kako se blokira EGR ventil?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
VladaJ
Garaža: Alfa 156 '00 1.9JTD, 110KS
Pridružio se: Uto Nov 25, 2008 8:28 am

kako se blokira EGR ventil?

Ned Jul 05, 2009 9:58 pm

Ovako, u poslednje vreme (par meseci) alfa mi na nizim obrtajima malo slabije vuce(narocito pri polasku), i izbacuje crn dim. Ali samo kada je motor zagrejan,(nekad nema ni tada, ali u vecini slucajeva, da).
Znaci dok ne postigne radnu temperaturu nema dima i normalno krece. U mestu (na leru) rad normalan, i pri turiranju nema nikakvog dima... Pali bez greske, ne trosi ulje... Koliko sam ovih dana citao po netu najverovatnije je taj EGR ventil ili katalizator...(od naseg kvalitetnog euro dizela naravno) :banghead:
Nisam uspeo da nadjem proceduru blokiranja tog ventila, pa ako je neko upoznat s tim , molim za pomoc... ako je malo komplikovanije vozicu kod majstora, nego sam hteo da cujem vasa iskustva?
znaci alfa 156 1.9JTD 110KS euro 3, je u pitanju... :wave:
Korisnikov avatar
VladaJ

Re: kako se blokira EGR ventil?

Pon Jul 06, 2009 5:08 pm

Pomagajte bre :D
Korisnikov avatar
milosh024
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 12:27 am

Pon Jul 06, 2009 9:33 pm

Ne znam kako se blokira, znam da moze da se cisti, strpi se do sutra samo da pitam kolegu pa cu ti napisati kako.....elem, sta god da radis ni slucajno nemoj da skidas katalizator, lambda sonde, eger i ostalu skalameriju, posto ti je auto euro 3 i ima sondu posle katalizatora, posle ces cuda imati da ugasis check engine....neka ti neko strucan pogleda egr ventil, nakaci na dijagnostiku i ocita vrednosti...cinjenica je da se zaprlja sve sa ovim nasim kvalitetnim gorivom ali to je realnost....ne bi bilo lose da praktikujes malo aditiva da uspes ponekad na citav tank, to ti je oko 1000 dinara. Preventivno moze jako puno da doprinese, kada se vec desi da se zaprlja sve onda ne vredi.........ako ti se ustanovi da je kat zviznuo jos jednom podvlacim nemoj da ga skidas, bolje se izreskiraj pa uzmi neki aftermarket univerzalni za 100 evra, cisto da ne pobrkas informacije koje sonda posle njega daje kompjuteru....
Alfa Romeo Sportwagon 2.0 JTDM
Ex Alfa Romeo 156 Sportwagon
Korisnikov avatar
milosh024
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 12:27 am

Uto Jul 07, 2009 3:00 pm

Evo pitao sam drugara, pa ti prenosim info iz prve ruke...on kaze imali su par puta pokusaje da ciste EGR ventil i to tako sto su ga skinuli dole i cistili ga za carburator klinerom. Ima slucajeva kada je uspeo ovaj zahvat ali je jako retko da je 100% uspesan, odnosno moze da produzi malo vek, ali ako je egr totalno zapusen epilog ti je jasan.......ja sam kroz pricu cuo termin ciscenje EGR-a pa sam zato i rekao da cu se raspitati...sve u svemu nista te ne kosta da probas, skines ga i izduvas sa gore navedenim sprejom.....koliko ce ti to pomoci videces i sam......ali pre toga dijagnostika da vidis sta ti je uopste kvar, moze da bude i protokomer i dosta drugih stvari pa da ne ne budemo pametniji nego oi koji su za to strucni - pravac servis....

Pozdrav

Milos
Alfa Romeo Sportwagon 2.0 JTDM
Ex Alfa Romeo 156 Sportwagon
Korisnikov avatar
VladaJ

Pon Jul 13, 2009 9:58 pm

blokiran egr na ovaj nacin (slika sa neta):

Slika

prosto, auto sad na malim obrtajima bolje vuce i ne dimi uopste :wave:
konsultovao sam se s jos nekim poznavaocima, kazu mi svi da to nista ne steti motoru(turbini), motor "prodisao" :arflag
Gocy
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 7:37 pm

Pon Jul 13, 2009 10:28 pm

Bas sam juce video kako dise (a i mirise) i svidja mi se. Pogotovo prilikom preticanja (a tek kad te isece onaj kreten sa eskortom). Samo jos kad ne bi imao taj uzasan zvuk, ako mozes da promenis i to, ubedices me za dizele.
Anything's possible.
Keep thinking ! ! !
Korisnikov avatar
VladaJ

