Pitanje za gume
- Boxa
- Saradnik Uprave
- Garaža: Alfa Romeo
Da da znam. Sad su letnje kod mene 245 40 18. Pa gledam bas ove 16 da uzmem za zimski set. Hvala na odgovoru.
YouTube: https://www.youtube.com/@joksimoviic
- ceftriaxone
- Garaža: 2.0 159 SW
Читам овде шта се пише, па рекох да приупитам за савет јер сам скроз неодлучан.
Као што су неки можда већ видели у другој теми, имам 2.0 sw са седамнаестицама.
У наредних месец дана морам узети зимске гуме у ту сад настаје проблем.
У Бг-у у једном сервису су ми сугерисали да купим неке точкове од 16’ за зиму и одговарајуће гуме.
Видео сам на више места да се људи жале да зими са 16’ имају силне проблеме због рупа, висине и осталог, па ме је то мало поколебало.
Као додатак, сама рачуница каже следеће: гуме за 17’ нпр. Nokian или Sava су око 400е, док су за 16’ негде око 250-300 (плус трошак за фелне који је, ако сам ја добро видео неких 100-150е) и то опет дође до 400+ еврића.
За воланом не дивљам. Поштујем ограничења, осим на аутопуту где волим да идем нешто брже, али то брже не иде преко 150-160 (кад је лоше време, возим још спорије).
Ако Бог да здравља и снега, ићи ћу на скијање овде у Италији, или можда до Француске.
Због неких непредвиђених трошкова, нисам у могућности да јурим гуме које коштају по 150-200е свака, али с обзиром на ово горе написано, мислим да мој стил вожње и не захтева такве гуме.
Шта бисте ми препоручили?
17’ или 16’ плус фелне?
Бићу у Београду крајем месеца тако да куповину могу обавити и ту.
Малопре сам гледао неке цене, и малтене да нема разлике.
Хвала унапред.
Као што су неки можда већ видели у другој теми, имам 2.0 sw са седамнаестицама.
У наредних месец дана морам узети зимске гуме у ту сад настаје проблем.
У Бг-у у једном сервису су ми сугерисали да купим неке точкове од 16’ за зиму и одговарајуће гуме.
Видео сам на више места да се људи жале да зими са 16’ имају силне проблеме због рупа, висине и осталог, па ме је то мало поколебало.
Као додатак, сама рачуница каже следеће: гуме за 17’ нпр. Nokian или Sava су око 400е, док су за 16’ негде око 250-300 (плус трошак за фелне који је, ако сам ја добро видео неких 100-150е) и то опет дође до 400+ еврића.
За воланом не дивљам. Поштујем ограничења, осим на аутопуту где волим да идем нешто брже, али то брже не иде преко 150-160 (кад је лоше време, возим још спорије).
Ако Бог да здравља и снега, ићи ћу на скијање овде у Италији, или можда до Француске.
Због неких непредвиђених трошкова, нисам у могућности да јурим гуме које коштају по 150-200е свака, али с обзиром на ово горе написано, мислим да мој стил вожње и не захтева такве гуме.
Шта бисте ми препоручили?
17’ или 16’ плус фелне?
Бићу у Београду крајем месеца тако да куповину могу обавити и ту.
Малопре сам гледао неке цене, и малтене да нема разлике.
Хвала унапред.
- Boxa
- Saradnik Uprave
Moj primer
Ja sam odlucio da ne uzmem 4 nove zimske za 18-ice, planirao sam tigar (7.000-8000 din komad) jer se ne vozim zimi toliko cesto, i plus zao mi 18 da vozim zimi jer sam skoro uzeo bukvalno nove felne. Pa sam uzeo 16 alfine originalne za 100€( stanje odlicno samo cu ih mozda ofarbati jer estetski imaju ogrebotine, a ovako nisu krive niti varene), uzecu dve prednje nove tigar i zadnje dve dobre polovne. Gume ce me kostati oko 130€. Znaci dobijam zimski set za 230€.
