Koliko trosi JTD?
- Bogdan156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
Ne znam jbg, moram onda da odvezem auto na dijagnostiku da vidim da li je sve u redu, jer meni u principu ispod 8.5 u gradu ne ide, doduse malo sam tezi na gasu.
Ja mislim da je to OK. Meni je 166 sa 150ks. Drugo, ponavljam, jako je tesko porediti gradsku voznju. sta ako je tebi gradska voznja gazela u spicu 2x dnevno plus voznja po starom Beogradu, a meni samo Novi Beograd? Isti grad, ali voznja bas i nije
.
Stara 166 mi je po gradu trosila oko 10l i ja sam mislio da je to normalno, sve dok nisam zamenio turbinu pa je potrosnja opala za cca 1l.
Po meni gradska voznja treba za jtd treba da bude za 2.4 <9l, 1.9 <8l. Moguca su odstupanja, ali vezana za gore pomenute razloge, klimu, felne, zima-leto...

Stara 166 mi je po gradu trosila oko 10l i ja sam mislio da je to normalno, sve dok nisam zamenio turbinu pa je potrosnja opala za cca 1l.
Po meni gradska voznja treba za jtd treba da bude za 2.4 <9l, 1.9 <8l. Moguca su odstupanja, ali vezana za gore pomenute razloge, klimu, felne, zima-leto...
Ove zime mi je bio ukljucen Trip A. Presao sam oko 1400km, prosecna potrosnja je 9,2l. Felne 17", gume 225/50. Ovo je bila gradska voznja 90%. Ovo sto pise board na mojoj Alfi uzimam da je tacno, proveravao sam i kad sipam. Svakih 100 km sipam za 1000 din i kazaljka se uvek isto ponasa. Ako ima odstupanja onda je par dl.
Juce sam se vratio sa puta, presao sam 515 km, prosecna potrosnja 6.4l. Putevi po Bosanskim planinama i nasoj ravnici.
Sto se tice stila voznje, pa
vozim umereno po gradu, ponekad se opustim za svoju dusu
. Inace ne volim da je drzim na 1500rpm, po gradu i na otvorenom, tako da kad je ravnomerna voznja gledam da bude oko 2000rpm - onda je u svakom trenutku spremna za poletanje
Za opustanje sluze visi obrtaji
. Sve u svemu mesta za spustanje potrosnje ima, ako bih gledao samo na potrosnju i kad bih mucio auto na 1500rpm, a to mi se ne radi nikako
.
Juce sam se vratio sa puta, presao sam 515 km, prosecna potrosnja 6.4l. Putevi po Bosanskim planinama i nasoj ravnici.
Sto se tice stila voznje, pa

"...owning an Alfa is a portal through which all petrolheads must pass if they genuinely want to know what it is that differentiates a car from a toaster or a washing machine" by Jeremy Clarckson (da je srbin zvao bi se Jeremija)
- Coha_the_King
- Garaža: 164 2.0 V6 turbo - ex
156 Polizia Stradale 2.4 JTD - ex
159 1.9 JTDm SW - S_Ex - Lokacija: Beograd
Da i ja dodam:
vec 3 godine na bordu mi 99% vremena average consumption pise 6.2. Zena laganica al na kratkim relacijama po BG, ja i to + vikendom medjugradski putevi sa 205/55-16 alu.
Zimus se nije popela na preko 6.8 sa 185/65/15 gvozdje sa novim zimskim, dok je prosle zime sa starim letnjim bilo 7.5.
Sve u svemu extra odnos izmedju Dinara/Km i Zadovoljstva! Prosek=10K godisnje.
Ne maltretiram je, moja je a ne rentakar; cekam da stigne kazaljka na radnu temperaturu; pre gasenja sacekam da izjednaci pritisak turbine ako je jarila prethodno; samo sam probao 3-4 puta da li moze na 4000 obrtaja jer inace nikad ne stizem ni do 3000 (iii moze ihhahaj)...
I tako. Milina jedna.
vec 3 godine na bordu mi 99% vremena average consumption pise 6.2. Zena laganica al na kratkim relacijama po BG, ja i to + vikendom medjugradski putevi sa 205/55-16 alu.
Zimus se nije popela na preko 6.8 sa 185/65/15 gvozdje sa novim zimskim, dok je prosle zime sa starim letnjim bilo 7.5.
Sve u svemu extra odnos izmedju Dinara/Km i Zadovoljstva! Prosek=10K godisnje.
Ne maltretiram je, moja je a ne rentakar; cekam da stigne kazaljka na radnu temperaturu; pre gasenja sacekam da izjednaci pritisak turbine ako je jarila prethodno; samo sam probao 3-4 puta da li moze na 4000 obrtaja jer inace nikad ne stizem ni do 3000 (iii moze ihhahaj)...
I tako. Milina jedna.

