How to - Ugradnja fabričke navigacije (Connect Nav) u Alfu 159/Breru/Spider + Update software-a + Narezivanje mapa

Generacija najlepših Alfinih automobila iz novije istorije
Korisnikov avatar
Lakson
Drug Član
Drug Član
Garaža: ̶ ̶̶̶A̶̶̶l̶̶̶f̶̶̶a̶̶̶ ̶̶̶R̶̶̶o̶̶̶m̶̶̶e̶̶̶o̶̶̶ ̶̶̶1̶̶̶5̶̶̶6̶̶̶ ̶1̶.̶9̶ ̶J̶T̶D̶m̶ ̶̶̶S̶̶̶p̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶t̶̶̶w̶̶̶a̶̶̶g̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶
Alfa Romeo Giulietta SUPER 1.4 TB
Alfa Romeo 159 2.2 JTS
Pridružio se: Pet Jul 15, 2022 5:09 pm

How to - Ugradnja fabričke navigacije (Connect Nav) u Alfu 159/Breru/Spider + Update software-a + Narezivanje mapa

Sub Nov 30, 2024 7:49 pm

Ova tema posvećena je onima kojima fabrička navigacija nije "stara kao biblija" i koji preferiraju estetiku pre funkcionalnosti. Nisam video da je neko napravio detaljan tutorijal za ovo tako da evo ga:

P O T R E B N I D E L O V I:

- Fabrička navigacija

Iako je Magnetti Marelli proizvodio navigacije za Stelantis grupaciju, konkretno za 159-ku/Breru/Spidera su postojale 2 varijante. Varijanta sa čipom od 20 pinova i od 74 pinova. Zašto je ovo važno? Da bi se navigacija dekodirala (u slučaju da nemate kod od nje) potrebno je odlemiti spomenute čipove, povezati ih na računar i očitati flash sa njih. Ja sam lično u tom kockanju dobro prošao budući da je moja imala 20 pinova i dekodiranje iste je koštalo 40e dok bi za ovaj od 74 komada koštalo od 80 pa naviše (reči elektroničara koji je moju dekodirao). Dakle pamet u glavu, kupujte samo one koje imaju kod.

- Centralni trim namenjen za navigaciju

Da, Alfa je došla na genijalnu ideju da treba napraviti dva potpuno različita centralna trima kada je dizajnirala 159-ku. I ovde ima caka što ako i uspete da ubodete veličinu (Na trimovima za navigaciju je prostor između levog cajgera i prostor između modula od klime i otvora mnogo manji nego na trimu za običan radio) trebate ubosti boju. Varijanti ima 7 (Brušeni aluminijum, Crni brušeni aluminijum, Karbon, Zlatna, Srebrna, Tamno siva, od metala odnosno siva od plastike). Topli savet je da kupite ceo set da ne bi prošli kao ja i da imate 4 komada u garaži.

- GPS/GSM Antena

E sad ovo se odnosi samo ako želite da zadržite funkciju telefona/GPS-a. Ako ne slobodno možete preći na postupak ugradnje. GPS/GSM Antenu ćete razlikovati od obične po tome što je sama antena duža, plus, osnova na kojoj stoji je malo izduženija od obične. Da ljudi na otpadima ne bi padali u nesvest, ne nije potrebno skidati nebo da bi se izvukla instalacija. Potrebno je da odškrinete nebo da bi odšrafili samu antenu, zatim skinete je sa džekova koji stoje između neba i krova. Instalacija je provučena kroz C stub pa uz donje delove vrata sve do centralne table.
Ukoliko gospodu na otpadu mrzi da skidaju istu ima u tu rešenje.
Kupite 5m RG-174 za GSM koaksijalnog kabla (sivi džek) i 10 metara RG-58 koaksijalnog kabla. Kada vam budu sekli kablove (Što će se verovatno desiti) neka ostave što više prostora od džekova. Znači potrebno je iseći džekove koji se spajaju sa navigacijom, tj. oni u centralnoj tabli, i oni koji se spajaju instalaciju sa antenom (I muški i ženski deo džekova) (Obavezno iseći kabl od instalacije NIKAKO kabl od antene. Potom samo prespojite kablove i voila imate instalaciju.

Napomena za antenu: Restajling verzije imaju antenu sa plavim, belim i crvenim konektorom. Vas interesuju ISKLJUČIVO sa sivim, crnim i zelenim.

