problem na alfi 155

Trkačice modernog doba u civilnom odelu...
Korisnikov avatar
G0XY
Garaža: Mito QV
Pridružio se: Pet Nov 20, 2009 12:21 pm

Re: problem na alfi 155

Sre Avg 18, 2010 10:03 am

evo izmerio sam otpor senzora temperature kada je motor ugašen,hladan i stajao je na suncu jer tada napravi problem,nabio sam sondicu termometra u usisno crevo i:

+32C otpor na NTC-u je oko 1340 Ω

jbt već duže vreme nemam taj problem,ali sam siguran da će se opet pojaviti :scratch:

E još nešto,da li je normalno da kada mi se upali ventilator hlađenja (negde na oko 95C),osetim vibracije i blagu buku u kabini.Tačno osetim vibracije na volanu kada se uključi :eek: .Radi negde oko 30sek,a onda se ugasi i opet je tiho.
A Man's Got to Know His Limitations...
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 10:35 am

Normalno je da čuješ vent, i dere se on poprilično, al ne sme da vibrira volan nikako.
offtopic: Jesi li ti prekjuče bio parkiran u TC Roda Mercator? :)
Korisnikov avatar
G0XY

Sre Avg 18, 2010 11:17 am

Dere se poprilično,pokušaću da rešim problem zamenom ležaja,mada ne znam da li ću uspeti,fabrički je izgleda takav.Hladnjak na 155 zahteva priličan protok vazduha za hlađenje i logično bi bilo da su postavili dva manja rasterećenija ventilatora na hladnjak.
Međutim montiran je ventilator velike snage,koji je poprilično bučan i kod koga se dodatno pojavljuje problem grejanja i topljenja plastike na džeku.

off:Ako misliš na podzemnu garažu Rode kod Airport Citya i ako su retrovizori bili sklopljeni,onda je to moja mala bila :)
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Sre Avg 18, 2010 11:55 am

Slika

:roll :love:

Ako ti treba ventilator zvrcni ;)
Korisnikov avatar
G0XY

Sre Avg 18, 2010 12:43 pm

Matori car si :love: :love:

čujemo se za vent ako bude trebao,za vikend rasklapam svoj :good:
Korisnikov avatar
G0XY

Pet Avg 20, 2010 12:12 pm

Što se tiče ventilatora,utvrdio sam izgleda zašto se previše dere.
Auto je priključen na dijagnostiku i utvrđeno je da navodno ne pali prvu brzinu ventilatora,već se odmah pali druga brzina :glare: .Druga brzina se pali kada mi kazaljka pređe preko 90C,vent. radi oko 40sek spusti temperaturu i ugasi se :scratch: .
Nemam pregrevanje motora,nije mi jasno kako lik zna da je u pitanju druga brzina,generalno ventilator se do 90C ne pali,sem kada je uključena klima.
Idem u ponedeljak do električara da proverim o čemu se radi,jer mi Bojan iz Rikambija nije nešto ubedljiv po pitanju dijagnoze.

Drugi problem koji sam uočio je, da kada se uključi kompresor klime čuje se glasno cijukanje.
Ne znam u čemu je problem,ali moram nešto da uradim po tom pitanju?
Korisnikov avatar
OMP
Garaža: GP TJet
Pridružio se: Čet Nov 20, 2008 5:23 pm

Pet Avg 20, 2010 1:20 pm

to sa kompresorom klime moze biti kais ili lezaj remenice, kod caleta na tempri se tako cuo kais dok ga nije malo pritegao ili ga jednostavno treba malo namazati sapunom jer se ispostio, to se obicno desava i pomaze pomaze kod kaiseva alternatora i sl. ali i ovo mu dodje isto :rolleyes:
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Korisnikov avatar
G0XY

Pet Avg 20, 2010 2:11 pm

ja bih pre rekao da je u pitanju metalni zvuk od lezaja,kakva je procedura u tom pitanju?Kompresor inace super radi i hladi,jedino taj skriputav zvuk sto se cuje.Nisam pametan ni da li da ukljucujem klimu zbog toga.
Korisnikov avatar
OMP

