Trapovi na našim Alfama
- Dragon
- Saradnik Uprave
- Garaža: Giulietta 1.4 Distinctive
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
ex147 1.9JTDm - Lokacija: Beograd
Ako je sve na trapu dobro, onda je luft u letvi, a zvuk se zeznuto prenosi i imas utisak da dolazi sa, naprimer, desne strane.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- dusanGT
- Garaža: GT JTDm Q2
Probao ono Mlađino sa drmanjem volana i ništa se ne čuje, a u jednom servisu rekli da imam luft u letvi... Sutra idem u pravi Alfa-Fiat-Lancia servis, pa ćemo da vidimo "...gde lupka..." Ko je spomenuo Stevu Žigona? 

Alfa je stil... ostalo je status...
- flojd
- Garaža: Giulietta 1.4 TB
EX alfa romeo 33 1.7 IE Imola
EX alfa romeo 33 1.7 IE
EX Alfa Romeo 156 1.8TS 2001g - Lokacija: Pirot
Ma to je gumica balans stangle ona ume tako da se zamaskira da poludis i mislis da ti se raspala letva volana
i bas tako se manifestuje lupkanjem na manjim neravninama,ako prilikom prelaska preko tih manjih neravnina ne osecas lupkanje u volanu onda je 99% gumica balans stangle

- Dragon
- Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Ja pomenuh Stevu.
Izigravao sam Stevu zbog lupkanja, bio sam u nekoliko servisa, tri specijalizovana za trapove, menjao solje amortizera bez potrebe. Niko nije znao sta je.
Na kraju je auto bio kod Dese dva dana dok nije provalio da je to luft u letvi koji, kao sto rece Djomlan, ima skoro svaka Alfa. Uglavnom, Desa je nesto dotegao stavio neku mast i sad ne lupka.
Kaze on da mi se ne isplati da remontujem letvu jer svaki drugi remont ne upali. Nego prosto jednom godisnje uradim to podmazivanje i teraj...
Tako da ovaj gremlin moze da bude zeznut, da oduzme zivaca, vremena i para.

Izigravao sam Stevu zbog lupkanja, bio sam u nekoliko servisa, tri specijalizovana za trapove, menjao solje amortizera bez potrebe. Niko nije znao sta je.
Na kraju je auto bio kod Dese dva dana dok nije provalio da je to luft u letvi koji, kao sto rece Djomlan, ima skoro svaka Alfa. Uglavnom, Desa je nesto dotegao stavio neku mast i sad ne lupka.
Kaze on da mi se ne isplati da remontujem letvu jer svaki drugi remont ne upali. Nego prosto jednom godisnje uradim to podmazivanje i teraj...
Tako da ovaj gremlin moze da bude zeznut, da oduzme zivaca, vremena i para.
John Lennon - 2600 Sprint, SS, Pope John Paul II - Sei (Alfa 6), Sophia Loren - Duetto, Frank Zappa - 1969 GTV, Ralph Lauren - 8C2900B, Nick Mason - TZ-1, John F. Kennedy - Giulietta Spider, Eric Clapton - 6C 2500 Super Sport, Dragon - GTV Cup.
- dusanGT
Samo zvuk lupkanja - ništa na volanu...flojd napisao:Ma to je gumica balans stangle ona ume tako da se zamaskira da poludis i mislis da ti se raspala letva volanai bas tako se manifestuje lupkanjem na manjim neravninama,ako prilikom prelaska preko tih manjih neravnina ne osecas lupkanje u volanu onda je 99% gumica balans stangle
To su i meni rekli u jednom servisu - skupo, dugo traje (šalju u neki specijalizovani servis), al' ne garantuju da će remont da bude OK... Zašto remont ne uspe? I šta je Deša dotegao i podmazao?Dragon napisao:... ne isplati se da remontujem letvu, jer svaki drugi remont ne upali...
Poslednja izmena od dusanGT u Čet Jan 10, 2013 11:06 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
Ma jeftinija varijanta je da zamenis gumice balans stangle tim pre ako nikada nisu menjane ja sam moje zamenio na oko 140000 stare su bile fabricke i bas tako je lupkalo da sam mislio da imam lufta u krajevima letve volana na kraju sam zamenio gumice na preporuku jednog kolege i sad nista ne lupka 

