Bezbednost u saobracaju
- sErGiO
- Garaža: Alfa Romeo 156SW 1.8TS
TRAGEDIJA NA IBARSKOJ Dvoje na motoru otišli u smrt, među povređenima i dvoje dece
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/477104 ... dvoje-dece
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/477104 ... dvoje-dece
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!
- sErGiO
Nesreća na Ibarskoj, dvoje poginulo
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=870558
Ljudi pamet u glavu i izbegavajte Ibarsku magistralu ako ikako možete.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=870558
Ljudi pamet u glavu i izbegavajte Ibarsku magistralu ako ikako možete.
- sErGiO
Novi propisi: Za volanom bez kapi alkohola!
Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, za koje se očekuje da budu usvojene do kraja godine, će podrazumevati nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, ali i veću odgovornost putara. Nakon više odlaganja izmena zakona iz 2009. godine, stručnjaci su optimistični da je napokon došlo vreme za nove propise.

Zakon iz 2009. godine nije zabeležio očekivane rezultate, pa su odavno najavljene njegove izmene. Rokovi su nekoliko puta probijeni, pa se i dalje čeka uvođenje novog pravilnika koji podrazumeva nultu toleranciju na konzumiranje alkohola i veću odgovornost preduzeća za puteve.
- Ove novine bi trebalo da smanje broj poginulih na našim putevima, kao i da
smanje materijalnu štetu sa 700 na 500 miliona evra godišnje - kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je jedan od vodećih ljudi u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZOBS-a.
- Pored toga, planiramo da uvedemo nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, stimulativne i destimulativne mera za vozače, ali i da povećamo odgovornost preduzeća za puteve.
Verovatno najdrastičnija izmena će biti da vozači ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi. Do sada je to bilo predviđeno samo za profesionalne vozače, ali profesor Vujanić kaže da nema razloga da bilo ko pije kada vozi.
- Pored ovoga, biće precizirana i odgovornost putara u slučaju kada dođe do nesreće. To podrazumeva da će i oni moći da budu krivično gonjeni, ako je do saobraćajne nesreće došlo zbog stanja na drumu.
Profesor Vujanić kaže da je ministarka Zorana Mihajlović preduzela korake da se konkretne stvari o kojima se još ranije govorilo konačno implementiraju u zakon.
- To je obiman posao, a osnovna verzija bi trebalo da bude gotova do septembra - rekao je za „Novosti“ profesor Vujanić. - Nakon toga, potrebno je da nacrt prođe raspravu i da stručna javnost da svoje mišljenje. To je obiman posao, ali samo tako može da bude urađen kako valja.
Zbog svega toga, profesor Vujanić smatra da se novi zakon ne može očekivati pre kraja novembra 2014. godine.
Izvor: MojAuto >>
Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, za koje se očekuje da budu usvojene do kraja godine, će podrazumevati nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, ali i veću odgovornost putara. Nakon više odlaganja izmena zakona iz 2009. godine, stručnjaci su optimistični da je napokon došlo vreme za nove propise.

