varijator repariran, a sada auto jos gore ide!!!

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
fu
fun_alfe
Drug Član
Drug Član

varijator repariran, a sada auto jos gore ide!!!

Pon Jun 08, 2009 11:26 pm

Pre par dana sam trazio savete i receno mi je da sredim reparator. Inace, da podsetim, u pitanju je alfa 147, 1.6ts, 120 konja. Ovako stoje stvari: kupim ja set za reparaciju varijatora( mada ne vidim sta ce da popravi jedna opruga i jedan plasticni deo, ali to je ono sto sadrzi set.) i to odnesem kod majstora. Majstor otvori sve sta treba, dodje do varijatora, otvori i njega, kad on varen. Jbg. Razvario on to, procistio kanale i popravio navoje, stavio oprugu i tu plastiku, sastavili sve, upalim ja auto, maltene vise i ne coka (mozda sekundu na pocetku, ali lepo radi), ali kad sam ga poterao, a on dusu nema!!! Ne ide ni kao sto je isao sa losim reparatorom, a i tada je lose isao do 4500obrtaja! A sada ige katastrofa!!! Pukao sam. Sta bi moglo da bude u pitanju, s obzirom da ima ok zvuk, a lose ide??? Kako da znam da li je lose uzubljen, a da je mozda sad reparator ok, posto se ne cuje. A mozda sad reparator uopste ne radi, a pre je imao bar neki polozaj tako zavaren i davao neki efekat. Da li je jedno ili drugo ili oba problema? Inace, uzubljen je uz pomoc nekog alata, koji se zove komparator i koji kao fiksira bregaste, dok se ostatak uzubljuje. Mada koliko sam shvatio to je uziverzalni komparator, a ne specijalno radjen za 147. TRAZIM POMOC I SAVET!!! Hvala unapred! Nadam se da ce biti dosta odgovora, kako bih stvorio bolju sliku. Pozz
Korisnikov avatar
ilija156
Garaža: alfa GT
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 3:07 pm

Re: varijator repariran, a sada auto jos gore ide!!!

Uto Jun 09, 2009 4:38 am

Ako nema snagu po meni nije dobro uzubcen zupcasti kais....ja sam radio pre 3g reparaciju u Ricambiju i bas su stavljali na bregastu granicnike ili konjice za taj model i nije mi bila pre toga dobro uzupcena pa su mi oni i to usput sredili.Za sada je evo vec par godina sve ok.
sasami
Pridružio se: Pon Dec 22, 2008 9:36 am

Uto Jun 09, 2009 6:49 am

Majstor Vojkan u Nisu je ipak jedino pravo resenje ili da probas sam da ga uzubis.
Gocy
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 7:37 pm

Uto Jun 09, 2009 8:03 am

Samo neko ko je dobro upucen u problematiku. Moras mu sve objasniti kao nama jer mislim da to mora da se pogleda a da nase pisanje i saveti tu ne pomazu :rolleyes:
Anything's possible.
Keep thinking ! ! !
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Uto Jun 09, 2009 8:34 am

To nikako nije tako lako... i treba ti veoma specijalan alat i znanje za to... pogotovu ako je motor u kolima...

pogledaj ovo npr.:
http://www.youtube.com/watch?v=la6-EgnCOl4

npr. na mom motoru 1 stepen promasen znaci da auto nece paliti turbo niti ici deseti deo onoga sto treba...
Stex
Garaža: 145 1.8TS
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:05 pm

Uto Jun 09, 2009 8:47 am

Nije lepo uzubljen. Verovatno majstor nema alat za to, pa je radio od oka, a za to treba mnogo iskustva. Može, al ne može svako.
Free Your Mind...And Your Ass Will Follow
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Uto Jun 09, 2009 1:07 pm

Korisnikov avatar
dexxxter
Garaža: 156 2.0 TS 16v
166 Facelift 3.2 V6 24v
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:32 pm

Uto Jun 09, 2009 5:25 pm

Mali broj majstora zna da uradi reparaciju varijatora kako treba. Kod tebe je varijator bio zavaren za bregastu, i nije imao predvidjenu funkciju. Trebao bi da posetis nekog ko zna sta radi i sta treba da radi. Nije retko da neki nazovi majstori zupce TS motor bez alata. Dovoljno je da omase za jedan zub. Motor radi, ali ne vuce. Pitanje je i da li je tvoj varijator vredelo reparirati.
Slika
fu
fun_alfe
Drug Član
Drug Član

Uto Jun 09, 2009 6:54 pm

dexxxter napisao:Mali broj majstora zna da uradi reparaciju varijatora kako treba. Kod tebe je varijator bio zavaren za bregastu, i nije imao predvidjenu funkciju. Trebao bi da posetis nekog ko zna sta radi i sta treba da radi. Nije retko da neki nazovi majstori zupce TS motor bez alata. Dovoljno je da omase za jedan zub. Motor radi, ali ne vuce. Pitanje je i da li je tvoj varijator vredelo reparirati.

