Neko je bio dovoljno pakostan da mi skine poklopac za gorivo, pa sad moram pronaci drugi i ofarbati ga, jer je verovatnoca da ga pronadjem u istoj boji veoma mala...
Posto je taj deo od plastike, moze li mi neko reci tacnu proceduru, kojom smirglom zamatirati vec postojecu farbu, gde kupiti i koji prajmer, mora li spric git ili ne i ono najvaznije kako da napravim pravu boju, ima li negde gotova u spreju, ili taj sto pravi puni boce, pretpostavljam da ne mora pistoljem, ovo je mali deo...
Mala intervencija...
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
pazi ja bi to dao nekom pravom auto lakireru da odradi... mislim da nece biti vishe od 20-30E... ne bih se cimao sa time... tesko da ces dobro uraditi bez pistolja
- Blade
- Drug Član
- Garaža: Alfa romeo GT q2
Alfa Romeo 156 TI (Chadjava)
Alfa Romeo 156 V6 SP2 '02
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 Permanent 4
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo 75 Karburatori
Alfa Romeo Spider 916
Ex: Alfa Romeo 33 S2 QV `89 part car
Ex: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SP3 '01
Ex: Alfa Romeo 33 S3 part car
Ex: Alfa Romeo 33 S2 1.7 QV part car
Ex: 33 S1 1.3 - Lokacija: Zemun
Ma ovi sto miksuju boje mogu da ti ubodu boju po sifri i napune sprej ne mora to da radi profi majstor mozes i sam samo farbas mali deo pa vidi sta ti je isplativije sam ili majstor da odradi
Inace treba ti ta baza kojuy dobijes u spreju + bezbojni lak u spreju
Cini mi se da je 1200 din boja + 750 din lak plus smirglice i prajmer pa sam izracunaj
Inace treba ti ta baza kojuy dobijes u spreju + bezbojni lak u spreju
Cini mi se da je 1200 din boja + 750 din lak plus smirglice i prajmer pa sam izracunaj

Jednom alfa uvek alfa !!!
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Treca. Macchina bella 156 1.9 16v
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Osma. Alfa Romeo 75 Karburatori
Deveta. Alfa Romeo Spider 916
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Treca. Macchina bella 156 1.9 16v
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Osma. Alfa Romeo 75 Karburatori
Deveta. Alfa Romeo Spider 916
- alfaholic
Ej hvala puno, nego mozes li ti to meni jos konkretnije, neki broj telefona, koja smirgla, 400, 600, koji prajmer, njega mogu u bilo kjoj prodavnici, sta trazim - prajmer za plastiku?! 

- OMP
- Garaža: GP TJet
smirglu mozes 600 pa 1000 mada ce i samo 800 zavrsiti posao, mozes obican spric kit za metal ne mora za plastiku, koje ti bes boje auto? kupis tonirani spric kit za tu boju auta i taj spric kit se kupuje na meru(dovoljno je i 100g ako hoce da daju tako malo, obicno ne daju ispod 200g) ali onda moras pistoljem da ga naneses posto koliko znam njega ne prave u spreju
, toniran je bolji zato sto ce ti posle boja mnogo lepse pokriti i u slucaju neke manje ogrebotine i sl. nece se videti bela ili siva boja ispod (ako ti je auto silver onda moze i obican sivi ili beli spric kit) a mozes da kupis i obican spric kit u spreju, body ili sta naletis to je mala povrsina i bilo kakav spric kit ce vrsiti posao ili plastik prajmer i sl. sranja pa ga onda izmatiras sa vodenom 800 tj. onom kojom si prethodno finalno matirao staru boju pre spric kita i picis sa bojom preko, ako je metalik onda udaris prvo bazu, broj slojeva zavisi od pokrivne moci boje i onda posle nje lak, obicno u 2 sloja i to je to
mislim mozda ce neko napraviti mudrost oko svega ovoga i reci ti 300 sranja da kupis i kako da uradis ali to je mali deo koji farbas tj mala povrsina pa tako da priprema nije toliko bitna kao za ceo auto, sta god da naneses bice dobro

mislim mozda ce neko napraviti mudrost oko svega ovoga i reci ti 300 sranja da kupis i kako da uradis ali to je mali deo koji farbas tj mala povrsina pa tako da priprema nije toliko bitna kao za ceo auto, sta god da naneses bice dobro

Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- alfaholic
Zelena je metalik...
Hvala puno, prostudiracu ovo... Inace me je uvek zanimao detaljan princip rada, jer nikada nisam bio zadovoljan sa majstorima kako su mi farbali plastiku i te neke periferije koje se ili ogrebu, ili razlupaju, tipa branici i retrovizori, pa mi je zelja da naucim to sam, pa ako treba i nekoliko puta da ponovim, ali da znam da sam uradio dobro...
Dakle:
-Izmatiram staru boju sa 600 pa onda sa 1000
-Nanesem spric kit (tonirani pistoljem radi lakseg pokrivanja, ili obican u spreju ako cu vise slojeva boje)
-To izmatiram sa 800
-Predjem koliko bude trebalo puta bojom
-Predjem dva puta lakom

