temperatura
- DJOLLE
- Garaža: AlfaROMEO 155TS 1.8 8V Super
pozz narode! e ovako buni me temperatura,kada vozim po gradu uglavnom stoji na 90C sto je ok. a na otvorenom putu isto mozda koji stepen vise uglavnom pri velikim obrtajima,naravno da i opadne ali mi le nelogicno da drzi toliku temp. na otvorenom! 

BELI GROM
- dekideki
- Drug Član
- Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
1. operi hladnjak, spricem mlake vode. ne onim chudom iz perionica, vec polako i strpljivo. i ako mozes, u suprotnom smeru (iznutra ka napolje).
2. ako to ne pomaze, pregledaj termostat. najlakse ces ustanoviti da li ti je ostao zatvoren tako sto ce ti siroko crevo sto ide ka hladnjaku biti sve hladnije kako ides ka hladnjaku, ako je ravnomerno vrelo, ok.
3. ako ti je kojim chudom pumpa za vodu losa, donje crevo koje vraca vodu iz hladnjak u motor ce biti veoma hladnije (treba da je malo hladnije ako je sve ok)
svejedno, treba neko da ti to pogleda ako ne resis sa tackom 1
koja ti je temperatura ulja?
trosi li ti rashladnu tecnost?
2. ako to ne pomaze, pregledaj termostat. najlakse ces ustanoviti da li ti je ostao zatvoren tako sto ce ti siroko crevo sto ide ka hladnjaku biti sve hladnije kako ides ka hladnjaku, ako je ravnomerno vrelo, ok.
3. ako ti je kojim chudom pumpa za vodu losa, donje crevo koje vraca vodu iz hladnjak u motor ce biti veoma hladnije (treba da je malo hladnije ako je sve ok)
svejedno, treba neko da ti to pogleda ako ne resis sa tackom 1
koja ti je temperatura ulja?
trosi li ti rashladnu tecnost?
- DJOLLE
sada ne mogu da se setim koja je tacno temp.ulja (auto mi nije trenuno tu) a rashadu tecnost zna da gubi pomalo. sta da radim?
BELI GROM
- Tihomirce
- Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD - Lokacija: Arandjelovac
Pogledaj i čep na posudi za vodu , ako on ne drži pritisak može da se greje auto ,
a može i da prosipa na njega , moraš da nađeš gde ti gubi tečnost , da li negde curi
ili u najgorem slučaju da je stradao dihtung ili nedo bog glava motora
a može i da prosipa na njega , moraš da nađeš gde ti gubi tečnost , da li negde curi
ili u najgorem slučaju da je stradao dihtung ili nedo bog glava motora

- VladaJ
- Garaža: Alfa 156 '00 1.9JTD, 110KS
ja ne razumem sta ovde ne valja?
ako mu je radna temperatura 90 stepeni i drzi tako i na otvorenom tu je bas sve u redu. Ne bi smela da pada... jedino ako ti dize temperaturu ne valja, ali kazes na visokim obrtajima, onda mozda podigne malo dok ne ukljuci ventilator pa smanji.
ako mu je radna temperatura 90 stepeni i drzi tako i na otvorenom tu je bas sve u redu. Ne bi smela da pada... jedino ako ti dize temperaturu ne valja, ali kazes na visokim obrtajima, onda mozda podigne malo dok ne ukljuci ventilator pa smanji.
- alfamen
- Garaža: ALFA 166 TS
ALFA 166 2.4 JTD
LANCIA LIBRA 1.9 - Lokacija: Novi Beograd
Kod mene je temperatura "zakovana" na 90, vozio po gradu ili autoputu isao 20 ili 200, leto ili zima uvek je 90!
Po meni, kod tebe je sve u redu!!
Po meni, kod tebe je sve u redu!!
- vnov
- Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3 - Lokacija: Beograd
- teomas
- Garaža: Alfa Romeo GT
BMW 320d e91
KTM duke 690 - Lokacija: Ljig
Radi se o 2.0TS
Mislite da je termostat u pitanju ?
Re: temperatura

Meni na otvorenom temp. pada na 75-80 !
Radi se o 2.0TS

- alfamen
ALFA 166 2.4 JTD
Mozda je malo "osabio" !
Da je otvoren nebi na putu mogao da ga ugrejes preko 30-40 stepeni,
po ovoj hladnoci a grejanje bi bilo jako slabo!
Prati ga, nije dobro da ne zatvara a katastrofa sledi ukoliko ne otvori!!!!
Da je otvoren nebi na putu mogao da ga ugrejes preko 30-40 stepeni,
po ovoj hladnoci a grejanje bi bilo jako slabo!
Prati ga, nije dobro da ne zatvara a katastrofa sledi ukoliko ne otvori!!!!