Zakon iz 2009. godine nije zabeležio očekivane rezultate, pa su odavno najavljene njegove izmene. Rokovi su nekoliko puta probijeni, pa se i dalje čeka uvođenje novog pravilnika koji podrazumeva nultu toleranciju na konzumiranje alkohola i veću odgovornost preduzeća za puteve.
- Ove novine bi trebalo da smanje broj poginulih na našim putevima, kao i da
smanje materijalnu štetu sa 700 na 500 miliona evra godišnje - kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, koji je jedan od vodećih ljudi u radnoj grupi za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama ZOBS-a.
- Pored toga, planiramo da uvedemo nultu toleranciju na konzumiranje alkohola, stimulativne i destimulativne mera za vozače, ali i da povećamo odgovornost preduzeća za puteve.
Verovatno najdrastičnija izmena će biti da vozači ne smeju da imaju nimalo alkohola u krvi. Do sada je to bilo predviđeno samo za profesionalne vozače, ali profesor Vujanić kaže da nema razloga da bilo ko pije kada vozi.
- Pored ovoga, biće precizirana i odgovornost putara u slučaju kada dođe do nesreće. To podrazumeva da će i oni moći da budu krivično gonjeni, ako je do saobraćajne nesreće došlo zbog stanja na drumu.
Profesor Vujanić kaže da je ministarka Zorana Mihajlović preduzela korake da se konkretne stvari o kojima se još ranije govorilo konačno implementiraju u zakon.
- To je obiman posao, a osnovna verzija bi trebalo da bude gotova do septembra - rekao je za „Novosti“ profesor Vujanić. - Nakon toga, potrebno je da nacrt prođe raspravu i da stručna javnost da svoje mišljenje. To je obiman posao, ali samo tako može da bude urađen kako valja.
Zbog svega toga, profesor Vujanić smatra da se novi zakon ne može očekivati pre kraja novembra 2014. godine.
Izvor: MojAuto >>
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Odlično! Ili piješ ili voziš - nema više razmišljanja!
Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Nigy
- Garaža: .
To za alkohol je potpuno retardirana ideja - ako slucajno pojedes par braon banana ili nekog drugog prezrelog voca, eto alkohola na testu i za onoga koji nikada u zivotu alkohol nije liznuo.
- YUgisa
- Garaža: Yugo 1.1EFI
Tako nesto je na nivou statisticke greske i nije nikakvo opravdanje da bude 0.3 ili 0.5 koliko je vec sto je prilicna kolicina...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Tipično za dietante koji nam kroje kapu. Niko ozbiljno da se pozabavi problemom, nego najlakše je represivnim merama. Ništa nije falilo ni zakonima koji su propisivali 0,5 ii 0,3, već su loše primenjivani.
Ranije sam negde kačio opširnu i detaljnu studiju urađenu u SAD, u kojoj se jasno vidi na najveći uzročnici nesreća nisu ni neprilagođena brzina ni alkohol, već nepažnja vozača.
Ranije sam negde kačio opširnu i detaljnu studiju urađenu u SAD, u kojoj se jasno vidi na najveći uzročnici nesreća nisu ni neprilagođena brzina ni alkohol, već nepažnja vozača.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- YUgisa
Jeste, ali isto tako je dokazano u SAD da vozaci koji su na granici tolerancije (zaboravio sam sad tacno koliko je, negde izmedju 0.5 i 0.8) imaju katastrofalne reakcije u voznji...
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
- AckeB
- Drug Član
- Garaža: Gtv 916 2.0 Twin Spark Ph2
BMW e63 630i N52B30 6 Spd Manual
Mercedes Benz S210 E270 CDI Avantgarde
Ex Alfa Romeo
- 2001 Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark
- 2000 Alfa Romeo 146 1.9 JTD 8v
- 2005 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm 16v - Lokacija: Sremska Kamenica
Slatko se nasmejah.
Išao sam sa drugarom pre neki dan do Mola i mogu da kažem da nije humano kakav je put.
Isti ti putari rade u Novom Sadu tri meseca posao koji se završi za plafon nedelju dan, a što je najgore, kraj radova se ne vidi.
P.S. Verujem da nikada jedno pivo ili čaša vina nisu bili uzrok bilo kakakve saobraćajne nezgode.
Re: Bezbednost u saobracaju
sErGiO napisao:...i veću odgovornost putara.

Slatko se nasmejah.
Išao sam sa drugarom pre neki dan do Mola i mogu da kažem da nije humano kakav je put.
Isti ti putari rade u Novom Sadu tri meseca posao koji se završi za plafon nedelju dan, a što je najgore, kraj radova se ne vidi.

P.S. Verujem da nikada jedno pivo ili čaša vina nisu bili uzrok bilo kakakve saobraćajne nezgode.

Un amore, una vita - Alfa Romeo
- elas
- Garaža: Alfa 156 sw 1.9 jtd fulvia
Nece ni biti uzrok,vec ludost i bahatost...i ko je brzi i pokazivanje svoje nesposobnosti u saobracaju.

