Sve o svemu

Offtopic, kafenisanje, itd...
Korisnikov avatar
Sule
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 16v
Pridružio se: Pon Nov 19, 2012 8:42 pm

Re: Sve o svemu

Pon Feb 24, 2014 3:25 pm

Ja sam platio porez 50 evra,jer ti oni stave minimalu i maksimalnu trzisnu vrednost koja je katastrofa :club: .
Ovde ima da se izracuna koliko bi izasao porez.
http://www.registracija-vozila.rs/index ... Itemid=217
Korisnikov avatar
elas
Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 5:48 pm

Pon Feb 24, 2014 3:59 pm

Ja pre mesec dana registrovao i preveo auto,porez me je izasao celih 18.000 za godiste 2003.i registracija 24000
Slika
Korisnikov avatar
Zvrle
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Alfa Romeo 159 SW 1.9 8V 2010 god.
ex Alfa Romeo 156 1.9 jtd 16v 2003 god.
Pridružio se: Pet Sep 06, 2013 9:50 am

Pon Feb 24, 2014 4:16 pm

Ja sam krajem avgusta platio prenos 13000, prvo nisu mogli da nadju moju 156-ticu JTD 103 kw 2003 u katalogu, pa su onda nasli SW sa istim motorom i nesto se tu nije uklapala cifra jer je bila nenormalno velika za to godiste, i na kraju su mi odredili cifru kao za 147 icu sa motorom od 103 kw. Da li je to bila neka greska u katalogu ili su oni koji to rade nesposobni, to neznam. ZA registraciju neznam jer je auto bio tek registrovan pa sam platio samo saobracajnu i table. :arflag
''Alfa Romeo one day.. Alfa Romeo forever''
Korisnikov avatar
Alfanatic
Garaža: Giulia Tributo Italiano 2.0
280 AT8 Q4 '24 Verde Montreal
......................................
ex Giulia 200 '22 Sprint Vesuvio
ex MiTo 1,4 QV 170 '10 Rosso
ex Giulietta 1.4 170 '17 Misano
ex MiTo 1.4 155 '09 Rosso
ex 156 2.0 TS '00 Grigio
ex 145 1.4 Boxer '95 Blue
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 3:40 pm

Pon Feb 24, 2014 5:41 pm

Kolege, kao dugogodišnji radnik Poreske uprave mogu da vas obavestim kako se sve procene vrednosti automobila, odnosno iznos poreskih dažbina određuju prema jednoj "knjižici", odnosno katalogu koji svake godine službenim putem pristigne u filijale Poreske uprave.
Katalog sadrži detaljan listing brendova, modela, tipova i varijanti, tako da je neophodno posedovati tačan podatak o predmetnom vozilu, pa čak i da li je npr. nivo opreme distinctive ili progression.
Pretpostavljam da se ponegde pronađe nepotpun podatak ili kakva egzotika, ali onda se porez razrezuje prema modelu koji je najbliži opisu.
Katalog sadrži procenjene vrednosti vozila, a dalje se prema starosti procentualno umanjuje, odnosno zaračunava tačan iznos koji morate platiti.
Za epilog, odnosno iznos dažbina morate kriviti i psovati pre svega one koji propise donose, dok su radnici PU prosti izvršioci njihove volje ;)
ONLY ALFA | FOREVER AND EVER
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN
Garaža: Beli fijaker
Pridružio se: Ned Dec 26, 2010 10:54 am

Pon Feb 24, 2014 6:36 pm

Vidis ti kako radnici poreske uprave voze novije automobile - ima se moze se :rofl:
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Feb 24, 2014 7:40 pm

Pazi sad - još je u pitanju model MiTo ;) hahaha :gr8:
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Pon Feb 24, 2014 7:42 pm

To ti zborim ;)
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Feb 24, 2014 7:46 pm

