Secam se kada se 1998 Alfa 166 pojavila, bio je definitivno auto bez ikakve konkurencije. Po meni ubedljivo najlepsi auto u E segmetnu iz te generacije. Kakav A6, E39, da ne pominjem omiljeni auto za taksite E klasu prva buljava mecka koji je ubedljivo nesto najruznije sto je Mercedes izbacio i sto ne moze da se poredi ni u kakvom smislu sa Alfom 166 (sto jedan moj durgar kaze buljava mecka i Alfa 166 ko dupe i oko

Ono sto je kod Alfe 166 u odnosu na automobile tog segmetna i tog godista upadljivo to je neverovatan nivo opreme. Ni jedan auto E segmenta iz te generacije nije imao serijski naprimer LCD displej u boji na centralnoj konzoli kao Alfa 166. Zatim u E klasi i BMW 5 e39 klima nije bila standardna oprema!!! dok je u 166-ici bila standard automatska klima, doduse ne dvozonska kakvu su ostali nudili kao dodatnu opciju, ali je bila ipak deo standardnog paketa.
Zatim bord kompjuter, koji je takodje bio opcija i u E klasi i u A6, dok je u E39 i 166 bio standard... Zatim ne znam da li ste primetili LED zadnje migavce koje ima Alfa 166, a to tek sada po neki auto ima i to kad ima migavce na retrovizorima (Honda Accord, nove Mecke) a tada nije imao ni jedan auto...
Verovatno je tu jos mnogo toga sto je Alfa 166 nudila vise od konkurencije, trentuno ne mogu da se setim sta jos, ali i ovo je sasvim dovoljno da se stekne slika koliko je 166 bio konkurentniji auto u E segmentu tih kasnih 90-tih godina kada je izasao... o dizajnu da ne pricam, posto je bio ubedljivo najlepsi auto u toj klasi.
Medjutim, kako su BMW i Audi ponudili nove modele 2003 odnosno 2004 godine tako Alfa 166 nije vise bila u koraku sa njima.
Redizajn koji je usledio 2003 godine po meni nije doneo toliko noviteta koliko sam ja tad ocekivao. Jednostavno (verovatno neki ne dele misljenje samnom) meni je stara 166-ica nekako lepsa od redizajnirane.
I tako... svake godine ocekujem neku najavu za naslednika 166-ice, tu i tamo se pojavi ponekad prica o 169-ki, ali jos uvek nista...
Poznajem nekoliko ljudi koji su svoje 166-ice kupili nove, tamo neke 2000-te, 2001-e i te automobile menjali posle 5-6 godina za BMW peticu E60, Chrysler 300 C ili Lexus GS... a znam da bi sigurno ostali na Alfi da je Alfa izbacila nov model 2006-2007 godine...
Da li je razlog zasto 166-ica nije imala naslednika finansijske prirode, ili losa prodaja same 166-ice ili nesto sasvim trece... ??