Pitanje za gume

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
interceptor
Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Pridružio se: Čet Dec 23, 2010 2:55 pm

Re: Pitanje za gume

Pon Feb 06, 2012 2:10 pm

Evo da u ovim sibirskim danima i ja podelim iskustvo sa vama.
Naime prošle godine,ustvari da preciziram prošle zime sam kao zimske gume na mojoj156-tici imao Tigar Wintera.Za njih mogu reći da sam bio zadovoljan i uglavnom sam uz oprez uvek prošao gde sam naumio.Po suvom se više i ne sećam kako su išle ali sigurno me nisu oduševile a ni preterano razočarale jer to bi pamtio.
Pred ovu zimu sam namontirao Bridgestone Blizzak LM25,mogu samo reći da sam prošle zime mislio da imam zimske gume a u stvari nisam bio svestan šta su gume za zimske uslove a pogotovo sneg.Dok nije zavejalo iskustva su da po suvom jedina mana im je da su normalno bučnije od letnjih (leti imam Dayton D320) mada i to je relativno jer nemam gde da uporedim sa drugim zimskim gumama.Po suvom i mokrom dobro drže i ulivaju poverenje.Naravno sada dolazimo do pravog testa pogotovo ovih dana kada sneg neprestano pada a temp.je uvek oko -10.Po snegu stvarno dobro rade posao a najviše me oduševljava kočenje.Ulivaju poverenje u krivinama (ponekad se zapitam dali im previše verujem) ali kočenje je baš ubedljivo.Juče i prekjuče sam baš dosta van grada vozio po utabanom snegu i lepo se ponašaju pri većim brzinama i dobro drže pravac.
Naravno ovo su moji utisci i kao takve ih treba uzimati,možda neko ima drugačije iskustvo ali moje je ovakvo.
Sada još ostaje da ih testiram kada počne da se topi sneg pa ona odvratna vožnja po bljuzgavici...
Korisnikov avatar
alessandro
Garaža: 1998 Lancia Delta HPE 1.6 16V
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 12:08 pm

Pon Feb 06, 2012 2:53 pm

Imam jedno pitanje. Da li je OK montirati pneumatike širine 185 na felne širine 5,5? Fabrička dimenzija za moj auto je 185/60 R14, a felna je čini mi se širine 6. Trenutno imam kao zimski set pomenute R14 širine 5,5, ali sa 175/65. Ima li nekih loših strana ako se na ove uže felne namontira malo širi pneumatik?
Everything should be made as simple as possible but not simpler.
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Pon Feb 06, 2012 4:01 pm

Nije problem da se montira, ima drug 185/55 montirano na 5.5. Jos kako krade vecina proizvodjaca guma na sirini, mozda su ti te nove ustvari realno siroke 175 ;) Dobra stvar je sto neces ostetiti felnu verovatno nikad :grin: :drink
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
alessandro

Pon Feb 06, 2012 6:45 pm

Hvala na odgovoru. :beerchug: Da pripremim šubler kad krenem po gume, pa da tražim popust ako ne budu po mjeri? :) Čelične su felne u pitanju, a prilično su oštećene (nagrizla ih korozija). Nešto sam pokušao ljetos da ih očistim od iste i prefarbam, ali nije najspretnije urađeno pa je korozija opet probila. Moraću nešto bolje smisliti.
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Pon Feb 06, 2012 6:49 pm

Pa odprilike, pre su gume bile ta dimenzija koja pise kad nisu opterecene a neke su znale da budu i sire, cak i do 2-2.5cm (obicno neke nisko profilne gume) a sad su mnoge uze za oko 1cm od onog sto pisu pa se pod opterecenjem automobila kao rasire na propisanu sirinu...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
alessandro

Pon Feb 06, 2012 6:54 pm

E jbg, da nisu i felne počeli tako da prodaju? Možda su ove moje 5,5 kad se opterete? :) Na svemu li se štedi, majko mila. A ništa da pojeftini, samo se zarada uvećava. Truli kapitalizam. Hvala na informacijama, kolega, zaista mi nisu bili poznati ovi detalji.
Korisnikov avatar
Mique
Garaža: Mercedes GL500 4Matic
Audi TT Quattro
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 9:09 am

Pon Feb 06, 2012 9:27 pm

Cela blizzak serija je odlicna. Nije najbolja ali je u top 5.