Bilo je malo šale i zadirkivanja na poslu :)
Ipak, u ovom konkretnom slučaju i žena se nešto pita, a bogami i finansira :yes:
Korisnikov avatar
CoyoteKG
Garaža: 147 1.9 JTD 116hp
Pridružio se: Sub Dec 03, 2011 5:13 pm

Pon Feb 24, 2014 7:55 pm

alfanatic napisao:donose, dok su radnici PU prosti izvršioci njihove volje ;)
offtopic

ajd kad je vec tako :)
Jel mozes da me uputis kome da se zalim i tuzim jednog radnika cija je volja bila pogresna.
Narucim i kupim patike iz slovenije. 100E osnovna cena, na koju treba da se plati PDV i carna. Nesto oko 3-4000 din koliko se secam.

Dodjem u tu neku postu u Kragujevcu, gde stizu sve posiljke pa se dalje razvrstavaju po manjim postama. I tamo mi pored svega sto pise na papiru (od placanja raspakivanja i zapakivanja, poreza, PDVa) naplata jos 300-400 din neku glupost. i jos toliko za neku drugu glupost.
Za tu drugu me pita sluzbenica da li mi treba duplikat uplatnice, na sta naravno kazem da treba. Onda tek ona to provuce tamo gde jeste i taj novac tek tad legne gde treba.

Kad je pitam za ovih prvoj 300-400 din sto sam platio, sta je to. Ona mi kaze, zaboravih sta, da je to valjda usluga carine ili tako nesto.
Pitam za uplatnicu, primerak za mene da sam tako nesto platio, i dobijem odgovor da to nije praksa, ali izdace mi. Nikad kao niko to nije trazio.

Sunce mu, placam nesto, ko zna sta, i nema nigde nikakvog pisanog dokaza. Sto znaci da verovatno ona trpa to sebi u dzep... Nisu to neke pare, ali nikako da uzmem da se raspitam gde je najbolje da uputim takav mail sa fotografijama i detaljnom pricom...

Sto je jos smesnije, nije ni znala sta da mi napise, i na kraju mi je odstampala neku A4 potvrdu i udarila pecat. Opet te pare nisu legle na neki racun. Tu potvrdu mu je dala, ali nema ona nikakav dokaz. Jos je taj novac izvadila iz kase i stavila negde sa strane.

Ako postoji neki mail kojem mogu da se obratim da druknem jednu takvu osobu, koja potkrada i mene i Srbiju :), ti javi
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Pon Feb 24, 2014 8:20 pm

Covek radi u poreskoj, kakve on veze ima sa tim. Trebao si prvo da se obratis onome ko je nadredjen doticnoj osobi a ako ni to ne uspe onda je tu inspekcija.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
CoyoteKG

Pon Feb 24, 2014 9:24 pm

ma oni svi tu to dogovoreno rade pa dele lovu.
Jer je tu svog nekog sefa koji je sedeo sa strane pozvala da pita sta da mi daju, pa joj je on rekao "mozda da mu odstampas formular za ****". tako da muljaju zajedno
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Pon Feb 24, 2014 9:43 pm

sErGiO napisao:
Flavio napisao: Druga stavka, Porez na prenos apsolutnih prava (iliti tzv prenos) sam platio po resenju izdatom od opstine Vracar. U resenju je bila samo ta 1 stavka, porez na prenos ... Te msm da ipak nisam platio tu globu :rolleyes:
Nije ti opština izdala rešenje nego poreska uprava koja nema veze sa opštinom osim lokacijski. Poreska uprava je republički organ ...
Da,da,da ... znam al sam malo pobrkao lončiće :blush: :doh:
Ovde kod nas su sve te "institucije" :rolleyes: u izdvojenim objektima a kod vas (bar Vračar) sve u jednoj zgradi pa sam se zbunio dok sam kuckao post :D

