Milioniti put.. koje ulje
- interceptor
- Garaža: Crosswagon Q4, Smart City coupe
Obavezno skratiti interval jer 20k je previše,ja dok sam vozio TS-a menjao ulje na 7-8k.Nije problem tolio do ulja već je problem sa našim gorivom koje ima previše sumpora koji dospeva u ulje.I zadnjih par zamena sam koristio Motul.
- Fittipaldi
- Drug Član
- Garaža: KIA Pro Ceed
Z101 mediteran '82 - Lokacija: Beograd
Upravo taj sumpor je odgovoran za stvaranje kiselina koje razorno deluju na motore koji se voze stalno na kratkim relacijama i ne stižu da se oslobode štetnih kondezata. I ja smatram da polusintetiku treba menjati na 7-8000km.
- tasicss
- Garaža: AR 156 1.9 JTD
Da, kod mene bas u ovom ulju ima dosta kondenzata, ono belo kao majonez, danas sam bas skidao poklopac motora da zamenim dihtung ima ga svuda cak u onoj komori na samom poklopcu je bila iscurela voda, nisam ni sumnjao da je do ulja, mislio sam da je zbog kratkih relacija na koje vozim i to hladan motor..
When you dream there are no rules, people can fly, anything can happen.
- Flavio
- Uprava ARCS
- Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70 - Lokacija: Srbistan
Jeste i to jak razlog za "majonez", voznja sa pothladjenim motorom. Ako nemas plin, menjaj ulje na 7-8k km, kao sto rekose kolege vec. Ako vozis na plin, interval mozes da produzis do 10-ak 000 km.tasicss napisao: mislio sam da je zbog kratkih relacija na koje vozim i to hladan motor..
- OMP
- Garaža: GP TJet
meni se na 155ici zimi redovno stvarao majonez na cepu, kratke relacije i hladan motor, jbg mana manjih gradova
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- Fittipaldi
- Drug Član
Najbolje je ko pravi bar jednom mesečno dužu vožnju (400-500km). Poželjno u nešto višim obrtajima. To bi bilo dovoljno da se motor pročisti od kondezata i štetnih naslaga u motoru koje nastaju u uslovima kratkih vožnji naročito zimi.
- veljko1
- Garaža: Volvo V50 DRIVe
ex:Alfa Romeo 156 1.8TS - Lokacija: Backi Jarak_NS
jednom mesecno u crnu goru ili austriju
. da nije malkice mnogo 

"When I see an Alfa Romeo go by, I tip my hat."
Henry Ford
Henry Ford
- tasicss
A kako se cisti ta emulzija, osim fizicki da se skine poklopac motora i mehanicki ocisti? On se stvara mesavinom vode i ulja, a voda u motoru nije bas prijatelj.
- Ognjen_HN
- Garaža: ex Alfa Romeo 146 1.7 16v ie, Alfa Romeo 164 2.0 8v Nord
Ne bi trebalo da se stvara od vode....da ima i malo vode u motoru znao bi, tj ne bi daleko stigao sa tim motorom.
NE PREKIDAJ ZENU DOK CUTI! 

- tasicss
Da upravo tako, emulzija se stvara kad se pomesa ulje i voda, zbog dejstva toplote voda isparava pa ga zato nalazimo na krajnjoj gornjoj granici, uglavnom na poklopcu motora i najvise na cepu ulja, a odkud voda? Voda je iz kondenzacije hladno-toplo, kratke relacije cine to da taj kondenz ne uspe da ispari u potpunosti, a kad ispari gde odlazi i meni nije bas jasno, verovatno kroz iberlauf natrag u motor sa vazduhom na sagorevanje, bilo kako bilo leti ga nema. 

