LED - svetla,sijalice i ostali cirkus

CD, radio, ozvučenje, navigacija itd... Sve o elektrouređajima u našim Alfama.
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Re: LED - svetla,sijalice i ostali cirkus

Ned Feb 26, 2012 8:51 am

Najpre dobro vidi u kakvom ti je stanju "ogledalo" unutar fara, ako je tu nesto otpalo, tesko moze da se nesto odradi, osim da stavis morimoto koji resava problem. Aftermarket farovi su znatno losijeg kvaliteta, ja sam kupovao za Seicenta Depo farove, zavrse posao, ali ne bih ih stavljao na Alfu.

Ukoliko je unutrasnjost fara OK, uradi poliranje, i to ponekad donese poboljsanje.

Najbolje, po meni, poliranje i morimoto. Ali i najskuplje.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Ned Feb 26, 2012 9:15 am

Dakle, Morimoto...
Aftermarket farovi "TYC" su bolje rešenje od "DEPO" farova, a za 147cu su oko 40€ po komadu. Ako se stave projektori (Morimoto, Mini H1 ili Mini D2S) nema mnogo uticaja da li je far original ili aftermarket. Provereno!
Alfa je stil... ostalo je status...
testera
Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 170 CV berlina
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 8:37 pm

Pon Feb 27, 2012 1:30 pm

Izvinjenje zbog kasnog odgovora, ali sam proveravao situaciju sa poliranjem. Bio danas kod čoveka koji polira i ugrađuje projektore, i on kaže da su sočiva unutra bez greške. Problem kod poliranja stakla može da bude na jednom faru, onom koji pušta vodu, u samom staklu su se pojavile neke jako sitne pukotine. Pukotine se ne osete spolja , samo se vide u samoj strukturi plastike, nisam siguran da li me razumete. Uglavnom čovek kaže da može poliranje(pukotine naravno ne može da ispravi) i projektori i to je ona najveća cena. Najverovatnije će morati ta varijanta, koja mi baš i nije trebala, ali ovako ne mogu da vozim. Plaše me i te male pukotine u staklu(plastici), sada i nisu velike, ali verovatno mogu postati dosta veće. Samo da ne bude ulaganje u poliranje i projektore 200 evra, a posle opet i novi aftermarket far+prebacivanje projektora, ako se te pukotine povećaju. Čovek koji će da radi farove tvrdi da staklo fara posle poliranja premazuje nekim zaštitnim slojem koji će to sve da štiti, koliko je to istina...
Koliko su uopšte dobro rešeni farovi na Alfi 156 ristajling, ako bih išao na ovu varijantu novih aftermarket "TYC" farova? Mislim konstrukcijski, jer nikada nisam vozio nijednu duže da bih stekao pravi utisak.
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Feb 27, 2012 5:45 pm

Logika je sledeća: ako sa fabričkim farovima imaš mikropukotine, problem može da se reši jedino novim farovima... Za 147cu su original "Magneti Marelli" farovi bili 109€ (komad) i čekali su se oko 10-15 dana, a aftermarket kopija "TYC" 38€ (komad) i imali su ih na lageru. Naravno, uzeo sam aftermarket i do sada nisu napravili nikakav problem. Uzgred, fama o tzv. originalnim delovima koji nisu od primarnog značaja (branici, krila, žmigavci, retrovizori...) postaje već pomalo dosadna.

Kod moje 147cu je upoređivano šest farova (4 "TYC", jedan "DEPO" i jedan "Magneti Marelli") zbog probe ugradnje "Morimoto" projektora i samo je "DEPO" stalno maglio i imao kondenz. Konstrukcijske razlike između originala i kopije "TYC" su beznačajne (farovi su rastavljani i sastavljani, otvarani i zatvarani, lepljeni i odlepljivani...), a razlika u ceni je 2.5 puta.

Sa 156cinim farovima (prave ih "Bosch", "Hella", "Magneti Marelli", "TYC" ili "DEPO") nemam iskustva.
testera

Pon Feb 27, 2012 6:30 pm

@Dottore
Da, čovek koji mi je gledao farove je iz Zemuna.

