menjac
- kide
- Garaža: 33 1,7ie sport wagon
cao ljudi muci me sledece,menjac dok je hladan auto radi ok recimo solidno,medjutim kad se zagreje na radu temp imenjac pocne teze da se sata,i cini mi se da se greje negde ispod rucice ,tj iz one koze mi dolazi neka toplota,menjao sam ulje i nista,onda mi je majstor pogledao birac i podmazao ga,medjutim i dalje je skoro isto.dali neko zna sta bi moglo da bude uzrok ovom problemu.
- Blade
- Drug Član
- Garaža: Alfa romeo GT q2
Alfa Romeo 156 TI (Chadjava)
Alfa Romeo 156 V6 SP2 '02
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 Permanent 4
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo 75 Karburatori
Alfa Romeo Spider 916
Ex: Alfa Romeo 33 S2 QV `89 part car
Ex: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SP3 '01
Ex: Alfa Romeo 33 S3 part car
Ex: Alfa Romeo 33 S2 1.7 QV part car
Ex: 33 S1 1.3 - Lokacija: Zemun
Pozz
Toplota od izduvne grane dolazi sigurno mozda je ulje retko
kako idu brzine el krci ? Mozda su otisle one gumice ali ne vidim razlog sto kad je hladan radi lepo osim ulja
Ince sta uradi sa oprugama kakve su koje sta veli majstor jesu propale sve ili samo zadnje posto me zanimaju i dalje ae javi
Toplota od izduvne grane dolazi sigurno mozda je ulje retko

Ince sta uradi sa oprugama kakve su koje sta veli majstor jesu propale sve ili samo zadnje posto me zanimaju i dalje ae javi

Jednom alfa uvek alfa !!!
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Treca. Macchina bella 156 1.9 16v
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Osma. Alfa Romeo 75 Karburatori
Deveta. Alfa Romeo Spider 916
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
- Saler81
- Garaža: Alfa Romeo 156 & Alfa Romeo 145
Kod mene i hladan i vruc krci u drugu a kada skroz levo i polako usalta dobro.
Toplota isto dolazi sa rucice.
Sinoc sam je malo cepio i toplota strasno jos i smrdi kao da sam ga zapalio.
Mozda je bez kapi ulja.
Sada cu na kanal da menjam u motoru ulje pa cu da vidim i menjac.
Koliko sam video TUTELA je dobra za te menjace.
Mislim 2,5 litre staje.
Da sipam pa mozda nece vise da greje.
Sinoc sam mislio da je sprzen. Koliko sam video masan je od ulja dosta.
Dali postoje neka odredjena mesta na kojima ti menjaci pustaju?

Toplota isto dolazi sa rucice.
Sinoc sam je malo cepio i toplota strasno jos i smrdi kao da sam ga zapalio.
Mozda je bez kapi ulja.
Sada cu na kanal da menjam u motoru ulje pa cu da vidim i menjac.
Koliko sam video TUTELA je dobra za te menjace.
Mislim 2,5 litre staje.
Da sipam pa mozda nece vise da greje.
Sinoc sam mislio da je sprzen. Koliko sam video masan je od ulja dosta.
Dali postoje neka odredjena mesta na kojima ti menjaci pustaju?

- kide
e ovako,ulje nije jer sam ga menjao pre neki dan tutela naravno,a sto se tice opruca dve su ok tako mi rece ali neznam dali su prednje ili zadnje,a jos sto se tice menjaca znam da druga hoce da zakrci nije to problem,blade javi se pa da pogledas opruge.
- Saler81
- Gocy
Prema sebi i u drugu - isto je bilo i na mojoj 33. Nikako pravo iz prve u drugu. Mislim da je tako na svakoj. Treba samo vreme da se naviknes i krcanja nece biti.
Za trecu treba pravo i blago udesno, kada ovo naviknes nece biti problema. Za ulja sam vec zaboravio. Nekad davno sam ubacivao Total. Koji? Ne secam se!
Re: menjac
K'o sto ti rekoh i pre kupovine...Saler81 napisao:krci u drugu a kada skroz levo i polako usalta dobro
Prema sebi i u drugu - isto je bilo i na mojoj 33. Nikako pravo iz prve u drugu. Mislim da je tako na svakoj. Treba samo vreme da se naviknes i krcanja nece biti.
Za trecu treba pravo i blago udesno, kada ovo naviknes nece biti problema. Za ulja sam vec zaboravio. Nekad davno sam ubacivao Total. Koji? Ne secam se!
Anything's possible.
Keep thinking ! ! !
Keep thinking ! ! !
- Blade
- Drug Član
- Garaža: Alfa romeo GT q2
Alfa Romeo 156 TI (Chadjava)
Alfa Romeo 156 V6 SP2 '02
Alfa Romeo 33 Veloce `88
Alfa Romeo 33 Permanent 4
Alfa Romeo 33 1.7 16v
Alfa Romeo 166 3.2
Alfa Romeo 75 Karburatori
Alfa Romeo Spider 916
Ex: Alfa Romeo 33 S2 QV `89 part car
Ex: Alfa Romeo 156 2.5 V6 SP3 '01
Ex: Alfa Romeo 33 S3 part car
Ex: Alfa Romeo 33 S2 1.7 QV part car
Ex: 33 S1 1.3 - Lokacija: Zemun
Ocu zovem te cim sredim zadnji trap danas mi mastor odradio deo posla pa cekam kraj redova posto mi zadnja greda malko bila zardjala ali sredice se