- 982026
- Garaža: Hornet 919
E a onda vidi ovo, kod moje 155, na otvorenom temp padne na oko 60 stepeni, a po gradskoj stoji na oko 90 stepeni, ventilator odradjuje svoj posao. To su valjda logicne stvari.teomas napisao:![]()
Meni na otvorenom temp. pada na 75-80 !
Radi se o 2.0TS
- alfamen
ALFA 166 2.4 JTD
Siguran sam 100 posto da tako niska temperatura nemoze da bude OK!
Ili ti lose pokazuje( na instrument tabli ) ili ti nevalja termostat!!!!
Mislim da nije normalno da radna temperatura bude manja od 80 a veca od 90-92.
"hladan" motor se brze haba a i goriva vise trosi!
Obicno u spesifikaciji termostata ima temperatura otvaranja i zatvaranja (npr 85-92), tako da je to neki raspon temperature na kojoj motor najbolje funkcionise i sve preko tih granica je termostat za zamenu!
Videcemo, nadam se da ce jos neko da se ukljuci u diskusiju....mozda gresim ali tesko...
Obicno u spesifikaciji termostata ima temperatura otvaranja i zatvaranja (npr 85-92), tako da je to neki raspon temperature na kojoj motor najbolje funkcionise i sve preko tih granica je termostat za zamenu!
Videcemo, nadam se da ce jos neko da se ukljuci u diskusiju....mozda gresim ali tesko...

- 982026
OK nista lakse uskoro cu zameniti termostat pa cemo da vidimoalfamen napisao:Siguran sam 100 posto da tako niska temperatura nemoze da bude OK!

- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Bilo je price o tome ovde vec ranije. Uglavnom 60 stepeni je preniska temperatura. Meni je termostat zakucan na 90 stepeni i ne pomera se nigde, bes obzira na to da li vozim po gradu ili na otvorenom putu. Jedino jos ne znam kako ce da reaguje kad budu visoke temperature napolju.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- DJOLLE
pa i ja mislim da je sve u redu moze da bude da je oslabio malo termostat,,decko je vozio 155 cu preko 200 tada mu je temperatura bili na 92 - 93 ,moguce da kasno ukljucuje termostat. POZDRAV IZ KOSOVSKE MITROVICE ZA SVE ALFISTE
BELI GROM
- VladaJ
- Garaža: Alfa 156 '00 1.9JTD, 110KS
ako je vozio preko 200 tj na visokim bas obrtajima, moze da predje naravno 90 stepeni, ali onda termo-prekidac i ventilator vrse ohladjivanje i vraca na 90.
Ja sam skoro vozio uzbrdo i to prva-druga, temperatuta predje ihaha preko 90 stepeni, i onda cujem ventilator i skala se vrati na 90.
Poz
DJOLLE napisao:pa i ja mislim da je sve u redu moze da bude da je oslabio malo termostat,,decko je vozio 155 cu preko 200 tada mu je temperatura bili na 92 - 93 ,moguce da kasno ukljucuje termostat. POZDRAV IZ KOSOVSKE MITROVICE ZA SVE ALFISTE
ako je vozio preko 200 tj na visokim bas obrtajima, moze da predje naravno 90 stepeni, ali onda termo-prekidac i ventilator vrse ohladjivanje i vraca na 90.
Ja sam skoro vozio uzbrdo i to prva-druga, temperatuta predje ihaha preko 90 stepeni, i onda cujem ventilator i skala se vrati na 90.
Poz
- Alex156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.5v6 (2002)
I meni na otvorenom pada na 70 -75 stepeni, zamenio (2 puta) termostat ista prica. Kacio ga na kompjuter pa vozio tako kompjuter medjutim pokazuje 85-90 dok na cajgeru 70-75, a po gradu stoji malo iza 90 i odavde nemrda nigde....
- 982026
Pa onda da nije tebi onaj davac za kazaljku na cajgeru riknoooAlex156 napisao:I meni na otvorenom pada na 70 -75 stepeni, zamenio (2 puta) termostat ista prica. Kacio ga na kompjuter pa vozio tako kompjuter medjutim pokazuje 85-90 dok na cajgeru 70-75, a po gradu stoji malo iza 90 i odavde nemrda nigde....

