Pitanje za gume

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Re: Pitanje za gume

Pet Mar 23, 2012 6:30 am

RT se nedavno pojavila - otkud tako brzo kod nas...?
Drugo pitanje se odnosi na ono "... lakša od Michellin...": o čemu se radi?
I treće pitanje: Ima li nekih testova za RT?
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
Ivan ti
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v
ex:VW Corrado G60, BMW E36 325 ci,
Opel Astra F 2.0 16v, Opel Vectra C 1.8 16v,
BMW E46 320d, BMW E39 525i M-sport
Pridružio se: Pon Jun 06, 2011 6:02 am

Pet Mar 23, 2012 10:21 am

Kakva je guma Unirojal Rainsport 2 u dimenziji 215/55 16 97Y XL imam ponudu po povoljnoj ceni,guma fenomenalno izgleda ali me pre svega interesuje kakva je posledica toga sto je ova guma prvenstveno kisna na ponasanje na suvom putu?
Korisnikov avatar
Mique
Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 9:09 am

Pet Mar 23, 2012 8:34 pm

Da zivimo u Velikoj Britaniji imao bi dosta koristi od takve godine jer je fenomenalna po kisi . Po suvom ima tendenciju da se malo vise trosi ali to opet najvise zavisi od stila voznje . Ako je neka dobra cena , nemoj razmislajti nego pazari ...
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Pet Mar 23, 2012 9:15 pm

Ja bih izbegao svaku varijantu tipične kišne gume. Ne živimo u Engleskoj, tako da nema neke potrebe. Obično su glasne i brzo se troše.
Korisnikov avatar
Sale NB
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 mjet tct
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v
Pridružio se: Uto Avg 24, 2010 2:38 pm

Uto Mar 27, 2012 10:39 am

Upravo sam se vratio iz Železnika, gde sam preuzeo i namontirao moje nove "furiozne" Debice.
Sve pohvale za profesionalnost, uslugu i naravno, povoljne cene! :love:
Mique, svaka čast! :beerchug: :arflag
Korisnikov avatar
plastik
Garaža: Alfa 147 1.9 JTD
Landrover Freelander 2.0
Yamaha XJR 1300 Sp
Pridružio se: Sub Sep 19, 2009 5:45 pm

Sre Mar 28, 2012 12:07 am

Sale NB napisao:Upravo sam se vratio iz Železnika, gde sam preuzeo i namontirao moje nove "furiozne" Debice.
Sve pohvale za profesionalnost, uslugu i naravno, povoljne cene! :love:
Mique, svaka čast! :beerchug: :arflag
Daj prve utiske za Debice.
Korisnikov avatar
Sale NB
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 mjet tct
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v
Pridružio se: Uto Avg 24, 2010 2:38 pm

Sre Mar 28, 2012 7:01 am

Pa dobro, malo je rano, još se nije skinuo ni onaj "film" sa njih.
Evo, nakon jednog dana vožnje, ne primećujem nikakvu razliku u odnosu na Mišelinke.
Čak mi se čini da su malo tiše!

Za sada :good: :good: :good:
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Sre Mar 28, 2012 7:20 am

ja sam do sada vozio 2 cenovna ranga guma - Hitris i Barum / Dunlop i Kumho. Potpuno je jasno zasto su prve dve marke jeftinije - slabije drze u krivinama i to se osjeti pri svakoj brzoj voznji, kocenje sa velikih brzina 150-60km/h je losije i brze se trose. Moj stil voznje jeste malo agresivniji plus je dizel tezak napred,ali razlika u karakteristikama guma se oseti. Ako je Debica bolja od Hitrisa onda vredi te pare, inace moj je savjet da se ide (ko moze) na skuplje i bolje gume...
Korisnikov avatar
nidza
Garaža: ex 159
Pridružio se: Pon Mar 05, 2012 4:11 pm

Sre Mar 28, 2012 7:27 am

Bravuris 2 je po ADAC vrlo dobre ocene dobio. Ako je njima verovati, nije bilo teorije da osetiš da im nešto fali u odnosu na najskuplje gume.

Kumho takođe ne ispada u premium, nego su tu negde sa svim navedenim. Dunlop ima sve, od budžeta do premijuma, pa sve zavisi od konkretnog modela koji si vozio, tj ne može da se generalizuje.

Mene je prijatno iznenadio Barum i šta ljudi pišu na netu (za razliku od Sava i Tigra recimo, iako sam lično veoma zadovoljan njima).

Npr, čitam da je čovek odahnuo kada je na svoju BMW 5 sa runflat Bridžstonima stavio Barume, što se buke tiče. Meni je takva informacija recimo vrlo značajna.

