ovo zaboravuh da pitam, primetio sam da mi je rezervoar za benzin pod pritiskom tj sistem za disanje rezervoara ne funkcioniše. znam da ima neki sistem za recirkulaciju tih benzinskih para. jel petljao neko oko toga?
i gde se nalazi ispust za ceđenje kondenza klime? gledao sam one slike ali ništa ne vidim. treba da je negde kod požarnog lima. kad radi klima ništa se ne oseća, sledeći put kad sednem u kola smrdi ventilacija par minuta dok ne osuši i posle ok.
ne znam kako je na 155 što se tiče pritiska u rezervoaru, meni je bilo zapušeno crevo za odušak ,kad sam skidao rezervoar, očistio creva i nemam problema...
što se tiče zadnjih kočnica, imaš doboš ili disk pozadi? meni je bio zaribao korektor kočenja, kad sam ga razradio,sve kul...
Imam veliku MUKU.Sta to moze da skripi negde sa leve strane,kod levog tocka,kad vozim polako,skripi konstantno,ne prestaje uopste,kad dodam jaci gas,prestane na trenutak,i opet krene,kad vozim brze ne cuje se toliko,ali cim nagazim kvacilo,ili izbacim auto iz brzine,on odmah prestane da skripi i nista se ne cuje,cim ga ubacim u brzinu,HAOS.Danas sam ga digao na dizalicu,i upalio,ubacio u brzinu,dao gas,i nista se ne cuje,izgleda da skripi samo pod opterecenjem,ali sta je to?Ako neko zna mozda,neka napise,jer cu stvarno da poludim,koliko jako skripi.
nesto oko menjaca, u menjacu. ne poznajem taj sklop uopste, ali prema opisu, kad odvoji kvacilo ako se nista ne cuje znaci da ti je sa svime sem sa menjacem u redu. lageri odnosno lezajevi ne skripe, oni ili krljaju ili se zakucaju kad se raspadnu...
Proverio sam malo pre da li ima ulje u menjacu,ima,sve je ok,ne fali,podmazao WD sprejom sve gumice, selen blokove,ma sve,rekoj da nije do toga ali nije.Kad dam gas,prestane da se cuje,i cuje se vrlo malo,cim pustim gas,a auuto je u brzini,KATASTROFA.Gledao sam da nesto nije upalo kod zamajca,ali ne vidim nista.Ne znam sta da radim
verovatno nesto oko menjaca, lezajevi, zupcanici i sl. oce to da se razlabavi, pojede, potrosi i dobije luftove pa se u nekim rezimaima voznje tj obrtajima cuje a u nekim ne, e sad mene buni to skripanje kako kazes, sto rece deki nista tu ne treba da skripi vec lupka, cangrlja i sl. zvukove proizvodi
drugaru se bas skoro to desilo na krajsleru pt kruzeru slicni simptomi kao kod tebe i kad su rasturili otisli lezajevi mada i jos neke svarcice ali ni ja ne stojim bas najbolje sa menjackim sklopom iako sam na jugu rasturio i sklopio par komada ali davno bese a i nije to sve isto kod boljih i modernijih automobila.
mozda je nesto i oko lamele ili korpe obzirom da ima veze sa odvajanjem kvacila
Ex Yu Racing - blog o istoriji auto trka u bivsoj Jugoslaviji
Da,skripi samo tad.Vidis to mi nije palo na pamet da proverim,ali sam primetio da mi je neki nosac otisao,jer mi se motor cima,i rucica menjaca takodje.ja sam mislio da je to sve od onog bocnog,kad stojis ispred haube,on dodje sa leve strane.Da li je moguce da je taj nosac menjaca otisao,i da zato toliko skripi i cvili?
imas nosac menjaca kod levog kosa, ne znam da li imaju slike kod mene u temi. moguce da je on otisao i da se pod opterecenjem menjac pomeri i da negde kaci kineticki. cena tog nosaca je oko 50e.
jel neko rasturao ventilaciju na 155? konkretno me interesuje nameštanje klapne za recirkulaciju,a nisam uspeo da vidim ni gde je odvod za kondenz.
što se tiče mog drugog problema, iznenadnog umiranja motora na trenutak, mislio sam da je protokomer pa sam ga otvorio i malo pomerio pločicu kako bi igla išla po novim stazama ali to nije rešilo problem. ali sam video da se prilikom tog umiranja motora ugasi i lpg uređaj počeo sam da sumnjam na žicu koja uzima ipuls za lpg komp. javljam šta sam uradio.
iiii nisam uradio ništa. instalacija na koju sam sjmnjao je ok, izolacija dobra, nigde nije uštinuta pojedena i sl. više nisam pametan. imam i neki oseća da je alfa malo tromija. počeo sam da sumnjam na TPS, prao sam klapnu kad sam radio motor, možda je neštp tu u problemu. kad otkačim tps motor radi normalno, obrtaji ne padaju i ne gasi se. jedino je ler na nekih 1400 o/min. jel iko ikada imao problem sa tps-om, kako se manifestuju, ima li da se kupi nov?!