@Dušane
Pusti mi molim te broj ili adresu, ovde ili na PP, mesta gde si ti kupovao "TYC" farove. Bez obzira na uveravanje čoveka koji radi farove, ove naprsline mi ne izgledaju najbolje, i pitanje je kako će one da utiču na prelamanje svetlosti.
Kupiću nove farove, a posle po potrebi ugraditi i projektore.
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Feb 27, 2012 6:33 pm

testera

Pon Feb 27, 2012 6:35 pm

Hvala :)
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Feb 27, 2012 7:23 pm

Situacije kada farovi sa xenon projektorima zaslepljuju druge vozače su:
a) prednja stakla su prljava (zato i postoje prskalice ili brisači),
b) projektori su u starim farovima sa rebrastim prednjim staklom (ugrađuje se svašta) ili
c) prednja stakla su zamagljena, matirana (poliranje delimično rešava stvar), sa dosta malih ogrebotina i sl...
Vanja147
Garaža: Alfa 147 1.9 JTD 8v
Pridružio se: Pet Dec 30, 2011 7:32 pm

Pon Mar 12, 2012 7:47 pm

Nove činjenice u vezi sa "Morimoto" projektorima:
a) razlika između Mini H1 i Mini D2S u svetlu je minimalna...
b) postoji mogućnost degradacije unutrašnje površine projektora Mini H1 zbog visoke temperature (170°C, mereno na klapni) u odnosu na Mini D2S (120°C na klapni)... Uzgred, halogena H7 ima 120°C. Mini H1 verzija 4.1 ima istu temperaturu na klapni...
c) unutrašnja refleksna površina projektora Mini H1 (kupljeni pre manje od godinu dana kod lokalnog prodavca) ima tačkice...
d) "Retrofitsource" Mini H1 i Mini D2S koje ne prođu kontrolu kvaliteta prodaje za 50% cene, a lokalni prodavci to ugrađuju kao "Morimoto" pravog kvaliteta...
e) ugrađivanje Mini D2S zahrteva više sečenja reflektora fara 147ce i pitanje je da li je to opravdano, s obzirom na a)...
f) projektori nabavljeni direktno od "Retrofitsource" nemaju tačkice na unutrašnjoj površini, iako su testirani sa H1 sijalicama nekoliko dana...
g) slike sva tri projektora pokazuju da, na prvi pogled, nema razlike između "prave" Mini H1 i Mini H1 koja nije prošla kontrolu kvaliteta...

Slika

Slika
Korisnikov avatar
miloradpapic
Garaža: Alfa Romeo 147 JTD distinctive '02
Morimoto h1+Philips 85122 rebase
Pridružio se: Sre Jan 12, 2011 5:22 pm

Uto Mar 13, 2012 11:19 pm

svaka cas na ovako istazivackom duhu. ovo je retko za videti da se neko ovako detaljno bavi nekom matrijom. za svaku pohvalu.

ovaj odgovor sam cekao od dusanaGT oko razlike svetlosti izmedju starih h1 morimota i novih d2s. dakle bitne razlike nema??

1. kazes da d2s ima manju temperaturu na klapni od h1. zasto je to tako?
to su definitivno visoke temperature. pitam se koju tek onda tempreaturu pravi halogenka ako bi trebala da je dosta toplija od xenona, odnosno sta bi se desilo kada bi u socivo isla halogenka, dal bi izgorelo?
2. mislim da ta prica oko originalnih morimota i kontrole kvaliteta ne pije vodu. s obzirom da se radi o proizvodnji istih na jednom mestu u kini, kao i da livenje reflektora, nanosenje prajmera i osnovne reflektujuce boje vise nije neka velika nauka, mislim da je ovde rec o boljoj zavrsnoj obradi "originalnih". projektor je ili uradjen kako treba ili nije. sumnjam da oni testiraju svaki reflektor zagrevanjem sijalicom nekoliko sati.
Korisnikov avatar
miloradpapic

Uto Mar 13, 2012 11:36 pm

ooops nevideh da si napisao za halogenu. ovo sada dovodi u pitanje da li je neophodno praviti dodatne orvore za hladjenje na faru jer sa tom temperaturom, plus ako uzmemo u obzir da se sada farovi pale po danu kada leti karoserija moze da se zagreje i do 80 stepeni. ovo moze ozbiljno da osteti projektor.
ja sam ugradio projektore pre 3 meseca, kako da saznam koja je verzija ( 4.1) . planiram da ih otvorim da vidim ima li ima nekih ostecenja.
Vanja147

Sre Mar 14, 2012 12:16 am

miloradpapic napisao:svaka cas na ovako istazivackom duhu. ovo je retko za videti da se neko ovako detaljno bavi nekom matrijom. za svaku pohvalu.

