Pa mislim da vazi, bar za mene. Ali eto, ima losih iskustava i sa TRW...e sad, pitanje je sta je sta na srpskom trzistu...iskusio sam na svom auto dva puta da remontovana gornja viljska zariba. To je ono kad ides preko sitnih neravnona, a ceo prednji deo auta skakuce ko nenormalan.dusanGT napisao:Dragon napisao:Dakle, jos jednom sam se uverio da je najbolje, ako se moze, stavljati kvalitetnu fabricku, tipa TRW. Ili neku jako dobro repariranu, a to je pitanje ko i kako radi. Zasto ovo pisem? Opet mi se dogodilo, kao i na 156, da reparirana gornja viljuska "zariba", odnosno jako lose vrsi svoju funkciju iako nema luft. To se manifestuje izuzetno losim upjanjem neravnina, prednji deo auta, ukljucujuci komandnu tablu, skakuce kao blesav, registruje i najmanju neravninu na putu kao da vozim 19-ice.Jel' ono i ono iz citata još važi?Dragon napisao:Moje misljenje:
1. TRW
2. reparirane Jovanovac
3. reparirane Tejovic
Gornje je ipak bolje staviti TRW, ako se moze. Reparirane su OK, ali od slucaja do slucaja. Donje nisu problem, ali gornje jesu. Cesto veoma brzo pocnu da skripe i zablokiraju.
Trapovi na našim Alfama
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Pre nego što sam se upustio u rešavanje mog problema sa trapom, pročitao sam dva-tri puta ("da utvrdim gradivo"
) na forumu o tome i zapamtio i to iz citata i delove priče (jesu gumice, pa nisu... jeste šolja, pa nije...). A na stranim forumima pogledao šta se kaže za Febi, Lemförder, Metzger, Optimal, TRW...
Meni opisano loše iskustvo sa TRW više izgleda kao loše iskustvo sa tzv. "ovlašćenim" servisom, nego sa određenim brendom... Inače, najbliži "ovlašćeni" servis delove ne nabavlja kao entuzijasta, već kao trgovac, što, da se razumemo, ne zameram...

Meni opisano loše iskustvo sa TRW više izgleda kao loše iskustvo sa tzv. "ovlašćenim" servisom, nego sa određenim brendom... Inače, najbliži "ovlašćeni" servis delove ne nabavlja kao entuzijasta, već kao trgovac, što, da se razumemo, ne zameram...
Poslednja izmena od dusanGT u Ned Jan 27, 2013 7:02 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Alfa je stil... ostalo je status...
- maskerox
- Garaža: 159SW 2.0 JTDm 170KS Sportivo Rosso
Ne bih rekao da je loše iskustvo sa servisom, pošto mi je čovek dva putam menjao novu TRW donju levu viljušku što je stavljao. Znači, nisam ja bio u drugom servisu da proverim da li je OK, pa utvrdio da ima lufta, već sam ja dolazio kod njega ponovo zbog tog škripanja, a on je oba puta primećivao da viljuška koju je stavio ima lufta. Zaključak je bio da nema svrhe da mi treći put stavlja TRW (verovatno je cela serija škart), pa je naručio Lemforderovu koja je u istom rangu, čak mislim da je i skuplja.
- dusanGT
Lemförder je skoro duplo skuplji od TRW, ali to ništa ne mora da znači.
Ako "ovlašćeni" servis nabavlja delove iz "povoljnog izvora" problem je u servisu. To što prihvataju reklamaciju ih ne opravdava: ako na deset "škart" delova imaju tri reklamacije, oni zaradili. Zato je mnogo bolaj verijanta manji spoecijalizovani servis, što ti je i savetovano u PM.
Meni su u "ovlašćenom" servisu dva puta menjali set kvačila (drugi put zbog reklamacije), a pre zamene me pitali: hoću li original ili kopiju? Ja naivno: a kakva je razlika, a oni kažu - u ceni i u boji kutije. Ok?
Ako "ovlašćeni" servis nabavlja delove iz "povoljnog izvora" problem je u servisu. To što prihvataju reklamaciju ih ne opravdava: ako na deset "škart" delova imaju tri reklamacije, oni zaradili. Zato je mnogo bolaj verijanta manji spoecijalizovani servis, što ti je i savetovano u PM.
Meni su u "ovlašćenom" servisu dva puta menjali set kvačila (drugi put zbog reklamacije), a pre zamene me pitali: hoću li original ili kopiju? Ja naivno: a kakva je razlika, a oni kažu - u ceni i u boji kutije. Ok?
Poslednja izmena od dusanGT u Ned Jan 27, 2013 7:17 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- maskerox
Ako misliš na Stojanova, nisam tamo radio, o njima ni ja nemam lepo mišljenje 

