Teško ubacivanje u brzinu...

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Teško ubacivanje u brzinu...

Sub Jan 10, 2009 9:06 pm

Očekivano je da se na ovim niskim temperaturama malo teže šalta (u prvu ili drugu brzinu posebno)... Šta tu pomaže i šta inače pomaže kad ručka menjača "zapinje" (neka zamena ležajeva, štiftova,...). Koliko se često menja ulje u sistemu menjača?
Pozdrav. Dušan.
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
Dejan
Garaža: 159 1.9 JTDM Rosso, Punto Sporting 1.4 16V Giallo
Pridružio se: Ned Nov 23, 2008 3:38 pm

Re: Teško ubacivanje u brzinu...

Sub Jan 10, 2009 9:42 pm

S obzirom da 147 kao i 156 ima sajlama povezan birac menjaca sa rucicom moze da bude je malo voda usla u buzir pa na ovim niskim temperaturama ide teze ili da je i sam zglob koji drzi rucicu suv. Zglob mozes da podmazes tako sto skines lozicu koja ide od konzole do rucice menjaca i stavis mast i vrlo malo ulja. Same sajle je jako tesko podmazati, mada je moguce, ali ti treba kanal ili da se auto digne na dizalicu i lagano, ja sam drugaru to radio sa spricem i iglom, ubrizgali smo po jedan spric WD40 u svaku i pomoglo je.
Takodje treba proveriti da li je nivo ulja u menjacu dobar i po zelji se moze dodati aditiv za menjacko ulje, ja sam u 156 dodao preventivno i primetila se razlika.

Da li kada ti se auto zagreje i kad ga vozis recimo pola sata/sat menjanje brzina poboljsa odnosno da li ide normalno ili ne?
Ukoliko ne, a imas dovoljno ulja u menjacu, mogu ce da nesto mehanicki nije u redu.
Alfa +
Korisnikov avatar
dusanGT

Sub Jan 10, 2009 10:05 pm

Pre svega hvala Dejane na iscrpnom odgovoru. Vrlo brzo posle starta i verovatbo zagrevanja problem nije toliko izražen, pa je verovatno samo hladnoća uzrok.
Pozdrav. Dušan.
Gocy
Pridružio se: Čet Dec 25, 2008 7:37 pm

Ned Jan 11, 2009 1:02 am

U pitanju je samo 'razbijanje" ulja u menjacu, verujem... Nikakav problem. Zima...
Anything's possible.
Keep thinking ! ! !
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Ned Jan 11, 2009 11:31 am

kod vecine nas je tokom ovih mrazeva i hladnih dana tvrd menjac na saltu dok se malo ne ugreje auto tj ulje u menjacu ;)
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Ned Jan 11, 2009 12:39 pm

zameni ulje, nije skupo.
probaj s manjim brojem. ja sam umesto fabricki preporucenog mineralnog (Tutela Epix) 80W-90, stavio preporuku iz autodate - polusinteticko (Motul) 75W-90. nista drugo nisam pipnuo, a imam jednako dobro saltovanje i na -13 i kad se zagreje.

ne znam koja je preporuka sto se tvoje Alfe tice, ali probaj malo da istrazis sto se toga tice. Milos (155 V6) je sunuo 70W-90 i ima jos bolje rezultate sto se pomenute situacije tice.

*postoji jos jedna stvar, cilindar kvacila. kad sam ga zamenio, i dok se nije sve sleglo par stotina km, imao sam identican problem, kvacilo se nije odvajalo do kraja i imao sam taj problem. posle sleganja, sve je O.K.
SIZE
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 11:47 pm

Ned Jan 11, 2009 12:58 pm

ulje bude najveci problem po ovakvim vremenskim uslovima. ja sam kod mene sipao letos mobil 80w90 i bilo je sve normalno do prvog minusa,e onda je bilo potrebno koristiti dve ruke da bi prebacio brizinu prvi kilometar voznje. sada sam sipao 75w80 sto je malo redje nego sto fabrika preporucuje, i ponasa se odlicno nema vise teskog saltanja. :D
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Jan 12, 2009 7:58 pm

Znači zamena ulja na: 75W-90 ili 70W-90... Nije skupo, pa da probamo...
Pozdrav. Dušan.

Povratak na “Area Servizio”