ovaj odgovor sam cekao od dusanaGT oko razlike svetlosti izmedju starih h1 morimota i novih d2s. dakle bitne razlike nema??
Dušan i ja smo zajedno učestvovali u "istraživačkom radu" kao i u pisanju teksta. :)
miloradpapic napisao: 1. kazes da d2s ima manju temperaturu na klapni od h1. zasto je to tako?
to su definitivno visoke temperature. pitam se koju tek onda tempreaturu pravi halogenka ako bi trebala da je dosta toplija od xenona, odnosno sta bi se desilo kada bi u socivo isla halogenka, dal bi izgorelo?
U ovo baš nisam siguran. Naime halogena sijalica ne proizvodi više toplote (makar ne značajno više). Predpostavio bih da se zbog manjeg broja prepreka veća količina toplote prenosi na prednje staklo (i ruku posmatrača ukoliko proveravaš toplotu) u slučaju halogene sijalice. Uzmi za primer dugo svetlo od prosečne Alfe - svo svetlo i svu energiju (toplotnu, UV zračenje, itd...) sijalica emituje ili direktno ili posredstvom reflektivne površine pravo na prednje staklo (plastiku). Xenon u projektoru doduše ima ispred sebe metalni štit za oblikovanje snopa svetla i jedan vrlo debeli komad stakla (sočivo) i tek ispred njega prednje staklo originalnog fara. Sočivo se vrlo brzo zagreje, i predpostavljam da se zato staklo fara ne zagreva toliko.

Treba imati na umu da se tehnologija xenon sijalica koristi i za zavarivanje metala (TIG ili GTAW postupak) tako da temperature itekako nisu male. Elektrode (dve male žice) u xenon sijalici su napravljene od Volframa, i vremenom izgore od temperature - a svi znamo da je volfram materijal koji trpi zaista visoke temperature (topi se na temperaturama dva puta višim od temperature topljenja nerđajućeg čelika).

Zapravo, merio sam i Osram H7 sijalicu istim termometrom i u okolini sijalice izmerio sličnu temperaturu (oko 120°C) kao i ispred D2S sijalice.

Najzad da i odgovorim na pitanje zašto je D2S sijalica hladnija od H1 sijalice iako rade na istom principu. Prvo, D2S sijalica koju smo koristili se takođe prodaje pod Morimoto brendom. Iako dolazi iz istih izvora kao veliki broj "kineza", RetrofitSource obično prodaje one kvalitetnije, i to se baš vidi kod sijalica. Njihove D2S sijalice imaju kvalitetniju mešavinu "halidnih soli" koje se nalaze u maloj kapsuli xenon sijalice i daju boju svetlosti. Zbog ove kvalitetnije mešavine (koja je i više prisutna u original sijalicama) one daju istu ili veću količinu svetlosti uz manju radnu temperaturu. Zapravo, najskuplji deo sijalice su elektrode (cerijumom obogaćeni volfram) i halidne soli i to su dve stvari koje razdvajaju sijalice po kvalitetu, boji, svetlosti i dugotrajnosti. Zato originalne xenon sijalice (tipa Osram Xenarc, Hella, Philips, ...) imaju istu boju, i često nekoliko puta duži vek trajanja od no-name kineza. Isti je razlog i za veću cenu originalnih sijalica, makar delimično.
miloradpapic napisao: 2. mislim da ta prica oko originalnih morimota i kontrole kvaliteta ne pije vodu. s obzirom da se radi o proizvodnji istih na jednom mestu u kini, kao i da livenje reflektora, nanosenje prajmera i osnovne reflektujuce boje vise nije neka velika nauka, mislim da je ovde rec o boljoj zavrsnoj obradi "originalnih". projektor je ili uradjen kako treba ili nije. sumnjam da oni testiraju svaki reflektor zagrevanjem sijalicom nekoliko sati.
Naravno, i Mini H1 i Mini D2S se proizvode u kini, i gde god da ih kupiš oni dolaze iz iste fabrike. RetrofitSource je najveći distributer ovih projektora u Americi i oni nabavljaju hiljade i hiljade ovih projektora više puta godišnje, vrše VIZUELNU selekciju odgovarajućih primeraka i ostatak prodaju po sniženoj ceni. Na njihovom forumu možeš naći Mini H1 sa malim ogrebotinama i greškama u proizvodnji po ceni od 45eur za par, ali od tih projektora ne možeš očekivati da rade kao i oni odabrani koje prodaju po duplo većoj ceni. Ako lokalni prodavac projektore prodaje po ceni od 80eur, predpostavio bih da ih nabavlja po sličnim uslovima. RetrofitSource prodaje odabrane projektore po ceni malo višoj od 90eur, i uz poštarinu ta cifra može biti samo još viša. Nažalost, prednost boljih projektora se ne može odmah oceniti, a kada se dođe do zaključka, često bude već kasno.