- dusanGT
Ne kaže se džabe: o bože, poštedi me lekara, advokata i "ovlašćenog" servisa. 

- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
bice da u svoj toj prici nema pravila vec kako kome dopadne... ja sam u junu 2010. stavio donju desnu viljusku novu, placena 7000din, ne sjecam se marke, ali se sjecam da je na nalepnici na njoj sve bilo na italijanskom ispisano
TRW nije bio sigurno to bih zapamtio da je bio...
presao sam od tada oko 40 hiljada km i nikakvih problema nemam sa njome, a bilo je i par rupa... majstor mi kaze da nije utegnuta bas kako nova ali da je i dalje solidno cvrsta...

presao sam od tada oko 40 hiljada km i nikakvih problema nemam sa njome, a bilo je i par rupa... majstor mi kaze da nije utegnuta bas kako nova ali da je i dalje solidno cvrsta...
- dusanGT
Zato je gubljenje vremena, para i živaca, ako se u potrazi za savršenim viljuškama (ili bilo čime) obilazi Srbija...
Re: Ubi me trap-Pomozite!!!!
DjomlaN napisao:...nema pravila već kako-kome dopadne...
Zato je gubljenje vremena, para i živaca, ako se u potrazi za savršenim viljuškama (ili bilo čime) obilazi Srbija...
Poslednja izmena od dusanGT u Ned Jan 27, 2013 7:58 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- Dragon
- Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Divlje srpsko trziste. Kao sto postoji turski i indijski Valeo, sigurno je slicna prica i sa nekim drugim delovima.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- maskerox
Pitam zato što si u nekom od prethodnih postova preporučio te viljuške, a ne verujem da bi to radio, ako već posle godinu dana kreće škripanje...
Re: Ubi me trap-Pomozite!!!!
Sad prelistavajući ponovo celu temu, videh ovaj post.cirko83 napisao:Moje gornje viljuske (by Tejovic) posle tacno godinu dana od zamene pocele da skripe. Mislim da nemaju lufta, ne mogu da stignem da pogledam, ali skripe pri prelasku preko udubljenja i ispupcenja tako da nisam bas zadovoljan s tim da nisam ni napravio veliku kilometrazu za godinu dana

Jel i dalje škripe?
Pitam zato što si u nekom od prethodnih postova preporučio te viljuške, a ne verujem da bi to radio, ako već posle godinu dana kreće škripanje...

- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
Ne škripe, samo su škripale nekoliko dana kad je bilo mnooogo hladno, a i to se rešava sa onim mazalicama ako si video na nekoj od predhodnih stranica. Ja nisam znao za to kad sam ih montirao, a sad me mrzi da ih skidam. Najbitnije je da nemaju lufta, a škripanje se sredi.
Što se tiče priče kvalitetnih delova i Srbije, od toga slaba vajda kao što svi znamo. Najbolje je ako se ima neko preko grane, a ako ne kupi ono što je kolko tolko provereno na neki način i prekrsti se pa šta bude.
Što se tiče priče kvalitetnih delova i Srbije, od toga slaba vajda kao što svi znamo. Najbolje je ako se ima neko preko grane, a ako ne kupi ono što je kolko tolko provereno na neki način i prekrsti se pa šta bude.
potpis
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Koliko se cino keko je nesto reko za skripanje po hladnoci...
pa mu je receno da je nemoguce i da je kvar

