Trapovi na našim Alfama

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
maskerox
Garaža: 159SW 2.0 JTDm 170KS Sportivo Rosso
Pridružio se: Pon Dec 10, 2012 9:59 pm

Re: Ubi me trap-Pomozite!!!!

Sre Jan 23, 2013 3:55 pm

Znam da su cene šarene :smile:

Intesovalo me je pre svega čiji se amorti fabrički stavljaju u restyling varijantu 147... Znači, to je Kayaba?

Vozim po našim putevima, dakle u zemlji Srbiji :grin: Jel npr. posle 150000 km amorti dolaze na zamenu ili mogu i više?

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm
Pridružio se: Uto Maj 26, 2009 6:43 pm

Sre Jan 23, 2013 4:31 pm

Ukoliko stavis Kayabu ili Bilstein trajace ti dok je auto kod tebe. :grin:

Sigurno da kod nas traju krace nego u Svajcarskoj, sad koliko, tesko je reci. Moji fabricki zadnji su popustili posle 170.000 km.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
Djo83
Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 4:38 pm

Sre Jan 23, 2013 5:28 pm

jel ima neki simptom kako prepoznati da popustaju amorti? lupkanje,nervoza preko rupa,nesto trece? :)
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Sre Jan 23, 2013 6:02 pm

Amortizeri su tu da priguše oscilacije (i vibracije) sistema oslanjanja. Ako su nedovoljno efikasni (ili dotrajali) problemi se javljaju pri nagloj promeni pravca, prelasku preko većih neravnina, aquaplaningu, zaustavni put pri kočenju je nešto veći, otežan je nagli start (naročito na podlozi sa nedovoljnim gripom)...

Dijagnostika rada amortizera se svodi na "drmanje" od strane iskusnog majstora za amortizere i merenje primenom specijalizovanih uređaja.

S obzirom da amortizeri relativno sporo gube početne karakteristike i vozač se postepeno "navikava" na njihovu dotrajalost, najbolje je da auto (na čije se amortizere sumnja) "proba" neko ko ga do tada nije vozio...
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Pridružio se: Čet Nov 24, 2011 6:32 pm

Sre Jan 23, 2013 8:23 pm

Stavis bilsatin B4 ako hoces fabricki, to ti je najbolja stvar
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Sre Jan 23, 2013 9:01 pm

:podrzava

Evo iz dosade malo blejim po ebay-u i naidjem na spomenutu varijantu za gornje viljuske, ovo bi verovatno mogli i tejovic&co raditi ali bi ih udarilo po dzepu mozda. :)

http://www.ebay.it/itm/NOVITA-2-Bracci- ... 689wt_1271

Mada je i ovaj tip udario dobro po ceni, TRW gornje kostaju isto toliko. Ali ove imaju mazalice. :D
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Čet Jan 24, 2013 8:33 am

maskerox napisao:Znam da su cene šarene :smile:

Intesovalo me je pre svega čiji se amorti fabrički stavljaju u restyling varijantu 147... Znači, to je Kayaba?

Vozim po našim putevima, dakle u zemlji Srbiji :grin: Jel npr. posle 150000 km amorti dolaze na zamenu ili mogu i više?

Ne znam koji su fabrički ali to nije ni bitno. Gledaj na to sa praktične strane, ako imaš para i želiš da voziš taj auto duže vreme onda gledaj Kayaba, Bilstein i slično ako nemaš para i/ili ne planiraš da voziš taj auto više od godinu-dve onda Monroe i kraj priče ;)
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
maskerox

Čet Jan 24, 2013 12:40 pm

Bio u specijalizovanom servisu i definitivno su mi mekani prednji amortizeri i to osetno dok su zadnji u dosta boljem stanju.

Što se ponude tiče situacija je ovakva: Monroe reflex 135 eur, Kayaba excel-g 160 eur i Sachs super touring 175 eur. Sve cene su za dva prednja amortizera sa ugradnjom (bez šolja).

Šta predlažete?

Edit: Još jedno pitanje - Delphi viljuške kakve su u odnosu na TRW i one reparirane made in KG? Po ceni su negde između...

Korisnikov avatar
sErGiO
Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
Pridružio se: Pon Nov 24, 2008 3:11 pm

Čet Jan 24, 2013 2:13 pm

Kayaba.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm

Čet Jan 24, 2013 3:36 pm

Za razliku od 25 evra nemoj da razmisljas - Kayaba.

