farbanje pomoc
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
OMP nisam ni mislio da skine svu boju sa branika nego da ga matira, kao sto si ti rekao (valjda se podrazumijeva), ali ne znam da li ce decko da shvati sta i koliko......Sto se tice prajmera , ne moze ga biti mnogo, bar do sad mi se nije pokazalo kao greska jer ga plastika upija nevjerovatnom brzinom..... Ono sto sam zaboravio da napisem, kad bi mogao , pokusaj da bude lijepo vrijeme, bez vlage kad budes to radio, pozeljno je..... I spric git/kit da ti odstoji NAJMANJE 24h sad u ovo doba godine....
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- OMP
- Garaža: GP TJet
nema veze sto plastika upija prajmer, nije ni potrebno da on bude u nekom debelom sloju i da izgleda kao farba vec da odradi svoju svrhu a jedan-dva sloja su sasvim dovoljna za to, dodatnim nalivanjem ne dobijas nista sem sto gubis vreme i trosis materijal i rizikujes da se posle sve lakse oljuska kad dodje do nekog cukanja i sl. ostecenja.
posle prajmera ionako ide spric git koji ce sve da popuni i pokrije sta treba
Re: farbanje pomoc
Ognjen_HN napisao:Vidi, osmirglaj branik dok ne dignes svu boju....
pa po ovom kako si napisao gore samo moze da se shvati bukvalno posebno kod nekog ko se prvi put srece sa ovom materijomOgnjen_HN napisao:OMP nisam ni mislio da skine svu boju sa branika nego da ga matira.....

nema veze sto plastika upija prajmer, nije ni potrebno da on bude u nekom debelom sloju i da izgleda kao farba vec da odradi svoju svrhu a jedan-dva sloja su sasvim dovoljna za to, dodatnim nalivanjem ne dobijas nista sem sto gubis vreme i trosis materijal i rizikujes da se posle sve lakse oljuska kad dodje do nekog cukanja i sl. ostecenja.
posle prajmera ionako ide spric git koji ce sve da popuni i pokrije sta treba
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Ako se branik ne ošmirgla do plastike vec samo matira boja onda nemora ni plastik prajmer da se nanosi a ako se prešmirgla neki deo onda samo taj deo se predje sa prajmerom.
sent from maj el dži digitron juzing tapatok
- OMP
naravno, mada ni taj mali deo nema potrebe preci prajemrom, x puta sam radio cele plasticne delove samo sa spric gitom dve ruke bez prajmera i nikad mi se nije ljuskalo niti mu sta falilo.
komsiji sam uradio komplet branike na audi jajetu i evo danas posle nekih 5-6 godina i dosta češanja po prakinzima boja stoji bez ikakvih ljuskanja i pucanja, bitna je samo dobra priprema plastike pre toga.
komsiji sam uradio komplet branike na audi jajetu i evo danas posle nekih 5-6 godina i dosta češanja po prakinzima boja stoji bez ikakvih ljuskanja i pucanja, bitna je samo dobra priprema plastike pre toga.
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Namjerno sam napisao ''svu boju'' jer koliko vidim decko pita koju smirglu da koristi, sto znaci da je bas pocetnik u tome, i najlakse mu je da shvati kad kazem da sve skine.... A ne sa pitanjima i podpitanjima kako matirati, kojom smirglom, da li ostaviti malo boje, ili kako da zna koja je prva boja itd itd.....Samo sam mislio da mu olaksam. 

NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- novak24
- Garaža: Alfa Romeo 1.9 jtd
- interceptor
Par postova gore sam ti napisao...inače ja prajmer za plastiku koristim samo za plastične delove koji nikad pre nisu farbani a sitne delove kako kolega OMP kaže ne prskam čisto iz praktičnih razloga da se izbegne dodatna operacija a i iz iskustva sam video da ne mora iako proizvodjač kaže da treba.
- novak24
danas sam malo experimentisao i pokiusao sam da ispoliram jedan far..izlgeda da sam rodjen za ovoo 

- interceptor
- novak24
kupio sam smirgle od 1000, 1500,2000 i prvo sam tim redosledom i smirglao far..prvo 1000 pa 1500 i na kraju sa 2000. poptuno je far zamatirao i zatim sam rucno par puta presao sa pastom sa poliranje farova ( kupio sam je odavno, cena je nego oko 10e) i na kraju presao sa polirkom..rezultat je bas vidljiv. za prvi put, extra.