I jedan jako bitan savet.

Sneg pada na -10 sto je prirodni fenomen stoga putari ne mogu bas sve da ociste , zbog toga oprez iako imate 4 zimske gume. Ako ih imate ne znaci da ih mozete voziti kao i letnje. Sneg se napuni u gaznom delu i trakcija se jedino dobija preko lamela , jer ovaj sneg je toliko napadao na ivici toga da svi pocnemo koristiti lance. Stoga dodatni oprez i ako mozete idite prevozom ili pesice na posao ili fakultet. Em je jeftinije a svakako je zdravije.

:wave: :wave: :wave:
Postoje 2 vrste telefona : Nokia i ostali
Postoje 2 vrste konzola : Sony i ostali
Postoje 2 vrste automobila : Alfa i ostali
Korisnikov avatar
alessandro

Pon Feb 06, 2012 9:37 pm

Mique napisao:Sneg pada na -10 sto je prirodni fenomen
Ja sam u petak naveče "spominjao" mog profesora geografije i ono da snijeg ne pada ispod -2 stepena Celzijusa. :) Bukvalno nisam uspijevao da odvezem 500-600m u "komadu", jer su brisači tako brzo ledili.
Ka
Kaligula
Drug Član
Drug Član

Pon Feb 06, 2012 10:35 pm

Mique napisao:Cela blizzak serija je odlicna. Nije najbolja ali je u top 5.

I jedan jako bitan savet.

Sneg pada na -10 sto je prirodni fenomen stoga putari ne mogu bas sve da ociste , zbog toga oprez iako imate 4 zimske gume. Ako ih imate ne znaci da ih mozete voziti kao i letnje. Sneg se napuni u gaznom delu i trakcija se jedino dobija preko lamela , jer ovaj sneg je toliko napadao na ivici toga da svi pocnemo koristiti lance. Stoga dodatni oprez i ako mozete idite prevozom ili pesice na posao ili fakultet. Em je jeftinije a svakako je zdravije.

:wave: :wave: :wave:

Svaka čast Mique na savetima :arflag
Nego moram da pohvalim ove moje Falkenove gume koje su zaista dobre na snegu....koliko me nerviraju na suvom kako su bučne,na snegu hebu kevu!Iznenadjen sam...a pljuvao sam ih strašno :eek:
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Pon Feb 06, 2012 10:59 pm

Prijatelju moj , :wave:

Nije problem napraviti zimsku gumu da ide dobro po snegu poenta je da bud podjednako uspesna na suvom , vlaznom i zaledjenom asfaltu. Zato su mnogi u zabludi da je Winter 1 najbolja guma. Falken je nekada bio ozbiljna marka , sada su negde u donjoj sredini.
Korisnikov avatar
Darkoni
Garaža: Alfa Romeo 164 ts ex,
Alfa Romeo 166 busso
Pridružio se: Sub Dec 13, 2008 7:10 pm

Pon Feb 06, 2012 11:03 pm

Ja sam sa mojima prezadovoljan, sada uvek ima parking mesta za mene, svaka gomila snega je moj parking bez problema hahaha
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Uto Feb 07, 2012 12:28 am

Tigar Winter 1 - za ovakav sneg odlicna stavise jedna od najboljih, za suvo i za kisu losa guma. Precenjena kod nas.Kvalitet dosta slabiji nego ranijih godina (poslovna politika Michelina). Pocela je i ona da se trosi po toplom vremenu.
Sticajem okolnosti radim u Tigru pa cu i dalje da vozim nase gume barem zimske :) ali izjaviti da je poslovna politika Michelina da slabi kvalitet je krajnje neozbiljna jer ako je to njihova poslovna politika ne znam kako su se nasli medju najvecim proizvodjacima autoguma?U Tigru se proizvede dnevno 25000 guma a ima zahteva za jos toliko,fabrika ne postize da proizvede koliko bi mogla da proda a prodaje sirom Evrope mada se te iste gume prodaju pod raznim nazivima kao sto su Riken,Kormoran i ostali zvucni i manje zvucni nazivi.
Svaka letnja guma nije za toplo vreme,dzaba zimska guma ako vozac nezna da vozi ili ne prilagodi voznju uslovima puta i ako ne poznaje vozilo i njegove performanse.Uglavnom Winter1 nije najbolja zimska guma ali zavrsava posao i voleo bih da napises cene guma jer svi znamo ako ne znas sta je dobro kupi sta je skupo ali nismo svi u stanju da kupujemo najskuplje,nekome je i 1000 dinara razlike po gumi mnogo,znaci mozda je tvoja analiza zimskih guma tacna ali si pomesao premium,srednji kvalitet i niskobudzetne gume sto za neku ozbiljniju analizu se mora uzeti u razmatranje :wave:
Korisnikov avatar
Bug
Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:41 pm

