Bezbednost u saobracaju
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
K'o sto erdeljen rece, nista ih nece vratiti...
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Njih nece vratiti,ali vec vidim da ce ovaj vozac proci bez posledica kao i mnogi drugi koji su zasticeni od zakona i pravde.
Da ne nabrajam sad imena koji su napravili udese sa smrtnim posledicama pre mnogo godina i dan danas su na slobodi bez sudjenja...zasto i kako?
Da ne nabrajam sad imena koji su napravili udese sa smrtnim posledicama pre mnogo godina i dan danas su na slobodi bez sudjenja...zasto i kako?

- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
Koliko vidim i cujem, pokrenuce se predlog uredbe, zakona ili cega vec na konto bezbednosti mladih u saobracaju. Neki predlozi su da se postavi 'granica' za kubikazu vozila (spominje se cifra od 1400 kubika) koje ce lica mladja od 21 godine moci da voze, nulta tolerancija na alkohol do ne znam koje godine i valjda zabrana voznje od 23h uvece do 6h ujutru.
Posto jos uvek spadam u ovu starosnu grupu na koju ce se odnositi sve ovo, moram reci da sam vrlo tužan.
Trebalo je da kupim 147 kroz nekih mesec ili dva, medjutim izgleda da cu morati da pričekam na moju prvu Alfu..
((
Sto se tice samog predloga, ne mislim da ce doneti neke promene.
Posto jos uvek spadam u ovu starosnu grupu na koju ce se odnositi sve ovo, moram reci da sam vrlo tužan.

- elas
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
Ogranicenje kubikazom je idiotizam a ako vec uvode ogranicenja neka ih uvedu na kilovate, recimo 55kw i kraj!
Alfa Romeo - The car inside the driver.
- OMP
- Garaža: GP TJet
to sa kw takodje ne pije vodu jer neko moze da cipuje ili bilo kako nabudzi taj auto i da lako prebaci tih xx kw
Re:
po meni ovo je najbitnije, kubikaza je glupost jer i sa ficom mozes da pogines ako si lud, pijan, pospan.... tako da to je sve dzabeRik napisao: nulta tolerancija na alkohol do ne znam koje godine i valjda zabrana voznje od 23h uvece do 6h ujutru.
.
to sa kw takodje ne pije vodu jer neko moze da cipuje ili bilo kako nabudzi taj auto i da lako prebaci tih xx kw
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- alfabg
- Garaža: Alfa Romeo 156 1.9 jtd(85 kw)rest. 2004.Remaped
Ogranicavanje kubikaze ili konjaze = cista glupost.Dok su se nekad vozile samo fice i zastave ginulo se i vise,nego nije toliko bilo medija.Treba raditi na preventivi(porodica pre svega),edukacija pa kontrola i represija.Zabrane kretanja ili koriscenja motornog vozila...u najmanju ruku smesno.Kako ce se mladji ljudi zaposljavati,koliko znam i za komercijaliste je uslov posedovanja B kategorije.Kako ce klinci koji su zavrsili za vozace naci posao kad po ovome do 21 ne mogu da voze C kategoriju a skolovanje i dozvolu dobise sa 18 godina.Ispada na primer da nemoze mladji od 25 godina da se zaposle u pekari da razvoze hleb jer hleb se razvozi nocu a ne danju i kombi ima 2000ccm(npr da razvoze picu kao u evropi i od tih para da se dalje skoluju).Sad ce lihvari da dignu cene malolitraznih automobila pa jugo ima da kosta 5.000 evara(nema abs,airbag itd)pa i on moze da ide 140-150 km/h bez budzenja,ako je neko budala,budala je.Da nepominjem koliko konja imaju tfsi 1.2 motori,Reno Captur od 1200 kubika ima 120 ks a onaj slabiji Captur 900 kubika i 90 konja(oba su turbo benzinci).Pa u Americi sa 17 godina kupuju i voze hamere ali tamo vazi zakon pa kad nesto zeznes spakuju te ocas posla.Krecem se po Beogradu najvise nocu i desi mi se da nedeljama ne naidjem na patrolu saobracajaca.Zna se tacno kad i gde prave racije.
Show Must Go On
- Alfanatic
- Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
...................................... - Lokacija: Indjija
Šalu na stranu, naravno da se ni ovim merama neće ništa bitno promeniti, baš kao ni smanjivanjem plata i penzija i toliko drugih promašaja u vidu zamajavanja javnosti umesto prepoznavanja i otklanjanja uzroka problema u samom korenu. Dok se mi sami ne promenimo i dok sve ne potekne iz porodice, sreće neće biti. Lomiće se po kičmi najslabijih, bahati i bogati će i dalje podmazivati gde treba i raditi šta hoće, dok će se nadležni hvaliti kojekakvim statistikama i fingiranim ciframa kao alibi za sopstveno neznanje/nerad...
BTW, sve dok vlada ovaj divlji zapad mislim da nije loša ideja skloniti sa ulica noću pomahnitalu, pijanu i drogiranu omladinu koja pored sebe ugrožava i druge nedužne učesnike u saobraćaju, ali o tome treba da se povede stručna diskusija i sprovede ozbiljna studija kako bi se videlo ko i koliko u svemu tome dobija/gubi, odnosno kako bi se obezbedilo da se oni najproblematičniji zaista prepoznaju i sklone sa ulica.
Re:
Nema sekiracije, lepo uzmeš MiTo ili Giuliettu benzinca sa 1.368 ccm, uklopiš se u novi pravilnik, a konjića kol'ko hoćeš - 155-170Rik napisao:Trebalo je da kupim 147 kroz nekih mesec ili dva, medjutim izgleda da cu morati da pričekam na moju prvu Alfu..((