Na ovo sam se prvenstevono odlucio da bih sacuvao gore pomenute 18 felne koje su bukvalno nove. Videcemo kako ce se 16 pokazati zimi, 17 sam imao zimske i bile su ok.
Ja sam odlucio da ne uzmem 4 nove zimske za 18-ice, planirao sam tigar (7.000-8000 din komad) jer se ne vozim zimi toliko cesto, i plus zao mi 18 da vozim zimi jer sam skoro uzeo bukvalno nove felne. Pa sam uzeo 16 alfine originalne za 100€( stanje odlicno samo cu ih mozda ofarbati jer estetski imaju ogrebotine, a ovako nisu krive niti varene), uzecu dve prednje nove tigar i zadnje dve dobre polovne. Gume ce me kostati oko 130€. Znaci dobijam zimski set za 230€.
Na ovo sam se prvenstevono odlucio da bih sacuvao gore pomenute 18 felne koje su bukvalno nove. Videcemo kako ce se 16 pokazati zimi, 17 sam imao zimske i bile su ok.
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Uz pravilnu dimenziju guma auto nije nizi u odnosu na 17 ili 18. Na 16 felne ide u uza i deblja guma u odnosu na vece. Tako da mozes samo da dobijes na udonosti. Takodje se preporucuju sto uze gume za sneg. Ne znam koliko je to logicno al eto. I jos jedna stvar. Za dodantu kupovinu 16 felne cene od 80 do 150, opet si na istom jer au gume za nju dosta jeftinije a ne moras svake sezone akidati gume i deformisati ih i praveci trosak na montazu i balansiranje.
- Bojan90
- Garaža: 156 1.6ts
16", nije nizi auto sa 16", ako se koriste fabricki preporucene dimenzije. Kada je fabrika radila preporuku dimenzija, imala je u vidu i to da precnik tocka bude priblizno jednak. Gume na vecoj felni imaju nizi profil, pa se tako regulise precnik. Npr.
http://www.wheel-size.com/calc/
17" u vom slucaju imaju samo 2mm veci precnik.
http://www.wheel-size.com/calc/
17" u vom slucaju imaju samo 2mm veci precnik.
- sinisa
- Garaža: '19 Alfa Romeo Stelvio 2.2
'23 Skoda Superb 2.0TDI
'13 Audi A6 Allroad 3.0TDI
###############
Ex '11 Alfa Romeo 159 2.0JTDm
Ex '09 Alfa Romeo 159 1.8MPI
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Ex '07 Citroen C4 2.0VTS - Lokacija: Beograd
Lepo je kad imate gde da čuvate letnji ili zimski set... ja sam do skoro imao takav par, ali sada mi je postao problem gde ih čuvati. Epilog je da uskoro nabavljam 235/45 R18 zimske gume...
Što se tiče visine, fabričke preporuke su uvek najbolje, ali imajte u vidu da razlika postoji. Npr. sa 205/55 R16 automobil je 18,4mm niži u odnosu na 235/45 R18.
Što se tiče visine, fabričke preporuke su uvek najbolje, ali imajte u vidu da razlika postoji. Npr. sa 205/55 R16 automobil je 18,4mm niži u odnosu na 235/45 R18.
- Vlada R
- Garaža: ex Alfa 159 JTDm restyle
Za 225/50R17 je bolja i približnija po obimu zamena 205/60R16. Ja sam uzeo takvu i prezadovoljan sam. Sa fabrički preporučenom 215/55R16 je auto bio niži a 205/55R16 je još niža tako da ne znam kako su u fabrici računali alternativne dimenzije. Razumem da je za 1.8 to prvi izbor imajući u vidu obrtni moment ali za dizela potpuno neshvatljivo. Odluka je na tebi.
- sinisa
'23 Skoda Superb 2.0TDI
###############
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Na 205/55 R16 je bilo interesantno zimi, redovno sam kroz onu rupu na šusplehu kod menjača sakupljao po lopatu-dve snega u motornom prostoru
Ali s druge strane, ljudi koji spuste kola voze na još nižem klirensu, tako da je i dalje izvodljivo... Moj izbor za zimu bi svakako bio viši profil, ukoliko je moguće pronaći adekvatne gume.

