Xenon

CD, radio, ozvučenje, navigacija itd... Sve o elektrouređajima u našim Alfama.
Korisnikov avatar
tempo
Garaža: 147 JTDM
Pridružio se: Pon Dec 24, 2012 7:27 pm

Xenon

Uto Dec 25, 2012 10:57 pm

Primetio sam veceras kad upalim xenon
levi far se ne mici ni malo
imam fabricki xenon
gde se nalaze sensori ?
dal je problem do njih ?
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Re: Xenon

Sre Dec 26, 2012 1:26 am

Senzori nivelacije su negde zadnjem trapu ili okolini, ne crkavaju oni već motori u faru koji rade autonivelaciju.
Korisnikov avatar
tempo

Sre Dec 26, 2012 1:31 am

kako da proverim do cega je problem ?
Korisnikov avatar
Falcon037
predsednik kluba
predsednik kluba
Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo
Pridružio se: Čet Jan 19, 2012 1:16 am

Sre Dec 26, 2012 9:20 am

Pa možeš pomoću dijagnostike da proveriš.
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Sre Dec 26, 2012 11:30 am

Ako ti jedan far niveliše a drugi ne onda nije problem u senzoru (postoji samo jedan senzor, nije za svaki far posebno), već u faru.
Korisnikov avatar
tempo

Sre Dec 26, 2012 12:10 pm

desni radi a levi ne
moracu da pogledam ovi dana do cega je problem
Korisnikov avatar
tempo

Čet Jan 10, 2013 12:35 am

Bio sam u servisu i nakacili su na diagnostiku
nemogu da dodju do jednice (steuergerät) :fight_twak:
kazu da su te 2 jedinice skuplje od celog auta
da vozim tako dalje i da nista ne diram :banghead:
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Pet Jan 11, 2013 2:43 pm

Nisu skupi toliko baš, koštaju po 80 evra u nemačkoj, pravi Valeo. Ima brdo zamenskih, koriste se iste i za vw, opela, škodu, bmw, audi. Napiši ovde VIN auta pa ćemo naći koji model je tačno.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Ned Jan 13, 2013 9:27 am

http://ricambi.alfisti.net/product_info ... axle-.html

http://ricambi.alfisti.net/product_info ... axle-.html

http://ricambi.alfisti.net/product_info ... -2004.html

Uzgred, jel' isti motorić za far sa fabričkim xenon projektorima i običan far? Ako jeste (što mi je čudno, al' ko zna), kod nas čak i povoljnije može da se nabavi taj motorić...
Alfa je stil... ostalo je status...
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Ned Jan 13, 2013 4:49 pm

Zavisi od modela. Na 166 nije, na GT-u i 147 jeste.

Evo, sa ovih automobila konkretno pasuju balasti na 147 i GT, u njima je i elektronika za kontrolu nivelacije (ne senzori već aktuatori).

http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-gta ... llast.html
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 13, 2013 10:09 pm

U međuvremenu sam se raspitao (kod Vanja147): u fabričkim farovima sa xenon projektorima kod 147/GT je "Bosch" Gen 3 balast koji sadrži i igniter i logiku za upravljanje step motorom (na osnovu čitanja prednjeg i zadnjeg senzora) koji je nešto brži (tj. sa malo većim obrtnim momentom) nego motor kod klasičnih "halogenih" farova... Na HIDPlanet forumu ima takvih polovnih balasta (120$ za par), a na ebay je 125£ po komadu.
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Uto Jan 15, 2013 7:03 pm

Ako je jedan od ovih mogu povoljno a nabavim nov.
Slika
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
tempo

Uto Jan 15, 2013 7:32 pm

pa nisam jos nist skidao :)
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Uto Jan 15, 2013 11:09 pm

Jeste, jedan od ta dva je :)
Korisnikov avatar
dusanGT

Uto Jan 15, 2013 11:24 pm

Ovaj levo... Al' neka tempo skine balast i eventualno ga uslika...
Korisnikov avatar
tempo

Uto Jan 15, 2013 11:33 pm

ja mislim da mene i motor zeza

http://www.ebay.de/itm/Alfa-Romeo-GT-14 ... 589a239ba7
Korisnikov avatar
bicko015
Garaža: Alfa Romeo 156 1,9 JTD
Pridružio se: Pon Okt 11, 2010 9:23 pm

Čet Okt 31, 2013 11:14 pm

Pozdrav, da ne otvaram novu temu, imam slicnih problema sa fabrickim xenon farovima na 156 restyling. Desni far radi normalno, a levom ne radi elektro nivelacija i od skoro je poceo pomalo da treperi. Ima li neko neku ideju, savet, kako bi to najbezbolnije po dzep mogao to da resim :)
dekss
Garaža: Alfa Romeo
Pridružio se: Ned Nov 10, 2013 2:21 am