Šalu na stranu, naravno da se ni ovim merama neće ništa bitno promeniti, baš kao ni smanjivanjem plata i penzija i toliko drugih promašaja u vidu zamajavanja javnosti umesto prepoznavanja i otklanjanja uzroka problema u samom korenu. Dok se mi sami ne promenimo i dok sve ne potekne iz porodice, sreće neće biti. Lomiće se po kičmi najslabijih, bahati i bogati će i dalje podmazivati gde treba i raditi šta hoće, dok će se nadležni hvaliti kojekakvim statistikama i fingiranim ciframa kao alibi za sopstveno neznanje/nerad...
BTW, sve dok vlada ovaj divlji zapad mislim da nije loša ideja skloniti sa ulica noću pomahnitalu, pijanu i drogiranu omladinu koja pored sebe ugrožava i druge nedužne učesnike u saobraćaju, ali o tome treba da se povede stručna diskusija i sprovede ozbiljna studija kako bi se videlo ko i koliko u svemu tome dobija/gubi, odnosno kako bi se obezbedilo da se oni najproblematičniji zaista prepoznaju i sklone sa ulica.
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
- MiloshBg
- Garaža: No Alfa, no fun...
Batina je bre iz raja izasla, nije to nas narod dzabe rekao!
Re: Bezbednost u saobracaju
Slazem se da treba raditi na tome, ali kako kad bre ni sopstveno dete ne smes da prebijes kad pogresi ili napravi neko sranje?! Ja ni sam ne znam koliko sam puta dobio batine kad sam napravio neko sranje a ovi novi klinci verujem da roditeljske/vaspitne batine u zivotu nisu osetili jer u suprotnom se ne bi ponasali ovako kako se ponasaju... A da ne spominjem to da vaspitaci, ucitelji, nastavnici pa i profesori ne smeju da sankcionisu decu zbog kojekakvih novih idiotskih zakona i pravila.alfabg napisao:Treba raditi na preventivi(porodica pre svega),edukacija pa kontrola i represija.
Batina je bre iz raja izasla, nije to nas narod dzabe rekao!
Alfa Romeo - The car inside the driver.
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
Naravno, niko nije ni rekao da je danas ovde lako biti dete sa jedne strane (često uskraćeno za mnoge stvari i sa x životnih polilema), odnosno roditelj sa x životnih nedoumica i problema sa druge strane. Brzog, lakog i univerzalnog recepta nema nažalost 

- Rik
- Saradnik Uprave
Gomila apsurda na sve strane. Razumni zakoni se uglavnom slabo sprovode u delo, ili se učestalo krše, a sa druge strane dobijamo packe za neke apsurdne stvari.
Inace, u Hrvatskoj postoji ogranicenje na snagu. Ako imam dobre informacije, u pitanju su cifre od 80kw, odnosno 109hp ako se ne varam. Svi gore ispisani postovi imaju mnogo vise smisla od ovih predloga, tako da se nadam da nece biti nista od ovoga.
@alfanatic, vrlo rado, ali se trenutno ne uklapaju finansije sa ta dva modela. :/ Ako ovi klimoglavci iz parlamemta usvoje predlozene gluposti, verovatno cu morati da pričekam što se Alfe tice.
Inace, u Hrvatskoj postoji ogranicenje na snagu. Ako imam dobre informacije, u pitanju su cifre od 80kw, odnosno 109hp ako se ne varam. Svi gore ispisani postovi imaju mnogo vise smisla od ovih predloga, tako da se nadam da nece biti nista od ovoga.
@alfanatic, vrlo rado, ali se trenutno ne uklapaju finansije sa ta dva modela. :/ Ako ovi klimoglavci iz parlamemta usvoje predlozene gluposti, verovatno cu morati da pričekam što se Alfe tice.
-
Ka
- Drug Član
U moje tinejdžersko vreme vojnički kaiš ili lopata su bili i više nego ubedljivi
Pre neki dan dvogodišnji sin saplete se i padne,vidim place i drzi se za levu ruku,ja ga odvedem kod lekara i zamalo nahebem!!Ladno ga pita doktor(ej bre,dvogodisnjaka)....Kako si pao?Da li te je neko tukao?????Da mu taj dan nisam dao Nutele rekao bi iz zajebancije....Tata me tukao!!!!
Prenocio bi kod žandara 1000%....
Mene moj Djura kad dovati da me pegla vrati me 5 godina unazad