Jednom alfa uvek alfa !!!
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
Prva. S2 33 1.7
Druga. S3 33 1.7 P4
Četvrta. 156 V6 Sp2
Peta. 166 FL 3.2
Šesta. GT Q2
Sedma. S3 33 1.7 16v
- kide
resio sam problem sa toplotom iz otvora kod rucice menjaca,znaci samo se zameni ona guma ispod kozne navlake lepo se namesti u svoj zljeb i nema toplote,inace misa mi je nastelovao neka dva srafa tu kod poluge i sad se menjac mnogo bolje ponasa,i to je to pozdrav...
- Saler81
Koja dva srafa jel iz kanala ili kabine? To sam i ja razmisljao da pokusam malo pomeriti rucicu.
Kako sada "nadjes" petu i rikverc kao ranije ili teze?
Kako sada "nadjes" petu i rikverc kao ranije ili teze?
- kide
da iz kabine se namestaju,inace nisam imao nekih vecih problema oko pete i rikverca tako da neznam sta bih ti rekao,pozdrav.
- Saler81
Nemam ni ja problema oko pete i rikverca.
Pitam zbog toga ako je pomerao rucicu na ubacivacu da ide vise levo zbog druge. Onda se smanji hod desno.
Ja sam zadovoljan sada na menjac s`obzirom kako je bilo kada sam kupio auto. Sada sam i navikao a i TUTELA je dosta doprinela. Da probam jos i to da dostelujem mozda jos koji % bude bolje.
Kontao sam i da podignem desni kraj na dizalicu da bi stalo vise ulja ali ipak mislim da to nije bas pametno.
Uglavnom sada ulazi u drugu bez krljanja. Retko kad da se vrlo malo (tupo) oseti krk.

Nemam ni ja problema oko pete i rikverca.
Pitam zbog toga ako je pomerao rucicu na ubacivacu da ide vise levo zbog druge. Onda se smanji hod desno.
Ja sam zadovoljan sada na menjac s`obzirom kako je bilo kada sam kupio auto. Sada sam i navikao a i TUTELA je dosta doprinela. Da probam jos i to da dostelujem mozda jos koji % bude bolje.

Uglavnom sada ulazi u drugu bez krljanja. Retko kad da se vrlo malo (tupo) oseti krk.

- nikouro
pa da se javim i ja ... takodje imam problema sa drugom, nebitno dal iz prve ili iz trece ( dusa me zaboli kad onako zakrci). cuo sam od kolege mehanicara da mi je otisao sihronizator druge brzine? sto bi znacilo generalka menjaca....
e sad , je mozete da postavite slike tih dva srava pa da pokusamo da smanjimo hod ...mozda i pomogne ...hvala
e sad , je mozete da postavite slike tih dva srava pa da pokusamo da smanjimo hod ...mozda i pomogne ...hvala