- deja 91
- Garaža: 145 1.6ts
drug mi kaze za njegovog bmw 525tds da mu trosi 6 litra.. ja ga pogledam cudno on kaze al' na 50km... Imao sam: mareu 1.9jtd 110ks 5,5 prosek, marea 1.9td 100ks 6,5, alfa romeo 145 1.6ts 9l, marea 2.0 20v 10l (prosta za racunanje xD), clio 1.2 54ks 5.5l, daewoo nubira 1.6seq plin 10l, nubira 2.0 130ks seq plin 9l. primer bio sam kod rodjaka u mkd sa mareom 1.9td 100ks i isao sam na planinu belasicu sa bratom. on vozi passata '99 tdi 110ks. ceo put me je jedva pratio bez pomisli da me obidje i na kraju je potrosio 1l vise za 70 km(sipali smo do vrha kad smo krenuli i kad smo stigli). Skidam kapu audiju i vw iz 80tih tu su bili vrh ali vec sa vw 3 su poceli da zaostaju. sad nisu nista posebno i nikad ne bi dao 7000e za golfa 4 2001 god... bmw dizel je bolji od jtd ali je i dosta skuplji.. da smo neki pametan narod na ulici bi se vozio najvise jtd...
- Coha_the_King
- Garaža: 164 2.0 V6 turbo - ex
156 Polizia Stradale 2.4 JTD - ex
159 1.9 JTDm SW - S_Ex - Lokacija: Beograd
@deja91...da smo neki pametan narod na ulici bi se vozio najvise jtd...
Kao Italijani npr? Pametni ljudi. Negde bese postavljena statistika al zaboravih cifre jbg, koliko oni procentualno proizvode/prodaju/kupuju JTD (i naslednike) u odnosu na benzin...maltene ga izbacise iz upotrebe, sem uz plin, sto je opet huljenje. Da nije sad ovih najnovijih generacija benzmotora, misim da bi ga ukinuli u proizvodnji uskoro
Kao Italijani npr? Pametni ljudi. Negde bese postavljena statistika al zaboravih cifre jbg, koliko oni procentualno proizvode/prodaju/kupuju JTD (i naslednike) u odnosu na benzin...maltene ga izbacise iz upotrebe, sem uz plin, sto je opet huljenje. Da nije sad ovih najnovijih generacija benzmotora, misim da bi ga ukinuli u proizvodnji uskoro