Pet Avg 20, 2010 2:47 pm

lezaj moze da se zameni ali to ne verujem da mozes sam jer ce prilikom skidanja kompresora da iscuri deo ili sav freon i ulje u sistemu pa mora ponovo da se puni, to ipak trebas kod nekog servisera da odradis jer ima nacina da se sacuva i eventualno posle samo malo dopuni gas i ulje ;) a postoji i neka spojka ili kvacilo kako ga neki nazivaju tj visko spojnica :rolleyes: koje ukopcava remenicu kad upalis klimu i krene da vrti, moze i oko tog kopcanja da bude neki problem pa kao ne ukopca dobro nego grebe o remenicu i sl. ali nemoj da me drzis za rec da je to bas ovako zaboravio sam pricu(citao sam o tome kad je na tempri klima pravila neki cidan zvuk ali je ipak to bio kais)
Korisnikov avatar
G0XY

Pet Avg 20, 2010 3:13 pm

Ma ne nikako sam ne bih skidao kompresor,to je posao za mehaničara.Moram samo da se raspitam šta tu može da se zameni i ko može to kompletno da odradi.
Korisnikov avatar
OMP

Pet Avg 20, 2010 3:24 pm

taj lezaj sigurno moze da se menja e sad ima mozda jos nesto to ne znam ali to ce ti najbolje reci i odraditi u nekom klima servisu
Korisnikov avatar
G0XY

Pon Avg 23, 2010 11:03 am

Bio sam kod majstora i smorio sam se.Kompresor klime je na izdisaju i potrebna mu je zamena :bye: Hladi super ali je preporuceno sto manje ga ukljucivati,da se ne bi metalni opiljci rasuli po celom sistemu za hladjenje.U njemu nesto struze.
Moram nekako da vidim da ga zamenim i od cega bi sve odgovaralo...
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
Garaža: ex 155 1.8 TS,
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:03 pm

Uto Avg 24, 2010 10:42 am

Prokopaj :lol: malo po forumu.Bila je ranije diskusija na temu kompresora klime na 155 ;) .
gi
gile
Drug Član
Drug Član

Uto Avg 24, 2010 11:05 am

Reparacija se ne isplati ni vremenski ni finansijski, sa stranca je najbolje rešenje i najjeftinije (oko 50€ sa skidanjem/montažom).
Korisnikov avatar
G0XY

Sre Sep 22, 2010 8:46 am

Ispašću dosadan i sitničar,ali stvarno sam rešio da sredim sve sitnice koje me nerviraju :D .
Ja ili ne znam da palim grejanje i podešavam temperaturu ili ono ne radi kako treba.Sada kada je malo hladnije,stavim na ECON i podesim unutrašnju temperaturu na 22c.Međutim ništa se ne dešava,tek kada podesim temperaturu na 28/29,počne da greje u kabini.Kada postane vruće smanjim na 23,ali tada osetim da se grejanje isključilo.Vrlo me ovo nervira,ispadne da uopšte ne mogu precizno da podesim temperaturu grejanja u kabini.
Korisnikov avatar
dekideki
Drug Član
Drug Član
Garaža: 2001. Alfa Romeo 156 2.0 16V
Pridružio se: Sub Nov 15, 2008 7:11 pm

Sre Sep 22, 2010 1:03 pm

upalis Alfu, i posle minut ukljucis spoljni senzor (na kome pise npr. 10). kliknes direktno na taster za povecanje temperature i namesti na 24, recimo.
posle minut voznje pocinje da greje, posle tri-cetiri zagrejano...

sama ce da podesi gde da duva ne mesaj joj se u posao :)

*jedini "bag" koji sam ja snimio je taj da kad usmeris da duva u vetrobransko staklo, onda joj treba par minuta da bi krenula. ja to resavam tako sto prebacim nekoliko sekundi da duva napred i dole, krece da duva isti sekund, pa onda prebacim na staklo...
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Sre Sep 22, 2010 1:22 pm

Znas kako,to neradi kao klasicno grejanje.
Ti stavis na 22 kao sto kazes i ona prema tome otvara slavinu za grejanje.Zato ti slabo osecas da greje jer ona samo minimalno greje posto je u tom momentu,najcesce,slicna temperatura u kabini (gde imas 2 senzora za merenje temperature unutrasnjosti).Prakticno,samo pomalo dogreva kako bi odrzala tih zadatih 22*C.
Ja mislim da ti to radi kako je predvdjeno :D .