Btw, moju 156 SW 2002. su procenili na 397.000 :shock: :o :doh: da je trenutno tržišna vrednost pa od toga 2,5% :glare: . Još me poreznik pita koliko sam stvarno platio a ja ko iz topa 2.200€ ! Tek posle se zapitah gde nađoh tih 2.2k € :scratch: hahaha

Podaci za procenu uzeti su iz saobraćajne, gde ništa nije navedeno ni od opreme ni od paketa itd. tako da mi je globa razrezana paušalno očigledno :rolleyes:
Procena je po AMSS katalogu, kao što reče gos'n' MiTo hahaha ... ovaj, htedoh reći @alfanatic :D
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Feb 24, 2014 10:04 pm

@ Flavio
:wave: :drink

@ CoyoteKG
Znam da je ovde kod nas prilično zbunjujuće običnom čoveku da se snađe sa svim mogućim institucijama, inspekcijama, nadležnim organima i sličnim pojmovima, tako da nije čudo da se luta u situacijama kada se nekome treba obratiti za pomoć.
U suštini Poreska uprava se bavi razrezom i naplatom poreza uz svoje inspekcijske službe koje su usko nadležne u tom smislu i to je to.
Problem koji tebe muči druge je prirode. Da je u pitanju obveznik iz privatnog sektora vrlo lako bih te uputio na Tržišnu inspekciju koja se bavi problematikom iz te sfere. Sve što je vezano za zaštitu potrošača njihov je resor.

Ali kako nije u pitanju privatni sektor već Pošta, tvoja situacija se komplikuje. Odnosno komplikuje se rešenje, ali se pojednostavljuje meta. Morao si prvo da tražiš razgovor sa neposrednim rukovodiocem radnika, a u slučaju da nisi zadovoljan epilogom da tražiš prijem kod direktora. Nemam neka posebna iskustva te vrste, ali moguće je savetovanje sa advokatom i neka pretnja tužbom ukolko smatraš da si zaista oštećen. Tu je daleko teže isterati pravdu ovako pojedinačno.

Ono što je sigurno jeste da u današnje vreme jedino što zaista pomaže u natezanju sa državom i/ili jakim institucijama jeste izlazak u medije i dizanje prašine, jer jedino tada ima šansi da se neko negde uprpa i brzo počne da rešava probleme. Ali sve to nije lako isterati i za par patika malo ko je spreman da krene u bitku na taj način...
Korisnikov avatar
CoyoteKG

Pon Feb 24, 2014 10:15 pm

ma i ja sad kapiram da sam postavio glupo pitanje pogresnom coveku :).

Nije meni za tih par stotina dinara... Nego mi je to sto klepaju i trpaju sebi u dzep, a mene prave budalom. Drzavne institucije su mi se popele na... i na zalost ne mogu nikako protiv njih.

Recimo situacija od prosle nedelje...
Prijavio kradju bicikle pre nesto malo vise od godinu dana.
Policiju naravno zabole da jure moj bajs. Jedino ako uhvate bas lika koji ima na gomili dosta ukradenih, pa se i moj zatekne tu...

I slucajnost, naletim na moj bajs bas pored moje zgrade, kako ga gura neki covek. Startujem ga, pregledam bajs, nasao 10 sitnica po kojima znam da je moj milijardu %.
On mi kaze da ga je platio 5000 din, kupio od kolege i pristane da ode sa mnom u stanicu da resimo to.
Odemo jedno popodne, ubedim ga, dodjemo u stanicu, i tu govori bas policajac za moj reon, kako ne moze sada time da se bavi, da dodjemo za 3 dana.
Ja opet iscimam coveka i odemo, i lik kaze od koga je kupio pre godinu dana i sve podatke, ja sa fotke objasnim 20 stvari po kojima znam da je moj i da je jedinstven u gradu. I oni mi traze racun. A bajs sam kupio pre 8 godina :), preselio se jedno 20 puta za tih 8 godina i bas znam gde mi je racun...
I onda se ukljucuje neki glavonja pocne da vice na mene, da mu dam dokaz da je to moja bicikla.
Ja vec pobesneo kazem mu da smanji ton da nisam ja lopov, nego sam im resio slucaj, nasao bajs, doveo coveka, covek zna gde zivi taj lik od koga je kupio... Znaci sve kao na tacni, samo da ispitaju tog lika i da dokazu da je bajs moj...