P O S T U P A K U G R A D N J E:

1. Prvo šta radite jeste da otkačite akumulator. Ne želite da rizikujete sa spaljivanjem već kilave navigacije...

2. Skidanje centralnog trima:

Centralni trim drži 6 šrafova. Dva iza otvora za ventilaciju, 2 iza radija 2 na samom dnu. Do prvih dolazite tako što ćete napravtiti dve kuke (ja sam koristio žičane ofingere, odsečete onaj duži odnosno donji deo i savijete u ublik slova "J" tako da kukica ima oko 1.5 do 2cm. Zavući ćete obe kukice u otvor i trebalo bi da osetite prostor u koji možete zavući kukicu. Ako pruža otpor povucite ka sebi, ako ne, onda još tražite. Kada skinete levi i desni otvor (centralni može da ostane) videćete prvi set šrafova.

Slika

Do drugog seta šrafova doći ćete skidanjem radija. Alat za to možete isto napraviti od ofingera. Kada gurnete obavezno potegnite alatke na spolja (ka volanu odnosno suvozačkom sedištu).

Slika

Slika

Slika

Treći set ćete otkriti tako što ćete povući trim oko menjača dijagonalno gore-ka sebi.

Slika

Ostalo je još samo da odšrafite sve šrafove i da povučete ceo trim ka sebi. Nemojte jako povlačiti pošto ako ga iskrivite ostaće tragovi po metalu.

3. Prespajanje kablova

Možda i najstresniji deo posla. Za ovo pratite sledeći diagram:

Slika

Važna napomena pre nego što počnete jeste da u belom konektoru (to jest ovom koji prespajamo) postoji žuta kockica koja je suštinski brava koja drži sve pinove. Dake pin koji ide u "UB" prebacujete u rupu u ćošku koja je prazna. Zatim dovlačite žicu u rupu u kojoj je stajao pin sa oznakom UB. Ova žica trebala bi da bude povezana na žicu koja daje struju samo kada je dat kontakt (Ja sam izvukao iz braon žice od Start/stop) dugmeta. I to je to završili ste sa žicama.
Ukoliko montirate i GPS/GSM Antenu bili bi dobro da sad iskoristite priliku i sprovedete instalaciju za istu do centralne table.

4. Vraćanje centralnog trima
Čitajte korak za skidanje unazad

5. Povezivanje Navigacije
Vrlo intuitivno samo džek u džek i to je to.

6. Vraćanje navigacije u centralni trim
Gurate je unutra dok ne škljocne.

Ako ste sve izveli kako treba, kada vratite akumulator i date kontakt trebalo bi da se upali i da sve radi kako treba, naravno nakon što ukucate kod.

U P D A T E S O F T W A R E - A:

Ako vam po otključavanju interfejs izgleda ovako:

Slika

To znači da software nije update-ovan.

objašnjenje za ovo ću samo prekopirati od člana foruma IvanS pošto je njegova metoda potvrđeno radila:
IvanS napisao:
Ned Jun 28, 2015 10:14 pm
Postupak za update software je sledeci:

1. Narezi ISO fajl (FIRMWARE_Connect_Nav_V.12.3_ALFA_ROMEO.iso), koristeci NERO ili neki drugi program (ja sam koristio CDBurnerXP) na 8x brzinu.

2. Odmah narezi i ovaj drugi, isto na 8x brzinu.

3. Ugasi motor

4. Upali multimediju

5. Pritisni AUDIO dugme

6. Ubaci CD za software update (prvi koji si narezao)

7. Dobices gresku: "CD ERROR", ugasi multimediju

8. Sacekaj 30 sekundi

9. Upali multimediju ponovo, na ekranu bi trebalo da se pojavi FLASHER PROGRAM

10. VAZNO: dok je na ekranu prikazan FLASHER PROGRAM, zaredom pristisni sledece dugmice:

3-4-5-6 i FAST FORWARD (kao na slici ispod, samo ne AUDIO, to je za korak broj 5). Uredjaj bi trebao da "blinkne" jednom i da nastavi sa azuriranjem.

Slika

Ukoliko sve prodje kako treba, CD ce sam izadji iz uredjaja, koji ce se resetovati i dobices novi interfejs.
Poz i srecno!
Nakon update-a interfejs će izgledati ovako:

Slika

Zašto je update važan? Najnovije mape su iz 2017. One su rađene za Peugeot i Citroen, a budući da je i njima Magneti Marelli radio navigacije, čita ih i ova u Alfi. Instalaciju za software možete skinuti sa mog Google Drive-a.