Sre Apr 16, 2014 1:06 am

tempo napisao:Primetio sam veceras kad upalim xenon
levi far se ne mici ni malo
imam fabricki xenon
gde se nalaze sensori ?
dal je problem do njih ?
Imas dva senzora,sa leve strane na vesanju prednjeg tocka i sa leve strane na balans stangli zadnjeg tocka. "senzor" nivelacije svetla izgleda kao mala crna kutija prikacena nagde na karoseriju fixirana a malom polugom je vezana za balans stangle.Pa kad se auto nakrivi,tj kad sedne troje ljudi nazad onda taj senzor usled opterecenja zadneg vesanja preko poluge detektuje promenu i pomeri motoricima koji su u samim farovima projektor na dole ili na gore,kad se auto rastereti. A posto se kod tebe nista ne desava u levom faru onda je umro motoric u samom faru.Moja preporuka da ne rastavljas far,jer bracela.....ide branik dole pa odvrtanje verovatno hrdjavih srafova pa rasklapanje fara...ako uspes bez ostecenja. I onda provera motorica. Pa ako je on...svetog Petra kajgana ...A moguce je i da je do balasta.On je pricvrscen ispod fara,ako je originalni onda je sijalica D2S a balast je AL Bosch Gen 2. Sam balast jedan kom 100Eura...Polovan. Lelleeeee...ne se isplati veruj. Neka se ne mrda taj motor....Moj savet.A ti kako volis....
dekss

Sre Apr 16, 2014 1:24 am

bicko015 napisao:Pozdrav, da ne otvaram novu temu, imam slicnih problema sa fabrickim xenon farovima na 156 restyling. Desni far radi normalno, a levom ne radi elektro nivelacija i od skoro je poceo pomalo da treperi. Ima li neko neku ideju, savet, kako bi to najbezbolnije po dzep mogao to da resim :)
Ako se motoric nikako ne pomera.Onda je on. Ali posto si rekao da i samo svetlo treperi...moguce da nema dobar kontakt to jest da se nekako olabavio dzek na balastu. Jer kod originalnih xenona na 156-ici ili 147-ici je balast ispod samog fara a motoric se napaja preko balasta. Nemoj da ti bude tesko...skini branik..ne skroz,taman toliko da olabavis da vidis sraf koji drzi far a ispd branika je.Izvadi far...pogledaj kontakte i ponovo probaj.Malo ih ocisti...mozda su dobili vlage...videces i sam. Jer ako tako zeza...pali gasi...izgorece ti balast. A on je 100 Eura..jedan..A kineze da ugradis..lele...prepravke koliko volis.Jer se ceo far napaja strujom iz tog jednog snopa zica. Pa dok nadjes koja je za sijalicu koja za motoric,pa adapteri za D2S sijalicu...opet skupo.I diskutabilno koliko ce trajati....i ako ides na tu varijantu onda bi trebalo isto to i na drugom faru...Postoji velika verovatnoca da razilicito svetle ako jedan bude original a drugi ne. Itd...Moja preporuka da pogledas jer mozda nije nista.Mada to sto treperi,moze da bude i zbog sijalice...Na samrti da je.U svakom slucaju...pokusaj mozda da zamenis sijalice...Iz levog u desni iz desnog u levi...ako ta ista opet treperi onda je sijalica.Ako treperi ona koja nije...onda je do balasta.A ako nova sijalica ne treperi a motoric ne radi.Onda je on...I ostavi ga...jer trebas rastavljati far...komplikovano jer je zalepljen.Pa velika verovatnoca da ga ostetis prilikom rasklapanja.Ili ga kasnije ne sastavis kako treba pa zamagli ili udje vlaga.....i bla bla bla....u svakom slucaju...Banana...Eto...nadam se da sam ti bar malo pomogao. Balast bi trebao da bude ovaj broj ukucaj u google. 1 307 329 091 (made in France) Valeo ili AL bosch gen 2 isti su....1200V 35W
dekss

Sre Apr 16, 2014 1:27 am

dusanGT napisao:Ovaj levo... Al' neka tempo skine balast i eventualno ga uslika...
99,9% je taj levo. i to sa oznakom ispod bar koda 1 307 329 091 Valeo. Made in France.... 80-100Eura...ako nadje..polovan i to komad.
dekss

Sre Apr 16, 2014 1:37 am

tempo napisao:Bio sam u servisu i nakacili su na diagnostiku
nemogu da dodju do jednice (steuergerät) :fight_twak:
kazu da su te 2 jedinice skuplje od celog auta
da vozim tako dalje i da nista ne diram :banghead:
Jedu pite oni...Jeste skupo...jedan 80-100Eura(balast) ali nikako skuple od auta.
Ali su u pravu...Bolje ne pipaj...*ebes motoric...on je garant...a nalazi se u faru.Ko ce to rasklopiti...vaditi farove...da se nista ne slomi...da se sve vrati kako treba...a i sam motoric je skup.Moguce da nije motoric vec balast.Napaja se preko njega...A senzora imas dva...jedan na prednjem vesanju a jedan na zadnjem...Levom...Oni sluze da odrede opterecenja na vesanju i da signaliziraju nagib vozla. A preko balasta motorici dobiju struju.Ima ih dva...(motorica) u levom i jedan u desnom faru.Ostavi tako...ako je projektor ostao visoko...podesi ga mehanicki...na srafu i ostavi tako fiksno..nemoj previse visoko,zbog ostalih vozaca i to je to.
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Sre Apr 16, 2014 1:53 am

Tempo prodao alfu davnih dana, tema je malo zastarela...
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!

Povratak na “In Elettronica Alfa”