@Rik - i ja bi alu felne... samo me brine malo zima tj. lanac, ako budem morao da ih montiram, upropasticu ih.
A postoje i neke "tekstilne" mrezaste carape za sneg, samo ne znam da li su priznate kod nas kao zamena za lanac, da'l su efikasne i da'l su jednokratne.
Ima lanaca koji imaju zaštitnu gumu za lice felne, svakako će ih više ubiti so naročito ako su lakirane u domaćoj radinosti...Mislim da je oglas isti, tj. Mojsije je gde se nalazi prodavac iz Čačaka. Možda grešim.
Aaa... to je taj lik?
Ne znam sta cu sa felnama... znam da cu biti ekstremno besan ako ih budem unistio sa lancima. A postoji mogucnost i da mi ne zatrebaju ti lanci...
Onda nagovaram sebe da uzmem celicne i da vise para potrosim na bolje gume...
Pa se onda posvadjam sam sa sobom... i tako u krug.
Muka!
Ne trebaju ti lanci ako imas (skoro) bilo koje zimske gume u pristojnom stanju. Svake zime putujem preko brda i planina, gazio sam i kroz dubok sneg i nikad nisam stavio lance. Tu gde se budes zaglavio sa dobrim gumama, ni lanci ti ne bi pomogli.
Ja sam uvek za bolje gume.
A sto se tice tog iz Mojsinja, ja ga pitao za polovne zadnje amortizere, 80e par, a KYB novi su 110 evra .... Da je u pola cene pa ajde.
Ni meni nisu jos zatrebali lanci, osim jednom pre nekih 7-8 god na kopaoniku... ali je tu igralo vise faktora.
U pravu ste vi skroz! Zimi najvise vozim po regionalnim i auto putevima... kad bolje razmislim stvarno je mala sansa da mi zatrebaju lanci. Bacam se ponovo u potragu za alu felnama.
Ja sam za 159ku sa 17kama kupio neke lance koji uopste nisu za moju dimenziju, cisto da ih zbog zakona imam u gepeku, a nosio sam i carape ako mi zapravo zatrebaju. Mada je kod mene bio takav problem da za 17ke ne postoje obicni lanci, nego neki spider lanci koji kostaju boga oca (oko 500e valjda pre par godina).
Za Spidera nemam lance, ali posto te carape ne zauzimaju mnogo prostora drzim ih zimi u gepeku cisto reda radi, ali to su dve carape a meni je pogon na sva 4 tocka tako da mi ni to ne pije vodu
Prošle zime sam uzeo plastične tj polu gumene trakaste nazovi lance sa Aliexpress-a za $42. Solidno izgledaju, 10 kom, torbica, ali nisam probao da ih montiram.
Ono što je dobro da ako je potrebno samo jedna ili dve trake može da izvuče automobil iz snega ili blata.
Jel moze pomoc. Imam XL gume sada na kolima(225-40-18), i stare su bile isto XL(225-35-18), i na 2.4 bara imam osecaj da mi je pretvrd .. Pa sam ispustio na 2.3 napred, i na 2.2 nazad i dosta je bolje i mirniji je auto. Da li je to premali pritisak i oznaka XL da li se one manje duvaju u odnosu na standardne?
'' Izabran sam zbog suptilnog magnetizma moje licnosti ''
Možda su duplo ojačani bočni zidovi s' toga baci pogled šta piše na obodu. XL je Extra Load, tako da nema veze sa tvrdoćom(na kolko bara su) već do toga da su sve skoro XL gume ojačane u bočnim zidovima. 225/40r18 je za ~22mm deblja od 225/35r18 na nestrechovanoj gumi kao što je kod tebe. Pa stoga ima i više mesa tj. tvrdja bude kad je tako napumpana, stavi 2.1 pa vidi kako je... Ali gube se vozne karekteristike u odnos udobnošću.
Evo ti neki tekst pa baci pogled, ukratko je objašnjeno.