pa mu je receno da je nemoguce i da je kvar

“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- CoyoteKG
- Garaža: 147 1.9 JTD 116hp
meni sad kad je ultrahladno ne skripe uopste. Nista mi na autu ne skripi. A inace pre zima mi skriputala i plastika i gornja leva
- cirko83
- Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz - Lokacija: Knjazevac
@edin
Ne može da bude kvar ako viljuške nemaju lufta. Škripe zbog "kvaliteta" materijala od kog su remontovane.
U svakom slučaju bolje da škripe tih nekoliko dana nego da dobiju luft posle dva meseca kao većina jeftinijih after market, tipa Birth i ostalo (čisto bacanje para).
Ja i dan danas ne mogu da ubedim dečka koji je menjao Alfu za pasata, a koji je inače u nikakvom stanju da su mu trapovi na Alfi 156 brzo stradali zbog toga što ga je neki majstor "trapadžija" drao a stavljao takve viljuške pa su mu trajale jako,jako kratko. Kaže on: "sve, sve i lepa i drži put i ide (2.4 jtd) i ne troši ulje kao WV đubre, ali ti trapovi me izludeše". I ono klasično, "kod mene više neće da uđe Italijan u dvorište". Čak se njegovoj ženi Alfa uopšte ne sviđa kako izgleda.
Čudno mu što kod mene sve utegnuto i traje
Ne može da bude kvar ako viljuške nemaju lufta. Škripe zbog "kvaliteta" materijala od kog su remontovane.
U svakom slučaju bolje da škripe tih nekoliko dana nego da dobiju luft posle dva meseca kao većina jeftinijih after market, tipa Birth i ostalo (čisto bacanje para).
Ja i dan danas ne mogu da ubedim dečka koji je menjao Alfu za pasata, a koji je inače u nikakvom stanju da su mu trapovi na Alfi 156 brzo stradali zbog toga što ga je neki majstor "trapadžija" drao a stavljao takve viljuške pa su mu trajale jako,jako kratko. Kaže on: "sve, sve i lepa i drži put i ide (2.4 jtd) i ne troši ulje kao WV đubre, ali ti trapovi me izludeše". I ono klasično, "kod mene više neće da uđe Italijan u dvorište". Čak se njegovoj ženi Alfa uopšte ne sviđa kako izgleda.
Čudno mu što kod mene sve utegnuto i traje
potpis
- edin
- Saradnik Uprave
Imaj na umu i da je na alfi sve i fabriki utegnutije zbog sportskog osevaja voznje nego kog VW... itd
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Dragon
- Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Pitao sam Ivana iz Jovanovca koji automobili su najpostojaniji na trapu. On kaze da je sve to, manje-vise isto. Ali mi je napomenuo da su mu najcesce musterije vlasnici Pasata. Tako da se taj tvoj drugar bas nije usrecio.
- edin
- Saradnik Uprave
Kakvih sam se tek zalbi vozaca VW po pitnju trapa...
- dusanGT
Kod nas, već kakvi jesmo, kad neko baci famu da "... Italijani ovo-ono...", svi "poveruju", a taj dobije status "poznavaoca" (da ne kažem "eksperta"), jer sledbenici "eksperta" (da ne bi zaostali za "uzorom") ponavljaju istine koje je on "prosuo".
A postoji tehničko objašnjenje (mehanika kretanja vozila) za ponašanje i trajnost Alfinog vešanja i objašnjenje "osetljivosti" vlasnika Alfe (psihologija) na lupkanje, škripanje, vibracije, zujanje, zvonjavu...
U tom smislu je Alfin trap, kao što je neko već rekao, sličnog kvaliteta kao i kod većine vozila iste klase, ali koncipiran za uslove eksploatacije koji se razlikuju od uslova za tzv. "porodični" auto.
To objašnjava i anegdota: Nemac pita koliki je prtljažnik, a Italijan: koliko ima KS?
A postoji tehničko objašnjenje (mehanika kretanja vozila) za ponašanje i trajnost Alfinog vešanja i objašnjenje "osetljivosti" vlasnika Alfe (psihologija) na lupkanje, škripanje, vibracije, zujanje, zvonjavu...
U tom smislu je Alfin trap, kao što je neko već rekao, sličnog kvaliteta kao i kod većine vozila iste klase, ali koncipiran za uslove eksploatacije koji se razlikuju od uslova za tzv. "porodični" auto.
To objašnjava i anegdota: Nemac pita koliki je prtljažnik, a Italijan: koliko ima KS?
- maskerox
Stigle mi danas reparirane gornje viljuške i opet TRW 
Sutra montaža... Će da vidimo posle šta će biti...
Sent from my LT18i using Tapatalk 2