Sto se tice viljuski, TRW su dobre, ali i najskuplje, potom idu remontovane, a Delphi ne bih stavljao.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
Korisnikov avatar
maskerox

Čet Jan 24, 2013 4:27 pm

Naravno da bih dao 25 eur ako su stvarno bolje, ali majstor mi preporučuje da od te 3 ponudjene varijante uzmem Monroe iako je najjeftiniji :o

Zar nisu Delphi viljuške u nekim serijama fabrički stavljane u 147?

Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave

Čet Jan 24, 2013 8:56 pm

Ima Bilstain B4 jeftinije nego monro-a, javi se ako te interesuje...
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
Korisnikov avatar
maskerox

Čet Jan 24, 2013 10:35 pm

Za Bilstain su mi rekli da ono što stiže kod nas nije iz Nemačke, već da se štancuje u Bugarskoj :roll:

Svakako da sam zainteresovan ako valja :grin:

Korisnikov avatar
maskerox

Pet Jan 25, 2013 8:29 pm

Jel zna neko koje viljuške Deša stavlja u 147? Jesu TRW u pitanju ili nešto drugo? I da li radi i sa nekim repariranim?

Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave

Pet Jan 25, 2013 9:28 pm

maskerox napisao:Za Bilstain su mi rekli da ono što stiže kod nas nije iz Nemačke, već da se štancuje u Bugarskoj :roll:

Svakako da sam zainteresovan ako valja :grin:

A ostali se prave samo u zemljama EU...
Korisnikov avatar
Crni
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-Jet
Pridružio se: Pet Avg 05, 2011 1:54 am

Pet Jan 25, 2013 11:43 pm

maskerox napisao:Jel zna neko koje viljuške Deša stavlja u 147? Jesu TRW u pitanju ili nešto drugo? I da li radi i sa nekim repariranim?

Prema je meni je bio izuzetno koretkan kada sam otisao prvi put. Cak mi je napravio i spisak svih delova kocnica i delova trapa, od najlosijeg preko fabricke ugradnje do bolje varijante. Dace ti cenu i za reparirane i za ove druge. ;)
Picking suspension is like getting married - you take the time to look at the options, read the reviews, and try as many as you can. Then you pick one, invest loads of cash in it and then find it has hidden secrets or undesirable characteristics.
Korisnikov avatar
maskerox

Ned Jan 27, 2013 8:54 am

Bio juče kod još jednog majstora i on mi kaže da su mi amortizeri dobri. Više nisam pametan...:-o

Još jedno pitanje: Ako se već ne menja ceo trap odjednom (pre mesec i po dana sam stavio novu donju levu viljušku), šta je preporuka da se radi zajedno: gornja i donja viljuška na jednoj strani ili gornje odnosno donje viljuške?

Korisnikov avatar
edin
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave

Ned Jan 27, 2013 12:28 pm

Ama, koje ti konkretno probleme sa kolima imas???
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 27, 2013 12:53 pm

Meni su u tri servisa (stara sam mušterija i ljudi su OK) rekli da lupkanje ne može da bude zbog dotrajalih amortizera (već zbog letve volana ili nečega nedefinisanog), a u četvrtom da su prednji amortizeri mekani i da je vreme (165kkm) da se menjaju, pri čemu nije rečeno da će lupkanje prestati.

Epilog: promenjeni amortizeri, lupkanje prestalo.
Dodatno: Alfa se bolje ponaša u vožnji.

Poenta: trap jeste problematičan za otkrivanje "kvara" i za očekivati da majstori ne mogu odmah da utvrde šta je uzrok problema, a i da pomalo "eksploatišu" činjenicu da neko neće da trpi šrkipanje, lupkanje, struganje, zvonjavu... :)
Korisnikov avatar
Dragon
Saradnik Uprave
Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm

Ned Jan 27, 2013 1:01 pm

maskerox napisao:Jel zna neko koje viljuške Deša stavlja u 147? Jesu TRW u pitanju ili nešto drugo? I da li radi i sa nekim repariranim?

Desa stavlja TRW i reparirane iz Jovanovca. A stavlja i one koje musterija donese.
Korisnikov avatar
maskerox

Ned Jan 27, 2013 1:07 pm

viewtopic.php?f=13&t=54353&p=1421369&hilit=%C5%A1kripanje#p1421369

Tu sam opisao problem, dakle u pitanju je škripanje koje mi se vratilo nekih dve nedelje nakon tog podmazivanja, a pored tog zvuka mam utisak da rupe osetim više nego što bi trebalo.