- Boxa
- Saradnik Uprave
Ja sad imam letnje 245 40 18 i znam da nije po fabrici. Jel bolje onda da uzmem zimske 205 55 16 ili 215 55 16? Sad me bacate u nedoumicu.
- sinisa
'23 Skoda Superb 2.0TDI
###############
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Sa 215/55 R16 bićeš nekih 5.5mm viši nego sa 205/55 R16. Zbog principa "rada" zimske gume i pritiska na podlogu, za sneg su bolje uže gume. Vlada R je naveo da koristi 205/60 R16, što mislim da je najbolji izbor (mada verovatno nije najjeftinije), jer em je uža guma, em je viša nekih 10mm u odnosu na 205/55 R16.
Da imam 16" felne, prvo bih tražio 205/60 gume, pa tek onda 215/55...
Da imam 16" felne, prvo bih tražio 205/60 gume, pa tek onda 215/55...
- Boxa
- Saradnik Uprave
Verovatno cu onda uzeti 215 55 16 da bude zlatna sredina
zimi se vozim bukvalno u lokalu tako da mislim da ce biti sasvim ok. Cim zavrsim sve to javljam ustiske, prvo mi sleduje ulepsavanje felni.

- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
55 (visina gume) je procenat od 215 (sirine gume) nema veze sa letnja zimska.
- sinisa
'23 Skoda Superb 2.0TDI
###############
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Nije tacno, 45 je oznaka za letnje gume, 55 za zimske, a 60 je za bas jake zime
Salu na stranu, mislim da niko nije pripisao profil gume sezoni. Profil se pominje tu zbog toga sto kolega ima vise opcija sta da kupi, a diskutujemo o visini 159-ke zimi, na koju utice sirina/profil[%]

Salu na stranu, mislim da niko nije pripisao profil gume sezoni. Profil se pominje tu zbog toga sto kolega ima vise opcija sta da kupi, a diskutujemo o visini 159-ke zimi, na koju utice sirina/profil[%]

- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
Vozio prosle godine 205/55/16 i bio sam toliko zadovoljan da sam prodao te gume, a i felne. Auto je bio skoro nemoguc. Aj da ostavimo sa strane ivicnjake i slicno, ali vukao se po snijegu kao pas kad ima gliste. Sto kaze sinisa, u onoj rupi kod mjenjaca je bilo snijega za omanjeg snjeska svaki put. A kao za inat pregulio sam cijeli Balkan oko NG kad je bila ona snjezina. Poslije i po Alpama i smorio se kao drvo. Ova dimenzija je dosta jeftinija al smara za medalju.
E sad, moja dilema je:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... testid=177
Uzecu naravno 225/50/17 i ovo bi trebao biti koliko toliko validan test. Da li neko ima iskustva sa pomenutim markama? Na ADAC-u su na 3em i 5om mjestu, dok je na prvom Conti i Pirelli koji su upola skuplji.
Hankook je mnogo bolji na suvom, po mokrom i snijegu su skoro iste. Firestone je tisa ali i manje se trosi. Ali, razlika je i u indeksu opterecenja... Ne znam da li ima veze. Koje je vase misljenje.
E sad, moja dilema je:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... testid=177
Uzecu naravno 225/50/17 i ovo bi trebao biti koliko toliko validan test. Da li neko ima iskustva sa pomenutim markama? Na ADAC-u su na 3em i 5om mjestu, dok je na prvom Conti i Pirelli koji su upola skuplji.
Hankook je mnogo bolji na suvom, po mokrom i snijegu su skoro iste. Firestone je tisa ali i manje se trosi. Ali, razlika je i u indeksu opterecenja... Ne znam da li ima veze. Koje je vase misljenje.
Assumption is the mother of all fuckups
- Boxa
- Saradnik Uprave
Nije pitanje za gume ali bilo je reci o felnama pa reko da stavim, mojih ruku delo farbanje( amatersko naravno) 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk
- Bojan90
Sa Firestonom imam mnogo lose iskustvo, doduse, bilo je to pre nekih 7-8 godina, tako da se mozda nesto promenilo. GUma nije bila nesto mnogo stara, 4-6 god. ako se secam, a bocna ivica se deformisala i isplae su zice i nje! Hankook imam, i zadovoljan sam. On je od prilike donji deo premium segmenta, kao i Fulda.
Ventil si mogao bolje da ulepis, trebao i da zastitis ovaj prostor izmedju paoka, jer si ovako ofarbao i unutrasnji deo felne
Ventil si mogao bolje da ulepis, trebao i da zastitis ovaj prostor izmedju paoka, jer si ovako ofarbao i unutrasnji deo felne