- dusanGT
Ako su reparirane "kako treba", jel' bitno ko je proizvođač?
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
pa TRW su zato sto je to fabricka viljuska koja je reparirana... sto bi brusili naziv firme...maskerox napisao:Stigle mi danas reparirane gornje viljuške i opet TRW
- maskerox
- maskerox
Zamenio danas gornje viljuške, gume na silenima su izgleda bile razlog škripanja i ta mast u njima je skroz iščezla, a na desnoj je u kugli bilo i lufta. Donje su u prilično dobrom stanju bez lufta, a amortizeri rade posao.
Videćemo da li će ovako i ostati...
Videćemo da li će ovako i ostati...

- maskerox
Iako su mi svi rekli da nije neophodno posle zamene gornjih viljuški raditi centriranje trapa, ipak sam odradio, a majstor mi reče da se kod 147 samo na prednjem radi centriranje, dok na zadnjem ne... :-?
Ima neko iskustva s tim?
Ima neko iskustva s tim?
- mmilcic
- Garaža: Alfa Romeo 147 1.6 TS 120KS 2002. god.
Fiat 124 Berlina 1.2 60KS 1969. god. - Lokacija: Leskovac
Deder da i ja priupitam nešto... Mislim da je ovo pravo mesto za takvo pitanje.
Od skora mi se javio neki luft na prednjem trapu. Manifestuje se prilikom naglog kočenja ili sa prelaska iz rikverca u prvu... Kao da mi nešto lupne na desnoj strani. U svakom slučaju idem do majstora, ali rekoh da podelim problem sa vama kako bih znao otprilike šta da očekujem.
Takođe mi se dešava i da pri kretanju na usponu nešto zaškripi, isto iz pravca prednjeg desnog točka. I to mi se ne dešava stalno. Recimo ako krećem sa manjim gasom taj zvuk se ne čuje, ali ako dam malo jači gas, eto ga... Kao da nešto prokliza, kao da se prilikom neke rotacije struže metal o metal... Ne znam ni sam kako da opišem.
Jel imao neko sličnih problema i kako ih je rešio?
Od skora mi se javio neki luft na prednjem trapu. Manifestuje se prilikom naglog kočenja ili sa prelaska iz rikverca u prvu... Kao da mi nešto lupne na desnoj strani. U svakom slučaju idem do majstora, ali rekoh da podelim problem sa vama kako bih znao otprilike šta da očekujem.
Takođe mi se dešava i da pri kretanju na usponu nešto zaškripi, isto iz pravca prednjeg desnog točka. I to mi se ne dešava stalno. Recimo ako krećem sa manjim gasom taj zvuk se ne čuje, ali ako dam malo jači gas, eto ga... Kao da nešto prokliza, kao da se prilikom neke rotacije struže metal o metal... Ne znam ni sam kako da opišem.
Jel imao neko sličnih problema i kako ih je rešio?