- edin
- Saradnik Uprave
- Garaža: alfa 156 1.9 jtd 2001 tuned end remaped; 2.0 ts RIP
Dragon napisao: Ranije sam negde kačio opširnu i detaljnu studiju urađenu u SAD, u kojoj se jasno vidi na najveći uzročnici nesreća nisu ni neprilagođena brzina ni alkohol, već nepažnja vozača.

“If a car doesn’t make you excited every time you climb inside, then it’s just a tool. And if it’s just a tool, you may as well use the bus”
- TheWickerMan
- Administrator
- Garaža: Alfa Stelvio 2.0 Estrema
Alfa Giulietta 1.4 TCT - Lokacija: Stuttgart-Kraljevo
Re: Re: Bezbednost u saobracaju
Potpuno tačno. Ili pojedi dosta salate sa sirćetom, pokazaće na alkotestu kao da si pio. 0.5 je bila ok granica.Nigy napisao:To za alkohol je potpuno retardirana ideja - ako slucajno pojedes par braon banana ili nekog drugog prezrelog voca, eto alkohola na testu i za onoga koji nikada u zivotu alkohol nije liznuo.
Sent from my LG-P880 using Tapatalk
- sibin
- Garaža: 5,4L
nije poenta dal je alkohol los ili ne. neki vozaci su u stanju da voze odlicni i prilizno ubijeni od alkohola, problem je mentalitet naseg prosecnog coveka sa tim limitima i proslavama (ma mogu ja jedno 4-5 piva) pa posle usmrte nekog pesaka ili motociklistu. realno treba da bude 0.0 i kraj. medjutim to ce tesko da se promeni jer par crvenih uvek resi stvar ovoj zemlji nazalost.
- draganche
- Garaža: Alfa Romeo 155 2.0 TS 8v
ne pijem kad vozim nikada, inace retko i pijem ali nije problem uvek u tome. Ko sto kaze sibin par crvenih rese stvar i onda neka pijanica naleti na mene treznog i sta cemo onda...nije problem u zakonu nego u onima koji ga primenjuju... Slazem se da ne treba tolerisati alkohol,ali zakon je mrtvo slovo na papiru nazalost...
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Pa u tome i jeste problem, kada par crvenih ne bi moglo da reši problem, onda bi bilo dovoljno i 0,5. Meni su pre deset godina oduzeli tri meseca dozvolu za 0,58, a bilo je dozvoljeno 0,50. I neka su.
Zar nisu nedavno odluku o video nadzoru rada policajaca proglasili ništavnom, pa sva oprema u koju su uloženi milioni evra propada? To ti je naša država.
Zar nisu nedavno odluku o video nadzoru rada policajaca proglasili ništavnom, pa sva oprema u koju su uloženi milioni evra propada? To ti je naša država.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- alfa&omega
- Garaža: Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Coupe 20 VT
Alfa 155 TS 2.0 16V Sport
Alfa 166 2.4 JTD Distinctive
Alfa 147 1.9 JTD Distinctive
Alfa 156 2.5 V6 24V Distinctive - Lokacija: Prijepolje
Da, ujak moje supruge je saobracajac i kaze da je jedan Punto koji su dobili sa tim audio/video glupostima poceo da trosi ulje nenormalno zbog toga sto je motor morao da radi non-stop kada je to sr**e bilo ukljuceno. Punto je 2013. godiste, ali je radio neprekidno. Jos jedna u nizu genijalnosti retardiranih strucnjaka za poboljsanje rada policije
- Nigy
Sa sadasnjih 0.3 promila, siguran si samo sa jednim pivom, i to malim ako nista nisi jeo. Kao i uvek u ovoj zemlji, ne pokusava se resiti uzrok problema, vec drakonskim merama kazniti sve zivo. Znam neke koji se hvale time da kada se dokopaju svog regiona, propisi ih ne zanimaju jer imaju vezu koja ce sve probleme resiti. O par crvenih kao univerzalno instant resenje da ne pricam.
Dakle, sadasnji zakon je sasvim ok - problem je kao i uvek u njiegovom kriminalno losem sprovodjenju od strane onih koji bi trebalo da budu pelcovani od kriminala.
Onda kada se desi da ti u procesu varenja hrane nastane mala kolicina alkohola, a ti naduvas preko 0, kazi saobracajcu da si statisticka greska i da tereba da te pusti.YUgisa napisao:Tako nesto je na nivou statisticke greske i nije nikakvo opravdanje da bude 0.3 ili 0.5 koliko je vec sto je prilicna kolicina...