Juče sam iz Alfe 147 izvadio projektore koji su kupljeni u Beogradu i ugrađeni pre malo manje od godinu dana. Reflektivna površina je ispunjena tačkicama (proizvodni defekt) i imala je tanak sloj "magle" na sebi. Uzrok te magle je najverovatnije kombinacija relativno visoke temperature H1 sijalice (stavljani su H1 kinezi koji se prodaju kod nas) i inferiornog sloja hroma u reflektorskom delu projektora. Posledica ove magle je razočaravajuće osvetljenje druma.
miloradpapic napisao: ooops nevideh da si napisao za halogenu. ovo sada dovodi u pitanje da li je neophodno praviti dodatne orvore za hladjenje na faru jer sa tom temperaturom, plus ako uzmemo u obzir da se sada farovi pale po danu kada leti karoserija moze da se zagreje i do 80 stepeni. ovo moze ozbiljno da osteti projektor.
ja sam ugradio projektore pre 3 meseca, kako da saznam koja je verzija ( 4.1) . planiram da ih otvorim da vidim ima li ima nekih ostecenja.
Nisam siguran za ovih 80°C pošto sam juče prstima uhvatio telo projektora koje je bilo 60°C i pošteno se opekao. Karoserija ni po najvećoj vrućini ne ostavlja opekotine. :)

Što se prepoznavanja 4.1 verzije tiče - oni su jedini koji imaju CRNU bixenon klapnu dok sve ranije verzije imaju u sivoj boji (odnosno boji metala). Takođe, ako imaš MORIMOTO logo utisnut na spoljnoj strani projektora, najverovatnije je verzija 4 ili 4.1. Ako si kupio projektor negde kod nas, mislim da nećeš imati ni jedno ni drugo, nažalost.
Korisnikov avatar
dusanGT

Sre Mar 14, 2012 7:24 am

S obzirom da smo ista "firma" ;) mogu da odgovorim i ja...

a) D2S ima manju temperaturu na klapni od H1, zbog konstrukcije, kvaliteta sijalice i zbog hemijskog sastava one soli u sijalici. U tom smislu je trajnost D2S veća nego H1 (vanja147 može da objasni ove i druge detalje).

b) Cut-off je nešto bolji kod Mini D2S, mogu da se nabave sijalice koje daju nešto veću osvetljenost (Retrofitsource), D2S ima veću trajnost (broj radnih sati) i lakša je zamena sijalice. Vanja i ja smišljamo način da se i H1 sijalica u Mini H1 lako menja. Jedina mana D2S je njena cena - kod nas je Osram ili Philips D2S po ceni od oko 90€.

c) Sigurno postoji kontrola kvaliteta, a kakva je, to zaista ne znam. Drugo što je sigurno je da primerci koji ne zadovolje neke kriterijume idu po nižoj ceni (ne uništavaju se), Ovde kod nas se ti primerci ne prodaju kao neki proizvod II kategorije, već kao "Morimoto". Naše tržište je malo i ljudi nisu spremni da plate kvalitet, pa domaći prodavci neće da prave zalihe skupe robe koja nema kupce. A mnogima (i prodavci i kupci) ove finese i nisu bitne.
alfaskorpion
Garaža: AUDI A4 B8
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 7:53 pm

Sre Mar 14, 2012 12:42 pm

Vidim da ste krenuli u pravom smeru a pošto sam dosta toga već i sam ispitao možemo da se dopunimo i dodjemo do idelane kombinacije na našem tržištu ;)
Prva i osnovna stvar koja je u celoj priči problem je defintivno HID sijalica. Ona je 60% izvor svih problema(kokretno mislim na gorenje reflektujuće površine) na tim H1 mini projektorima, ostalih 40% je loš balast , loše odradjena reflektujuća površina i nepostojanje otvora za hladjenje na faru (mnogi preporučuju ovo ,trebalo bi da utvrdimo da li je potrebno stvarno)
Mislim da ne treba da gubimo puno vremena sa nečim što su ljudi već zaključili a druga stvar je da Retrofitsource firma potpisuje mnoge proizvode drugih proizvodjača i to naplaćuje duplo i troduplo više što mi se nikako ne svidja, zato ne treba suludo verovati u njihove priče što su mnogi ljudi po ino forumima i razotkrili.
DA se vratimo našem cilju :

1. Definitivno budite sigurni da sijalice lošeg kvaliteta proizvode više toplote i UV zračenja od kvalitetnijih što sam lično sam ispitao sa raznim sijalicama kojih ima kod nas na tržištu , vođen time što su drugi već odavno uradili i došli do sledeće tabele , za test je korišćen H1 projektor (morimoto) :
temperature su u farenhajtima
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... j6wH#gid=0" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
i test količine svetlosti :
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... t8AH#gid=0" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Evo i linka ka temi http://www.hidplanet.com/forums/showthr ... properties" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;)-Comparison
Odlično je da se pročita mnoge stvari će vam biti jasnije ;)

