Nove tablice i estetika Alfe...

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
DogoArgentino
Garaža: Alfa `02 god. 147 1.6 TS 120 ks
-----------------------------
Fabia `08 god. 1.2 HTP 70 ks
Pridružio se: Sub Feb 20, 2010 9:43 am

Re: Nove tablice i estetika Alfe...

Pon Jan 10, 2011 10:52 pm

Ako se tablica razumno smanji, za 4-5 cm, 99% ljudi to nece primetiti, a estetika dolazi do izrazaja... i siguran sam da panduri to ne bi provalili nikad..

E ako se u smanjivanju pretera...
ZNAM MILION PRIMERA GDE SU LJUDI PRODALI NJIVU I KUPILI AUDI, PASAT, BMW ILI MERCEDES... ALI NIKADA NISAM CUO DA JE NEKO PRODAO NJIVU I KUPIO ALFU...
Slika
Korisnikov avatar
ljube-kugla
Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v
Pridružio se: Uto Nov 18, 2008 8:10 pm

Uto Jan 11, 2011 12:43 am

ma ja bi pre nabavio HR tablice sa slicnog auta i u slucaju da se tamo nadjem,stavim i budem miran

nikad nisam ima nikakav sukob ni sa kim u HR a bio sam vise puta,cak se i ostavljao auto na uredno placenom parkingu i po par sati,sa dolaskom da produzim parking

ali je bilo ljudi koji su imali cak su se i pojavile magnetne kopije HR tabli

http://www.index.hr/vijesti/clanak/prod ... 25170.aspx
ko na nas krene iz mesta je naje&o
Korisnikov avatar
dejan555
Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm
Pridružio se: Pet Jun 12, 2009 8:26 pm

Uto Jan 11, 2011 12:43 am

Tablice su ovakve i razmaci su takvi zbog automatskog prepoznavanja
tj. OCR softvera koji mora biti kompatibilan sa fontom.

Nacionalna obeležja i gradove treba i mi da imamo na tablicama kao i sve normalne
države, pa nismo mi bosna !!! :D

Kome smeta "estetika" može da vozi bez tablica - ja se za to zalažem
odavno jer ne bi mogli sve da nas kazne :D
Korisnikov avatar
ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v

Uto Jan 11, 2011 1:14 am

al bi zato pojedince osurili da ne znaju gde su,dizali bi kredite da plate kazne
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Uto Jan 11, 2011 10:46 am

evo i pojasnjenja vecine nedoumica koje postoje u vezi sa novim tablicama:
(copy-paste sa CBC-a)
Gaga napisao:Pošto vidim da još uvek ima nekih nedoumica oko novih tablica, evo malo više tehničkih detalja o novim tablicama.
Bilo je dosta polemike u poslednjih godinu-dve oko toga, kakve će tablice biti, zašto baš tih dimenzija, zašto baš takav oblik slova i brojeva, zašto mora ćirilična mala oznaka grada, zašto taj grb, zašto ovo, zašto ono, tablice iz stranih zemalja su lepše (po nekima je uvek sve strano lepše !!!), a koliko ljudi toliko ukusa, uvek bilo i biće, ali sad nećemo više o tome.

Slike novih tablica koje objavljujem su slike koje su snimili momci iz redakcije časopisa za automobilizam, kad su pravili reportažu u Kovnici novca i te slike su pod autorskim pravom i zato na svakoj ima tkz. zaštitni "vodeni žig" naziva časopisa. Ja sam u tom časopisu novinar-saradnik (nisam tu stalno zaposlen) i u redakciji smo se dogovorili da napišem nešto o novim tablicama.

Svima je već poznato da su nove tablice rađene po tkz. Evropskom standardu, gde je tačno propisana njihova dimenzija (550 h 110 mm), dimenzija plavog vertikalnog polja, visina slova i brojeva,...Oblik slova i brojeva ili kako neki kažu "font", na našim tablicama su zajednički oblikovali ZIN (Zavod za izradu novčanica) i MUP. "Font" je specijalno oblikovan i nije korišćen ni jedan do sad postojeći "font" tablica zemalja koje već imaju ovakve tablice. Namera ove dve ustanove, koje su oblikovale nove tablice, je bila da donekle asocira na već postojeće tablice (sličan "font"), a da se pri tom ispoštuju svi standardi takozvane evropske zajednice ili ti unije:
- to je već spomenuta dimenzija istih,
- povećanje broja registracionih kombinacija,
- da tablica bude lako mašinski čitljive od raznih kamera-čitača na naplatnim rampama na autoputevima, a između ostalog, koristiće se i za automatsko registrovanje prekršaja i prosleđivanje kazne na kućnu adresu vlasnika vozila,
Najuočljivija tj. najupečatljivija karakteristika novih tablica je broj nula, a jasno se razlikuje od slova O, kosi zarezi. Takođe novina je i to, da sad ima ukupno 74 registracionih područja.