Sa sadasnjih 0.3 promila, siguran si samo sa jednim pivom, i to malim ako nista nisi jeo. Kao i uvek u ovoj zemlji, ne pokusava se resiti uzrok problema, vec drakonskim merama kazniti sve zivo. Znam neke koji se hvale time da kada se dokopaju svog regiona, propisi ih ne zanimaju jer imaju vezu koja ce sve probleme resiti. O par crvenih kao univerzalno instant resenje da ne pricam.
Dakle, sadasnji zakon je sasvim ok - problem je kao i uvek u njiegovom kriminalno losem sprovodjenju od strane onih koji bi trebalo da budu pelcovani od kriminala.
- YUgisa
Mnoge drzave imaju 0 promila, ne vidim cemu polemika... Govorite o toj hrani kao da ste svi duvali 1 promil od toga... Jel uopste imate neki dokaz koji potvrdjuje tako nesto?
Ne kazem da ce se nesto promeniti uvodjenjem ovoga ali barem na papiru lepo pise...
Ne kazem da ce se nesto promeniti uvodjenjem ovoga ali barem na papiru lepo pise...
- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Ja mislim da o tome i ne treba da se raspravlja! Jer ko god sedne za volan a pod bilo kakvim uticajem alkohola automatski je opasan po narod..
- Nigy
Paaa, recimo jedan biohemijski proces koji se zove fermentacija.
Da ne tupim o bolestima, jer nisam doktor, evo sta moze takodje da izazove alkohol u coveku
@ Shanirani
Misljenja nam se razlikuju.
Dokaz???YUgisa napisao:Jel uopste imate neki dokaz koji potvrdjuje tako nesto?
Paaa, recimo jedan biohemijski proces koji se zove fermentacija.

Da ne tupim o bolestima, jer nisam doktor, evo sta moze takodje da izazove alkohol u coveku
http://www.caringonline.com/eatdis/repo ... vings.htmlThe symptoms of candidiasis, and their severity, vary from person to person but the main ones are: chronic fatigue, especially after eating, depression, craving for breads and sugars (yeast eats sugar), extreme mood swings, feelings of rage, especially after eating sugary foods, feeling "drunk" after eating a meal high in carbohydrates (candida's waste is alcohol), hypoglycemia, excessive mucous of the throat, nose, and lungs, chronic fungal infections of the skin (jock itch, athlete's foot) or vaginal/oral thrush, diarrhea, anal itching, short-term memory loss, feeling "spacy," and bloating or gassiness after eating.
@ Shanirani
Misljenja nam se razlikuju.

- Shanirani
- Garaža: 156 2.0 TS
Pa fora je u tome da ne reaguju svi isto na alkohol. neko ce popije jednu casu piva i da mu se zavrti a da ima 0.2 promila u krvi. A neko moze bacvu i da ne oseti... Fora je u tome sto to niko ne moze proceniti i mislim da ne treba sa tim rizikovati.
- erdeljan
- BANOVAN
- Garaža: Beli fijaker
Shanirani, Ne raspravljaj se s' njim - nabodi ga! 