2.Sada malo da razjasnimo koje su koje sijalice i šta od toga možete naci kod nas, što se proizvodjača tiče :
1. Sijalice sa crno crvenom žicom dosta loš kvalitet proizvodjač Capcen - Korea cena za par je nekih 4$. Problem je što kod nas dolaze i kopije ovoga koje se prave u kini i krš su totalni , pored toga što su loše ...Kod nas se prodaju oko 1200din za par. Njih zaobilazimo u širokom luku.
2. Sijalice sa plavom i crnom žicom proizvodjač TaiChang , koliko sam imao prilike da istražim velika fabrika , kažu da su dobre sijalice , cena im je oko 8$ za par kod nas nisam uspeo da ih nadjem .
3. Sijalice sa obe crne žice kod nas se prodaje u onim beer kompletima , nisam uspeo da nadjem ko im je stvarno proizvodjač , mada ih ima dosta u kini cena im je 5$ za par :scratch: kod nas se prodaju za 25e sa garancijom 6meseci. Kupio sam par 4300 35w zbog testa . Primetio sam da ih Dušan ima u njegovim h1 projektorima i da ih svi prodavci projektora kod nas ugradjuju . Dušane ako možeš da slikaš tvoje h1 projektore koje si izvadio posle godinu dana korišćenja ,tj. njihove reflektujuće površine , bio bi ti zahvalan .
4. Retrofitsource firma prodaje sijalice kineskog proizvodjača Cnlight , to su sijalice sa crvenom i plavom žicom . Kao što se vidi iz gonjeg testa veoma dobar kvalitet sijalica i velika fabrika . Kontaktirao sam direktno njih i dobio neke odgovore.
Proizvode dve vrste sijalica , ravne koje su im jeftinija varijanta i lošijeg kvaliteta (ali opet daleko boljeg kvaliteta od Capcen itd. ) i sa zadebljanjem (njihov patent ,Retrofitsource prodaje samo njih ) odlična sijalica što je i test pokazao , sa zadebljanjem izgleda
Slika
Cena im je 15$ za par direktno kod njih , ravne su 7$ .
Ja konkretno imam kod kuće nekoliko pari ravnih 5000k h1 35w , takodje su i mojim farovima . Dosta dobro svetle osetno bolje od Capcen i beer sijalica koje sam testirao .
H1 projektor je na stolu svetleo 1h bez oštećenja sa njima , mogao sam par sekundi da držim reflektujuću površinu , što nije bio slučaj sa Capcen ( sutra cu obaviti tačno merenje temperature za te tri različite sijalice koje imam)
Uskoro poručujem okruglu sijalicu direktno od njih što će definitivno odlučiti šta ću koristiti, posle testa naravno.

5. I poslednja sijalica koja se može naci je philips sijalica , kažu da philips ne pravi h1 sijalice nego samo d2s itd , nije potvrdjeno ali h1 definitivno postoji na tržištu .
Test je pokazao da su se one najbolje pokazale od svih , cena im je u nabavci oko 20$ za par . Njih hoću da nabavim za test , ako je neko raspoložen da se udružimo neka javi ;)
Slika

To je sve što se tiče osnovnih informacija o sijalicama , definitivno su u moj uži izbor ušle cnlight i philps sijalice što ćemo uskoro i potvrditi posle testa.

Dušane i Vanja pošto vidim da ste ušli u problem kao i ja ;) zamolio bi vas slikate vaš projektor h1 i balast koji koristite (jer vidim da je projektor drugačiji od mog , vaš je hromiran i spolja , takvi projektori su kod dobavljača kod kojeg ja uzimam duplo jeftiniji od ovog kojeg ja koristim , pa želim da utvrdim da li su ovi opravdano skuplji ili je samo trik )
Evo mog balasta i projektora :
Slika
Izmenjao sam dosta balasta i ovaj se pokazao kao naj kvalitetniji , pretpostavljam da ga i Retrofitsource zato prodaje.
Ako možete da izmerite amperažu koju koristi balast od trenutka paljenja sijalice do potpunog zagrevanja , trebalo bi da krene od 6A i da se polako spušta do 3,5A , ako je balast dobar.
busso trsi Sline
Korisnikov avatar
Sauriann
Drug Član
Drug Član
Garaža: Stelvio 2.2 Q4 Lusso

ex Giulietta 2.0 TCT
ex MiTo 1.4 Turbo Benzina 155
ex 156 jtd mjet 16V SW
Pridružio se: Sub Okt 30, 2010 7:39 am

Sre Mar 14, 2012 1:37 pm

Vidim da ću ja da skoknem do Smedereva da ustanovim šta imam u farovima :wave:
Korisnikov avatar
Tihomirce
Garaža: Alfa Romeo
156 1.9JTD
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 9:24 pm

Sre Mar 14, 2012 2:14 pm

Raskanto ga u sitna crevca
svaka čast Miloše :thumbsup:
čim se malo stabilizuje vreme dolazim i ja na jedno druženje :drink
i čašicu razgovora ;)
Slika
Korisnikov avatar
EnricoAdams
Garaža: Alfa Romeo 156 restyle 1.9 JTD 16V
Pridružio se: Čet Nov 10, 2011 7:32 pm

Sre Mar 14, 2012 4:05 pm

Imam 2 pitanja oko ove teme

1. Da li je posle svega recenog, moguce kupiti u Srbiji original Morimoto Mini H1 4.1 projektore, kvalitetne sijalice i balaste?