N A R E Z I V A N J E M A P A:

Budući da je moja generacija još bila u pelenama i vrtićima kada su diskovi bili u zenitu karijere verujem da će pojedincima biti potrebno objašnjenje kako se narezuje na disk. Elem kada ste skinuli mape koje se nalaze na mom Google Drive-u, skinućete i program po imenu ImgBurn. Dakle uzmete prazan CD (Obavezno CD, NIKAKO DVD jer Navigacija neće moći da ga pročita), i stavite ga u računar/laptop. Otvorite ImgBurn i dočekaće vas ovaj interfejs:

Slika

Vas zanima opcija koju sam zaokružio. Izaberete nju i cepate dalje:

Slika

1. Birate fajl koji narezujete na disk
2. birate lokaciju na koju narezujete (Birate između hard diska i diska)
3. Birate brzinu kojom se reže. Izaberite najsporiju opciju tj "x1"
4. Kliknete da započne

Pratite proces i voila imate disk sa mapama. Njega stavite u navigaciju i imaćete mape jugoistočne evrope iz 2017. :drink

D O D A T N O:

- Bluetooth - Ja sam kupio bluetooth modem sa ovog sajta. Provereno radi na Connect Nav i ima odličan zvuk. Takođe zadržava i komande na volanu i ima mogućnost javljanja na telefon. Instalacija je jednostavna samo se utakne u slot za CD Chrager i to je to sve radi kako treba. Radi i na običnom radiju.

- Telefon - Ukoliko ste bolesni poput mene i peče vas što nemate fabričku opciju za telefon i za to postoji rešenje. Kupite prepaid SIM karticu i stavite je u navigaciju. Na telefonu skinete aplikaciju "Tasker" i podesite da svaki put kada ste povezani na određeni bluetooth uređan (u našem slučaju modul) odradi funkciju "Call Forward" odnosno prosleđivanje poziva na drugi broj. Jeste da ćete imati dva broja ali ćete takođe imati i taj autentičan osećaj ranih 2000ih.

Hvala na čitanju i srećan rad!
"Zvuk violončela koji svira anđeo na jastuku od meda" :quadrifoglio
Korisnikov avatar
Sale_939
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 159
Pridružio se: Pon Apr 03, 2023 10:00 am

Re: How to - Ugradnja fabričke navigacije (Connect Nav) u Alfu 159/Breru/Spider + Update software-a + Narezivanje mapa

Ned Dec 01, 2024 1:39 am

Nekime ce sigurno koristiti, bravo za trud.

Poslato sa TFY-LX1 pomoću Tapatoka

Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Re: How to - Ugradnja fabričke navigacije (Connect Nav) u Alfu 159/Breru/Spider + Update software-a + Narezivanje mapa

Pon Dec 02, 2024 7:59 am

Bravo za detaljan tutorijal. Bilo je tu i tamo nešto parcijalno pisano ali ovako detaljno nije sigurno.
Korisnikov avatar
Lakson
Drug Član
Drug Član
Garaža: ̶ ̶̶̶A̶̶̶l̶̶̶f̶̶̶a̶̶̶ ̶̶̶R̶̶̶o̶̶̶m̶̶̶e̶̶̶o̶̶̶ ̶̶̶1̶̶̶5̶̶̶6̶̶̶ ̶1̶.̶9̶ ̶J̶T̶D̶m̶ ̶̶̶S̶̶̶p̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶t̶̶̶w̶̶̶a̶̶̶g̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶
Alfa Romeo Giulietta SUPER 1.4 TB
Alfa Romeo 159 2.2 JTS
Pridružio se: Pet Jul 15, 2022 5:09 pm

Pon Dec 02, 2024 9:45 pm

Napisao sam i ovde i na AlfaOwneru. Upustio sam se i sam u porceduru ugradnje pre par dana. Stvarno nisam mogao da verujem da niko nije napravio tutorijal za skoro 20 godina od kako je 159-ka izašla...
"Zvuk violončela koji svira anđeo na jastuku od meda" :quadrifoglio

Povratak na “Alfa Romeo 159 | Brera/Spider | 8C Comeptizione/Spider”