Ja imam sve što mi treba: Parče zemlje, komad neba, koru hleba, i nekog' gore što me gleda!
- Danilo
- Garaža: 159 2.2JTS '08
Ja isto tako podržavam nula alkohola u krvi kao ograničenje: mislim da ja dobro podnosim alkohol, i kada sam pripit vozim mnogo laganije nego kada sam trezan, a kada sam pijan ostavljam kola, ali nemam poverenja u druge da budu realni kada je njihovo stanje u pitanju. Zato, nula uvek i nema šta da se misliš — ako hoćeš da popiješ išta, taksi ili javni prevoz (mada, desilo mi se par puta da sam naduvao nulu posle jednog ili dva piva).
Uostalom, jedini teži sudar u kojem sam bio, lik je bio trešten sa 1,23 promila i sigurno je mislio da je potpuno trezan i sposoban da vozi. Da je znao da ne sme ništa ni da lizne od alkohola, ne bi došao ni do 1,23.
Što se tiče ostalih uzroka pojave alkohola u dahu (ne u krvi, pošto alkometar to ne meri), mislim da preterujete: kao što je Shanirani rekao, niko još nije prijavio da mu se desilo da je naduvao više od nula kada je samo jeo salatu sa sirćetom ili jeo prezrelo voće. Ako neko jeste, neka se javi.
Jedina stvar koju bih ja uradio je da bih zakazao termin za reevaluaciju zakona: npr. ako posle dve godine ne donese rezultate, tj. ne smanji broj nezgoda zaista uzrokovanih alkoholom (ne zakonski već stvarno: to što je neko imao 0,2 alkohola u krvi ga ne čini automatski krivim ako je onaj drugi prošao kroz crveno), vratiti granicu na 0,3 ili 0,5 pošto zakonska mera ne pomaže.
Uostalom, jedini teži sudar u kojem sam bio, lik je bio trešten sa 1,23 promila i sigurno je mislio da je potpuno trezan i sposoban da vozi. Da je znao da ne sme ništa ni da lizne od alkohola, ne bi došao ni do 1,23.
Što se tiče ostalih uzroka pojave alkohola u dahu (ne u krvi, pošto alkometar to ne meri), mislim da preterujete: kao što je Shanirani rekao, niko još nije prijavio da mu se desilo da je naduvao više od nula kada je samo jeo salatu sa sirćetom ili jeo prezrelo voće. Ako neko jeste, neka se javi.
Jedina stvar koju bih ja uradio je da bih zakazao termin za reevaluaciju zakona: npr. ako posle dve godine ne donese rezultate, tj. ne smanji broj nezgoda zaista uzrokovanih alkoholom (ne zakonski već stvarno: to što je neko imao 0,2 alkohola u krvi ga ne čini automatski krivim ako je onaj drugi prošao kroz crveno), vratiti granicu na 0,3 ili 0,5 pošto zakonska mera ne pomaže.
- Danilo
- Garaža: 159 2.2JTS '08
A isto tako će svi drugačiji reagovati u zavisnosti od stanja organizma. Desilo mi se da se osetim pijanije (zaista lošija koordinacija i usporeno shvatanje stvari oko mene) od jednog piva na prazan stomak posle celodnevnog posla nego posle 4-5 piva. A isto tako sam tri puta imao 0,13 promila posle tri piva ili tri rakije.Shanirani napisao:Pa fora je u tome da ne reaguju svi isto na alkohol. neko ce popije jednu casu piva i da mu se zavrti a da ima 0.2 promila u krvi.
- AckeB
- Drug Član
- Garaža: Gtv 916 2.0 Twin Spark Ph2
BMW e63 630i N52B30 6 Spd Manual
Mercedes Benz S210 E270 CDI Avantgarde
Ex Alfa Romeo
- 2001 Alfa Romeo 156 1.8 Twin Spark
- 2000 Alfa Romeo 146 1.9 JTD 8v
- 2005 Alfa Romeo GT 1.9 JTDm 16v - Lokacija: Sremska Kamenica
http://en.wikipedia.org/wiki/Drunk_driv ... by_country
Italija, Nemačka, Finska, Belgija, Rusija, Francuska, Holandija, Kanada, USA,...
Rekao bih da je i sa sadašnjim zakonom sve u redu.
Takođe mi se čini da su Hrvati bili jedno vreme uveli 0.00%, da bi kasnije vratili na 0.05%.
Italija, Nemačka, Finska, Belgija, Rusija, Francuska, Holandija, Kanada, USA,...
Rekao bih da je i sa sadašnjim zakonom sve u redu.

Takođe mi se čini da su Hrvati bili jedno vreme uveli 0.00%, da bi kasnije vratili na 0.05%.
Poslednja izmena od AckeB u Čet Jul 03, 2014 5:44 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Un amore, una vita - Alfa Romeo