- dusanGT
Zamena gumica prednje balans štangle? Koliko vremena to zahteva?
- Djo83
- Garaža: Alfa 156 1.9 jtd
taj mali luft nemaju samo alfe, probao sam vise auta kod svakog se culo... jedino se nije culo kod 156 koju je imao moj cale ali je letva kod nje bila nova,vec zamjenjena... kod mene se cuje jako malo ali ono maltene zanemarljivo, e sad imam utisak da se manje cuje od kako sam zamjenio gumice balans stangle pre 4mjeseca... tako da bi to svakako trebalo uraditi, stare su bile skamenjene...
zamena nije bas kratkotrajan posao, treba otpustiti zadnji most ispod motora da bi se izvukla balans stangla i gumice... sigurno jedno sat posla minimum... bar je tako na 156...
nema potrebe da se remontuje letva zbog toga, ja mislim da se to moze voziti jako dugo pre nego sto luft postane malo veci...
zamena nije bas kratkotrajan posao, treba otpustiti zadnji most ispod motora da bi se izvukla balans stangla i gumice... sigurno jedno sat posla minimum... bar je tako na 156...
nema potrebe da se remontuje letva zbog toga, ja mislim da se to moze voziti jako dugo pre nego sto luft postane malo veci...
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
- Dragon
- Saradnik Uprave
ex GTV Cup 2.0 TS
ex 156 JTD SP
ex 147 2.0 TS
Bio je u nekoj guzvi kad sam preuzimao auto, tako da ga nisam pitao za detalje.dusanGT napisao:Zašto remont ne uspe? I šta je Deša dotegao i podmazao?
- Djo83
svaka letva bi trebalo da ima "navoj za dotezanje", e sad nisam to nikad vidio na alfi ali sam citao da ima + na Kii Rio koju moj cale sad vozi mi je majstor pokazao jer smo provjeravali, ona ima lepo ispod pedale poklopac koji se otvori i ispod njega je sraf na letvi koji se moze dotezati... vjerovatno je Desha tu malo nesto na puzhu letve i podmazao pored dotezanja...
- alfaskorpion
- Garaža: AUDI A4 B8
Da svaka letva na 155-156-145-147 ima šraf kojim se moze smanjiti luft izmedju nazubljene letve i puza .Zavijanjem tog srafa se vrsi pritisak na samu nazubljenu letvu i samim tim se smanjuje luft. Ne treba preterivati jer onda volan nece ici lagano. Dotezao sam to na par Alfi .
busso trsi Sline
- dusanGT
Izveštaj...
Danas promenjene gumice balans štangle, pa lupka i to više nego pre...
Onda promenjeno desno rame (kugla imala mali luft), pa lupka i dalje, ali manje.
Ostala je letva volana, ali majstor kaže da taj mali luft ne može da bude uzrok tolikog lupkanja. A možda je taj neprijatni zvuk lupkanja samo pojačan podkrilom (tepih) koje u ovom slučaju ima ulogu rezonatora...
Rezime (za one što ne vole da čitaju celu temu): promenjeni stabilizatori, gumice balans štangle i desno gornje rame, a lupkanje se smanjilo, ali nije nestalo...
Danas promenjene gumice balans štangle, pa lupka i to više nego pre...
Onda promenjeno desno rame (kugla imala mali luft), pa lupka i dalje, ali manje.
Ostala je letva volana, ali majstor kaže da taj mali luft ne može da bude uzrok tolikog lupkanja. A možda je taj neprijatni zvuk lupkanja samo pojačan podkrilom (tepih) koje u ovom slučaju ima ulogu rezonatora...
Rezime (za one što ne vole da čitaju celu temu): promenjeni stabilizatori, gumice balans štangle i desno gornje rame, a lupkanje se smanjilo, ali nije nestalo...
- Djo83
sto se tice zamjene jednog ramena a ne zamjene u paru
, moje iskustvo je sledece:
2010. zamjenih desno donje rame iako nista konkrektno nije lupkalo vec mi je na optici majstor rekao da ima previse lufta, posle zamjene sam imao to misteriozno lupkanje jedno 3-4 mjeseca iako pre zamjene nije bilo lupkanja... kaze mi majstor to sad potice iz letve jer je nejednaka utegnutost trapa levo i desno... posle ta 4 mjeseca zamjenim obje gornje viljuske imale su malo lufta ali nista strano i lupkanje prestane...posle toga pune 2god nista nije lupalo dok nisam zviznuo veliku rupu pokrivio malo cak i felnu i morao sad skoro da menjam gornju levu viljusku , luft u kugli se video tek na raskacenom trapu... posle toga opet sve zategnuto...
e sad htjedoh reci da to lupkanje moze da se pojavi iz raznih razloga eto npr jer je jedna viljuska nova i skroz utegnuta a druge strane nije, i isto tako da nestane i da se cini da je letva ko nova...
inace onom metodom cimanja volana jako malo imam lupkanja, ne granici zanemarljivosti...