Hvala puno, prostudiracu ovo... Inace me je uvek zanimao detaljan princip rada, jer nikada nisam bio zadovoljan sa majstorima kako su mi farbali plastiku i te neke periferije koje se ili ogrebu, ili razlupaju, tipa branici i retrovizori, pa mi je zelja da naucim to sam, pa ako treba i nekoliko puta da ponovim, ali da znam da sam uradio dobro...
Dakle:
-Izmatiram staru boju sa 600 pa onda sa 1000
-Nanesem spric kit (tonirani pistoljem radi lakseg pokrivanja, ili obican u spreju ako cu vise slojeva boje)
-To izmatiram sa 800
-Predjem koliko bude trebalo puta bojom
-Predjem dva puta lakom
- OMP
- Garaža: GP TJet
spric kit matiraj isto kao sto si matirao staru boju tj istim smirglama i istim redom, znaci neka ti zavrsna bude 1000, mada je i 800 dovoljno ali metalik boje traze mnogo bolju pripremu nego akrili pa sto finije smirgla to bolje(inace mozes prvo krenuti sa smirglom 400 pa 800 i na kraju 1000)
posto ti je boja zelena metalik, predpostavljam kao moja verde mirto tj tamna, onda spric kit mozes bilo koji spric it tamne boje tipa tamno sivi i sl. jer ta boja dobro pokriva, problem je npr. kod crvenih nijansi boja koje jako lose pokrivaju.
sto se tice farbanja branika i tih vecih plasticnih povrsina onda se prvo branik opere, odmasti (moze benzin za pocetak ili odmah body antisli) i omatira nekom "krupnijom" vodenom ili suvom smirglom, npr. 320 pa onda finijim smirglama ako nema potrebe za nekim gotovanjima i popravkama plastike, pa bi pre spric kita trbalo ici neka podloga za plastiku npr. body plastofix pa tek onda preko njega spric kit (4+1 ili 5+1 tonirani, dok za belu i svetle nijanse boja moze body 307 koji je svetlo sive boje), zatim opet smirglanje vodenima smirglama do neke najfinije, pa pranje i pre farbanja "odmascivanje" tj brisanje branika body antisil-om, ako se ne farba odmah nego malo postoji napojlu ili u garazi i sl. treba ga pre farbanja preci i tzv. "medenom krpom" ili ti lepljivom krpom koja se kupuje u farbarama, nesto nalik vlaznim maramicama
da bi pokupila sve cestice prasine i sl.
i onda udaras bazu pa lak kad baza bude suva na dodir i to bi bilo to

sto se tice farbanja branika i tih vecih plasticnih povrsina onda se prvo branik opere, odmasti (moze benzin za pocetak ili odmah body antisli) i omatira nekom "krupnijom" vodenom ili suvom smirglom, npr. 320 pa onda finijim smirglama ako nema potrebe za nekim gotovanjima i popravkama plastike, pa bi pre spric kita trbalo ici neka podloga za plastiku npr. body plastofix pa tek onda preko njega spric kit (4+1 ili 5+1 tonirani, dok za belu i svetle nijanse boja moze body 307 koji je svetlo sive boje), zatim opet smirglanje vodenima smirglama do neke najfinije, pa pranje i pre farbanja "odmascivanje" tj brisanje branika body antisil-om, ako se ne farba odmah nego malo postoji napojlu ili u garazi i sl. treba ga pre farbanja preci i tzv. "medenom krpom" ili ti lepljivom krpom koja se kupuje u farbarama, nesto nalik vlaznim maramicama

Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- Blade
- Drug Član
- Garaža: Alfa romeo GT q2
Alfa Romeo 156 TI (Chadjava)
Alfa Romeo 156 V6 SP2 '02
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 Permanent 4
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo 75 Karburatori
Alfa Romeo Spider 916
Ex: Alfa Romeo 33 S2 QV `89 part car
Ex: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SP3 '01
Ex: Alfa Romeo 33 S3 part car
Ex: Alfa Romeo 33 S2 1.7 QV part car
Ex: 33 S1 1.3 - Lokacija: Zemun
Lepo je Mare objasnio
Ajd jedno pitanje taj drugi sto imas jel u nekoj boji ili ne ?
Evo obe varijante
Ako nije u boji onda:
1.ismirglas 600 - 800 koju kupis
2.plastic primer
3.ismirglas 600 - 800 koju kupis
4.spric kit
5.ismirglas 600 - 800 koju kupis pa vodena sto finija
6. Detaljno odmascivanje i ciscenje
7.farbas baza 2 sloja
8.lak 2 sloja
Ako je u boji:
2.spric kit
2.ismirglas vodena sto finija
3.Detaljno odmascivanje i ciscenje
4.farbas baza 2 sloja
5.lak 2 sloja

Ajd jedno pitanje taj drugi sto imas jel u nekoj boji ili ne ?
Evo obe varijante
Ako nije u boji onda:
2.plastic primer
3.ismirglas 600 - 800 koju kupis
4.spric kit
5.ismirglas 600 - 800 koju kupis pa vodena sto finija
6. Detaljno odmascivanje i ciscenje
7.farbas baza 2 sloja
8.lak 2 sloja
Ako je u boji: