Alfa dizel ili benzin

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Markoni147
Garaža: Ford Fiesta ST
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:22 pm

Re: Alfa dizel ili benzin

Pon Dec 21, 2009 3:48 pm

darko qv napisao:Vec......?????????????????????//.......Svaka cast kolega.... :thumbsup: :arflag
Koje vec, to je bilo pre skoro godinu dana, februar-mart... ;)
Korisnikov avatar
Alphaville
Garaža: Ar 159 1.9
(Ex)Ar156 1.8
Pridružio se: Ned Nov 29, 2009 2:22 pm

Pon Dec 21, 2009 4:43 pm

Ja sam pre kupovine auta bio zagrejan za dizela.Potrosnja,Neko mi rece izdrzljivost motora kao vise se predje km,a manje kvarova sto mi je bilo cudno :scratch:
Ali sve u svemu odabrao sam benzinca,jer mi je taman.Na gorivu bih ustedeo mozda 2-3 l da sam uzeo dizela.Pritom prelazim godisnje maksimalno 5000 km,a i zvuk je drugaciji lepsi mada nemam nista protiv dizela.Ja sam shvatio da on meni ne treba,treba onome ko prelazi 30-40-50,000 km.
I jos benzin lepse mirise :razz:
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Pon Dec 21, 2009 6:07 pm

Evo mene iz servisa - vodim na pivo - 147ca ozdravila:
a) JTDu nije ništa (zna testera...),
b) injektorima je sve (zamenjeni su ulošci) i
c) turbini je dosta, pa je remontovana (iskorišćen ceo set za reparaciju)
Znajući me, majstor rekao (nekoliko puta) da ne forsiram, dok se ne oporavi...
Izvinjavam se na off-u - povratak na temu...

Ovde sve vreme poredimo "turbo-dizel" i "neturbo-benzin". Izbrojao sam samo dvojicu (ili trojicu) sa turbo-benzinom, a sve ostalo su n/a benzin.
Razlika u potrošnji od 15-20% ne bi mi ništa značila i odlučio bih se rado za TBi Alfu sa oko 320Nm i 200KS. Kao što je to bio JTD, tako će i TBi biti sinonim za "mnogo snage u malo zapremine"...
I odmah me zanima remap. Ako je zbrskz (iz Portugala) na 147 1.9 JTDm 16V napravio 250hp (214hp na točku od 3700-4800rpm) i 480Nm (2200-3200) - doduše sa hibridnim turbom, šta će tek moći na TBi?
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
vnov
Garaža: Ex Alfa Romeo 147 1.6TS 120ks+chip
Ex Alfa Romeo Sprint QV 1.7 8v
Ex Škoda Octavia A5 FL 1.4TSI
Ex Fiat Punto Sporting 1.2 16v
Ex Alfa Romeo GT 1.9jtd 16v
Alfa Romeo Giulietta Sprint 1.4 tb 2020
Škoda Kodiaq
Peugeot speedfight 3
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:27 pm

Pon Dec 21, 2009 6:27 pm

Odlično Dušane baš mi je drago što motoru nuje ništa :clapping: :arflag
Slika
Bogdan156
Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 9:18 am

Pon Dec 21, 2009 6:31 pm

Extra brate, bolje da se nije desilo uopste ali makar je manje zlo.
testera
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 170 CV berlina
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 8:37 pm

Pon Dec 21, 2009 6:34 pm

Stvarno je JTD neuništiv, ni Ibertura mu nista ne može. :thumbsup: :)
Baš mi je drago što nije ništa više, mene su baš naplašili snimci one X5 pod Iberturom.

Što se tiče remapa TBI, ako je suditi po remapu koji je već u ponudi za neke Turbo benzin motore kod konkurencije, biće dosta bolje nego kod dizela. :D
1.4 motor sa fabričkih 160ks se sa blažom mapom diže na 193 Ks i 301Nm na 1480Rpm. Mnogo dobro.
Korisnikov avatar
darko qv
Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015
Pridružio se: Pet Okt 30, 2009 10:06 am

Pon Dec 21, 2009 7:28 pm

Super za JTD,drago nam je da je ziv!!!!!!Ne umire taj lako.... :thumbsup: ,a taj remap za 1750 tbi,mislim da bi bez frke islo na 270 ks :scratch:
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
JaMaL
Garaža: 75 TS
75 TB
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:04 pm

Pon Dec 21, 2009 7:54 pm

Sto se tice tog movog TBi motora... remap ce najvishe zavisiti od injectora realno... sam software je dovoljno vec kompleksan i aktivan da ti ne treba aftermarket ecu... ima sve sto mu treba da aktivno prati motor... ali promeniti turbo ce biti problem i kolicina benzina vidim vec da ce biti problem... injectori fabricki sumnjam da su 50% veci od potrebe serijski... a kod turba na tim pritiscima benzina treba mnogo vishe nego za atmo motor...

ko zna za ostale automobile slicne kubikaze neka dopuni fabricke podatke:

Model................................0-100km/h....0-1000m
Alfa 159 1750TBi 200ks.........8.3..............28.9
Alfa 75 TB 155ks..................7.6.............28.5
Alfa 75 TS 148ks..................8.6.............29.4
Alfa 155 TS 8v 145ks............9.4.............31.0
Alfa 155 Q4 189ks................6.7.............28.0
Alfa 164 V6 24v 210ks...........8.0.............28.0
Alfa 156 JTD 150ks...............9.4.............30.5
Alfa 166 TS 150ks................9.8..............30.8
Alfa 147 TS 150ks................9.3..............30.2
Alfa 156 2.4 JTD Mjet 174ks...8.3..............29.1

a tezina i dalje ubija... tih 1420 kg koliko ima 159 sa tim motorom, i pored svih olaksanja znace da na 1000 metara su performanse priblizno iste kao vecina sadasnjih alfinih modela...

sto ih je dakle vratilo u performanse koje su im automobili imali pre 25 god.... sa 50ks vishe... cudan taj napredak...

u dizele se namerno ne mesam jer ne vidim poentu... benzinac, recimo na plin je jeftiniji od dizela... cak mozes da ga teras kao i benzin ako se dobro nasteluje kvalitetan sistem... licno uz svu dodatnu tehnologiju potrebnu u odnosu na benzince i probleme sa filterima, grejanjem, pumpama visokog pritiska i ostalim stvarima koje ubijaju polovne dizele sa mnogo km na koje se ljudi povremeno zale ne vidim celu poentu...

a u alfi, kako je i pocela ova tema mislim da dizel nema sta da trazi i da je tu iz pomodnog razloga da bi popunio gamu dao izbor ljudima koji su zagrejani za iste... tj. da bi prodao vishe automobila... ali kao temperamentni italijanski automobil koji pretenduje sportskom imidzu i nekoj tradiciji... ne... nekada davno kada su dizeli pocinjali i bili jeftiniji kao gorivo i jednostavne sprave koje su bile isplatljive to sam mogao da skapiram... danas... benzin+sekvent cak i kod novih kola ispada jeftiniji od dizela i u kupovini i exploataciji... jer cena dizela vishe nije dzabe kao nekad...

mislim proizvodjaci se prilagodjavaju trzistu... ali su potrosaci spori u reagovanju... dizel je odavno prestao da bude hit-super-jeftin... sada se naplacuje premium za njega kao auto... sto je suludo uz povecanu kubikazu da bi parirao benzincima, turbinama i komplikovanoj tehnologiji, porezima, ceni dizela i ceni registracije... ne vidim "up side" sto bi rekli...
Korisnikov avatar
Mique
Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 9:09 am