U kom smislu da li ga je vredelo reparirati?
Korisnikov avatar
dexxxter
166 Facelift 3.2 V6 24v

Uto Jun 09, 2009 10:28 pm

Ne uspeva reparacija bas uvek! Postoji nesto kao zupcanici u varijatoru, pri reparaciji moraju da se sloze kako treba zajedno sa tim cuvenim setom za reparaciju. Postoji caka za to, inace bi svako to mogao da uradi. Treba znati. Mozda je neki od delova ostecen, pa varijator ne funkcionise kako treba! Toliko od mene, stvarno nemam sta vise da ti kazem.
Ne znam gde si radio reparaciju, ni ko ti je radio, ali moj najiskreniji savet ti je: Idi kod nekog drugog da ti pogleda sve sto je radjeno. Podrazumeva se da taj treba da zna sta radi!
Slika
Korisnikov avatar
ilija156

Uto Jun 09, 2009 10:37 pm

Da, ali njemu se varijator necuje vec slabo vuce a to je do zupcenja.
Korisnikov avatar
dexxxter
166 Facelift 3.2 V6 24v

Uto Jun 09, 2009 10:40 pm

Mozemo mi da nagadjamo nedelju dana, coveku to nece pomoci. Nije isao ni ranije, jer je varijator bio zavaren za bregastu. Sada ne ide, ali razlog ce se znati tek kad neko ko zna sta radi razupci motor i odradi sve sto treba onako kako treba.
Slika
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Sre Jun 10, 2009 9:55 am

Ja mislim da vi od tog varijatora pravite neku komplikovanu stvar , nema tu sta da se slaze kako treba ili ne treba . Ko ga je rasturao znace o cemu pricam ;)
Covek ima sigurno problem sa lose ozubljenim autom, idi kod nekog ko ima alfine blokatore za bregaste i da ti lepo ozubi auto i to je to .
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
alfamen
Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9
Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 11:46 am

Sre Jun 10, 2009 10:22 am

Kad vec pratim ovu temu ajde i ja da pitam!
Bez obzira da li vozim na gas ili benzin auto mi znacajno dobije snagu od 4000.
Znaci efekat je kao kod turbo punjaca do 4000 ubrzava solidno a preko cetiri poludi.
Sada kad malo bolje razmislim pre generalne isao je kao elektromotor...pomisljam da nije slucajno i kod mene lose uzupcen?????? :scratch:
alfaskorpion

Sre Jun 10, 2009 12:39 pm

Mislim da je koncepcija motora takva da vecu snagu ima kad se fino zavrti :)
busso trsi Sline
fu
fun_alfe
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 10, 2009 4:00 pm

Evo, svima da kazem, auto u petak ide kod Vojkana u Nisu, tako je dogovoreno preliminarno... pa cemo da vidimo sta je. A ispade da u Nisu nema niko alat za uzubljivanje 147-ice, sem njega... dodacu jos nesto: auto je lose isao i pre reparacije, pa sumnjam da sam ga mozda i kupio lose uzubljenog. Mozda... Kad bude sredjeno sad, moci cu da uporedim. Inace, dok sam sve ovo istrazivao, skontao sam da taj repataror i ne utice toliko na snagu auta... mozda nesto, ali ne znacajno. Ako je auto dobro uzubljen, mora dobro da vuce, cak iako je varijator los. Varijator je tu da malo potpomogne, i da podseca na dizela ponekad... :D Mozda gresim...?
alfaskorpion

Sre Jun 10, 2009 4:19 pm

Varijator je tu da pomera ugao usisne bregaste posle 3000rpm ;)
busso trsi Sline
fu
fun_alfe
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 10, 2009 4:54 pm

alfaskorpion napisao:Varijator je tu da pomera ugao usisne bregaste posle 3000rpm ;)

Neki kazu od 1800-4600. Mislim da su u pravu i na tim obrtajima pomera usisnu bregastu za 25 stepeni...
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Sre Jun 10, 2009 6:19 pm

Svakako ne utice toliko da bi se toliko osecala slaba vuca motora ;) .