Pon Jul 13, 2009 11:33 pm

Gocy napisao:Bas sam juce video kako dise (a i mirise) i svidja mi se. Pogotovo prilikom preticanja (a tek kad te isece onaj kreten sa eskortom). Samo jos kad ne bi imao taj uzasan zvuk, ako mozes da promenis i to, ubedices me za dizele.
Epa sto se zvuka tice, tu ne mogu da ti pomognem, ali zato kad mu ubacim chip neces vise moci da se nosis sa mnom na 180-200km/h kao juce, jer ces u startu biti daleko u mom retrovizoru. :D
a i moraces da stajes da sipas gorivo :yahoo:
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Uto Jul 14, 2009 6:55 am

Moram da vas pitam nesto u vezi dizela!
U kuci imam jednog, zeninog HDI-a koga skoro uopste ne vozim a kako bi kada iz 166 ne izlazim.
Sa dizelom nemam iskustva!
Pored euro dizela vidim da na pumpama ima neki dizel koji se zove eko 3
a video sam i neki cini mi se D5 ili eko 5 nisam siguran......u cemu je fora ? Da li je ovaj sa oznakom 5(pet) kvalitetniji-cistiji? :scratch:
Gocy

Uto Jul 14, 2009 4:27 pm

VladaJ napisao:ali zato kad mu ubacim chip neces vise moci da se nosis sa mnom na 180-200km/h kao juce, jer ces u startu biti daleko u mom retrovizoru. :D
Ma samo sam ti davao sportsku sansu hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha a da dolevanje si u pravu, bice to brzi pit stop

P.S. Zaboravljas da sam ja svaki put iz 6-e ubrzavao, bez ikakvih promena ;)
Anything's possible.
Keep thinking ! ! !
Korisnikov avatar
VladaJ

Uto Jul 14, 2009 5:33 pm

Gocy napisao:
VladaJ napisao:ali zato kad mu ubacim chip neces vise moci da se nosis sa mnom na 180-200km/h kao juce, jer ces u startu biti daleko u mom retrovizoru. :D
Ma samo sam ti davao sportsku sansu hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha a da dolevanje si u pravu, bice to brzi pit stop

P.S. Zaboravljas da sam ja svaki put iz 6-e ubrzavao, bez ikakvih promena ;)
Da a ja sam ga saltao u trecu :grin: , na auto putu, pa i ja sam bio sve u pet-oj :thumbsup:

ili je cilj ovog posta da se pohvalis kako imas 6 brzina+rikverc hahahaha
Korisnikov avatar
VladaJ

Uto Jul 14, 2009 5:38 pm

alfamen napisao:Moram da vas pitam nesto u vezi dizela!
U kuci imam jednog, zeninog HDI-a koga skoro uopste ne vozim a kako bi kada iz 166 ne izlazim.
Sa dizelom nemam iskustva!
Pored euro dizela vidim da na pumpama ima neki dizel koji se zove eko 3
a video sam i neki cini mi se D5 ili eko 5 nisam siguran......u cemu je fora ? Da li je ovaj sa oznakom 5(pet) kvalitetniji-cistiji? :scratch:
Eko 3 je bio na NIS pumpama, ali sada su i oni promenili naziv u evro dizel... U sustini sve je to isto, Eko 5 imas na EKO pumpama, ja zadnjih par puta sipam taj, kao taj je za nove euro 5 motore, ali to je samo marketing... Sve se proizvodi u Pancevackoj rafineriji, neko samo mozda dodaje neke aditive.... Inace ima sumpora preko dozvoljene kolicine na svim nasim pumpama u euro dizelu :wave:
Gocy

Uto Jul 14, 2009 7:54 pm

VladaJ napisao:U sustini sve je to isto, Eko 5 imas na EKO pumpama, ja zadnjih par puta sipam taj, kao taj je za nove euro 5 motore, ali to je samo marketing... Sve se proizvodi u Pancevackoj rafineriji, neko samo mozda dodaje neke aditive
Zar se ovi sa Eko pumpi ne snabdevaju iz Grcke?
VladaJ napisao:ili je cilj ovog posta da se pohvalis kako imas 6 brzina+rikverc
To je samo bila konstatacija. Cinjenice.
Anything's possible.
Keep thinking ! ! !
Korisnikov avatar
VladaJ

Uto Jul 14, 2009 8:35 pm

Koliko sam ja upoznat, po Zakonu pumpe ne mogu da uvoze gorivo, sve moraju da uzimaju iz Panceva. Jedino ako je skoro nesto promenjeno... :scratch:

Povratak na “Area Servizio”