ATE premijum kvalitet ili cena?

Tehnička pitanja i odgovori. Održavanje, servisiranje i eksploatacija za sve modele.
Korisnikov avatar
Zillgian
Garaža: ex '07 AR159, 2.4 JTDm Q4
ex '02 AR156, 1.9 JTD
Pridružio se: Pet Maj 01, 2009 12:07 am

Re: ATE premijum kvalitet ili cena?

Pon Jan 13, 2014 10:45 am

Vidite i sami da se na nama iživljava ko kako stigne. Stiže nam škart od auto dijelova, refabrikovana elektronska roba ili roba ž kategorije, otpad od hrane i šta sve ne.

Znam da se u Švajcarsku i Veliku Britaniju poslovično šalje najkvalitetnija roba, pretpostavljam jer su platežno najjači (izuzimam Skandinaviju, pogotovo Norvešku), ali nas bre tačno prave budalama.

Ne znam šta bi i kako ovdje zakon o zaštiti potrošača trebao i morao da se primjenjuje. Tačno više nisam pametan.
Korisnikov avatar
delic
Garaža: 156 SS
Pridružio se: Sub Mar 27, 2010 10:28 pm

Pon Jan 13, 2014 12:22 pm

Na Americkim sajtovima jedino mozes da procitas sve o fabrickim greskama auto delova.Konkretno za diskove sam nasao gomilu sajtova,gde razni inzinjeri detaljno objasnjavaju sta su greske fabrike a sta od neadekvatne ugradnje ili eksploatacije.Iako ih nesto ne mirisem kao naciju,za ove stvari im skidam kapu.
Korisnikov avatar
dusanGT
Garaža: GT JTDm Q2
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 10:18 pm

Čet Jan 16, 2014 9:25 am

Tek sad sam pročitao tekst teme i prvi utisak je o nedostatku tehničke pismenosti, znanja i elementarne logike kod onih (proizvođač, distributer...) koji su plaćeni za sve nabrojano. Posebno čudi što u "ATE" imaju više volje da se dopisuju, nego da jednostavno zamene falični disk. Nema bolje reklame od takve!

U vezi sa obrazovanjem inženjera tehničkih struka... imam običaj za neke da kažem "da je sreća što nisu lekari...".
Alfa je stil... ostalo je status...
Korisnikov avatar
delic

Sub Jan 18, 2014 12:47 am

Ista situcija sa kolbenschmit karikama koje su uletele kod nas nekako,oborena donja ivica na kompresionoj karici i potrosnja ulja koliko zelis,na novom motoru.Promenis karike posle 5kkm i sve u redu,prodavnicu boli dupe,vlasnika koji je platio generalnu boli dupe a ustvari samo onoga ko je radio stvarno boli dupe od guzenja.
Korisnikov avatar
delic

Sub Jan 18, 2014 8:49 pm

Evo slika koje se vide :oops:
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 19, 2014 10:18 am

Ako su ovo izmerene debljine... :scratch: kako, čime i gde je to liveno?
U nabavku sa šublerom?
Korisnikov avatar
Vlada R
Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Pridružio se: Sre Jul 27, 2011 10:32 pm

Ned Jan 19, 2014 6:56 pm

Skidam kapu, ućutao si ih argumentima. Nažalost, nećeš imati druge satisfakcije do moralne, čisto sumnjam da će ti zameniti diskove. Do sada sam ima dobra iskustva sa ATEom ali sam nešto interesantno pročitao na jednom HR forumu. ATE napravi diskove koji zadovoljavaju specifikaciju za prvu ugradnju ali ne i pločice. Onda otkupe od Textara izvesnu količinu koju rebrendiraju (ATE štampani žig a na metalju utisnut TEXTAR žig). Napadoše čoveka kako laže ali posle ove tvoje priče sve to ima smisla, očigledno da im kontrola nije na očekivanom nivou.
Lepo si primetio, što veći prečnik, veća je šansa da se minimalna distorzija oseti. Problem je što su oni u stanju da adekvatno naplate takav disk ali ne i da ga prekontrolišu. Logično bi bilo da od čitave serije odvoje jedan ili dva para koje bi testirali na raznim temperaturama i opterećenjima. U suštini, oni višu cenu ne pravdaju većom količinom upotrebljenog materijala već zahtevnijom tehnologijom proizvodnje i eventualnim testiranjem koje očigledno ne sprovode na potrebnom nivou. Da su odgovorna fabrika zahvalili bi ti se na uočenoj nepravilnosti, prihvatili bi reklamaciju i u proizvodnom pogonu gde su urađeni (a čini mi se da su ovi tvoji iz Italije) bi pokušali da identifikuju problem i reše ga.
Hvala ti što si ovo podelio sa nama.
Korisnikov avatar
delic