Ja najcesce koristim grejanje pa i komplet klimatizaciju tako sto mi je podeseno na "Auto" i "Econ" a po potrebi samo menjam temperaturu.U takvom rezimu,ventilator najcesce duva na 2 eventualno 3 kockice brzine.

p.s.
Hmmm :scratch: @dekideki me zarazio pa i u kuci koristim klimu po sistemu t=24*C i sve na "Auto" hahaha :beerchug: !!
Korisnikov avatar
G0XY

Sre Sep 22, 2010 1:43 pm

Pokazace mi valjda neko na skupu,kad sam glup :D
Korisnikov avatar
miljan
Garaža: Alfa Romeo 155 1,8 8V TS
Pridružio se: Ned Jun 27, 2010 8:41 pm

Sre Sep 22, 2010 1:48 pm

dekideki napisao:upalis Alfu, i posle minut ukljucis spoljni senzor (na kome pise npr. 10). kliknes direktno na taster za povecanje temperature i namesti na 24, recimo.
posle minut voznje pocinje da greje, posle tri-cetiri zagrejano...
hmmm, ajd pojasni mi malo kad ukljucis taj spoljni senzor jel to cisto informativno kolika je temperatura napolju ili ima neke veze sa grejanjem/hladjenjem, kod mene je zakucala na -26 c stalno pokazuje tu spoljnu temperaturu.
Korisnikov avatar
miljan

Sre Sep 22, 2010 1:55 pm

G0XY napisao:Ispašću dosadan i sitničar,ali stvarno sam rešio da sredim sve sitnice koje me nerviraju.
ako ti je za utehu nisi jedini samo kod mene ima izgleda dosta sitnih stvari (ili to treba tako da bude samo sto ja neznam) :D
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Sre Sep 22, 2010 2:04 pm

Miljane,tebi izgleda ne radi senzor spoljne temperature,zato ti stalno pokazuje -26.

Deki ga stiska informativno ali je bitan za funkcionisanje klimatizacije,ukljucivao ne ukljucivao samu "klimu".
Korisnikov avatar
miljan

Sre Sep 22, 2010 2:44 pm

koliko sam studirao servisno upustvo taj senzor se nalazi u retrovizoru jel da? samo neznam jel moze on da se menja ili mora ceo retrovizor.
Korisnikov avatar
miljan

Sre Sep 22, 2010 2:48 pm

G0XY napisao:Što se tiče ventilatora,utvrdio sam izgleda zašto se previše dere.
Auto je priključen na dijagnostiku i utvrđeno je da navodno ne pali prvu brzinu ventilatora,već se odmah pali druga brzina :glare: .Druga brzina se pali kada mi kazaljka pređe preko 90C,vent. radi oko 40sek spusti temperaturu i ugasi se :scratch: .
Nemam pregrevanje motora,nije mi jasno kako lik zna da je u pitanju druga brzina,generalno ventilator se do 90C ne pali,sem kada je uključena klima.
Idem u ponedeljak do električara da proverim o čemu se radi,jer mi Bojan iz Rikambija nije nešto ubedljiv po pitanju dijagnoze.
pogledaj relej u kabini sa leve strane volana moras skinuti plastiku, ni meni nije palio prvu brzinu pa sam zamenio taj relej i sad pali i prvu i drugu ali cini mi se da kratko radi nevraca mi kazaljku na 90c (duga je to prica).
Korisnikov avatar
miljan

Sre Sep 22, 2010 2:51 pm

uzgred javi sta je elektricar konstatovao.
Korisnikov avatar
Flavio
Uprava ARCS
Uprava ARCS
ex 1.8 T.S. KaraWagon
FL 147 TS 120
Stilo JTD 80
Idea M-Jet 70

Sre Sep 22, 2010 3:42 pm

miljan napisao:koliko sam studirao servisno upustvo taj senzor se nalazi u retrovizoru jel da? samo neznam jel moze on da se menja ili mora ceo retrovizor.
On je u plasticnoj kapi retrovizora.Ako je crkao,trebalo bi da moze samo on da se zameni (mislim da je zalepljen za kapu).Svakako,netreba ceo retrovizor da se menja!

Proveri prvo da mu zice nisu u prekidu negde pa zato ne radi.Nisam dosad cuo da je nekome crkavao taj delic ;) .
Pogotovo ako je taj retrovizor vec lomljen,popravljan,rastavljan itd..

Povratak na “Alfa 145 | 146 | 155 | 164”