Upisi lokaciju u svoj profil :grin: .
fu
fun_alfe
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 10, 2009 7:25 pm

Flavio napisao:Svakako ne utice toliko da bi se toliko osecala slaba vuca motora ;) .

Upisi lokaciju u svoj profil :grin: .

Ucinjeno! ;)
Korisnikov avatar
Vuk 166
Garaža: A6 C7 3.0 TDI '13
166 FL 2.0 TS '05
166 V6 TB '00
Ex 166 3.0 Sportronic '98
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:20 pm

Sre Jun 10, 2009 7:36 pm

Pozdrav komso! :wave: Jel mi se cini ili nisi napisao kod kog prvog majstora si isao?
fu
fun_alfe
Drug Član
Drug Član

Sre Jun 10, 2009 8:19 pm

Vucko_Alfista napisao:Pozdrav komso! :wave: Jel mi se cini ili nisi napisao kod kog prvog majstora si isao?

Pozdrav! Dobro ti se cini ;) Taj lik je stvarno super mjstor, radi auta i 2008 i 2009 godiste i ima i svasta od alata i novijih stvari, dijagnostiku i puno toga, ali uglavnom za nemacka vozila! Odrzava on i poneku Alfu, ali ono osnovnije... A Alfa je ipak nesto posebno! Valjda ce Vojkan da sredi stvar...
alfaskorpion

Sre Jun 10, 2009 9:10 pm

fun_alfe napisao:
alfaskorpion napisao:Varijator je tu da pomera ugao usisne bregaste posle 3000rpm ;)

Neki kazu od 1800-4600. Mislim da su u pravu i na tim obrtajima pomera usisnu bregastu za 25 stepeni...
koko moze da bude od 1800-4600 ? nije mi jasno to od do ? sta se desava posle tih 4600 ?
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
ilija156

Sre Jun 10, 2009 9:31 pm

Mora dobro da vuce i sa losim varijatorom a cuje se kao dizelas kad je hladan tu se u potpunosti slazem.
Korisnikov avatar
dexxxter
166 Facelift 3.2 V6 24v

Sre Jun 10, 2009 9:42 pm

fun_alfe napisao:Evo, svima da kazem, auto u petak ide kod Vojkana u Nisu, tako je dogovoreno preliminarno... pa cemo da vidimo sta je. A ispade da u Nisu nema niko alat za uzubljivanje 147-ice, sem njega... dodacu jos nesto: auto je lose isao i pre reparacije, pa sumnjam da sam ga mozda i kupio lose uzubljenog. Mozda... Kad bude sredjeno sad, moci cu da uporedim. Inace, dok sam sve ovo istrazivao, skontao sam da taj repataror i ne utice toliko na snagu auta... mozda nesto, ali ne znacajno. Ako je auto dobro uzubljen, mora dobro da vuce, cak iako je varijator los. Varijator je tu da malo potpomogne, i da podseca na dizela ponekad... :D Mozda gresim...?
Tvoj varijator nije bio los, vec nije imao funkciju jer je bio zavaren za bregastu u nekom polozaju... Varijator moze da cakce kao dizel, pa da radi, ali ako je zavaren, onda nema funkciju. U zavisnosti od ugla koji je bio pri varenju, bregasta je uvek zakrenuta za odredjeni ugao, i mozemo da kazemo da je efekat postignut na motor slican kao kad motor nije uzubljen kako treba. Varijator je tu da bregastu u zavisnosti od broja obrtaja zakrece za odredjeni ugao. Nagli skok snage obicno pocne da se oseca izmedju 2500 i 2800 obrtaja. Vozio sam oOOOogroman broj sto svojih sto tudjih Alfi i sve su se ponasale bas tako!
Na tvoju zalost, kad si kupio Alfu, imao si taj problem sto ti je varijator bio zavaren. Sad idi da ti se to sredi kako treba, da bi mogao da uzivas u svojoj Alfi onako kako je trebalo da uzivas od pocetka, onako kako se uziva u voznji Alfe, automobila ciji karakter najbolje karakterise cuveno Cuore Sportivo!!!
:arflag :quadrifoglio :arflag :quadrifoglio :arflag :quadrifoglio :arflag :quadrifoglio :arflag
Slika

Povratak na “Area Servizio”