Pon Dec 21, 2009 8:43 pm

@kilson
Zar ti mislis da sam ja retard pa da ne znam da alfin Tbi nema veze sa VW ?? :shock: Ja sam samo naveo da oni pre tog Tbi-a krenula u pricu malih turbo motora konkretno 1.4 T a za taj stari 1.8 T sam samo rekao da postoji dosta dugo kod njih ali da se uzadnjih godinu dana krenulo u pricu malih i snaznih turbo benzinaca
testera
Ocigledno me nisi razumeo , ja sam samo naveo Tdi , Jtd kao neke dizel agregate , e sada pod tim vrhunac ne mislim da je njima odzvonilo nego jedniostavno vecina proizvodjaca se okrece ka necemu novom , nekoj drugoj prici ... downsizing-u !!! Znaci mali turbo benzinci sa ogromnim Nm i smanjenom potrosnjom.Uostalom vec sam to napisao
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Dec 21, 2009 9:09 pm

vnov, bogdan156, testera i darko qv - hvala na podršci - znači... kad otopli... pivo.
A do tada imam pitanje:
Najnovija revizija 1.9 JTDm 16v 147ce je oko 22000€. Polovna 147ca iz 2001. je oko 5500€. TBi 159 je sada 21800£ (osnovni model), a koliko će biti polovna za (recimo) 5 godina?
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Dec 21, 2009 9:29 pm

Kad se ukida restrikcija "napiši za 15 minuta"? Isteklo mi vreme, a imam dodatna pitanja:
a) plin - zar u nekim evropskim zemljama nije zabranjeno parkiranje vozila sa tim pogonom u zatvorenim parking prostorima?
b) plin - ima li neko kome to radi, ali baš bez ikakvih problema?
c) benzin + plin - zar nije mnogo dva rezervoara u jednom vozilu? (i to bi moglo da se zove "hybrid")
Bogdan156

Pon Dec 21, 2009 9:43 pm

Ja imam plin u Toyoti i mogu slobodno reci da je unistio auto, cisto sumnjam da ikome radi bez ikakve greske, sem ukoliko je fabricki.
@Darko qv Koliko tvoja ide do 100 po fabrici?
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Pon Dec 21, 2009 9:45 pm

Restrikcija na 15 min se ne ukida, zasad.

a) Jeste, ali ne svuda. I kod nas je zabranjeno u zgradi NLB banke
b) ima: dekideki, player, vnov, Trenta Tre na Puntu
c) kako se uzme: u 155 nije :)
testera
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 170 CV berlina
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 8:37 pm

Pon Dec 21, 2009 9:48 pm

@Jamal
Auto industrija je mnogo napredovala u poslednjih 25 godina i to se vidi iz te tvoje tabele. Uspeli su da ostvare performanse na nivou automobila (ne bilo kog automobila) od pre 25 godina uz:
drastično povećanje udobnosti
smanjenje potrošnje
povećanje sigurnosti
mnogo manju emisiju štetnih gasova (što i nema neke veze).
Znači napredovali u svakom pogledu i zadržali odlične performanse. :)

Što se tiče teme benzin+plin vs dizel.
ekonomičnije trenutno od dizela jeste
imaš čistokrvnog benzinca sa sve zvukom kada poželiš
Sve tačno, ali čega treba da se odrekneš kada voziš takav auto
dela gepeka
dobar gasni uređaj i košta poprilično
sve je teže u savremene automobile ugraditi plin, a da ništa ne svetli
i gasna instalacija traži održavanje
ovde ima pumpi na svakom ćošku, ali ko izlazi češće napolje nedostatak pumpi predstavlja problem
To su bili uopšteni razlozi protiv plina, a moj lični razlog je taj što sam vozio benzinca sa gasnom instalacijom, koji se zbog pogrešno ugrađenog kasetofona zapalio, i mnogo je nezgodan osećaj dok čekaš da pukne. :(
Ja lično plin, nema šanse.

Poenta dizela u Alfi je čisto pitanje opstanka. Alfa da bi mogla da opstane i da finansira i remek dela poput 8C i Brere morala je da uvrsti u ponudu dizele.

To za potrošače i sporu reakciju si u pravu. Zato sam i rekao da treba vremena da se ljudi naviknu na male turbo benzince. Ali definitivno ih vidim kao najozbiljniju opciju. :good:

@Dusan147
:thumbsup: :beerchug:
Za ovo pitanje ne znam, nikada na kolima nisam zaradio tako da se ne opterećujem time koliko će ko da izgubi na vrednosti. Pretpostavljam da će 159, uglavnom skuplja kola više gube.
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Dec 21, 2009 9:53 pm

Ne zanima mene koliko će da izgubi na vrednosti nego za koliko jeftino ćemo to da nabavljamo... Što god više izgubi na vrednosti - nama je više dostupan...