Ovaj majstor što sam bio juče kod njega je rekao da u kugli desne gornje viljuške imam lufta,tako da zamena samo silena ne bi pomogla.

Definitivno sam odlučio da ću za početak promeniti obe gornje viljuške, a pitanje iz prethodnog posta je bilo upućeno iz razloga što sam u dilemi da li da menjam i desnu donju (levu sam menjao pre mesec i po dana)...?

Neki kažu da su uzrok škripanja gornje viljuške, a neki donje... :scratch:

I još se dvoumim da li da uzimam reparirane ili nove, vidim da u Kit komercu imaju neke nemačke Ruville koje su nešto jeftinije od TRW, a prilično ih nahvališe. Cena je oko 4700 za gornju.

Edit: Pričao sam s Ivanom iz Jovanovca, on zbog lošeg iskustva neće da šalje poštom viljuške ako mu prethodno ne dostaviš svoje (što bi mi jako iskomplikovalo posao), dok Tejović šalje, a posle mu o njegovom trošku pošalješ svoje kad ih skineš.
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 27, 2013 1:34 pm

maskerox napisao:Neki kažu da su uzrok škripanja gornje viljuške, a neki donje...
Podmaži samo gornje (silikonski sprej, zbog probe) i vozi, pa ako škripi donje su sigurno, ali to ne isključuje gornje. Posle dan-dva podmaži i donje i vozi. Ako posle nekog vremena počne da škripi verovatno su gornje (pod pretpostavkom da su donje još uvek dovoljno podmazane)...
Korisnikov avatar
cirko83
Garaža: AR 147 1.6 ts
ex AR 33. 1.5
ex AR 156 1.8ts
Ford Mondeo 2.0 benz
Pridružio se: Pet Avg 28, 2009 4:56 pm

Ned Jan 27, 2013 3:56 pm

Al ga dule zakomplikova :)
Obično se škripanje čuje iz gornjih viljuški. Ako je takva stvar sa viljuškama onda uzmi kod Tejovića, pa kad ih namontiraš pošalji mu svoje i to je to. Tako sam i ja uradio sa gornjim jer ne mogu majstoru da zauzmem garažu 3-4 dana, a i bile su malo jeftinije kod Tejovića nego u Jovanovcu
potpis
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 27, 2013 5:02 pm

Dragon napisao:Dakle, jos jednom sam se uverio da je najbolje, ako se moze, stavljati kvalitetnu fabricku, tipa TRW. Ili neku jako dobro repariranu, a to je pitanje ko i kako radi. Zasto ovo pisem? Opet mi se dogodilo, kao i na 156, da reparirana gornja viljuska "zariba", odnosno jako lose vrsi svoju funkciju iako nema luft. To se manifestuje izuzetno losim upjanjem neravnina, prednji deo auta, ukljucujuci komandnu tablu, skakuce kao blesav, registruje i najmanju neravninu na putu kao da vozim 19-ice.
Dragon napisao:Moje misljenje:
1. TRW
2. reparirane Jovanovac
3. reparirane Tejovic
Gornje je ipak bolje staviti TRW, ako se moze. Reparirane su OK, ali od slucaja do slucaja. Donje nisu problem, ali gornje jesu. Cesto veoma brzo pocnu da skripe i zablokiraju.
Jel' ono i ono iz citata još važi?
Korisnikov avatar
maskerox

Re: Re: Ubi me trap-Pomozite!!!!

Ned Jan 27, 2013 5:34 pm

cirko83 napisao:Ako je takva stvar sa viljuškama onda uzmi kod Tejovića, pa kad ih namontiraš pošalji mu svoje i to je to.
Tako ću i da uradim, koliko već sutra :smile:

Jedino imam dilemu da li i donju desnu da menjam sada, pa ta to onda bude komplet, pretpostavljam da bi to bilo najbolje rešenje...?

Ako bih to uradio, znači imao bih sve četiri viljuške zamenjene + gumice balans štangle. Šta bi onda još ostalo kada je prednji trap u pitanju?

Inače, gornje su kod Tejovića 2500, a kod Ivana 3500, dok su donje čini mi se 4500 i kod jednih i kod drugih.

Što se tiče TRW-a imam jako loša iskustva (pogledati temu sa linka gore), tako da mi je na kraju zamenjena sa Lemforderovom, a njih nigde ne nadjem...

Povratak na “Area Servizio”