Uto Feb 07, 2012 12:36 am

vidi njega, radi u Tigru i nece da se ponudi da nam nabavi gume ispod tezge :P
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Uto Feb 07, 2012 1:10 am

flojd napisao:Svaka letnja guma nije za toplo vreme,.
Ovo mi nije bas najjasnije. :scratch:

Ok , hocemo li ispocetka.

Zasto michelin medju svojima dilerima forsira Kleber i Bf Goodrich a ne Tigar ? Zasto je Tigar skuplji 20% po maloprodajama otkada ga je kupio Michelin.Sto , kvalitetniji je??? :scratch:
Sava Kranj je uvek bila skuplja a sada su dosli skoro na istu cenu. Ne zanima ih nase trziste jer se Wintera prodaje ''sama'' i gusi prodaju ostalih brednova a posto je mozes voziti i po toplom vremenu ugrozava i letnji program. Jer da nije tak ne bi vam bili puni magacini Hitrisa i Sigure.

Zasto vam mnogo veci procenat ide u inostranstvo nego za nase domace potrebe ??

Vrlo dobro se zna medju nama gumarima da je Michelin najvise zeleo infrastrukturu Tigra ( maloprodajne objekte , upravnu zgradu ) i da eto malo unapredi proizvodnju jer su igrali na kartu da sto vise izvoze. Ako ih mi toliko zanimamo , zasto nemate plate kao u Rumuniji ili pak Madjarskoj?A znam da trebate i mozete.

I glavno pitanje , kad ce poceti Michelin da svoje gume proizvode u Pirotu ?
Steta je za Tigar sto su ga kupili Francuzi jer je on imao potencijal da bude regionalni lider i bez franacuza.
I eto cisto jedan podatak najveci gumarski proizvodjac je Good Year grupacija kao i nekoliko godina unazad.

A sto se cene tice evo ti jedan primer 175/65r14 Winter 1 4770 , a Sava Eskimo S3+ 4980. Nikad blizi.
Ja vrlo dobro znam sta je premium a sta je bugdet klasa , ja sam vise onako njih poredjao po traznji u maloprodajama.
Korisnikov avatar
flojd
Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g
Pridružio se: Pet Nov 21, 2008 2:03 am

Uto Feb 07, 2012 1:36 am

Ovo gore je bio lapsus zimske gume se ne voze po toplom vremenu to sam hteo da napisem :)
A ni jedan stranac nije dosao da nama dize standard nego da koristi radnu snagu i sve "blagodeti naseg"drustva inace plate u Tigar tyres su daleko iznad proseka pa se racunaju u jedne od boljih za standard u nasem drustvu.Tigar nije mogao da opstane sam jer je poceo da remeti odnos na trzistu i pre nego su ga kupili francuzi gro proizvodnje je bio za izvoz ko sto je i sad a magacini su sve prazniji zato se i gradi nova fabrika koja ce da podigne proizvodnju na 50000 guma dnevno tako da maloprodaja nije bila njihov prioritet jer je nisu ni kupili ostala je u sklopu starog sa sve maloprodajnim objektima Tigra koji sad na zalost proizvodi opanke i zivotari,tako stvari stoje.Da ih ne zanima proizvodnja dakle ne stoji jer su iz Spanije preselili fabriku za proizvodnju guma za dvotockase u Pirot kao i fabriku za proizvodnju retro guma kao i jedan deo fabrike Kleber iz Toulona i sada krecu sa gradnjom nove fabrike koja treba da udvostruci kapacitete.
Znaci odgovor na tvoje glavno pitanje kad ce da pocnu da proizvode gume Michelin u Pirotu sam ti dao proizvode i to gume za dvotockase i retro gume na oba proizvoda pise MICHELIN made in serbia,a brend Tigar nece da guse jer donosi profit i jer je imao trziste i ime i pre nego su ga kupili francuzi toliko o danasnjem Tigru necemo da gusimo ovu temu vise jer ove informacije nisu korisne za kolege koje interesuju samo gume a ne i gde se proizvode :drink
Korisnikov avatar
Sale NB
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 mjet tct
Fiat Qubo 1.3 mjet
ex. Alfa 147 1.9 JTD 16v
Pridružio se: Uto Avg 24, 2010 2:38 pm