2. Ako bih kupio projektore, sijalice i balaste direktno od RetroFitSource, da li postoji mogucnost da ih ugradim negde (u Srbiji) gde bih dobio kakvu-takvu garanciju da ce to biti lepo ugradjeno i da ce lepo raditi?
Vanja147

Sre Mar 14, 2012 5:41 pm

Pošto je tržište aftermarket HID sijalica potpuno neregulisano od strane nekog autoritativnog tela, sve te H-nesto sijalice mogu imati svakakve osobine (razlike u temperaturi, svetlosti, boji, dugotrajnosti...).

Testovi korisnika i iskustva mogu samo pokazati koja sijalica ima veću verovatnoću da radi na nižoj temperaturi ili da daje više svetla, ali to uopšte nije sigurno.

@alfaskorpion: Ako se bavis ugradnjom xenona predpostavljam da si video veći broj sijalica nego ja, i verovatno znaš da se njihove performanse mogu samo opisati kao "hit & miss".

Inače, sijalica koju RetrofitSource prodaje kao XB35, a na kojoj piše Philips Light Source nikada nije imala nikakve veze sa Philips Deutschland GmbH, što i RetrofitSource piše na svom sajtu. U pitanju je neka kopija, možda dobra i kvalitetna sijalica, ali to nije Philips HID sijalica. RetrofitSource ih prodaje za $70, što je skuplje od Philips 85122 D2S sijalica, a sigurno nije bolja.

Postoje fabrike u Kini (ili negde tamo na dalekom istoku) koje rade re-basing usluge, odnosno uzimaju Philips 85122 sijalice (D2S) skidaju kapsule i stavljaju na neka druga sijalična grla. Oni navodno koriste lasersko navođenje i garantuju odlično pozicioniranje rebased sijalica, al su njihove cene kao i original D2S sijalice.

Što se projektora tiče, sva četiri Mini H1 koje imam ispred sebe (2 skinuta sa Dušanove stare Alfe 147 i 2 potpuno nova kupljena u Januaru iz RetrofitSource-a) imaju hromiranu spoljnu površinu. Razlike između ta dva projektora su samo u detaljima. Naravno, kvalitet unutrašnjosti je dosta lošiji na starim projektorima, ali ne možemo sa sigurnošću reći da li je to od sijalice ili su takvi bili od samog početka. Jedina bitna razlika je u bixenon solenoidu - na novom H1 projektoru je veći solenoid i ima deblje žice za napajanje. Uvek sam za one stare tanke žice brinuo da li ću ih pokidati ako se malo povuče. :)

Slike koje te verovatno najviše interesuju - unutrašnjost projektora:

NOVI:
Slika

STARI:
Slika

Evo i slike sva četiri projektora - levo su stari, desno su novi.
Slika

Slika novog projektora sa donje strane sa Morimoto znakom.
Slika

Inače, jedna mana Mini H1 projektora ne način montaže sijalice. Dušan je ovo već pomenuo, ali nije loše ponoviti. Sistem sa komadićem žice koji se mora potpuno izvaditi da bi se izvadila sijalica je zaista nepraktičan. Potrebno je dosta strpljenja, a malo i sreće da bi se žica udenula u dve male rupice, a potom zakačila sa druge strane da drži sijalicu. Ovo je bio jedan od glavnih razloga (pored drugih prednosti koje smo naveli u prethodnim porukama) zašto smo počeli da razmatramo Mini D2S projektor. Njegova sijalica se može skinuti i zameniti jednom rukom, potpuno na slepo i u roku od 2-3 minuta.
EnricoAdams napisao:Imam 2 pitanja oko ove teme

1. Da li je posle svega recenog, moguce kupiti u Srbiji original Morimoto Mini H1 4.1 projektore, kvalitetne sijalice i balaste?

2. Ako bih kupio projektore, sijalice i balaste direktno od RetroFitSource, da li postoji mogucnost da ih ugradim negde (u Srbiji) gde bih dobio kakvu-takvu garanciju da ce to biti lepo ugradjeno i da ce lepo raditi?
Na prvo pitanje ti ne mogu sa sigurnošću odgovoriti, jer nisam nigde video da prodaju te nove projektore, niti mogu sa sigurnošću reći odakle ih nabavljaju. Inače tu nema pitanja koji je original a koji nije, svi su oni iz iste fabrike od istog proizvođača - razlika je samo u kvalitetu izrade. Neki prodaju bolje, neki prodaju škart. RetrofitSource prodaje ove bolje, rekao bih.