Itd...
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Sre Mar 28, 2012 7:33 am

znas Nidzo i sam da su jedno testovi fotoaparata na netu a drugo kad mi to u praksi uzmemo da arcimo :)... Bravuris 2 je dobra guma, ne kazem da je losa ja sam zadovoljan bio sa njome, ali ocu da kazem da ko ima osjecaj kako da proba gume i da zna da protumaci ponasanje auta u krivinama i pri kocenju moze lako da dodje do zakljucka koja je guma bolja. E sad opet moze i da se kaze a kome to treba da bude jos bolje, jer realno dobro se vozi i Barumom.

Kumho naravno ima i jeftinijih modela, govorim o modelu Kumho Ecta SPT koji je skuplji njihov model iz klase Dunlop SportMaxx (cena u sloveniji oko 75E-80E za oba modela) i osjetna je razlika u odnosu na Baruma u ponasanju u voznji...
alfaa156
Garaža: Alfa Romeo 156 1,9JTD
Pridružio se: Uto Apr 05, 2011 1:56 pm

Sre Mar 28, 2012 8:00 am

Mique napisao:Da zivimo u Velikoj Britaniji imao bi dosta koristi od takve godine jer je fenomenalna po kisi . Po suvom ima tendenciju da se malo vise trosi ali to opet najvise zavisi od stila voznje . Ako je neka dobra cena , nemoj razmislajti nego pazari ...
mique moze jedno strucno misljenje o ove dve gume, u pitanju je dimenzija 205/55/16,
sta uzeti?
BARUM Bravuris 2 91v ili DEBICA Furio 91w :arflag
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Mar 28, 2012 9:42 am

Npr, čitam da je čovek odahnuo kada je na svoju BMW 5 sa runflat Bridžstonima stavio Barume, što se buke tiče. Meni je takva informacija recimo vrlo značajna.
Runflat gume su bucne i neudobne i mogu se porediti samo medju sobom.
Acqua-Olio-Benzina
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Sre Mar 28, 2012 10:05 am

Ja Milicu vozim na Bravuris 2 gumama i mogu da potvrdim da su dosta tihe i zadovoljan sam sa njima s obzirom na njihovu cenu i u odnosu na premium marke :arflag
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Sre Mar 28, 2012 8:01 pm

alfaa156 napisao:
Mique napisao:Da zivimo u Velikoj Britaniji imao bi dosta koristi od takve godine jer je fenomenalna po kisi . Po suvom ima tendenciju da se malo vise trosi ali to opet najvise zavisi od stila voznje . Ako je neka dobra cena , nemoj razmislajti nego pazari ...
mique moze jedno strucno misljenje o ove dve gume, u pitanju je dimenzija 205/55/16,
sta uzeti?
BARUM Bravuris 2 91v ili DEBICA Furio 91w :arflag
Nije realno porediti takva dva pneumatika iz prostog raloga sto je brzinski index totalno razlicit a time i mekoca kao i trajnost. Ja u principu ne gotivim Barum zbog ranijih plastikanera , u zadnje vreme su se popravili tako da sve je tu otprilike izjednaceno. Poenta je podeliti gume na economic i premium segment.

Sale druze , hvala ti za komplimente !!!!
Korisnikov avatar
dusanGT

Sre Mar 28, 2012 9:17 pm

Pozdrav Mique...
Dunlop SP Sport Maxx RT (2258/45 17"), prvi utisci - kontrola, grip i lakoća glatkog ubrzavanja... Ovo poslednje posebno ističem!
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Sre Mar 28, 2012 9:44 pm

Profesore , jos jednom izvinjenje i olaksanje sto se sve dbro zavrsilo a posebnu satisfakciju predstavlja vase zadovoljstvo. Vremenom cete dobiti kompletniju i jasniju sliku o ovom pneumatiku koji je zasigurno jedan od najboljih u 21. veku.
Korisnikov avatar
dusanGT

Sre Mar 28, 2012 10:13 pm

Zaista nema potrebe za izvinjenjem - u pitanju je sticaj okolnosti :beerchug:
U tom smislu mogu da preporučim nabavku zimskih i letnjih guma u "Planeti..." :thumbsup:
Korisnikov avatar
plastik
Garaža: Alfa 147 1.9 JTD
Landrover Freelander 2.0
Yamaha XJR 1300 Sp
Pridružio se: Sub Sep 19, 2009 5:45 pm

Čet Mar 29, 2012 9:25 am

dusanGT napisao: Dunlop SP Sport Maxx RT (2258/45 17")
Apropo Dunlopa ali na dva tocka:

Sport Maxx Qualifier ii je najbolja guma sto sam ikad vozio na motoru, a vozio sam sve kvalitetnije.
Metzeler je bio takodje odlican, ali osecaj kada sam stavio Dunlop SP Qualifier je bio..
Uh taj osecaj u voznji..sigurnost i sporo padanje u nagib je stvarno izvanredan.
A grip..ja nikad nisam imao sportske aspiracije niti u glavi niti na ruci, ali ova guma te prosto tera da ispitas svoj limit i limit motora.