- Bug
- Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
ajd kad ste sad vec o menjacu ...mene zanima (ko je popravljao) posto izadje skidanje menjaca, menjanje sinhrona (recimo 2) i sl stvari...koliko je to evrica izaslo?
- Boki_Dj
- Garaža: Ex Alfa 33 1.4IE Imola, '93;
156 SW Distinctive, 2.0 JTS, '03 - Lokacija: Nis
Cene ovako: sinhron oko 40€/kom. Moze da se nadje i za manje, moze i da se pravi.
Rasturanje i sredjivanje menjaca je krvav posao, ako ti ga neko odradi za manje od 100€ mora da ti je dobar drugar. I mora dobro da poznaje sustinu problema, da je svarno dobar mehanicar (ko je rekao Srdjan AMS?
). Podrazumevam da posao STVARNO odradi kako valja, nije to samo otvori zameni i zatvori.
Plus novo ulje, Castrol GTX je mislim oko 2.000din za 2L.
Moze lako da se desi da ti se vise isplati da kupis polovan, ali mora da bude provereno dobar. Inace si bacio pare. Meni su za navodno dobar menjac trazili 140€ i to sam jedva pronasao da ga neko ima, za neznaju kakav je 80€, a kada sam ponudio jednom autootpadu dobar polovan davali su mi 60€.
Tako se svojevremeno odlucih za sredjivanje, jer sam nasao u celoj Srbiji samo dva (!!!) menjaca. Tada. Davno.
Kod 33-ke i slicnih, najvise strada sinhron 2-e i 3-ce brzine. Ponekad i rikverc, ali retko.Bug napisao:ajd kad ste sad vec o menjacu ...mene zanima (ko je popravljao) posto izadje skidanje menjaca, menjanje sinhrona (recimo 2) i sl stvari...koliko je to evrica izaslo?
Cene ovako: sinhron oko 40€/kom. Moze da se nadje i za manje, moze i da se pravi.
Rasturanje i sredjivanje menjaca je krvav posao, ako ti ga neko odradi za manje od 100€ mora da ti je dobar drugar. I mora dobro da poznaje sustinu problema, da je svarno dobar mehanicar (ko je rekao Srdjan AMS?

Plus novo ulje, Castrol GTX je mislim oko 2.000din za 2L.
Moze lako da se desi da ti se vise isplati da kupis polovan, ali mora da bude provereno dobar. Inace si bacio pare. Meni su za navodno dobar menjac trazili 140€ i to sam jedva pronasao da ga neko ima, za neznaju kakav je 80€, a kada sam ponudio jednom autootpadu dobar polovan davali su mi 60€.
Tako se svojevremeno odlucih za sredjivanje, jer sam nasao u celoj Srbiji samo dva (!!!) menjaca. Tada. Davno.
"Oversteer is when you hit the wall with the back of the car, understeer is when you hit the wall with the front of the car, horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take it with you."
- Saler81
Sipao si Castrol GTX. Zar nije bolja Tutela za te menjace?
Meni je druga brzina pravila problem. Sada sam navikao malo duze kvacilo i vise levo.
Inace i u prvu hoce da krkne ako ne sacekam jedno 2 sekunde posle stiskanja kvacila.
Inace set kvacila menjao prethodni vlasnik skoro. Ko zna kako?! Rekao bih da se nije potrudio da lepo ocisti spojnicku i podmaze da bi se lamela lepse odvajala od korpe.
Ja u pocetku kada sam se raspitivao za menjac polovan. Bio sam nasao polovan za 80€ kao dobar presao oko 100 000 km.

Meni je druga brzina pravila problem. Sada sam navikao malo duze kvacilo i vise levo.
Inace i u prvu hoce da krkne ako ne sacekam jedno 2 sekunde posle stiskanja kvacila.
Inace set kvacila menjao prethodni vlasnik skoro. Ko zna kako?! Rekao bih da se nije potrudio da lepo ocisti spojnicku i podmaze da bi se lamela lepse odvajala od korpe.
Ja u pocetku kada sam se raspitivao za menjac polovan. Bio sam nasao polovan za 80€ kao dobar presao oko 100 000 km.

- gaston
- Garaža: EX.....164/156 2+2=4.0
147 Mjet 260 HP +Djulieta 2.0 170 HP - Lokacija: Belgrade
Sinhron , ogrlica , ulje , a po nekad i viljuska ,( plus ruke ) i obicno traje daj boze 20 k dok ne pocne ponovo po malo pa sve vise , to se navikne i vozi dok dok ne pravi prave probleme , , ja sam 33 alpinu skoro 90 K vozio da ga dokusurim ,, dosla kod mene sa predjenih 110 , i nista tako kako je bilo prvog dana osta do kraja .Meni jos stoji rezervni od 1.7 . Inace u njega moze i 90 koliko znam , ako bas nisu hladni krajevi , za razliku od poslednje serije sa krakom za hebl na dole , gde se ne znam iz kog razloga , konstrukcija je ista preporucuje sintetika W70 , kao kod ovih novije generacije .
http://www.youtube.com/watch?v=Pf0JT4jsR9Y" onclick="window.open(this.href);return false;