Ned Jan 19, 2014 8:36 pm

dusanGT
Imam ih u garazi ako zelis da vidis i zanimas se dobices ga,ono sto nisam uspeo ja da zabelezim video zapisom i okacim je stvarno odstupanje u realnom vremenu.Za to nemam uslove,treba mi strug,montiran komparater i fen.Onda snimas i grejes kako krece oscilacija sa temperaturom ali kome da dokazujem?Sebi necu,dovoljno mi je ovo do sada,prezalio sam placeno ali necu da me prave budalom da ne umem da ugradim disk.

Vlada R
Svi ATE diskovi kupljeni kod nas su iz Italije ili ih tamo pakuju ili obradjuju.Ocigledno su i oni globalisticki brend koji kupuje od drugih i pakuje u svoje kao Delphi,Meat&Doria,Bosch,Lucas-Lochead ili sta vec.
Problem su livnice,koje se kao prljava industrija sele u manje razvijene zemlje i kad ti nesto nije na oku...I naravno ugovori sklopljeni izmedju fabrike i uvoznika a svima u redu su puna usta price o kvalitetu i nekoj svemirskoj tehnologiji a realno samo im ZINULO DUPE ZA PARE.
PARE AAAAAAAAAAAA,nikad dosta PARA ;)
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 19, 2014 10:03 pm

Iako ima uslova da se precizno izmeri odstupanje od pretpostavljenih tačnih dimenzija, neprofesionalni odnos pomenutih prodavaca i predstavnika "ATE" za ovaj deo sveta ne zaslužuje nikakvo argumentovano dokazivanje, već samo antireklamu.

U tom smislu, slično kao i tema o servisima i ova tema veoma korisna... Verovatno je rešenje izbor druge firme koja pravi diskove. U NS je zastupnik "Galfer" (kočioni sistemi), a ljudi koji rade u prodavnici (ujedno i vlasnici-ortaci) korektni i stručni.
Korisnikov avatar
delic

Ned Jan 19, 2014 10:11 pm

Nisam radio sa galfert kocnicam,igrom slucaja sad imam njihove plocice na kolima napred i odlicne su.A ATE sam poceo da ubacujem posto ga traze ovi sto voze svabe,sad ce im ugradnja biti duplo skuplja za njih i morace sami da kupuju kocnice ako hoce ATE ili neka idu da ugrade u Nemacku,KITA servis i sl.
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 19, 2014 10:20 pm

Na "Galfer" sam naišao tražeći "ATE" keramičke pločice... Kad sam jednog "Subaru" kolegu pitao za "ozbiljne" pločice, spomenuo je "Pagid" i "Galfer", a zastupnik "Slajer" predložio "Galfer".
Korisnikov avatar
Alex V6
Garaža: V6 inside
Pridružio se: Ned Sep 11, 2011 11:23 pm

Ned Jan 19, 2014 10:26 pm

Fabricke plocice za Brembo sisteme na Alfama su Galfer. Nikako nisam zadovoljan. Isuvise mekano reaguju, mora pedala dobro da se pritisne da bi kocile. Textar su fantasticne ali ove koje sam imao su skripale kao da je u pitanju voz, a ne auto. Sad koristim TRW i prezadovoljan sam. Odlicno koce, tihe, ne ostavljaju prasinu.
Korisnikov avatar
delic

Ned Jan 19, 2014 10:33 pm

Iskreno nije ate los ali ko ga uvozi i koliko su arogantni i bahati a medju najskupljima su te otera kod drugog proizvodjaca.Ovakvi odlivci se desavaju svima i to je normalno u livenju,kod nekih to skartiraju u fabrici a negde ti zamene pa se izvinu.Kod ovih ti prospu teoriju BARA,pa ako ne prodje onda krecu price,skole,obuke,ovlasceni servisi i ostalo.Ono sto pouzdano znam posto saradjujem sa nekim ovlascenim servisima da kad im se desi da tresu diskovi samo im vrate i dobiju druge.Citiracu sta mi je rekao jedan od zaposlenih "ko da mi pregleda kako smo ugradili ovi u KIT-u,ha,ha,ha znas koliko setova kocnica uzmemo mesecno.Dace druge diskove pa neka ih oni mere do mile volje" ,ocigledno je kad pravis puno prometa i profita u Srbiji sve manje od sebe mozes da nablajbavas testisima.

