bliži sam odluci da uložim u novo jer ne bih voleo da plaćam ruke i da se sve uskoro rasklima kada bih morao prolaziti kroz sve ovo ponovo! Kakvi su nam putevi - teško da sve to može dugo izdržati.
Inače ne treba drvlje i kamenje na Alfe, naprosto nijednom prosečnom automobilu (ne misleći na rasne terence) ne odgovaraju ove rupe i zakrpe, balans štangle stradaju i drugima, a Alfe su tu specifične jer su tvrđe i prilagođenije sportskoj vožnji, što nama svakako odgovara, ali ima i svoju cenu...
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- Dragon
- Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Pre neki dan odem u Tempo, nas cetvoro u kolima, plus natovarim pun gepek i Alfa bas legla pozadi.
Evo, od tada ima par dana kako se to lupkanje skoro nestalo. Sta se desilo, pojma nemam....
BTW, u medjuvremenu odem da proverim amorte na onoj treskalici. Napred su OK, a pozadi je levi odlican, a desni je slab i postoji velika razlika. Kazu mi tamo da zamenim samo desni jer bi bilo glupo da menjam levi koji je odlican. Cini mi se da se to menja u paru, ili bas nije neophodno...
Evo, od tada ima par dana kako se to lupkanje skoro nestalo. Sta se desilo, pojma nemam....
BTW, u medjuvremenu odem da proverim amorte na onoj treskalici. Napred su OK, a pozadi je levi odlican, a desni je slab i postoji velika razlika. Kazu mi tamo da zamenim samo desni jer bi bilo glupo da menjam levi koji je odlican. Cini mi se da se to menja u paru, ili bas nije neophodno...

- cuno
- Garaža: AUDI S4 B7 Avant
Re: Lupkanje
Probaj da se javiš majstor Dragi u Novom Selu na 060 616 660 3 ako nisi rešio problem!playerPA napisao:Pocelo je i mene da smara doticno lupkanje i cviljenje po neravninama. Skinuo sam 17-ice 215/45/17 i stavio 15-ice sa novim winterama 185/65/15, medjutim sad mi se cini da trap jos vise "place"Jel ima neko da preporuci neki servis u Pancevu (osim Graovca) da mi pretrese trap?
Pozdrav!
- darkbgd
- Garaža: Alfa Romeo 147 Q2 JTDm
isti problem imam i ja lupka pomalo kao da je unutar gepeka,sve pregledali i sve u redu ali ono i dalje lupka.Ali samo po malim rupama i ponekad se cuje. Vozio sam jos par Alfi i kod svake se culo neko malo lupkanje pozadi. Vremenom se naviknes
- Dragon
- Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Pump up the volume!
I ne cujes nikakvo lupkanje.

I ne cujes nikakvo lupkanje.

- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Amorti se mijenjaju u paru.........Samo tako....
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- ivdzabg
- Garaža: Alfa 147 1.6 ts 77 kw
Auuu pa kod koga ti ides u servis??? Ja sam juce zamenio gumice na balans stangli i sve sa rukama me je izaslo 2000 din (800g+1200r). Meni je isto tako nesto lupkalo, gumice su bile definitivno za menjanje sada da kucnem u drvo (kuckuc) pije rupe bez ikakvog zvuka. Javi mi se na pm da ti dam brojeve telefona prodavnice i servisa gde sam ja radio (posto ne znam da li smem da stavljam ovde da ne ispadne da reklamiram) Jos nesto cela balans stangla u delti je oko 12.000levca5 napisao:Samo zameni gumice na balans stangli (par ti je oko 2000din) i ruka malo vise (30 - 40e) jer se tesko menjaju, pa ako i dalje cujes lupkanje onda moras i gornje viljuske da zamenis - to im je konstantna boljka jer ovo mi je treca alfa unazad za 8 god. i kod sve tri sam to radio i lupkanja i cukanja vise nije bilo.
POZZ
Lepota je u ocima posmatraca.
- Dejan69
- Garaža: Alfa Romeo jtd 156 2004.alfa romeo 159 jtdm Ti 2012
i meni se cuje lupkanj u prednjem levom tocku na 156.Odem kod majstora i on mi kaze da je otiso stabilizator,zamenim stabilizator lupkanj se opt cuje.Odem kod drugog mjstora i on kaze de su otisle gumice na balan stangli.moguli de se promene gumice ili mora nova balan stangla,auto ja 2004god.
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
U zavisnosti od stanja celog sklopa može i jedna i druga varijanta! Ako su samo gumice otišle, moguće ih je menjati bez da se ulaže u čitav deo, a što se tiče cenovnika - imaš razne varijante ovde izložene pa vidi koja ti odgovara. U ovlašćenom servisu zamena gumica sa rukama staje između 6-7 hiljada dinara, a cele štangle oko 12! Ako radiš nešto u solo varijanti možeš da uštediš...Dejan69 napisao:i meni se cuje lupkanj u prednjem levom tocku na 156.Odem kod majstora i on mi kaze da je otiso stabilizator,zamenim stabilizator lupkanj se opt cuje.Odem kod drugog mjstora i on kaze de su otisle gumice na balan stangli.moguli de se promene gumice ili mora nova balan stangla,auto ja 2004god.
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- levca5
- Garaža: 147 120 TS
Za te pare neznam koji majstor ce prihvatiti da to radi - svaka cast ako ima takvih, a cene gumica variraju jer zavisi od proizvodjaca, al sve za 2000din
Re: Lupkanje
ivdzabg napisao:Auuu pa kod koga ti ides u servis??? Ja sam juce zamenio gumice na balans stangli i sve sa rukama me je izaslo 2000 din (800g+1200r). Meni je isto tako nesto lupkalo, gumice su bile definitivno za menjanje sada da kucnem u drvo (kuckuc) pije rupe bez ikakvog zvuka. Javi mi se na pm da ti dam brojeve telefona prodavnice i servisa gde sam ja radio (posto ne znam da li smem da stavljam ovde da ne ispadne da reklamiram) Jos nesto cela balans stangla u delti je oko 12.000levca5 napisao:Samo zameni gumice na balans stangli (par ti je oko 2000din) i ruka malo vise (30 - 40e) jer se tesko menjaju, pa ako i dalje cujes lupkanje onda moras i gornje viljuske da zamenis - to im je konstantna boljka jer ovo mi je treca alfa unazad za 8 god. i kod sve tri sam to radio i lupkanja i cukanja vise nije bilo.
POZZ
Za te pare neznam koji majstor ce prihvatiti da to radi - svaka cast ako ima takvih, a cene gumica variraju jer zavisi od proizvodjaca, al sve za 2000din

- Bogdan156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Ja ne znam u cemu je problem, zamenio sam levu i desnu gornju viljusku, i servisirao balans stanglu i u principu je ok, ali kada predjem preko lezeceg ili nekog veceg udubljenja, takav zvuk struganja se cuje da mi se stomak okrene a pomenuti delovi zamenjeni pre 1000 km.