- radovann
- Garaža: ex Alfa Romeo 156 sw 2002 1.9 jtd
ex Alfa Romeo gt blackline 2006 1.9 jtdm
exAlfa Romeo 156 mjet 2005 - Lokacija: beograd
- novak24
PA posto prvi put sam radim, i nemam iskustva mislim da je rezultat zadovoljavajuci.
- Dika
- Garaža: Alfa Romeo GT
poz druze
Reci mi za sprej za farbanje jel se lak posebno uzima u spreju ili?
Imam udubljenje i oguljenu farbu 2cmx2cm to bih ispeglao i zagitovao i presao sprejem, e sad me za lak zanima,jel ide posebno?
Reci mi za sprej za farbanje jel se lak posebno uzima u spreju ili?
Imam udubljenje i oguljenu farbu 2cmx2cm to bih ispeglao i zagitovao i presao sprejem, e sad me za lak zanima,jel ide posebno?
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
- slavko
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.8ts
sad sam isčito temu i vidim da treba da krpis branik,a na slici vidim da nije ti strasno pukao.posto sam dosta radio i sa plastikom ovo ti je najbolje da uzmes malo jacu lemilicu u ruke i izvaris taj branik dosta je jednostavno.
postupak je sledeci:
skines branik vratus pukotinuu ravni,poravnas sa celum delom branika,brusilicom oko pukotine na pola santimetra skines svu boju do ciste plastike i spolja i iznutra dobro ugrejes lemilicu i po pukotini utapas plastiku po milimetar otprilike u dubinu i tako i spolj i iznutra plastike se stope i branik ti je zavare onda malo poravnas neravnine nastale od lemilice spolja i uzmes bumper git i poravnas spolj a iznutra navuces malo gita cisto da popunis neravnine ako te nesto jos zanima slobodno pitaj
postupak je sledeci:
skines branik vratus pukotinuu ravni,poravnas sa celum delom branika,brusilicom oko pukotine na pola santimetra skines svu boju do ciste plastike i spolja i iznutra dobro ugrejes lemilicu i po pukotini utapas plastiku po milimetar otprilike u dubinu i tako i spolj i iznutra plastike se stope i branik ti je zavare onda malo poravnas neravnine nastale od lemilice spolja i uzmes bumper git i poravnas spolj a iznutra navuces malo gita cisto da popunis neravnine ako te nesto jos zanima slobodno pitaj
- interceptor
Što se tiče laka u spreju ima da se kupi transparentni ali pravi lak nemožeš napuniti u sprej jer nemožeš staviti učvršćivač jer će stvrdnuti u boci a taj u spreju kao prvo nema pravi sjaj i nikad nije tvrd kao ovaj sa učvršćivačem.
- OMP
imas ove univerzalne mipa lakove

- Dika
u pravu si , a sta mislis da se sa tim lakom iz spreja predje vise ruka pa da se fino vrlo malo sa najsitnojom smirglom matira a onda ispolira?interceptor napisao:Što se tiče laka u spreju ima da se kupi transparentni ali pravi lak nemožeš napuniti u sprej jer nemožeš staviti učvršćivač jer će stvrdnuti u boci a taj u spreju kao prvo nema pravi sjaj i nikad nije tvrd kao ovaj sa učvršćivačem.
- OMP
to mozes sa ovim lakom sa slike koju sam ti okacio, ja sam sa njim zafarbavao vise puta neke delove i polirao bez problema
- Falcon037
- predsednik kluba
- Garaža: -
ex: Alfa 147 JTD 16V
ex: Alfa GT JTDM
Alfa 156 V6 SP2 Azzurra
Alfa Mito MultiAir Turbo - Lokacija: Beograd
Ja sam koristio ColorMatic 1K lak u spreju i jako sam zadovoljan jer ne podliva uopšte što je jako bitno kod amaterkih popravki.
http://www.motipdupli.de/en/products/co ... -1239.html
Postoje 2K lakovi u spreju sa dve komore pa se pre samog lakiranja aktivira druga komponenta ali to nisam uspeo da nađem kod nas gde ima da se kupi.
http://www.repaintsupply.com/spraymax-2 ... p3685.html
http://www.motipdupli.de/en/products/co ... -1239.html
Postoje 2K lakovi u spreju sa dve komore pa se pre samog lakiranja aktivira druga komponenta ali to nisam uspeo da nađem kod nas gde ima da se kupi.
http://www.repaintsupply.com/spraymax-2 ... p3685.html
- interceptor
Može se polirati ali relativno brzo od pranja i atmosferskih uticaja i uv zračenja gubi sjaj a da ne kažem da ga slučajno poliješ benzinom.To je idealno da dofarbaš i prodaš nekome a posle nek se on muči.Moje vidjenje je da ako želiš odraditi kako kako treba onda zaboravi sprej.Naravno to punoviše košta ali tako jekako je.Nekome ne smeta da ima fleke od spreja na autu ponekad čak i u pogrešnoj nijansi a neko to ne može podneti.Sve zavisi kako ko gleda na te stvari.
- OMP
moze i ovaj colormatic, radio sam i sa njim.
sto se polliranja tice ja sa ovim mipinim nisam imao problema, evo na ćaletovom autu sam zafarbavao krilo pre dve godine i dalje je lak kao nov a poliran je. takodje jos neke stvari koje sam radio idalje ok izgledaju a izlozene su raznim atmosferalijama.
a vec smo konstatovali da sprej nije za neku ozbiljnu primenu vec za sitne popravke i zafarbavanja
sto se polliranja tice ja sa ovim mipinim nisam imao problema, evo na ćaletovom autu sam zafarbavao krilo pre dve godine i dalje je lak kao nov a poliran je. takodje jos neke stvari koje sam radio idalje ok izgledaju a izlozene su raznim atmosferalijama.
a vec smo konstatovali da sprej nije za neku ozbiljnu primenu vec za sitne popravke i zafarbavanja
- Dika
Naravno, ovo meni je buvalno velicine pasulja , nisam mislio da farbam haubu
vise volim da ostavim ono sto je zagrebano na vecoj povrsini nego da ga zafarbavam, ne planiram da prodam auto tako da nije sminkanje u pitanju
a opet nije to posao za kompresor , sto se kaze ne isplati se prljati pistolj za tako malo 

- novak24
do sada nisam stigao da pisem od obaveza..sta mislis da ga zavarim sa silikion pistoljom?
Povratak na “Alfa Romeo 147 | Alfa Romeo 156 | 166 | GTV | GT”