Za drugo pitanje, RetrofitSource ti daje garanciju za ispravnost svega što oni prodaju i mogu ti reći da su zaista u posebnoj klasi po pitanju poštovanja mušterija i garancije. U pitanju je nivo usluge koji mi (Srbi) nismo skoro nikad sreli. Što se ugradnje tiče, priča je malo komplikovanija. Kada je na Dušanovoj Alfi 147 u Beogradu ugradio majstor projektore, nije pazio na nekoliko bitnih stvari. Ne bih zalazio u razmatranje da li je to slučajno (nije primetio) ili namerno (nije hteo da troši vreme), al´ je rezultat tih propusta nekoliko drugih problema.

Prvo, zbog debljine Alfinog fara u oblasti gde sijalica dolazi i prstena koji drži H7 sijalicu, nije mogao zavrnuti maticu koja nosi projektor, pa kasnije nije mogao od te matice zavrnuti nosač H1 sijalice kako treba. Posledica je da se baza H1 sijalice mora seći i brusiti da bi adekvatno sela u ležište, međutim - zbog pomerenog nosača sijalice, metalna opruga koja bi trebalo da pritiska sijalicu pravi jedva dovoljan pritisak da sijalica ostane na svom mestu. Drugim rečima, za svaku sledeću zamenu sijalice ti treba brusilica.

Drugo, zbog nesimetrične konstrukcije originalnog fara (deblji je sa gornje strane nego sa donje, u okolini rupe za H7 sijalicu) projektori su spušteni na dole za oko 5% (2.86°) što se i ne vidi dok ne pokušate da usmerite farove nakon ugradnje. Koliko god pokušavali, levi far pomenute Alfe 147 nismo mogli da podignemo dovoljno gore da kompenzujemo taj pad od 5%.

Zbog ovih činjenica, Dušan i ja smo odlučili da na oba auta (Alfa 147 i njegova nova Alfa GT) sami ugradimo projektore i time eliminišemo pomenute probleme. Kad smo već kod toga, odlučili smo da probamo i Mini D2S projektor jer on prihvata original D2S sijalice. Čuo sam dosta priča od vlasnika raznih automobila kako im jedna D2S sijalica traje godinama, pa se dovodi u pitanje da li su H1 sijalice koje menjaš svakih 6-12 meseci zaista jeftinije od D2S sijalice koja traje 4-5 godina. Ako D2S projektor daje istu ili ekvivalentnu osvetljenost druma, a omogućava daleko lakšu zamenu sijalice i prihvata sijalice koje su preciznije, konzistentnije, hladnije i dugotrajnije a možda daju i više svetla, postavlja se pitanje da li je loše posvetiti malo više vremena i ugraditi Mini D2S projektore?
alfaskorpion

Sre Mar 14, 2012 7:19 pm

Sauriann i Tihomirce uvek ;)

enrico mislim da si na prvo pitanje sam sebi dao odgovr u drugom, imaš na netu par ljudi koji rade to pa možeš da pozoveš i pitaš.

Što se RetroFitSource tiče moje mišljenje o njima iz priče drugih je pored visokih cena za neke stvari pozitivno jer kažu da imaju dobru podršku i odličnu garanciju , što ponekad i vredi platiti , ako je to istina.
Ali što se mene tiče iz srbije i nije neka prednost koja bi meni koristila , transport .... :?
A uostalom prednost je i igranje oko svega toga :grin:
Druga stvar meni je cilj da napravim dobar set up koji ce da izdrži cnlight sijalicu 4500k 45W (ili neku 55w drugog proizvodjača za koju utvrdimo da je dobra i pristupačna) sa 55w balastom a to sija besprekorno dobro 8)
busso trsi Sline
Vanja147

Sre Mar 14, 2012 7:33 pm

alfaskorpion napisao:Druga stvar meni je cilj da napravim dobar set up koji ce da izdrži cnlight sijalicu 4500k 45W (ili neku 55w drugog proizvodjača za koju utvrdimo da je dobra i pristupačna) sa 55w balastom a to sija besprekorno dobro 8)
Jesi li razmatrao efekat koji će pojačana svetlost (45 ili 55W) blizu auta imati na sposobnost da vidiš u daljinu po mraku?