@gile - pa to je strogos!
a) nije svuda, ali može da bude... Ni ja ne bih voleo da pored mene parkira neko sa "jeftinom" LPG instalacijom
b) možda samo neće da priznaju
c) razumem 50%alkohol+50%voda ili nitro, ali za plin drugi rezervoar - ne razumem...
Poslednja izmena od dusanGT u Pon Dec 21, 2009 9:59 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Pon Dec 21, 2009 9:57 pm

Ja na celu pricu gledam dosta optimisticki : Za tih 4-5 godina dok ta 159 Tbi izgubi na vrednosti i bude tako reci ''dostupnija'' valjda ce vise nas biti u mogucnosti da je kupi novu...Znam da je to daleko od realnosti ali eto nada poslednja umire :cray:
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Dec 21, 2009 10:01 pm

E to bi bilo najbolje, ali jel' znš ti gde mi živimo?
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Pon Dec 21, 2009 10:04 pm

Znam :( :( :( :( Ali kada mogu ovoliko sa 20 da zaradjujem zasto da mi ne bude bolje za 5 godina kada zavrsim fax ??? A da li ce to biti u Srbiji ili na nekom drugom mestu videcu ... :rolleyes:
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Dec 21, 2009 10:09 pm

Ta druga mesta nisu baš toliko sjajna... A... o čemu smo ono počeli? Benzin, dizel...?
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Pon Dec 21, 2009 10:22 pm

BENZIN ali samo onaj ko to moze da isprati , ja sam eto juce ugradio plin , trenutno je tako najekonomicnije...A sa plinom neces imati problema ako ga ti ugradis i odrzavas ili ako vec uzmes auto sa plinom pa ga odrzavas ako vec neko nije pre tebe.I posto ima ugradjen emulator ne oseca se razlika jer auto ima 150 konjica ;)
ki
kilson
Drug Član
Drug Član

Pon Dec 21, 2009 10:30 pm

Mique: Da mislim da si retard, ne bih ti ni odgovarao. Zakljuchci za druge brendove su totalno nebitni u ovoj tematici i navode na pogresne zakljucke - kao sto vidis. Ako cemo da teramo mak na konac Alfa je peglala 1950-te godine sa V8 1.5 TB na trkama i istresala TADA 450+ KS iz tog motorcheta.

Tako da ono, who gives a f... 4 zi dzrmanz 50 yrs later. Takodje, off o planiranju kupovine automobila ima svoj forum, Bogu hvala. :wave:
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Dec 21, 2009 10:32 pm

E sad mi je malo jasnije ono... i zvuk i adrenalin...
Zvuk je kad strašno šišti iz plinske instalacije, a adrenalin jer misliš da će sve da ode u...
Bogdan156

Pon Dec 21, 2009 10:46 pm

hhhh objasni vam decko. :D
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Pon Dec 21, 2009 11:06 pm

U pravu si Laki , ali nisam zeleo da u tom kontekstu spomenjem tamo neki VW i sl...
Zvuk je kad strašno šišti iz plinske instalacije, a adrenalin jer misliš da će sve da ode u...
Bas si me nasmejao ... :rolleyes:
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Pon Dec 21, 2009 11:15 pm

Dule, aj ne preteruj sad. LPG je super gorivo, kad se ugradi kako treba. Štaviše, i bezbednije je od benza, kad se ugradi kako treba naravno. Bilo je milion puta flejm tema na benz vs diesel vs LPG, nema potrebe da se ovo pretvori u još jednu. Tebi pasuje diesel, super. Nekom drugom LPG, extra. Ja sam na primer mnogo mator, i vozio sam svašta na sva moguća goriva, i eto ipak mi se benz najviše sviđa, što ne znači da sam objektivan niti da sam u pravu, a ekonomičan nisam sigurno. Al volim, piiiip ga, merak nema cenu :)

Povratak na “Area Servizio”