2010. zamjenih desno donje rame iako nista konkrektno nije lupkalo vec mi je na optici majstor rekao da ima previse lufta, posle zamjene sam imao to misteriozno lupkanje jedno 3-4 mjeseca iako pre zamjene nije bilo lupkanja... kaze mi majstor to sad potice iz letve jer je nejednaka utegnutost trapa levo i desno... posle ta 4 mjeseca zamjenim obje gornje viljuske imale su malo lufta ali nista strano i lupkanje prestane...posle toga pune 2god nista nije lupalo dok nisam zviznuo veliku rupu pokrivio malo cak i felnu i morao sad skoro da menjam gornju levu viljusku , luft u kugli se video tek na raskacenom trapu... posle toga opet sve zategnuto...
e sad htjedoh reci da to lupkanje moze da se pojavi iz raznih razloga eto npr jer je jedna viljuska nova i skroz utegnuta a druge strane nije, i isto tako da nestane i da se cini da je letva ko nova...
inace onom metodom cimanja volana jako malo imam lupkanja, ne granici zanemarljivosti...
- dusanGT
A tepih kao rezonator? Udarac (kuc-kuc) u tepih sa donje strane izaziva isti zvuk lupkanja.
Re: Ubi me trap-Pomozite!!!!
I to ima smisla - najveće naprezanje se locira tamo gde je krutost najveća... Međutim, pre zamene te jedne viljuške lupkanje je bilo veće i moglo je da se izazove pomeranjem točka (stoji na podlozi) rukama. Posle zamene toga nije bilo, ali je u vožnji nastavilo da lupka.DjomlaN napisao:... to lupkanje moze da se pojavi jer je jedna viljuska nova i skroz utegnuta a druge strane nije...
A tepih kao rezonator? Udarac (kuc-kuc) u tepih sa donje strane izaziva isti zvuk lupkanja.
- Djo83
evo jos jedan detalj iz mog iskustva... pre jedno godinu dana u voznji po gradu odjednom kao da ili mi se letva/viljska/stagod na trapu raspalo ili je otpao nosac motora, toliko je lupalo na leru cim stanem i dolazilo je direktno po osjecaju kroz volan... dosao kuci zalegao pored auta i vidim da suspleh lupa u pomerajima oko 2cm od leziste na podu jer se sraf na tom mjestu odvrnuo do pola, tacno ispod pedala i zato se prenosilo preko kardana volana
... lupanje je bilo bas glasno ko neki metal da se rasklimao...
dakle moze biti i da nije nista na trapu vec da lupka neka oplata/suspleh stagod

dakle moze biti i da nije nista na trapu vec da lupka neka oplata/suspleh stagod

- dusanGT
Proveravali smo i te stvari...
- flojd
EX alfa romeo 33 1.7 IE
Ta lupkanja mogu bas da nerviraju narocito ona koja se pojavljuju sporadicno.Sta ima u desnom krilu mislim u supljini ispod da ne lupka tu nesto kod 156 tu je boca za pranje soferke 

- dusanGT
Ideja je dobra - svaki od tih "sprednih" delova može da bude i rezonator (pojačivač) i izvor lupkanja...
- dusanGT
Pitanje u vezi sa letvom volana: osim reparacije (skupo, dugo traje, neizvestan uspeh) koja intervencija na letvi, može da eliminiše lupkanje? Zamena krajeva letve? Zamena nastavaka?

- lalicspecial
- Garaža: alfa 33 1.4ie
alfa 33 1.7ie ostale alfe u rashodu ne racunam
alfa 156 1.8 ts - Lokacija: svilajnac
obicno se menja kraj letve ili spona kako se vec zove ali ipak utvrdi ako nea lufta kada cimas rucno gore-dole-levo-desno onda nije do nje! 

- dusanGT
- ljube-kugla
- Garaža: alfa 75
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 166
2.0 v6 turbo(lpg)
alfa 147
1.9 jtd 8v - Lokacija: Batajnica
kraj letve volana (sfericni zglob) se moze proveriti jednostavno,namotati volan u jednu stranu i sa pristupacne strane preko manzetne uhvatiti kraj letve na mestu gde se zavrsava sipka i dolazi do kucista prema letvi,a neko da cima volan i ako ima lufta na tom mestu se pod prstima moze osetiti kako se skuplja i razdvaja
a sa zadnje strane letve iza samog orbitrola,(ukazne osovine sa regulacionim ventilom)koji radi na pomeranje volana levo-desno,i gura nazubljenu letvu ima spaner koji se doteze i zbog cestog motanja u mestu i kilometraze iza sebe pojavi se luft koji se moze osetiti pri prelasku na neravninama
na ugasenom autu kad se sitno i brzo cima volan levo-desno tu se cuje sitan udarac i zvuk tak-tak,tj kao kad bi blago razmaknute zubcanike jedan drzali a drugi pomerali i taj zazor izmedju njih se cuje
a sa zadnje strane letve iza samog orbitrola,(ukazne osovine sa regulacionim ventilom)koji radi na pomeranje volana levo-desno,i gura nazubljenu letvu ima spaner koji se doteze i zbog cestog motanja u mestu i kilometraze iza sebe pojavi se luft koji se moze osetiti pri prelasku na neravninama
na ugasenom autu kad se sitno i brzo cima volan levo-desno tu se cuje sitan udarac i zvuk tak-tak,tj kao kad bi blago razmaknute zubcanike jedan drzali a drugi pomerali i taj zazor izmedju njih se cuje
ko na nas krene iz mesta je naje&o
- dusanGT
- dusanGT
Pitanje: ako je izvor lupkanja u letvi volana, koje je objašnjenje za izostanak lupkanja
a) na početku vožnje (prvih nekoliko kilometara),
b) kad je hladno i
c) ako je osovinsko opterećenje veće (vozač+suvozač+putnik)?
a) na početku vožnje (prvih nekoliko kilometara),
b) kad je hladno i
c) ako je osovinsko opterećenje veće (vozač+suvozač+putnik)?