- Dimce011
- Garaža: 2001 Alfa Romeo 156 1.8 TS
2011 Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Multiair - Lokacija: Beograd
Kod Vagen-ovih diesel-a mislim da najviše istine ima da "VAGENAŠI LAŽU!".
Primer:
Trebao sam da kupim gume i da odem 140km od Beograda, malo autoputem do Novog Sada, malo seoskim putevima okolini...
Rešimo da uzmemo Golfa IV SDi-ja koji nije ni turbo i troši mnogo manje od svih njih, maltene Golf II mašina, malo veća.
Računica nam je bila da pređemo 280 km, što je sa očekivanom potrošnjom 4.5 bez klime, bez vožnje preko 100 km/h i ispod 60 km/h, količina goriva od 13-15 litara, što je 15-18 €. Nismo išli mojom Alfom 156 1.8 TS jer bez 30 € nije moglo da se računa...
Ja bih na tom putu mogao da potrošim istom vožnjom u proseku 7.5 na 100km, znači bar 22L ili 25 €, a i 20% više od toga u nekim lošim okolnostima.
Na kraju, lik je pošao sa 3/4 rezervoara, koji ne znam koliki je, a vratili smo se sa manje od 1/8, skoro da mu se upalila rezerva...Verujem da je rezervoar bar 55 litara.
Izvedite sami zaključak šta bi se desilo sa TDI-jem i kolika je realna potrošnja.
Ne bih bio veliki seronja kada bih rekao da bi sa mojom Alfom možda i bio isti trošak na tom putu, a da ne govorim o luksuzu i svemu ostalom.
Naravno, uzmite u obzir da u gradu 1.8 TS troši od 10.5 do 12.5!!! A na otvorenom u idealnim uslovima može da bude i 6.5...
Za JTD-a ne znam...Verovatno šareno...
Primer:
Trebao sam da kupim gume i da odem 140km od Beograda, malo autoputem do Novog Sada, malo seoskim putevima okolini...
Rešimo da uzmemo Golfa IV SDi-ja koji nije ni turbo i troši mnogo manje od svih njih, maltene Golf II mašina, malo veća.
Računica nam je bila da pređemo 280 km, što je sa očekivanom potrošnjom 4.5 bez klime, bez vožnje preko 100 km/h i ispod 60 km/h, količina goriva od 13-15 litara, što je 15-18 €. Nismo išli mojom Alfom 156 1.8 TS jer bez 30 € nije moglo da se računa...
Ja bih na tom putu mogao da potrošim istom vožnjom u proseku 7.5 na 100km, znači bar 22L ili 25 €, a i 20% više od toga u nekim lošim okolnostima.
Na kraju, lik je pošao sa 3/4 rezervoara, koji ne znam koliki je, a vratili smo se sa manje od 1/8, skoro da mu se upalila rezerva...Verujem da je rezervoar bar 55 litara.
Izvedite sami zaključak šta bi se desilo sa TDI-jem i kolika je realna potrošnja.
Ne bih bio veliki seronja kada bih rekao da bi sa mojom Alfom možda i bio isti trošak na tom putu, a da ne govorim o luksuzu i svemu ostalom.
Naravno, uzmite u obzir da u gradu 1.8 TS troši od 10.5 do 12.5!!! A na otvorenom u idealnim uslovima može da bude i 6.5...
Za JTD-a ne znam...Verovatno šareno...
- darko qv
- Garaža: Alfa Romeo 145 Quadrifoglio Verde.....Grande Punto 1.3 MJTD 75hp
Alfa Romeo 147 8v traktor
Alfa Romeo Giulietta Qvline 2015 - Lokacija: Sutomore
Ma vageni su najpoznatiji po laganju.Passat 2,pise da je rezervoar 70l,a glat staje 100l,pa kad preracunas,naravno da trosi 5...xaxaxaxa....
GOD LOVES ALFA,JESUS DROVE A 145 CLOVERLEAF
- deja 91
ljudi moja preporuka dti nikako, dci, hdi su dobri za zaobilazenje ako uzmete tdi vw niste se zajebali ako uzmete cdi, tdi, bmw d tu ste na konju 

- mirdza
- Garaža: Giulia Veloce
Mondeo EB - Lokacija: Katowice
Moja mlada je vozila novo Bravo 1.9JTD (8V 120KS) i potrosnja se kretala ~7,5l/100km mijesane voznje. Na autoputu pri "inspirisanoj" voznji je rijetko prolazilo ispod 8-8,5. U principu, nije tako puno ali nije ni malo - sada vozi Forestera koji je tezi, ima stalni AWD i 30KS vise i potrosnja je slicna, a cesto i niza 

R4T
- dejan555
- Garaža: 147 2.0 TS selespeed
Piaggio X8 200ccm - Lokacija: Klagenfurt am Wörthersee
- mirdza
- Garaža: Giulia Veloce
Mondeo EB - Lokacija: Katowice
Vjerovao ili ne ali tako je! Bravom sam presao 10-15 hiljada km a Foresterom preko 1500km i tako je kako je...
R4T
- SCHUMACHER
- Garaža: Ex ALFA ROMEO 155 2.0 8V T.SPARK
Ex ALFA ROMEO 145 1.4 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 155 2.0 16V T.SPARK
ALFA ROMEO 156 1.9 JTD
ALFA ROMEO 166 2.4 JTD
ALFA ROMEO 166 3.0 V6 24V - Lokacija: PODGORICA
Pa zasto onda i protivnici Italijanskih auta skidaju kapu pred JTD-em i sami kazu da je najbolji dizel na svijetu-ako ovaj nije ni najbrzi,ni najtisi ni naj-ekonomicniji?