Ja bih razmišljao kako da pojačam količinu svetla u daljini (na 30m i dalje) bez da pojačam svetlo blizu auta. Tu već i sijalica od 35W daje sasvim dovoljnu količinu svetla.
alfaskorpion

Sre Mar 14, 2012 8:27 pm

Da narvno ali pošto nisam iskusio to svojim očima ne mogu da tvrdim , zato i hoću da probam , mnogi tvrde da je odlično i da nesmeta no videćemo ali M h1 definitivno nije projektor za to ;)
Tu Philips 85122 D2S sijalicu ja kod dobavljača imam za 28$ po komadu ;)
Slažem se da je tržište ne uredjeno i da ne postoji kontrola kvaliteta ,ali postoje mnogi prodavci koji kontrolu vrše interno i sami pa posle plasiraju na tržište kao retrof. ali po dosta povoljnijim cenama.
Takodje sam siguran da je cnlight kompanija ok jer sa istesiranih 5 kompleta njihovih jeftinijih sijalica dobio iste rezultate u temperaturi i boji (posle 40minuta rada telo projektora pozadi 82-3 °C i štit na klapni takodje 82°C što je ok)
Zato i hoću da vidim kakve su im kvalitetnije sijalice ;)
Inače ne bavim se ugradnjom xenona profesionalno ali znam tu i tamo po nešto ;)
Inače hvala na slikama , mada da si imao vremena da skines klapnu i slikaš taj hrom bio bi ti baš zahvalan , ako je cim. izvini . :good:
Vidi se da je oštećen hrom , ne verujem da je takav bio , reci mi da li ste primetili da je intezitet svetlosti dosta opao ?
busso trsi Sline
Vanja147

Sre Mar 14, 2012 9:37 pm

Nakon što sam prvi put vozio tu Alfu po potpuno mračnom seoskom putu primetio sam da je osvetljenje puta dosta razočaravajuće. Prošle godine kada su ti isti projektori bili novi izgledali su odlično. To je pokrenulo čitavu akciju pribavljanja novih projektora i nalaženja uzroka zašto to svetlo ne daje odlične rezultate. Ispostavilo se da se pojavila magla na unutrašnjosti projektora (ne mislim na kondenzovanu vodu nego na beli film koji sprečava odbijanje svetla). Gledajuci slike raznih projektora na netu primetio sam da je to tipični izgled "izgorelog" projektora.

Inače, sredinom sledeće nedelje bi trebalo da stignu 4 x Philips 85122 sijalice - nadam se da će količina svetlosti i oblik snopa opravdati cenu sijalice. Svakako će biti uporednih slika Morimoto 3Five D2S sijalica i Philips 85122 :)

Ono za količinu svetla blizu auta - neki kažu da je 55W odlično, neki kažu da su bolje videli i naknadno se vratili na 35W, tako da, kao što kažeš dok ne probaš verovatno nećeš znati.

Slike rastavljenih projektora ću staviti kasnije ako stignem.
Korisnikov avatar
miloradpapic

Sre Mar 14, 2012 10:49 pm

vanja147
ja sam ugradjivao kod istog lika u bg projektore kao i dusanGT. dusanu je pregoreo projektor odmah po ugradnji, a i posle toga kao sto kazes nisu bili bas neki rezultati osvetljenja. kada sam otisao da ugradim, posebno sam naglasio problem koji ke dusan imao, ali me je lik ubedio da ce meni ugraditi novu generaciju morimota, a da je predhodna 9generacija imala cesta pregorevanja. ja za sad (6meseci) nisam primetio da se svetlost smanjuje.
svakako bih zamenio sijalice (imam crveno-crnu zice) izgleda najgore.
koja je cena ti philips sijalica i dal one mogu na obicne balaste? ako nabavljas, mogao bi ja uzeti jedan par.
Vanja147

Sre Mar 14, 2012 11:13 pm

Sijalice koje sam naručio su sa D2S grlom, one ne mogu da se stave u Mini H1 projektor. U pitanju su one original sijalice što idu u fabričke xenone. Svakako, već sam ih juče naručio i trenutno su negde u Salt Lake City-ju u Americi, na putu ovamo.

Za neke buduće nabavke bi se mogli dogovoriti, al imaj na umu da ovi prodaju samo original sijalice.
Korisnikov avatar
dusanGT

Čet Mar 15, 2012 7:15 pm

miloradpapic napisao:... nisam primetio da se svetlost smanjuje.
Na žalost, ta degradacija kvaliteta i jačine svetla je postepena, pa se ne primeti, sve dok se ne uporedi sa nekim drugim (novijim) projektorom, za kojeg smo sigurni da je zadržao prvobitne karakteristike. Možda se sećaš da smo (pre nekoliko meseci) upoređivali svetlo koje daju naši farovi na zidu i ustanovili da je kod mene slabije. To smo protumačili razlikom u reviziji... Sad smo sigurni da je razlog degradacije kombinacija problematičnog kvaliteta unutrašnje površine projektora (koji su verovatno nabavljeni kao roba sa greškom) i velika temperatura koju razvijanju H1 xenoni.

Povratak na “In Elettronica Alfa”