Ima tri oblika-veličine tablica, pravougaone i četvrtaste za automobile i četvrtaste za motorcikle i skutere. Od skoro je usvojeno rešenje i za tablice za traktore i motokultivatore i te tablice će biti četvrtaste i zelene boje, kao i do sada. Za mopede tablice će biti žute boje, za automobile, autobuse, komercijalna vozila će biti bele boje, za policijska i vatrogasna vozila tablice će biti kao i dosada plave boje, a crvene tablice će biti za vozila koja ne ispunjavaju propisane uslove u pogledu svojih dimenzija i mase.
Za diplomatsko-konzularna predstavništva (A), kao i strane misije u Srbiji (M), boja tablica će od sada biti crna sa žutim slovima i brojevima. Tablice stranih predstavništava u Srbiji (E), odomaćen naziv "ekonomske" i tablice predstavništava stranih novinskih kuća (P) će biti žute boje sa crnim slovima i brojevima. Carinske tablice tj. "registrovan privremeno" - RP) će biti bele boje sa karakterističnom vertikalnom žutom poljem gde je utisnuto "RP".
Bez obzira o kojoj tablici je reč i za koje vozilo, svaka će imati (ima) u donjem desnom uglu svoj serijski broj. Po ovom broju će se znati, koji radnik je proizveo koju tablicu, u kojoj smeni, u koliko časova, kog dana, a takođe ko ju je izdao u MUP-u.

Ove nove tablice dolaze inače iz tri različite fabrike u Srbiji. Prvi korak je taj što se u fabrici "Impol Seval - Valjaonica aluminijuma" u Sevojnu, tablice seku (štancuju) na odgovarajuću dimenziju i takve isporučuju u fabriku "Boja" u Somboru. To je "drugi korak" i tu se na tablice nanosi reflektujuća folija na kojoj su odštampani grb tj. ocila, plavo polje sa oznakom SRB i određeni zaštitni elementi koji se mogu videti pod uglom od 30 stepeni. Zaštitne elemente čine hologramska talasasta linija koja se prostire celom dužinom tablice, jednim delom po grbu tj. ocilima i oznake SRB. Treći korak je taj, gde se tablice isporučuju kao poluproizvod tj. prazne (blanko) Kovnici novca tj. ZIN-u u Beograd i tu se na mašini utiskuju brojevi i slova i serijski broj. Sa ovim je proces proizvodnje tablica završen.

Nove tablice su u pogledu upotrebljenih kvaliteta materijala i tehnologije u samom svetskom vrhu. Koristi se reflektujuća sedmoslojna folija firme "3M", a njen životni vek trajanja je sedam godina. Proizvođač je dao garanciju za svoj proizvod od sedam godina, da će biti jako čitljive, uočljive svih tih godina (ukoliko se fizički ne oštete). Iz tog razloga će se tablice menjati svakih sedam godina, a ne iz razloga nedostatka kombinacija. Nove tablice imaju nekoliko stepeni zaštite, tako da ih je nemoguće falsifikovati, obrisati nekom hemikalijom brojeve ili slova, jedino ako se fizički oštete.
O ličnim tablicama sam napisao juče par redova, pa ne bih hteo da se ponavljam, a cena za njih je shodno željama.
Registracione nalepnice, takođe novost, će se isto štampati u ZIN-u, lepiće se na vetrobranskom staklu u donjem desnom uglu sa unutrašnje strane (gledano u pravcu vožnje) i to prilikom svake registracije. Dnevno se u ZIN-u može proizvesti 12 hiljada registarskih tablica tj. tablica za šest hiljada vozila.

Što se prekršaja tiče, neće se kazna naplaćivati za 1 km više, gledaće se kroz prste do 10 km više od dozvoljene. Naravno zavisiće i od slobodne procene saobraćajne policije koji prate saobraćaj putem kamera, itd.

Za plaćanja parkiranja putem SMS poruka, „Parking servis“ je dužan da uradi odgovarajući program ili već šta, koji će podržavati mogućnost plaćanja parkinga sa novim tablicama, a koje imaju slova sa takozvanom gajevom latinicom ČĆŽĐŠ. Koliko sam načuo do kraja meseca bi to trebalo da se završi, tako da neće biti problema oko naplate parkinga. Kontrolori znaju za ovaj problem, tolerisaće se, pa neće ni tu biti problema, da li ste platili ili ne, dok se „problem“ ne premosti. Za sad, ako ne želite da platite i za nekog drugog, kupujte parking kartu u trafici.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Uto Jan 11, 2011 2:12 pm

Iz ovoga zaključujem da nema "pravljenja" malih tablica kod kuće...
E sad... ako ARCS (kao udruženje) može nešto da predloži/uradi/pomogne...?
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Uto Jan 11, 2011 2:41 pm

Ja sam za. Hajde da napravimo spisak i da skupimo što više ljudi koji nisu na forumu a imaju Alfe, verovatno će i oni pristati na to i da probamo da utičemo, ali ne verujem baš da su zainteresovani da prave posebne tablice zbog nas. Ipak, ako ne pokušamo nećemo ni znati ;)
potpis
milance
Garaža: alfa romeo 147 1.9 jtd 16v
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 10:12 am

Uto Jan 11, 2011 3:18 pm

dusan147 napisao:Iz ovoga zaključujem da nema "pravljenja" malih tablica kod kuće...
E sad... ako ARCS (kao udruženje) može nešto da predloži/uradi/pomogne...?

Ne da ne moze nista da uradi nego bi im se tako slatko ismejali......
Ljudi zakon(kakav god da je) je tako propisao i napravio ih,i nase je jedino da ga postujemo ili da placamo kazne ili ne daj boze krivicno da te gone.
Svako zna sta je najpametnije za njega....Ja bogami necu da placam jos i te gluposti pored svih ovih nameta i haraca koje moram...
Korisnikov avatar
dusanGT

Uto Jan 11, 2011 5:57 pm

Ima li uprava neku ideju?
Korisnikov avatar
ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v

Uto Jan 11, 2011 5:59 pm

evo upravo je u Beogradskoj hronici objavljeno da su tablice privatno vlasnistvo i mogu se prilikom prodaje auta zadrzati i personalizovane tablice kostaju 80.000din,do sada su uradjene dve jedna je MILAN a druga MLADA ili VLADA,nisam bas razumeo
Korisnikov avatar
REDZEP
Garaža: tomos APN 4,peglica,sporet na drva za rad preko zime
Pridružio se: Pon Jul 27, 2009 11:26 pm

Uto Jan 11, 2011 6:48 pm

takodje,danas javljeno
Ukida se punomocje tj voznja sa istim osim za blizu rodbinu.
Kao razlog su naveli brze procesuiranje saobracajnih prekrsaja a sa druge strane da
bi se u budzet slilo oko 80 000 000 evra od poreza na prenos vlasnistva.
Korisnikov avatar
ljube-kugla
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v

Uto Jan 11, 2011 7:08 pm

u matori koja je to cifra,pa sa tim parama ne mogu ni pola jednog mosta da naprave
Sa
Sasha
Drug Član
Drug Član

Uto Jan 11, 2011 7:15 pm

dusan147 napisao:Ima li uprava neku ideju?
Ako nisu napravili tablice za oldtimere i pored višegodišnjih pritisaka sa svih strana, nema nikakve šanse da dozvole drugačije dimenzije tablica za bilo koje udruženje ili klub.
Korisnikov avatar
REDZEP

Uto Jan 11, 2011 7:20 pm

...oni ne mogu ni jednu skelu da postave a kamo li pola mosta...sad kad dodje Kinez i zvizne im cenu za akontaciju ... ima da beremo kozu na siljak....
Korisnikov avatar
REDZEP

Uto Jan 11, 2011 7:22 pm

@sasha,ja sam vec snimio kako cu moju kada dobijem da okratim...odnesem da mi laserom iseku i izbace onu prazninu... i samo spojim krajeve...i bole me za njihove kazne..
Nekada mi se cini da njihovi glupi zakoni ne vaze za mene...Mozda svi treba tako da se ponasamo prema glupim i nelogicnim propisima.
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Uto Jan 11, 2011 8:42 pm

@dusan147
"Malopre sam video uživo tablicu koja ima baš velike razmake između znakova... Tablica mođe da se skenira (ili fotografiše) i da se "sredi" u Photo Shopu tako što će da se smanje razmaci, taman da se dobiju neke razumne dimenzije... Zatim ide štampanje na foliju i lepljenje na fotorefleksnu plastiku kao podlogu. Ljudi su to radili i sa starim tablicama, pa može i sa ovim..."