Narode,gde da nadjem polovan prednji branik,moj je lepljen ali je gotov.Nasao sam samo nov u prajmeru kosta 1oo evra i plus farbanje.Dosta oglasa sam zvao niko nema.Bio je jedan na forumu na prodaju ali nisam stigao da uzmem otisao je odmah.
Taman sam mislio da sam resio problem sa dodavanjem gasa(sam ide u turazu,miruje ler i samo se malo strese i pocne da dize obrtaje preko 2-3k),zamenio i drugu bobinu,kablovi novi,svecice stare 7-8meseci(presle 4-5k km)nov komutator,senzor radilice....I danas pored ovog problema pojave se jos dva:na autoputu auto ostane bez struje(ne kao kad je prazan akumulator vec prekine napajanje za rad motora(Na nekih 70`C) a radio i svetla rade normalno dok ne stane skroz i nema sanse da upali dok se malo ne ohladi).Upalim ga teskom mukom i vozim se normalno,odem do auspuh servisa da nesto sredim,ugasim auto i posle par minuta da ga upalim nema sanse samo vergla(zagrejan skoro na 90`C,menjan senzor radilice jesenas).Posle hladjenja do nekih 70`C upali na pola kljuca.raskacio sam senzor radilice i senzor temperature vode na termostatu i vratio ih i posle hladjenja je upalio.Kako se manifestuje kvar senzora temperature vode kod TS 8v motora(kazaljka normalno radi)?
P.S Ranije sam probao u toku rada motora da skinem kabal senzora temperature vode sa termostata i ler se momentalno podigao sigurno preko 3k obrtaja
Imao sam ranije fals vazduh pa se nije ponasao ni priblizno ovako,samo je imao knedlu,kao i kada je bobina probila.Sada reaguje lepo na papucicu gasa,bez zadrske ali imam ovaj problem sa turazom.Cim raskacim senzor na termostatu,odmah nabije preko 3k obrtaja i vise.Premericu otpor da vidim da li je ispravan,a nije ni 100 dukata(1000din)pa cu ga promeniti da otklonim sumnju sa njega.Kako je krenulo,imacu 90% novih delova do kraja godine E da,prvo jutarnje paljenje odmah krene da nabija turazu,srecom sam ga provalio na vreme pa ne dozvoljavam da ga nabije vise od 1500 obrtaja tako hladnog.Kad ga upalim odmah posle toga obrtaji su normalni,nista mi nije jasno Opasni gremlini
Ja sam imao slican problem, medjutin ja sam polomio step-motor i lepio ga tecnom plastikom... Dok je hladan ok, kqd se ugreje, valjda se plasrika razsiri , uvlaci fals vazduh i ler vqrira od 1500-2200 obrtaja... Zamejio ga i sve je ok tako da proveri da negde ne vuce fals...
Senzor temperature nije,zamenio ga sa novim i ista stvar.Medjutim,rekoh da probam kako radi sa iskljucenim protokomerom:malo je povisio ler gas i radi ok,prima gas,skoro idealno.Udzekam protokomer(sve u toku rada motora) i smanji ler na 2-3 sekunde i onda trzne i krene u turazu(sam),nabija preko 3k obrtaja.Posto imam venturi plin,koliko ce uticati na voznju ugasen protokomer(sem viseg ler gasa i naravno vece potrosnje)?Ocigledno da je protokomer u problemu,ali sta?Da li je mozda do senzora temperature vazduha unutar njega ili nesto drugo?Desilo mi se jednom da je nabio obrtaje na 4k i nije bilo sanse da spusti koliko god dodavao i pustao gas(mislio sam da se zaglavila sajla za gas).Posle toga sam ga jedva upalio,posle dugog verglanja.Pomagajte,pojela mi je vecinu zivaca
Meni je majstor koji je radio servis kacio da vidim sto mi se pali lampica brizgaljki u toku voznje i rekao mi da nema nikakva greska.To je sve sto znam.
Definitivno je otisao protokomer,verovatno od detonacija na plinu.Raspitao sam se kod majstora,i mehanicara i plinadzije,mogu na plin da vozim sa iskljucenim protokomerom jer imam obican plin i nema uticaja na potrosnju i rad motora.Veceras sam ga vozio nekih sat vremena,zagrejao ga posteno:ide bolje sa iskljucenim protokomerom,lepse radi,ne odlazi u turazu sam,papucica gasa meksa(nemam pojma kako ali tako je),nema gusenja na malim obrtajima na nagli pritisak papucice...Ovih dana cu svakako nabaviti drugi,ispravan prokomer da ga stavim kad ocistim dizne da moze da radi i na benzin.A moram i atest da radim jer mi je isteklo 5 godina pre 2 meseca Struja je nova komplet,remontovan isparivac,elektroventil i filter.Nadam se da nece nista vise da zeza jer nema sta,sada ostaje da vidim za zadnje amorte sta ima u ponudi od tvrdjih varijanti i neke druge opruge,tvrdje od H&R.Eto
Drugari,koja je razlika izmedju zadnjih opruga sa 6 i sa 9 krugova?Na mom autu imam opruge sa 6 krugova,kupio sam druge,sa alfe koja je 97-mo godiste,imaju 9 krugova,normalno,iste su visine kada se uporede?