Uto Feb 07, 2012 8:03 am

Imam sve 4 Wintere na kolima, u dimenziji 185/65/15, što se vožnje u zimskim uslovima tiče,( lapavica, sneg) guma je stvarno više nego dobra. Što se vožnje po suvom i mokrom tiče, neovisno o spoljnjoj temperaturi su, blago rečeno, opasne!
Na svakom skretanju koje prolazim sa nogom na gasu, ona mala žuta ESP lampica poludi, zaustavni put je duplo duži nego sa letnjim Mišelinkama! Neko malo oštrije ubacivanje u krivinu dolazi u obzir samo ako vam je auto dosadio! Ponaša se kao da su gume ispumpane, čas prokliže prednja, čas zadnja osovina. S obzirom na ovaj kijamet koji nas je zadesio, mogu još i reći da su bile dobra kupovina, ali inače....
Vozio sam ranije TG 635 ( na Volvo 480 turbo), i zamalo poginuo po kiši, na Pančevačkom mostu, vozio sam i Hitris na Fiat Marei JTD, one i nisu bile toliko loše, ali oćelavile su nakon nepunih 15.000 km.
Sve u svemu, Tigar je bio i još uvek je loš, teško da tu može neko nešto da pokvari!
Mislim, to su gume projektovane za Kečeve i Jugiće ( serijske :D ), koji ne prelaze 130km/h, svako vozilo sa više od 70-80ks pod haubom je već previše za sposobnosti tih guma.
Mislim, u ovim uslovima krize, mnogi nemaju drugog izbora, kažu da je zabranjeno voziti samo na felnama hahaha hahaha , onda je i Tigar dobar! :drift
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Uto Feb 07, 2012 8:22 am

dobro ne moramo bas pretjerivati, ispade da ce sad poginuti svako ko iole malo pretjera u voznji sa Tigar gumama... nije bas tako...

ja se slazem da je najveci problem Tigra cena, jer stvarno to nije kvalitet toliki da moze da kosta samo 500din manje od nekih modela Fulde,Baruma i BF Goodricha... Hitris se na JTD-u koji je tezak napred stvarno oguli nakon 15-20 hiljada km, Barum Bravuris mi je imao jos 5mm sare nakon 30 hiljada km a kostao me 300din po gumi vise od Hitrisa...

realno Tigar treba da kosta 10-15% manje nego sto je trenutno cena, gledano odnos kvalitet/konkurencija...
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Uto Feb 07, 2012 10:54 am