"Tresu se soliteri,
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
jer mi smo bombarderi,
kolaju po prasini
price o zloj masini".
- zemun_159
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v
Skoro sam kupio Alfu 159 1.9 JTDm 150ks, presao sa njom oko 3500-4000km tako da i nisam bas merodavan. evo sta kaze "average consumption" - uvek je izmedju 9.8 - 10.7l. da napomenem da su gume 235/45 i sve gradska voznja. tako da je chip obavezan.
- Dimce011
HUH! Bratac...
Tolko troši moj 1.8 TS....mislim, od 10.5-12.5, a poslednja potrošnja je bila 11.3, to nije mnogo više od 10.7....
Nešto se mnogo razlikuje od ostalih JTD-a...
Prvo JTDm je od 150 konja, drugo ogroman auto, najveći sa tim motorom, pa gume, pa vožnja Beogradom nije gradska vožnja.... to je granj eauta kroz grad...
Tolko troši moj 1.8 TS....mislim, od 10.5-12.5, a poslednja potrošnja je bila 11.3, to nije mnogo više od 10.7....
Nešto se mnogo razlikuje od ostalih JTD-a...
Prvo JTDm je od 150 konja, drugo ogroman auto, najveći sa tim motorom, pa gume, pa vožnja Beogradom nije gradska vožnja.... to je granj eauta kroz grad...
- deja 91
- dejan555
Evo ga prvi JTD sa realnom potrošnjomzemun_159 napisao:Skoro sam kupio Alfu 159 1.9 JTDm 150ks, presao sa njom oko 3500-4000km tako da i nisam bas merodavan. evo sta kaze "average consumption" - uvek je izmedju 9.8 - 10.7l. da napomenem da su gume 235/45 i sve gradska voznja. tako da je chip obavezan.
- Bogdan156
- Garaža: Alfa Romeo 156 2.4 JTD M-jet
- dejan555
Nemoj da se ljutiš, već je neko objašnjavao da postoji
milion varijanti gradske vožnje kao i razliku u težini...
milion varijanti gradske vožnje kao i razliku u težini...
- Dimce011
Moj drugar, takođe čovek iz kluba, ima istu alfu, sa istim motorom, malo užim gumama...
Po njegovoj priči, potrošnja je značajno manja od pomenute...
Kome verovati...
Možda obojici! razlozi za različitu potrošnju mogu biti mnogobrojni! Kao što sam pomenuo razloge pre, ko zna u kakvom su im stanju motori...
Po njegovoj priči, potrošnja je značajno manja od pomenute...
Kome verovati...
Možda obojici! razlozi za različitu potrošnju mogu biti mnogobrojni! Kao što sam pomenuo razloge pre, ko zna u kakvom su im stanju motori...
Evo mali update za 159 1.9 JTDm 16v. Otvoreni put, 1100 km, Ns-Kotor i nazad, prosecna potrosnja 6.0l/100km. Za gradsku voznju sam vec pisao 9.2l/100km u zimskom periodu.
Toliko od mene sto se tice potrosnje. Mislim da ovaj auto ne zasluzuje stalno gledanje u potrosnju goriva, samo treba uzivati u njemu
, pa koliko potrosi potrosi
.
Toliko od mene sto se tice potrosnje. Mislim da ovaj auto ne zasluzuje stalno gledanje u potrosnju goriva, samo treba uzivati u njemu

"...owning an Alfa is a portal through which all petrolheads must pass if they genuinely want to know what it is that differentiates a car from a toaster or a washing machine" by Jeremy Clarckson (da je srbin zvao bi se Jeremija)
- zemun_159
- Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v
- Dimce011
Ma voleo bih ja da 1.8 može da troši toliko kombinovano u bilo kojoj varijanti!!! 
Ako neko postigne to chip-om, a da ne ubije 30% snagu, ja ću da čipujem!

Ako neko postigne to chip-om, a da ne ubije 30% snagu, ja ću da čipujem!
- JaMaL
- Garaža: 75 TS
75 TB - Lokacija: Severno od Albukerkija
moram da trolujem malo... ovo je jace od mene...
ko gleda na uzivanje u voznji a kupi naftaricu koja se vrti do 3000 rpm-a... lepo rekao covek gore... svakakvih ljudi ima
Pa sto ste onda pokupovali dizele ako potrosnja nije bitna i ako vec zelite da "uzivate" u voznji... a i dizel koji trosi vishe od 9 lit bilo kakve voznje nema svrhu... ko ima digitron, uzme delove, registraciju, potrosnju, cenu kupovine... i radionickog sata. tj. odrzavanja istog... shvatice koliko je to uzaludno... jedini isplatljiv dizel je nesto malo od 1200ccm i 30ks sto kosta ko pakla cigara da se vozi i popravlja... sve ostalo se ne moze opravdati...Mislim da ovaj auto ne zasluzuje stalno gledanje u potrosnju goriva, samo treba uzivati u njemu , pa koliko potrosi potrosi.
ko gleda na uzivanje u voznji a kupi naftaricu koja se vrti do 3000 rpm-a... lepo rekao covek gore... svakakvih ljudi ima