I lik nastavi dalje da se dernja na mene, i jos krene stavom kao da ce da me bije. Uskace drugi pandur koji ga odvaja :).
Sutra ga prijavim njegovom sefu, on mi kao kaze da ce da proveri, i kaze mi da ce me pozvati neki peti lik koji ce mi pomoci oko bicikle. I naravno nista se jos uvek nije desilo, niti imam kome da ga prijavim.

Znaci pun mi je q nasih drzavnih institucija svake vrste. Nemam volje i snage da se borim protiv vetrenjaca, samo cu da izgubim zdravlje zbog njih.

Sva sreca nemam problema jos uvek sa zdravljem, mogu da zamislim kako je tek u tom sistemu...
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Pon Feb 24, 2014 10:20 pm

CoyoteKG napisao:Nije meni za tih par stotina dinara... Nego mi je to sto klepaju i trpaju sebi u dzep, a mene prave budalom. Drzavne institucije su mi se popele na... i na zalost ne mogu nikako protiv njih.
Sve te razumem kolega i izlišno je bilo šta pričati :(
Bez obzira gde se ko nalazi i šta radi, verujem da je običnim normalnim ljudima muka od svega, a jasno je da se čitava država raspada bez ikakvog izgleda da uskoro vidimo neki lek i boljitak.

U celoj situaciji najvažnije je da čovek zadrži fizičko i mentalno zdravlje ako ikako može, da sebi nađe neki ventil, a ostalo kako bude...
Korisnikov avatar
bums85
Garaža: C220 Coupe
ex Alfa 156TI JTD16v '04.
ex Alfa 159 2.2 JTS
Pridružio se: Uto Jan 12, 2010 11:11 am

Uto Feb 25, 2014 5:29 pm

Slika
Korisnikov avatar
Alfanatic
ex 156 2.0 TS '00 Grigio

Uto Feb 25, 2014 8:09 pm

Novi katalog i poskupljenje polovnjaka dotiču i uvoznike jer im se smanjuje posao i zarada. Obzirom da se napolju uglavnom dobro održavaju automobili novi "hit" je da se poskida sa automobila sve što vredi, a bez čega može da se odradi prodaja. Konkretno, skidaju se dobre gume montiraju neke lošije, dodatna oprema takođe, a i katalizator u poslednje vreme često dobije noge. Ljudi sebe namire ovako ili onako, a kupac pored toga što često dobije prilično zamoreno vozilo, pride bude i očerupano.
Snalažljivi prodavci sa ovih prostora bili i ostali, čast izuzecima i ozbiljnim poštenim ljudima...
Korisnikov avatar
sErGiO

Sre Feb 26, 2014 8:49 am

Primetno je, na primer, da se po placevima nalazi sve više 156-ica bez alufelni, što nije bio slučaj ranijih godina.
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Jurke
Drug Član
Drug Član
Garaža: ex 156 1.8 (2.0) TS
ex 156 1.8 TS
ex 147 1.9 JTDm
ex 156 1.8 TS Polizei
ex 159 Rosso 1.9 JTS
ex 166 Grigio 2.4 MJet
156 1.9 MJet 16V SW
Pridružio se: Pet Nov 28, 2008 9:43 pm

Sre Feb 26, 2014 8:59 am

Cigane se za sve što mogu, čak i radija koji su po bednih 10-20 evra pa ostave rupčagu ružnu onako na autu preko 2000 evra.

