bato pa ti koliko ga tankuješ,najbolje da instaliraš jedno balonče od 10l kod suvozača i ne treba ti nikakva lampica,odmah vidiš kada ti ostane 2dl do pumpe
A za ne daj bože,uvek držiš i jednu pljosku od 3dl votke u džepu...
ne ovaj je cilindricnog oblika tj kuciste je takvo, precnika cca 5cm i duzine 20ak i u njemu plovak takodje cilindricnog oblika koji se krece gore dole, na dnu kucista je srafcic za stelovanje nivoastarac vujadin napisao:Jel to onaj plovak slican kao kod Yuga sa pomocnim sudom za merenje sa strane...takav slican je i kod Alfe 156.

TheWickerMan napisao:Blinkanje lampice za ulje sredjeno,ko zna sta su sipali u nju,ulje je bilo nedefinisane boje,sada je u njemu Mobil i Bosch filter ulja,auto primetno tise i lepse radi ...
TheWickerMan napisao:Problem varijatora ostaje,ali o njemu kad se vrati od limara...

starac vujadin napisao:Vadi to ulje odma'...kakvo bre mineralno ulje u 4-ventilsku masinu s dve bregaste koja se vrti do 7000 obrtaja...sipaj sintetiku 10w-60.

Code: Obeleži sve
Cao !
Vec sam dosta puta ulazio u temu o uljima:
Sad, samo da razbijem dilemu STA JE SINTETIKA??
"Sintetika" je nista drugo do MINERALNO ulje koje je proslo fazu izdvajanja molekulskih lanaca iste velicine iz osnovne baze mineralnog ulja.
"Sinteticko" ulje ima nesto malo bolja svojstva u pogledu da je lakse uz pomoc aditiva koji se dodaju ulju, navesti ulje na specificnija svojstva, iz razloga sto se nevrsi kompromis sa aditivima posto su u pitanju molekuli istog tipa.
"Polusintetika" se nalazi dakle na pola puta izmedju baznog i "sintetickog" ulja .
Ime sinteticko dolazi iz razloga marketinga, deluje i zvuci skuplje, puno skuplje, mada sam ja navikao da vidim Mineralna ulja sa cenom vecom od poznatih marki sintetickih ulja.
Ko vam kaze nesto drugo ima DEBELE razloge da vas navede na "Sintetiku" , jer danasnja moderna tehnologija cini mineralna ulja poznatih marki dovoljno "cistim" i stavlja ih na nivo nekih losije obradjenih "sintetickih" ulja.
Podrucje Balkana je trziste za prevare, obmane i manipulacije na svim nivoima zivota, tako da ovo sa motornim uljima spada u redovnu pojavu.
Glupo je ispustiti deo kolaca i uzeti pare od naroda na ono sto prioritiraju, poznavajuci nasu moto kulturu kad je u pitanju auto koji inace vidimo kao objekat investmenta, tako da .. hm.. prosudite sami.
Cene originalnih ulja na zapadu variraju i krecu se na otprilike 8-15€ za litar , bilo mineralno ili "sinteticko " ulje u pitanju. Dakle Jedna marka mineralnog ulja , moze da bude u potpunosti ista cena kao neka druga "sintetika".
Code: Obeleži sve
Inace, mogu da vam navedem da nijedan od mojih drugara koji imaju extremno frizirane motore nevoze na "sintetici" vec na mineralnim uljima dobrog kvaliteta.