flojd napisao:Ovo gore je bio lapsus zimske gume se ne voze po toplom vremenu to sam hteo da napisem :)
A ni jedan stranac nije dosao da nama dize standard nego da koristi radnu snagu i sve "blagodeti naseg"drustva inace plate u Tigar tyres su daleko iznad proseka pa se racunaju u jedne od boljih za standard u nasem drustvu.Tigar nije mogao da opstane sam jer je poceo da remeti odnos na trzistu i pre nego su ga kupili francuzi gro proizvodnje je bio za izvoz ko sto je i sad a magacini su sve prazniji zato se i gradi nova fabrika koja ce da podigne proizvodnju na 50000 guma dnevno tako da maloprodaja nije bila njihov prioritet jer je nisu ni kupili ostala je u sklopu starog sa sve maloprodajnim objektima Tigra koji sad na zalost proizvodi opanke i zivotari,tako stvari stoje.Da ih ne zanima proizvodnja dakle ne stoji jer su iz Spanije preselili fabriku za proizvodnju guma za dvotockase u Pirot kao i fabriku za proizvodnju retro guma kao i jedan deo fabrike Kleber iz Toulona i sada krecu sa gradnjom nove fabrike koja treba da udvostruci kapacitete.
Znaci odgovor na tvoje glavno pitanje kad ce da pocnu da proizvode gume Michelin u Pirotu sam ti dao proizvode i to gume za dvotockase i retro gume na oba proizvoda pise MICHELIN made in serbia,a brend Tigar nece da guse jer donosi profit i jer je imao trziste i ime i pre nego su ga kupili francuzi toliko o danasnjem Tigru necemo da gusimo ovu temu vise jer ove informacije nisu korisne za kolege koje interesuju samo gume a ne i gde se proizvode :drink
Ok , ovo je vise uz neko picence i mezence hahaha
Ja sam eto misljenja da su to mogli dosta bolje i kvalitetnije da urade i da neke delove plana nisu ispostovali do kraja. To je sve.
Korisnikov avatar
Bug
Garaža: AR 156 q4 1.9mJTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:41 pm

Uto Feb 07, 2012 11:24 am

ja se izvinjavam sto uskacem u temu ko hajduk, pa idem malo u offtopic ali kratko samo
Izgleda dacu morati lance da kupim, jer vredi Thule za 6k (moja dimenzija) ili moze i neki "kineski" (mada ih se jezim) i jel lanci u paketu idu za dve gume ili za sve 4?
Korisnikov avatar
alessandro

Uto Feb 07, 2012 11:57 am

Ako mislis da ih non-stop vozis, mozes uzeti Thule. Ako su ti u autu samo u slucaju da bas zatrebaju na neki kraci period, onda moze i nesto za 20-ak eura. Potrazi neke sto imaju TUV ili slican certifikat i bice OK. Ovi jeftini dolaze po 2 lanca u kompletu. E, sad, mozda Thule za 60 eura daje 4 komada. :)
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sre Feb 08, 2012 8:39 pm

Uzeo jos dve Dunlop SP 3D...sad imam sve cetiri nove...prvi put u zivotu. :D

Resio se glupih korejskih plastikanera.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
Mique
Audi TT Quattro

Sre Feb 08, 2012 10:51 pm

I dobio si drugi automobil /// :wave:
Korisnikov avatar
icemilos
Garaža: alfa 166 TS
Pridružio se: Čet Jan 06, 2011 10:45 pm

Čet Feb 09, 2012 9:34 am

Vozim fuldu (kristall control) naprijed od prošlog januara (nisu vožene ljeti), a nazad je neka america (isto zimska 2009 dot). Uopšte nisam zadovoljan fuldom. Mislim da mi je malo bjeguljava po snijegu. Na mokrom i hladnom je OK ali po snijegu kao da ne odvodi dobro snijeg iz udubljenja, brzo mi se počne rolati. Ove zadnje america mi se čine i bolje.
Ljeti imam sve goodyear i prezadovoljan sam.
Vozim i u firmi razne kombinacije i michelin na peugeot 307 mi ne ulijeva nimalo povjerenja. Zašto??? A tako je skup!
Korisnikov avatar
icemilos
Garaža: alfa 166 TS
Pridružio se: Čet Jan 06, 2011 10:45 pm

Čet Feb 09, 2012 9:50 am

A hitris, hahaha, to je kao na klizaljkama. Imao ih na BMW i stvarno su za drift, rolaju bez kvačila sa pola gasa. To je gov..o od gume!
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Čet Feb 09, 2012 9:52 am

Mique napisao:I dobio si drugi automobil /// :wave:
Pa da, uvaljujes nam gume za Mecke i Audije.... hahaha

Ja sam dobio MO - Mercedes only.

Stvarno izuzetna guma za tu cenu. :beerchug: Gledao sam nekoliko testova i, ili je najbolja, ili medju prve tri.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.

Povratak na “Area Servizio”