alexV6

Kod mene koce odlicno i to na sam dodir(ulje novo dot 5.1)
A TRW ti je lukas u trw pakovanju i super su dok ne krenes da maltretiras auto a onda koce ko po loju :)
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 19, 2014 10:36 pm

alex v6 napisao:... mekano reaguju, mora pedala dobro da se pritisne...
Jeste, al' to mi dobro dođe za "doziranje" kočenja... U međuvremenu su počele da škripe, ali ne pri najoštrijim, već pri prosečnim kočenjima.
delic napisao:... ocigledno je kad pravis puno prometa...
To je to...
Korisnikov avatar
delic

Ned Jan 19, 2014 10:40 pm

Iskoci auto ostrije par puta ali bez zaustavljanja i prestace da skripe neko vreme ;)
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 19, 2014 10:43 pm

Probao - pomaže... ali privremeno... :yes:
Kad već pričamo o diskovima... ima li neko ideju da nareže žljebove (u "Tarox" 2000 stilu) koji će verovatno smanjiti škripanje i poboljšati kočenje, doduše uz nešto veće trošenje pločica...
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=52201.0
Korisnikov avatar
Mrzovoljni Soko
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9jtd 85kw no-remap xD (Blue beuty)(ex)
Alfa Romeo 159 1.9Jtdm 110kw,remap :D (Musava)
Pridružio se: Sre Mar 03, 2010 12:49 pm

Ned Jan 19, 2014 11:00 pm

Moji su bili takvi stari,ostale mi samo linije na njima,nosio sam ove nove diskove kod strugara da mi odradi tako,kao ne moze i tako te price i odustao sam.Btw,uzeo sam Metelijeve diskove,za sada su ok...
Korisnikov avatar
delic

Ned Jan 19, 2014 11:07 pm

Za narezivanje diskova treba glodalica ili cnc to strug tesko da ce da uradi i beskorisno je ako bas ne jurcas samo lepo izgleda.Ono sto sam ja uspeo da nadjem o tome na Americkim sajtovima je da svi trgovci koji ih prodaju reklamiraju busene i usecene diskove a strucnjaci ne.Sem ako su proizvedeni od strane Bremba-AP ili par nekih njihovih firm i sad sam zaboravio imena...
MiloshBg
Garaža: No Alfa, no fun...
Pridružio se: Ned Jun 03, 2012 10:28 am

Ned Jan 19, 2014 11:08 pm

Moze to da se uradi lako, samo je potreban sablon, odnosno neki stari disk sa tom "sarom".
Alfa Romeo - The car inside the driver.
Korisnikov avatar
dusanGT

Ned Jan 19, 2014 11:14 pm

Mislio sam to da radim na CNC mašini (kolega radi sa takvim strugom...) i čak nabavio odgovarajućaa glodala, pa odustao i prodao "ATE" prednje diskove i pločice...
Korisnikov avatar
delic

Ned Jan 19, 2014 11:18 pm

Da,da pr..... sad svi :kadr
Korisnikov avatar
Mrzovoljni Soko
Drug Član
Drug Član
Garaža: Alfa Romeo 156 1.9jtd 85kw no-remap xD (Blue beuty)(ex)
Alfa Romeo 159 1.9Jtdm 110kw,remap :D (Musava)
Pridružio se: Sre Mar 03, 2010 12:49 pm

Ned Jan 19, 2014 11:44 pm

Ja imam stare diskove sa tom sarom po sebi ali mi ovaj "majstor" strugar rece da ne moze da odradi,iako ima masine za to :glare: :glare:
Korisnikov avatar
dusanGT

Pon Jan 20, 2014 8:10 am

[youtube]xFG7HodvHS0[/youtube]
Korisnikov avatar
DushanSD
Garaža: Alfa Romeo 156 SW GQ 1.9 JTDm 150hp 2005
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 6:27 pm

Pet Jan 24, 2014 5:04 pm

Strašno !!! Svakim danom se sve više čudim kad čujem, pročitam i vidim ovakve stvari.
Ja sam izgleda imao sreće sa Ferodo Federal Mogul prednjim diskovima. I nekim Icer pločicama za koje sam kad sam ih kupio prvi put čuo. Škripale su malo u početku i posle ništa. Lepo koče i kad su diskovi hladni i kad se oštrije vozi i kočnica nabije u patos. Sad zaključujem da je to samo puka slučajnost, tj sreća...
FANTAZ'JA

Povratak na “Area Servizio”