- Flavio
- Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Voda se stvara od kondenzacije. U optimalnim uslovima, vodena para (od koje se stvara taj kondenzat) odlazi kroz "iberlauf" natrag u usis, komoru za sagorevanje pa u izduv
Re: Milioniti put.. koje ulje :S
Tako je!tasicss napisao:Voda je iz kondenzacije hladno-toplo, kratke relacije cine to da taj kondenz ne uspe da ispari u potpunosti, a kad ispari gde odlazi i meni nije bas jasno, verovatno kroz iberlauf natrag u motor sa vazduhom na sagorevanje, bilo kako bilo leti ga nema.
Voda se stvara od kondenzacije. U optimalnim uslovima, vodena para (od koje se stvara taj kondenzat) odlazi kroz "iberlauf" natrag u usis, komoru za sagorevanje pa u izduv

- Fittipaldi
- Drug Član
Vožnja na isključivo kratkim relacijama u gradskim uslovima spada u otežane uslove eksploatacije motora u automobilima (zajedno sa vučom prikolice, čestom vožnjom u visokim obrtajima, stalnom eksploatacijom na velikim nadmorskim visinama i td).Ovo se odnosi na relacije ispod 10km, a naročito ispod 5km i naročito pri temperaturama nižim od -10C. Takav način korišćenja motora je po pravilu kombinovan sa velikim brojem hladnih startova što u kombinaciji sa gorivom lošeg kvaliteta dodatno komplikuje problem (Kondezovana voda plus sumpor iz goriva stvaraju kisela jedinjenja). Obzirom da svi imamo različit način eksploatacije automobila, jedini način borbe protiv štetnih uticaja kondezata na motor je skraćenje intervala zamene ulja (prema sopstvenoj proceni) u proseku na pola a u drastičnim slučajevima i kod turbo-motora na trećinu od fabrički propisanog.
- OMP
- Garaža: GP TJet
ja zato i menjam ulje na 6-7k km
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
- bums85
- Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS - Lokacija: Las Vegas
- Zex
- Saradnik Uprave
- Garaža: ex ar147mjtd '05
ex ar147mjtd TI '07
ex ar159 mjtd '09
ex ar GT Q2 271hp '04
ex R.I.P. AR 155 v6 Q2 frankenstein
exAr giulieta 1750 QV
ar 33 1.7ie/16v
ar 75 rosso di beleza
Subi impreza sti 300hp - Lokacija: BEOGRAD
- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
- Flavio
- Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Kod remonta turba obavezno menjanje ulja i filtera, kao i ciscenje holendera na dovodu... Mislim da nekome na foruma zbog toga (Kovalski?) nije uvazena reklamacija na remont...
- Vladisa
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW
Hvala na odgovorima.
Nisam imao vremena da puno pretrazujem po forumu vec pominjanu temu "koje ulje" , iz tog razloga sam napravio novi post.
Danas sam malo uhvatio vremena pa sam iscitao (milioniti put) od pocetka do kraja.
Hvala jos jednom.
Nisam imao vremena da puno pretrazujem po forumu vec pominjanu temu "koje ulje" , iz tog razloga sam napravio novi post.
Danas sam malo uhvatio vremena pa sam iscitao (milioniti put) od pocetka do kraja.

Hvala jos jednom.
- Fittipaldi
- Drug Član
Približava mi se mali servis i imam ideju da pređem sa Selenia Racing na neko bolje ulje. (U pitanju je 2.0 TS). Da budem iskren, nemam neku zamerku na Racing, ali uvek stoji dilema originalnosti ulja koje kupujemo ovde kod nas. Razmišljam o Motul 8100 X-Power 10-60. Da li neko koristi ovo ulje? Da li je to ulje bitno bolje od Selenie? Gde ga kupiti a da je originalno? Kakva su iskustva? Dobrodošao bi mi neki savet! 

- Rik
- Saradnik Uprave
- Garaža: AR 156 1.9 JTD 2005
Renault Clio 1.2 1999 - Lokacija: Beograd
Evo od mene preporuka za Marly. Stvarno ne mogu da ga poredim sa ostalim uljima jer druge nisam koristio. Ujedno su i uvoznici (Kolibri oil) za celu jugo-istocnu Evropu, tako da nema frke oko sigurnosti. Inace je Marly jedan od sponzora Alfinog racing tima za Evropu (ukoliko se nesto nije promenilo u poslednje vreme).
Sent from my A0001
Sent from my A0001
- Bojan90
- Garaža: 156 1.6ts
- BobanR
- Garaža: Brera 2.4
I za generalnu 

Sébastien Loeb napisao:...Ore taj snijeg kao kombajn sjeno...