Ko nije tražio dobar primerak polovne Alfe taj ne zna šta je patnja! :D
Алфа Ромеотик

"Ал' тирјанству стати ногом за врат, довести га к познанију права, то је људска дужност најсветија!" Његош
Korisnikov avatar
sale_75
Garaža: Honda CB750 K
Honda CB750 C
Pridružio se: Sre Sep 07, 2011 10:22 pm

Sre Feb 26, 2014 9:21 am

Koliko para, toliko i muzike. Uvek je tako bilo!
Korisnikov avatar
YUgisa
Garaža: Yugo 1.3EFI Stroker i Yugo 1.3EFI
Pridružio se: Pet Jul 08, 2011 1:58 pm

Sre Feb 26, 2014 9:21 am

alfanatic napisao:...Obzirom da se napolju uglavnom dobro održavaju automobili novi "hit" je da se poskida sa automobila sve što vredi, a bez čega može da se odradi prodaja. ...
:lol: hahaha Poznajem nekoliko ljudi u inostranstvu i svi mi govore isto, ako auto izadje iz garancije, sve se vise postepeno produzuju servisni intervali dok ne dodje da sad vec treba uraditi i jedan ogroman servis kada se prodaje auto, sad to sto su nama gume od 5 godina sa 6mm sare kao nove pa ih menjamo sa onima od 2mm i 10 godina stare, to je druga stvar.... Pricao mi je rodjak da njegov drug uvek kupi auto koji je izasao tek iz garancije i onda ga vozi 2-3, mozda 4 godine i za to vreme uradi mozda jedan servis... Ne kazem da ne postoje dobro odrzavani i da ne moze da se uzme takav cak iako je 10 i vise godina star, ali da su uglavom dobro odrzavani, pa ne znam bas, za razliku od njih oni znaju da ce nam lako prodati taj auto dok tu kod nas mi lickamo aute pre prodaje jer nemamo kome da uvalimo...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Korisnikov avatar
sErGiO

Sre Feb 26, 2014 9:40 am

Zapravo uvaljujemo jedni drugima hahaha
Korisnikov avatar
CoyoteKG

Sre Feb 26, 2014 9:57 am

u ch i nije bas tako...
koliko se secam tamo se auto registruje jednom godisnje, ali valjda dva puta godisnje je tehnicki pregled.
Ili je tako bar bilo mom gazdi baustelcu koji je vozio nekog matorog seata...

Secam se jednom kad smo mu maznuli auto i kad su nas zaustavili negde, da su nam pisali kaznu od 150chf jer nije imao plastikicu na jednom klemenu akumulatora. I jos su ga poslali na vanredni tehnicki pregled.

Znam da nas je proklinjao vise zbog tog vanrednog tehnickog pregleda nego zbog kazne...
Auto je morao da sredi da bude tip-top i vise mu se isplatilo da kupi drugi :).

A auto koji sam razmisljao da dovezem iz CH nije prosao neki MFG ili kako god da se zove, jer se pojas vozacev nije vracao skroz do kraja. Falilo je 4 prsta. Lik je sredio to i posle toga je prosao ali i dalje mu negde u nekom papiru pise razlog zbog kojeg nije prosao...
Korisnikov avatar
erdeljan
BANOVAN

Sre Feb 26, 2014 10:01 am

U CH je registracija svake druge, kao i tehnički pregled... Ako mi ddrugar koji tamo živi preneo pogrešne informacije...
Korisnikov avatar
CoyoteKG

Sre Feb 26, 2014 10:04 am

onda mozda od necega drugog zavisi. Mozda od godista, ili mozda lose istorije auta.
Znam samo da se ovaj za koga sam radio uzasavao. Ili mi je pricao bajke kako bi ispao pametan pred novajlijom....
Razumeo sam ga da placa registraciju i osiguranje jednom godisnje, mozda i sto ti kazes u dve godine, ali tehnicki pregled radio je 2 puta godisnje i to jednom sto smo ga mi zaebali

Povratak na “Cafeteria da Romeo”