- Boxa
- Saradnik Uprave
Ma znam kupio sam sve da lepo zastitim, i neko me pozove, posle krenem da farbam bez toga i kad sam video da nisam zastitio reko jbg
amaterski sam radio da probam za zimu pa cemo videti kako ce izdrazati 

- Super_genije
- Garaža: Alfa Romeo 159 2.0 jtdm
-----------------------------
ex Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V 2003 - Lokacija: Bec Austrija
I meni je cudno kako se nasla na toj poziciji. Plus je sto se manje trosi i sto je znacajno manje bucna. Sa druge strane Hankook je odlicna po suvom. Bas sam u dubiozi.
Zanimljivo je da se karakteristike gume znacajno mijenjaju u zavisnosti od dimenzije. Recimo, Yokohama v.905 ima katastrofa rezultat u dimenziji 225/45/17 dok je u 205/55/16 jedna od boljih.. Bar po ADAC-u
Zanimljivo je da se karakteristike gume znacajno mijenjaju u zavisnosti od dimenzije. Recimo, Yokohama v.905 ima katastrofa rezultat u dimenziji 225/45/17 dok je u 205/55/16 jedna od boljih.. Bar po ADAC-u
Assumption is the mother of all fuckups
- sinisa
'23 Skoda Superb 2.0TDI
###############
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Je'l ima neko loša iskustva sa kvalitetom Tigar/Riken/Taurus/Orium zimskih guma?
Pošto malo vozim zimi kupio sam nove Tigar Winter1 235/45 R18 (DOT3316), montirao i posle 3 balansiranja na 110-130km/h postoji ozbiljna vibracija na volanu i kroz sedišta. Na kraju sam uradio proveru na Hunter mašini, gde su proverene i felne (sve četiri u rasponu od 0.03-0.06mm), i gde je proveren pritisak guma na podlogu, tj. merenje koliko su gume jajaste. Toleriše se do 9kg, ali ove gume izbacuju i do 20kg! Golim okom vidi se da su jajaste kada se zavrte na mašini
Čekam garanciju poštom (kupljene preko IPG), pa da krenem s reklamacijom
Ako kupite nešto od pomenutih guma, dobro ih proverite...
Pošto malo vozim zimi kupio sam nove Tigar Winter1 235/45 R18 (DOT3316), montirao i posle 3 balansiranja na 110-130km/h postoji ozbiljna vibracija na volanu i kroz sedišta. Na kraju sam uradio proveru na Hunter mašini, gde su proverene i felne (sve četiri u rasponu od 0.03-0.06mm), i gde je proveren pritisak guma na podlogu, tj. merenje koliko su gume jajaste. Toleriše se do 9kg, ali ove gume izbacuju i do 20kg! Golim okom vidi se da su jajaste kada se zavrte na mašini