Naravno da može ali jatablicama) ko pijan plota (moje iskustvo tako govori),pa bi te tablice mogle da koštaju ko personalizovane...
Korisnikov avatar
dusanGT

Uto Jan 11, 2011 10:22 pm

Sasha napisao:...nema nikakve šanse da dozvole drugačije dimenzije tablica za bilo koje udruženje ili klub.
Šta je tu je... Uzgred, šteta što kod nas tzv. "građanska inicijativa" nema tradiciju - napolju se neke stvari tako rešavaju...
Šta je procena - koliko tablica može da se skrati ako se seče kako je @REDZEP opisao?
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Uto Jan 11, 2011 10:37 pm

Ja sam se danas malo zezao sa tim na poslu, ali zaboravih da postavim sliku normalne i "kratke". Sutra cu.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Uto Jan 11, 2011 11:12 pm

REDZEP napisao:Nekada mi se cini da njihovi glupi zakoni ne vaze za mene...Mozda svi treba tako da se ponasamo prema glupim i nelogicnim propisima.
thinkof:
Potpuno se slažem jer te zakone pišu ljudi, a ljudi i greše
potpis
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Sre Jan 12, 2011 9:41 am

Mislim da ce se "pravljene" tablice sasvim sigurno smatrati prekrsajem i nece biti natezanja i dogovora sa policijom, kao sto je bilo sa starim tablicama...
Sa tom improvizovanom tablicom ne bi mogao biti zaveden kao prekrsilac ako te snimi neka kamera... Zbog toga mislim da to nece upaliti... :scratch:
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Jan 12, 2011 12:39 pm

na izgled novih tablica cemo se definitivno navici, moracemo, jer ce stare neminovno orici u istoriju i necemo ih vise vidjati sem na starim slikama. secenje ne moze da bude bez posledica jer ste zaboravili na 3M foliju koju takodje treba preseci a da ne pocne da se ljusti na coskovima isecenih delova. manite se corava posla. softver za prepoznavanje tablica (koji ce se sve vise koristiti) moze da pocne da kuka na vase skracene tablice pa tako privuce paznju policije koja moze da istrazi sta se tu zapravo desilo, a zatim sve je moguce... kazna, oduzimanje, nove tablice... mislim da nije vredno cimanja.

mene interesuje kako ih pricvrstiti na branik bez okvira. da li je isto vrsta prekrsaja probusiti ih i zakovati pop nitnama? :scratch: okviri jesu korisni, ali dodatno uvecavaju ionako dzinovke tablice na jos vece dimenzije...
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Sre Jan 12, 2011 1:32 pm

Mislim da nije definisan nacin kacenja tablice... Moje ce ici bez okvira sigurno...
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Sre Jan 12, 2011 1:46 pm

Ja mislim da su trebali da naprave da bude dugacka jedno 10m pa da moze ceo auto da se obmota i da bude lepo vidljivo sa svih strana , sto je sigurno ,sigurno :banghead:
Kakvi su to mozgovi ...
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član

Sre Jan 12, 2011 4:16 pm

@Markoni: kako? sta imas na umu? :)
meni je najgotivnija varijanta bez okvira i bez busenja, video sam to na nekoliko stranih Alfi, izgledaju kao da su nalepljene nekako, ne znam... ne bih voleo da budu lak plen za lopove. mada, i nitne su tu samo da odvrate postene od kradje, lopovi pak imaju i busilicu na baterije, pola minuta posla i ne cuje se skoro nista, jos brze nego da ih izvlace iz okvira.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Garaža: Laguna Coupe, Smart
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Sre Jan 12, 2011 4:48 pm

Ne brini se Deki, ti si poslednji koji ce biti meta nekih koji skidaju tablice. To se skida za kola koja stoje, zapustena...ko ce skidati coveku koji ima bele felne na autu i stalno je cist...pomislice da auto stoji pod snajperskim prismotrom.
Acqua-Olio-Benzina

Povratak na “Cafeteria da Romeo”