- Alex156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.5v6 (2002)
- mickeyrs
- Drug Član
- Garaža: Mito QV 2011
ex.Giulietta 1.4 Veloce '17
ex.146Ti '96
ex.ArnaTi '87 - Lokacija: BG
Hmmmm, podestiste me na moju situaciju - leti po vrućinama, naročito u stani-kreni vožnji, iako ventilatori rade, temp ode jako visoko prema skali u kabini, čak i preko 100, mada nije nikad prokuvao ili manifestovao neke znake da mu je loše (kapiram da nikako nije zdravo). Sad zimi, na otvorenom putu, kad je hladno i nije opterećen, jedva dobacuje do 80, možda koji stepen preko. Odakle da krenem sa dijagnostikom? Kačenje na comp, pa pregled kad radi u leru, pa pranje hladnjaka? Par puta sam već bio kod Deše na redovnim servisima, ništa neobično nije prijavio - comp bi trebalo da je registrovao neki overheating momenat? Ove godine bih da sredim to pre leta.
- alfaholic
- Garaža: Alfa Romeo 146 ti '97. ex
Alfa Romeo 156 1.8 TS '05. - Lokacija: Pancevo
Dosta je o ovome pricano, uglavnom dosli smo do zakljucka da postoje dve vrste termostata, jedna koja drzi sve vreme na 90 stepeni i druga koja varira od 72 do 100 u zavisnosti od godisnjeg doba i nacina na koji se vozi...
Ovo pokazuju dva razlicita i nova termostata, dakle nije u pitanju pohabanost, ili dotrajalost, sta vise koliko se secam cak je onaj kupljen u Delti radio tako sto mu je temperatura varirala, pa smo odbacili sumnju da je mozda ta vrsta losa...
U svakom slucaju, ovaj sto varira pokazuje na otvorenom i zimi nesto oko 72-75 stepeni, u gradu ode na 80-85 stepeni, dok u toku leta na otvorenom bude ozmedju 75-80, a u gradu po velikim guzvama 90-95, pa nekad ode i do 100 stepeni, sto nije strasno ako je antifriz u sistemu...
Ova druga vrsta stoji sve vreme na 90 stepeni, tu je stvar cista i to je jasan znak da radi dobro.
Pokvaren termostat ne podize na otvorenom iznad 60 stepeni i jako sporo dostize tu temperaturu, u gradu ce stici verovatno do 90, ali ce se vrlo brzo spustiti na 60 opet cim se izadje na otvoreno...
Jos jedna stvar je bitna, ukoliko je auto na LPG na ove cifre dodati jos koji stepen gore, pogotovo leti gde temperatura leti u guzvi sa klimom zna da ode i do 105 stepeni, ali to jezbog samog plina, takvi motori se u principu teze hlade...
Ovo pokazuju dva razlicita i nova termostata, dakle nije u pitanju pohabanost, ili dotrajalost, sta vise koliko se secam cak je onaj kupljen u Delti radio tako sto mu je temperatura varirala, pa smo odbacili sumnju da je mozda ta vrsta losa...
U svakom slucaju, ovaj sto varira pokazuje na otvorenom i zimi nesto oko 72-75 stepeni, u gradu ode na 80-85 stepeni, dok u toku leta na otvorenom bude ozmedju 75-80, a u gradu po velikim guzvama 90-95, pa nekad ode i do 100 stepeni, sto nije strasno ako je antifriz u sistemu...
Ova druga vrsta stoji sve vreme na 90 stepeni, tu je stvar cista i to je jasan znak da radi dobro.
Pokvaren termostat ne podize na otvorenom iznad 60 stepeni i jako sporo dostize tu temperaturu, u gradu ce stici verovatno do 90, ali ce se vrlo brzo spustiti na 60 opet cim se izadje na otvoreno...
Jos jedna stvar je bitna, ukoliko je auto na LPG na ove cifre dodati jos koji stepen gore, pogotovo leti gde temperatura leti u guzvi sa klimom zna da ode i do 105 stepeni, ali to jezbog samog plina, takvi motori se u principu teze hlade...
- OMP
- Garaža: GP TJet
moj termostat je ovaj tip sto varira, kad je bas hladno tj zimi ne prebacuje 80, a leti ide nesto preko 90, 2 puta cak malo i preko 100 kad je bilo +40+ stepeni napolju i u velikoj guzvi, zabrinuo me par puta ali sam skontao da je to izgleda normalno
, zimi me bas nervira jer se sporo ugreje auto ali sta je tu je

Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- mickeyrs
- Drug Član
- Garaža: Mito QV 2011
ex.Giulietta 1.4 Veloce '17
ex.146Ti '96
ex.ArnaTi '87 - Lokacija: BG
Definitivno je i kod mene taj što varira, samo što mi se to nikako ne sviđa, još sad kad sam ubacio i gas, kapiram da ću se na leto preznojavati svaki put u nekoj gužvi, pošto sam prošlog leta gasio klimu kako bih ga malo ohladio jer bi temp otišla daleko preko crte za 100. 

- alfaholic
Najgore je sto ne mozes znati sta kupujes, pa tako mozes kupiti termostat, zameniti stari koji i dalje normalno radi, a onda opet dobijes to variranje temperature...
Bilo je reci o tome da Alfa pokazuje trenutnu temperaturu, dok neki drugi automobili samo srednju, verujem da nije ni na svakoj Alfi isto, a mozda i nije samo do termostata...
Ne moras da gasis motor, samo prebacis na benzin, temperatura odmah pada za 5 do 7 stepeni, temperatura sagorevanja benzina je manja, a i rasprsen benzin po cilindru dodatno hladi motor...
Bilo je reci o tome da Alfa pokazuje trenutnu temperaturu, dok neki drugi automobili samo srednju, verujem da nije ni na svakoj Alfi isto, a mozda i nije samo do termostata...
Ne moras da gasis motor, samo prebacis na benzin, temperatura odmah pada za 5 do 7 stepeni, temperatura sagorevanja benzina je manja, a i rasprsen benzin po cilindru dodatno hladi motor...
- B@ne J
- Garaža: Alfa Romeo 159 SW 1.9 jtdm16v
svaki termostat koji ne radi ovako je NEISPRAVAN
Ja se ne slazem sa ovim..mislim da postoji samo jedan pravi a to je ovaj koji drzi 90 konstantno i da su ovi sto variraju ili neispravni ili je onaj termo davac neispravan...kupujte samo BEHR termostate,jesu skuplji ali su prva ugradnja,auto se lepse ponasa,manje trosi,meni je potrebno 4min na -15 da dostigne radnu temperaturu,na 180km/h moj mali hrcak 1.4TS podize na 92 stepena...nikad nije otisla iznadalfaholic napisao:Dosta je o ovome pricano, uglavnom dosli smo do zakljucka da postoje dve vrste termostata, jedna koja drzi sve vreme na 90 stepeni i druga koja varira od 72 do 100 u zavisnosti od godisnjeg doba i nacina na koji se vozi...

Sheta_Junior napisao: Tata izadje iz kola,pogleda pored puta jarak,katakombe, ali vidi da ce da prodje.Digne BX-a na najvisi stepen i polako ga spusti pored puta, prodje kroz jarak,digne ga na put,spusti citrica i nastavi put, a svi ljudi iz kolone aplaudiraju!
- alfaholic
Vrlo moguce, ali evo cekamo Starca da se javi, on je radio 156 u Delti, koliko se secam i njemu varira temperatura, a sa prethodnim termostatom nije...