A, ako uzmem u obzir moje vece gabarite(130+-kg), gabarite motora(240kg+- gorivo) to zvuci kao SF, ali zauzdavanje 1300 ccm je bio maclji kasalj sa ovim gumama.

Da ne treba da menjam gume i na Freelanderu ne bi ni sekund razmislio da stavim Dunlop na Alfi, ali previse hobija cine svoje.
Inace prosle godine radi te dobre gume sam promenio 2 seta, umesto 1 kao svake sezone :)
Trapavko
Garaža: Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 2003.
Pridružio se: Čet Jan 27, 2011 11:32 pm

Čet Mar 29, 2012 10:26 am

Mique, pitanje za preporuku:

Šta izabrati u dimenziji 205/55/16 ?

Michelin Primacy HP ili Dunlop Fastresponse ?

Vozio sam prošlo leto Michelin,ali su na izdisaju. Zimus sam vozio Dunlop Sp Winter Sport 3D.

Zimska Dunlop je nešto najbolje od zimskih guma što sam vizio :) :medal:

pozdrav
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Mar 29, 2012 6:06 pm

A sad utisak o buci/šumu koju Dunlop (ne)pravi - tek sad čujem kako JTDm radi na većim obrtajima...
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Čet Mar 29, 2012 7:22 pm

@Trapavko
Druze ne znam sta bi ti rekao , sem da Michelin ne vredi te novce , pogotovo ne u toj dimenziji , a taj Primacy HP je odlazeci dezen , radice se sezonu , dve a onda ga u potpunosti menja Primacy 3 jos meksi od HP , sto je samoubistvo za nase puteve. Ponavljam , Michelin je izuzetan u 17'' pa navise i u zemljama gde su normalni putevi a ne ovi nasi ''bunari''.

Fastresponse ti je guma za svaku preporuku.

Profesore , drago mi je sto se sve razvija u pozitivnom smeru i sto sada mozete uzivati u zvuku 16v motora.
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Čet Mar 29, 2012 8:51 pm

plastik napisao:
dusanGT napisao: Dunlop SP Sport Maxx RT (2258/45 17")
Apropo Dunlopa ali na dva tocka:

Sport Maxx Qualifier ii je najbolja guma sto sam ikad vozio na motoru, a vozio sam sve kvalitetnije.
Metzeler je bio takodje odlican, ali osecaj kada sam stavio Dunlop SP Qualifier je bio..
Uh taj osecaj u voznji..sigurnost i sporo padanje u nagib je stvarno izvanredan.
A grip..ja nikad nisam imao sportske aspiracije niti u glavi niti na ruci, ali ova guma te prosto tera da ispitas svoj limit i limit motora.
Mogu samo da potvrdim sve ovde napisano,vozio sam i Qualifier a i SPMAX Roadsmart i obe su extra...Kada sam stavio nove Qualifier poverenje toliko skače da sam malo malo pa zagrebo čizmama asfalt.Inače SPMAX Roadsmart je iznenadjujuće dobro držao po mokrom.
Korisnikov avatar
Presretach
Garaža: Alfa Romeo 156 2.0 T.S
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 9:38 am

Pet Mar 30, 2012 1:10 pm

Stavio sam letnji set 15" širine 205, zimski set je 195 isto 15" i mogu da napišem da je širina od 195 idealna za 156 i za naše puteve.
Sa širinom 195 sve ide glatko lako se okreće volan, kad sam stavio 205 počelo je "otimanje". Mogu samo da zamislim kako je vlasnicima sa 17" i širinom 215, verovatno im se Alfa ponaša kao mlada djeva u zagrljaju sa dokolenkom hahaha .
Korisnikov avatar
Vitjsa
Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS

Pridružio se: Pet Maj 06, 2011 10:54 pm

Pet Mar 30, 2012 1:15 pm

Ne znam da li misliš uopšte ili samo na 156, ali ja tih problema nemam :scratch:
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Pet Mar 30, 2012 1:18 pm

Kolotrazi jesu manji problem na putu, dok je upravljivost neuporediva u odnosu na 15". ;)
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.

Povratak na “Area Servizio”