Pre neki dan dvogodišnji sin saplete se i padne,vidim place i drzi se za levu ruku,ja ga odvedem kod lekara i zamalo nahebem!!Ladno ga pita doktor(ej bre,dvogodisnjaka)....Kako si pao?Da li te je neko tukao?????Da mu taj dan nisam dao Nutele rekao bi iz zajebancije....Tata me tukao!!!!
Prenocio bi kod žandara 1000%....
Mene moj Djura kad dovati da me pegla vrati me 5 godina unazad

- Zvrle
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo 159 SW 1.9 8V 2010 god.
ex Alfa Romeo 156 1.9 jtd 16v 2003 god. - Lokacija: Breznica
U Moje vreme su roditelji tukli decu, ucitelji, nastavnici takodje, islo se u vojsku i deca su od malih nogu znala sta se se sme a sta se ne sme, znalo se za red, obaveze i disciplinu. Sada se zivi drugacije i moderan nacin zivota je mnogo toga dobrog doneo, ali ne vidim tu niceg dobrog za decu, koja postaju sve gora i ne postuju nikoga. Normalno, nisu sva deca takva i to je za pohvalu.
''Alfa Romeo one day.. Alfa Romeo forever''
- Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
A što se tebe konkretno tiče, onako kao višedecenijski vozač koji se 12 godina kalio na Yugu i uskoro roditelj jednog mladog vozača mogu reći da možda i nije tako strašno ukoliko te odmah u startu ne sačeka neka lepa Alfa sa puno razigranih konjića. Život je tek pred tobom i za sve ima vremena, pa možda dobro dođe i trening na nekom slabijem vozilu.
Ovde ne impliciram da su svi mladi pušteni sa lanca i da odmah treba direktivom preseći bez milosti, ali ukoliko je broj onih "divljih" nedopustivo velik onda je zarad opšte bezbednosti možda i razumno malo uskratiti i one pitome.
Samo malo glasno razmišljam iz fotelje, a nadležni će ionako da preseku kako oni misle da je najbolje ili kako njima najviše odgovara
Re:
Naravno, taj moj komentar je i inače bio ironičan jer je tragedija što nadležni nisu čak ni toliko upućeni da se snaga motora ne meri kubikažom, a da ne govorimo o savremenim trendovima u autoindustriji, downsizingu i sličnim "svemirskim" pojmovima. Uostalom o tome svedoči i dugogodišnji paradoks vezan za troškove registracije automobila, posebno onih preko 2 "litre".Rik napisao:@alfanatic, vrlo rado, ali se trenutno ne uklapaju finansije sa ta dva modela. :/ Ako ovi klimoglavci iz parlamemta usvoje predlozene gluposti, verovatno cu morati da pričekam što se Alfe tice.
A što se tebe konkretno tiče, onako kao višedecenijski vozač koji se 12 godina kalio na Yugu i uskoro roditelj jednog mladog vozača mogu reći da možda i nije tako strašno ukoliko te odmah u startu ne sačeka neka lepa Alfa sa puno razigranih konjića. Život je tek pred tobom i za sve ima vremena, pa možda dobro dođe i trening na nekom slabijem vozilu.
Ovde ne impliciram da su svi mladi pušteni sa lanca i da odmah treba direktivom preseći bez milosti, ali ukoliko je broj onih "divljih" nedopustivo velik onda je zarad opšte bezbednosti možda i razumno malo uskratiti i one pitome.
Samo malo glasno razmišljam iz fotelje, a nadležni će ionako da preseku kako oni misle da je najbolje ili kako njima najviše odgovara