Čekam garanciju poštom (kupljene preko IPG), pa da krenem s reklamacijom

Ako kupite nešto od pomenutih guma, dobro ih proverite...
- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Nikad te gume nisu bile nesto posebno, pogotovo ne u toj dimenziji
“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Tigar Winter je ok zimska za guma za vozanje u lokalu pri brzinama ispod 100km/h, dakle za neku "light" upotrebu da tako kazem, na duze ture autoputem i u ozbiljnije planine ne bih sa njome isao osim ako bas moram... isao sam jednom za NG s njima za Bech i vozio ih ukupno 2 zime tako da imam iskustva u konkretnim situacijama...
- Bojan90
Na 18" svakako ne bih stavljao Tigar. Bolje da si uzeo neke manje felne za zimski set, tu bi mozda Tigar bio ok, a i pristojnije gume nisu mnogo skupe kao u toj 18" dimenziji.
- sinisa
'23 Skoda Superb 2.0TDI
###############
Ex '11 Audi A7 3.0TDI
Slažem se, ali zimi prelazim do 3.000km, nemam potrebu za nekim boljim zimskim gumama. Radi se o tome da gume imaju V brzinski indeks (do 240km/h), a nebezbedno ih je voziti preko 100km/h.
OK je da su gume podložnije trošenju, stvaranju bubrega, ili da se krive vremenom. To i karakteristike u vožnji određuju cenovni rang. Potpuno je druga stvar da gume ni iz bliza ne ispunjavaju ono za šta su deklarisane, i po meni je bez veze ići sa takvim očekivanjem - ta guma je za 100km/h i to je to. Ako je tako, onda nek im stave J brzinski indeks i to je to - to što piše to i dobiješ.
Krenuo sam s procedurom reklamacije... na montaže/demontaže i balansiranje ću potrošiti taman toliko da sam mogao kupiti neke zimske gume srednje klase, ali na greškama se uči
Samo da napomenem da su mi letnje Taurus 401 18" gume bar ispunile ono šta piše na njima - bez ikakve vibracije na 220km/h, ne krive se, nemaju ni jedan bubreg. Ubrzana potrošnja i karatkeristike u vožnji su ono što sam i očekivao, i to je OK.
OK je da su gume podložnije trošenju, stvaranju bubrega, ili da se krive vremenom. To i karakteristike u vožnji određuju cenovni rang. Potpuno je druga stvar da gume ni iz bliza ne ispunjavaju ono za šta su deklarisane, i po meni je bez veze ići sa takvim očekivanjem - ta guma je za 100km/h i to je to. Ako je tako, onda nek im stave J brzinski indeks i to je to - to što piše to i dobiješ.
Krenuo sam s procedurom reklamacije... na montaže/demontaže i balansiranje ću potrošiti taman toliko da sam mogao kupiti neke zimske gume srednje klase, ali na greškama se uči

Samo da napomenem da su mi letnje Taurus 401 18" gume bar ispunile ono šta piše na njima - bez ikakve vibracije na 220km/h, ne krive se, nemaju ni jedan bubreg. Ubrzana potrošnja i karatkeristike u vožnji su ono što sam i očekivao, i to je OK.
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
Moze sa njima i preko 100km/h, nece se prevrnuti auto, ali ja sam takodje imao stalno probleme sa tresenjem, uradim balans par stotina km ne trese i onda pocne ponovo, na 130/40 se osetilo... nije to bilo neko tresenje da ce se raspasti trap ali jednostavno osetilo se na volanu... kasnije sam stavio nove Sava Adapto HP i evo presao 50 hiljada km nikada nisu tresle, sad na prolece uzimam 4 komada Hankook Kinergy 4S... U medjuvremnu posto su mi dve Save zrele za bacanje uzeo sam dve ko nove polovne Wintere da preguram ovu zimu sa njima na prednjim tockovima, bas me interesuje da li ce i njih dve da tresu kao ta prethodna garnitura Wintera...
- Boxa
- Saradnik Uprave
Moje Riken pomalo tresu na 130/140 km/h ali nista preterano, oseti se razlika u odnosu na Bridgestone 18 ali podnosljiva.