- Zvrle
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo 159 SW 1.9 8V 2010 god.
ex Alfa Romeo 156 1.9 jtd 16v 2003 god. - Lokacija: Breznica
- Rik
- Saradnik Uprave
Nego, očekuje covek nesto mnogo dugo i onda cujem ovako nesto. Videcemo, jos nista nije bilo zvanicno. Mada se nadam da ce se sto pre oglasiti povodom ove teme, jer sam po 147 trebao otici za nekih mesec-dva, ovako mi je sve na klimavim nogama.
Nego, očekuje covek nesto mnogo dugo i onda cujem ovako nesto. Videcemo, jos nista nije bilo zvanicno. Mada se nadam da ce se sto pre oglasiti povodom ove teme, jer sam po 147 trebao otici za nekih mesec-dva, ovako mi je sve na klimavim nogama.
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
I opet, kad tatinog sina zausatvi cika policajac, par telefonskih poziva resava sve...
Sto znaci tresla se gora, rodio se mis...
Sto znaci tresla se gora, rodio se mis...
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- draganche
- Garaža: Alfa Romeo 155 2.0 TS 8v
Negde sam pročitao da će biti valjda 1400cc i 70kw ograničenje... To je za poštene građane koji poštuju zakon, za tatine sinove ne verujem da će važiti. Inače se slažem sa predlogom zakona, ali sam ubeđen da neće biti primenjen na sve podjednako,kao i mnogi dosada.
- Bg_Silver
- Garaža: /
Zasto da nekolicina vozaca idiota oblikuje zakon jedne zemlje, nebitno sto je idioti i vode. Nisu samo deca kriva, oni se ugledaju na starije bahate vozace koje svakodnevno vidjam po Beogradu. I njima da stavimo i svima nama ogranicenje na 1.4 i svi da vozimo fiat 500L.
Salu na stranu, kakvo je stanje u zemlji tako je i u saobracaju haoticno, a niko ko je zaduzen nema inicijativu da nesto promeni i da kod ljudi stvori saosecanje i toleranciju prema drugim vozcima i stanju na putu. Dobre vozace treba nagraditi (recimo manjim osiguranjem, registracijom), a ne stavljati ih u isti kos sa delikventima i diletantima.

- elas
Doslo vreme da se postuje zakon umobolnika,debila i kojekakvih ne vladinih organizacija koja zaupaju neka i necija prava...a ta prava nisu sigurno zdravog ljudskog bica vec poremecenog uma i alavog na novac...Necu imenovati tu nacionalnu zajednicu jer me uvek banuju i zabrane,ko razume znace.
U skoli su sad nastavnici manji od makovog zrna...zasto?zato sto sistemu netrebaju milijarde pametnih i vaspitanih djaka odnosno ljudi kojima nece tako lako moci manipulisati vec obrnuto,par stotina je dovoljno da ostale okrece kako hoce.Zato im i daju ta nenormalna prava da je sin stariji od oca i pametniji od profesora
U skoli su sad nastavnici manji od makovog zrna...zasto?zato sto sistemu netrebaju milijarde pametnih i vaspitanih djaka odnosno ljudi kojima nece tako lako moci manipulisati vec obrnuto,par stotina je dovoljno da ostale okrece kako hoce.Zato im i daju ta nenormalna prava da je sin stariji od oca i pametniji od profesora

- alfabg
Re:
Sve je kao sto si napisao samo nece biti ogranicenja u pogledu godina zivota - kubikaza i bice trajno oduzimanje vozila u slucaju nasilnicke voznje.Znaci nemoj da si tuzan,trk po alfu iRik napisao:Koliko vidim i cujem, pokrenuce se predlog uredbe, zakona ili cega vec na konto bezbednosti mladih u saobracaju. Neki predlozi su da se postavi 'granica' za kubikazu vozila (spominje se cifra od 1400 kubika) koje ce lica mladja od 21 godine moci da voze, nulta tolerancija na alkohol do ne znam koje godine i valjda zabrana voznje od 23h uvece do 6h ujutru.
Posto jos uvek spadam u ovu starosnu grupu na koju ce se odnositi sve ovo, moram reci da sam vrlo tužan.Trebalo je da kupim 147 kroz nekih mesec ili dva, medjutim izgleda da cu morati da pričekam na moju prvu Alfu..
((

Show Must Go On
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Sta uzece mi privatnu svojinu ako neki debeli policajac pomisli da sam nasilan na ulici? More banana!!!
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Trajno oduzimanje vozila? Šališ se?
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- alfabg
Malopre sam gledao na tv,to je predlog a treba da prodje skupstinu tokom sledece nedelje.Uglavnom ne spominju ogranicenje za godine-kubikaza nego produzenje probne dozvole sa godinu na dve (ko je polozio pre 19 na tri)od 23-06 nema voznje,nema alkohola za tu kategoriju vozaca i TRAJNO
oduzimanje vozila u slucaju nasilnicke voznje(valjda cak i ako se vozilo nevodi na pocinioca prekrsaja) i ima tu jos u vezi decijih sedista obavezno do 12 godina
i neke sitnice,setice se oni do sledece nedelje jos necega sigurno.

Show Must Go On